Descriere detaliată și caracteristici ale alpacii animale

Descriere animal alpaca

În acest articol voi vorbi despre animalul alpaca. Voi descrie aspectul, habitatul, stilul de viață și nutriția acestuia. Voi scrie cum se reproduce, are grijă de descendenți, ce caracter și obiceiuri are. Voi explica care este diferența față de un lama.

Descrierea și caracteristicile alpacii animale

Alpaca este un animal de munte domesticit.

Aparține grupului parafiletic, speciei artiodactil, ordinea mamiferelor placentare, familia camelidelor. Derivat din vicuna (mamifer cu copite din familia camelidelor).

Sunt crescute de oameni pentru a obține lână caldă și de înaltă calitate. Blana este de șapte ori mai caldă și mai ușoară decât cea a unei oi, practic impermeabilă, nu provoacă alergii, rezistentă la uzură și nu se murdărește mult timp în timpul utilizării.

Creșterea, de regulă, nu mai mult de 100 cm. Adulții cântăresc în medie 70 kg.

Conform descrierii, lâna de alpaca arată ca o lână moale, agățată. Atinge o lungime de 20 cm. Un animal adult produce 5 kg de lână tunsă pe an. Culoarea distinge 52 de nuanțe naturale. Cel mai valoros este albul. A câștigat popularitate datorită ușurinței de vopsire în industria textilă și a blănurilor..

Membrele sunt cu două degete. Au gheare contondente curbate la capete.

Maxilarul superior nu are dinți. Alpaca scoate iarba și pleacă cu buzele, apoi o mestecă cu dinții laterali. Buza inferioară este despărțită.
Maxilarul superior al alpaca nu are dinți
Maxilarul superior al alpaca nu are dinți

Unde locuiește

Locuiesc în Anzi, Ecuador, vestul Boliviei, sudul Peru și nordul Chile, unde altitudinea este cuprinsă între 3.500 și 5.000 de metri.

Diferența față de lama

Cu asemănare externă generală, acestea au diferențe evidente:

  • ambii reprezentanți aparțin familiei camelide. Diferența este că lama este un descendent al speciei Guanaco, iar alpaca este din specia Vicuña;
  • alpaca practic de două ori mai mici de mărimea unei lame. Dacă primul cântărește de la 48 la 80 kg, atunci al doilea de la 90 la 160 kg;
  • botul alpacelor are o formă turtită, cu breton dens, îndepărtat, într-o lama este alungit, practic lipsit de lână;
  • lama are un strat dens cu un strat gros și dur; în alpacas, stratul este mai moale și nu are un strat pronunțat;
  • alpaca este un animal gregar, prietenos, prietenos, în timp ce o lama poate mușca și da cu piciorul fără motiv, separat de alte animale;
  • lamele au spatele puternic, ceea ce le permite să fie folosite ca animal de ambalaj.

Stilul de viață și nutriția

Alpacele sunt păstrate și crescute în ferme speciale cu posibilitatea pășunatului gratuit în zonele înalte. Doar zonele plane sunt potrivite pentru locuit și plimbare.

Pentru coral, se folosesc zone împrejmuite cu baldachin pentru a proteja turma de ploaie și zăpadă. Nu au nevoie de camere calde, pentru că animalul are lână rezistentă la căldură.

Alpacasele sunt păstrate și crescute în ferme speciale
Alpacasele sunt păstrate și crescute în ferme speciale

Temperatura habitatului variază foarte mult, scăderea atinge 30 de grade. În acest sens, alpaca are o lână atât de caldă, rezistentă la căldură și impermeabilă.

În sălbăticie, ei trăiesc în turme mici, de obicei de la 5 la 10 indivizi, care includ 1 mascul și mai multe femele.

Alpaca este un animal cu un stil de viață diurn, adică stați treaz ziua (mâncați), dormiți noaptea (digerați mâncarea).

Se hrănesc cu iarbă, preferă cele tinere și suculente. Poate fi frunze, mușchi, iarbă, lăstari tineri de arbuști și copaci..

Caracter și obiceiuri

Comunicați cu rudele folosind un limbaj special al corpului. Pentru aceasta folosesc mișcările urechilor, răsucirile capului și ale corpului. Alpaca sună ca oile care băteau.

La vederea pericolului, ei fug. Poate lovi cu piciorul sau cu capul când este anxios.

Membrii aceleiași turme sunt pașnici între ei, nu agresivi. Străinii, în special bărbații, nu sunt acceptați în societatea lor.

În condiții de viață create artificial, cu un contact strâns cu oamenii, se obișnuiesc rapid cu mâinile omului. Deveniți animale prietenoase, curioase și jucăușe.

Alpacasele sunt animale destul de inteligente, sunt antrenate să facă față într-un loc desemnat. Le place să înoate și să se joace în apă.

Membrii aceleiași turme sunt pașnici unii cu alții, nu agresivi
Membrii aceleiași turme sunt pașnici între ei, nu agresivi

Reproducerea și îngrijirea descendenților

Sezonul de împerechere este pe tot parcursul anului.

Un mascul fertilizează întreaga turmă. Dacă există mai mulți bărbați într-un trib, atunci între ei are loc o luptă acerbă pentru femele..

Atunci când se reproduc în captivitate, o persoană reglementează alegerea partenerilor pentru un cuplu pentru a obține descendenți de înaltă calitate.

Femelele sunt infertile și predispuse la avorturi spontane. Corpul lor este conceput în așa fel încât ovulația are loc la fiecare contact cu bărbatul, astfel încât sarcina are loc adesea. Nașterea unui pui poate avea loc la fiecare doi ani..

Sarcina durează 11 luni. La naștere, cântărește 1 kg. Mama hrănește bebelușul cu lapte până la vârsta de nouă luni. În această perioadă, animalul tânăr atinge o greutate de 30 kg, adică jumătate din greutatea unui animal adult.

Pubertatea începe la vârsta de doi ani.

Relația cu o persoană

Astăzi, alpacasele sunt crescute de oameni pentru a:

  • obținând lână de înaltă calitate, utilizat în industria ușoară;
  • intrarea pe piața cărnii. Carnea are calități valoroase. Este slab, cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol și bogat în fier.
Cel mai adesea alpaca este cultivată pentru lână de înaltă calitate.
Cel mai adesea alpaca este cultivată pentru lână de înaltă calitate.

În articol, am vorbit despre animalul alpaca. A descris aspectul său, habitatul, stilul de viață și nutriția. A scris modul în care se reproduce, are grijă de descendenți, ce caracter și obiceiuri are. A explicat diferența față de un lama.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descriere detaliată și caracteristici ale alpacii animale