De ce oamenii se tem de păianjeni și care este numele unei fobii

Teama de păianjeniPe lângă temerile raționale, o persoană este predispusă la formarea de fobii iraționale. Una dintre cele mai frecvente fobii este considerată zoofobie - frica de grupuri sau clase specifice de animale. Practic, aceste temeri nu au nicio bază și sunt cauzate de aspectul respingător al obiectului fobiei. Un loc special printre zoofobii este ocupat de frica de păianjeni, cunoscută sub numele de arahnofobie. Această boală este cea mai frecventă la copiii mici și la femei. Acest articol va discuta cauzele și simptomele arahnofobiei, precum și modalitățile de a scăpa de această afecțiune..

De ce oamenii se tem de păianjeni

Numele de arahnofobie provine din două cuvinte grecești - „arachna”, care înseamnă „păianjen” și „fobos”, care se traduce prin „frică”.Teama de păianjeni Cele mai frecvente cauze ale acestei frici includ următorii factori:

 • experiență negativă. Cel mai adesea apare în primii ani de viață. Potrivit statisticilor, mai mult de 46% dintre persoanele cu arahnofobie se tem de ele încă din copilărie. Potrivit mărturiei părinților, motivul acestei frici a fost contactul neașteptat cu un artropod sau o mușcătură dureroasă care a provocat o fobie;
 • factor genetic. Teama de artropode este moștenită și direct legată de instinctul de autoconservare.-
  Important! Copiii mici sunt extrem de sensibili la emoții negative. Nu vă intimidați niciodată și nu vă bateți joc de păianjeni pe micuții dvs., astfel încât aceștia să nu aibă de-a face cu frici nejustificate ca adulți..
 • caracteristicile sistemului nervos. Persoanele cu deficiențe de funcționare a sistemului nervos, o tendință spre nevroze și tulburări mentale sunt mai susceptibile de a fi influențate de stări de panică obsesive;
 • frică altoită. Un copil care crește într-o familie în care adulții suferă de arahnofobie își preia fricile și anxietățile. Ritmul cardiac al acestora crește, nivelul de adrenalină din sânge crește și crește tensiunea arterială;
 • surprinde.O întâlnire bruscă cu un păianjen, rapiditatea mișcărilor sale îi sperie pe oameni mai ales. Anxietatea în acest caz este provocată de imprevizibilitatea unor acțiuni ulterioare ale artropodului. Fetele se tem de apariția artropodelor mult mai mult decât bărbații;
 • model comportamental. Conform cercetărilor, arahnofobia este cea mai frecventă în regiunile cu populații mari de păianjeni veninoși. Continuitatea fricii în acest caz este observată la scară națională și are un început rațional.
Teama de păianjeni

Simptomele bolii

Arahnofobia ar trebui să se distingă de simpla aversiune față de păianjeni, dezgust sau aversiune. Unii oameni sunt suficient de șmecheri pentru a evita atingerea acestor artropode sau pentru a-și curăța singuri pânzele de păianjen, dar nu pentru panică..

Știați? Multe vedete suferă de frica păianjenilor. Așadar, în lista vedetelor care aparțin arahnofobilor de panică, se află actorul american Johnny Depp, actorul britanic Rupert Green, care a jucat rolul lui Ron Weasley în filmele cu Harry Potter, cântărețul și actorul american Justin Timberlake. Arahnofobia nu l-a cruțat pe marele poet german Friedrich Schiller. Contemporanii săi au menționat în repetate rânduri că poetul se simțea rău la vederea păianjenilor.
Simptomele unei boli adevărate vor fi următoarele:
 1. Panică. Se manifestă necontrolat; pentru aspectul său, va fi suficientă imaginea unui păianjen sau aspectul său în câmpul vizual. În același timp, controlul manifestărilor mentale se pierde, starea fizică devine comparabilă cu stresul limită, o persoană poate dezvolta un accident vascular cerebral sau un atac de cord..
 2. Lipsa de dorință de a merge într-o locație suspectă cu o mare concentrație de păianjeni. Acesta ar putea fi un subsol sau o clădire abandonată. Gândul la o posibilă întâlnire cu un artropod îngrozește o persoană. Pielea îi devine palidă, pulsul i se accelerează, transpirația crește și apar tremururi ale membrelor.
 3. Dorința de a distruge păianjenul. Este posibil ca oamenii simpli să nu fie atenți la artropodul care a apărut. Dimpotrivă, persoanele cu arahnofobie încep să caute un loc de cuibărit pentru păianjeni, adesea inexistent, curăță casa, încearcă să omoare un păianjen cu orice preț..
Arahnofobie

Cum să scapi de o fobie

Deoarece arahnofobia are o geneză psihologică, este posibil să scăpați de această boală cu ajutorul exercițiilor mentale, auto-hipnoza și metode netradiționale de tratament..

Verifică specii de păianjeni, și, de asemenea, aflați mai multe despre ținând păianjeni acasă.

Medicament

Sunt utilizate extrem de rar, au indicații de utilizare în cazuri limitate de panică, care pot dăuna sănătății.

Terapia medicamentoasă vizează oprirea manifestărilor fizice ale atacurilor de panică, include următoarele medicamente:

 • tranchilizante precum Lorazepam și Fenozepam;
 • antidepresive (imipramină);
 • nootropici, cunoscuți și ca stimulenți neurometabolici (glicină, fenibut).

Antidepresivele cresc activitatea hormonului serotonină în transmiterea impulsurilor nervoase și stimulează activitatea creierului. Nootropii stabilizează creierul, îl protejează de efectele nocive ale stresului excesiv.MedicamentTranquilizantele reduc anxietatea prin stabilizarea tulburărilor autonome.

Ședințe hipnotice

Este o psihoterapie eficientă care funcționează pentru persoanele cu un nivel crescut de sugestibilitate. Hipnoza introduce o persoană într-o stare similară cu somnolența, elimină reflexele condiționate și ajută la reprogramarea comportamentului în mod constructiv.

Un terapeut competent cu ajutorul hipnozei este capabil să formeze o experiență pozitivă de comunicare cu obiectul fobiei la pacient și să-și consolideze încrederea în sine.

Important! Dacă suferiți de frica păianjenilor, evitați să urmăriți filme de groază care încurajează această boală.
Întâlnirile ulterioare cu păianjeni la cei care au suferit ședințe de hipnoză nu provoacă anxietate și anxietate, deoarece temerile iraționale sunt distruse în acest caz..Sesiune hipnotică

Auto-tratament

Există mai multe metode pentru a scăpa de arahnofobie pe cont propriu:

 • cel mai bun efect pentru auto-vindecare este dat de practicile de relaxare și meditație. Acestea te ajută să găsești pacea și încrederea interioară și să îți asumi responsabilitatea pentru frica ta. În cele mai multe cazuri, arahnofobia se dovedește a fi extrem de descurajată și este foarte ușor să scăpați de ea prin simpla privire rațională a obiectului fobiei. Este necesar să vorbim despre el cât mai des posibil, să-l facem un fenomen obișnuit pentru sine și să nu dezvoltăm o ostilitate deja existentă;
 • supracompensarea este considerată o altă tehnică eficientă.. Esența sa stă în contactul constant cu obiectul temerilor lor. Puteți desena și atârna imagini de păianjeni acasă, puteți cumpăra un număr mare de jucării moi și din plastic sub formă de artropode și puteți avea o tarantulă. Iritarea constantă a sistemului nervos de către obiectul fobic determină creierul să nu mai răspundă la acesta într-un mod panicat;
 • izolarea în mediile urbane - O cauză serioasă a fricii de păianjeni, care poate fi depășită mergând în natură. Aici puteți evalua obiectiv dimensiunea acestor artropode, le puteți observa în habitatul lor natural. În natură, puteți înțelege că păianjenii nu reprezintă un pericol pentru oameni din cauza dimensiunilor mici și a fălcilor slabe, concepute pentru vânătoarea insectelor;
 • tratamentele radicale includ tatuaje de păianjen ca amuletă de protecție. De asemenea, ca terapie, se recomandă consumul acestor artropode în timpul vizitelor în țări care au mâncăruri de păianjen în bucătăria națională..

Video: cum să abordăm arahnofobia

Teama de păianjeni se numește arahnofobie și în majoritatea cazurilor are o geneză irațională. Se manifestă sub formă de atacuri de panică, tulburări ale sistemului cardiovascular și nervos la vederea unui obiect de fobie.

Știați? Numele arahnofobiei a fost dat de mitologia greacă veche. Potrivit acesteia, un țesător priceput, numit Arachne, a înfuriat-o pe zeița războinică Athena, pentru care a fost transformată instantaneu în păianjen și, de atunci, își țese firele de mii de ani. Păianjenii au fost numiți arahnide după Arachne, iar prefixul „fobie” a fost adăugat pentru a denumi frica față de aceste artropode.
Puteți scăpa de arahnofobie cu ajutorul medicamentelor, hipnozei și automedicației, care se bazează pe tehnica auto-hipnozei și este considerată cea mai progresivă metodă de tratament..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce oamenii se tem de păianjeni și care este numele unei fobii