Planta de acvariu vallisneria: îngrijire și întreținere

Vallisneria este considerată una dintre cele mai nepretențioase plante de acvariu cu un sistem de rădăcini flexibil format din mulți lăstari. Planta nu are nevoie de nicio îngrijire specială și poate fi folosită chiar și de acvariștii începători.

Vallisneria se remarcă prin rata de creștere ridicată și combinația excelentă cu alți reprezentanți ai florei și faunei subacvatice. Această plantă nu are cerințe stricte pentru apă, sol și iluminat..

Descriere și tipuri

Lungimea rizomului Vallisneria ajunge la 10 cm și se distinge prin multe rozete de frunze și mustăți. Lungimea medie a frunzelor din rozetă este de 45-50 cm, cu ajutorul căreia se formează stratul principal de verdeață. După maturare, frunza Vallisneria devine roșie pe fundalul culorii verzi originale. Planta conține o mică concentrație de calciu, ceea ce face ca frunzele acoperite cu cuișoare să fie foarte dure și dense..

Sistemul rădăcinii este moderat dezvoltat, rădăcinile în sine diferă în galben sau alb lăptos, în funcție de specie, în culori. Frunzele unor specii de Vallisneria sunt acoperite cu un număr mare de cuișoare mici, ceea ce le face foarte ascuțite, deci ar trebui să mânuiți planta cu atenție..

În perioada de înflorire, Vallisneria este acoperită cu flori mici, care, după maturare, se deplasează în sus pentru polenizare. Există aproximativ 14 specii de Vallisneria, potrivite pentru creșterea într-un acvariu acasă în același timp cu alte plante. Cu toate acestea, doar următoarele câteva specii sunt populare printre acvaristi:

  1. Spiral Vallisneria. În timpul înfloririi, florile și pedunculul formează o spirală asemănătoare unui tirbușon. Frunzele Vallisneria ajung la 70 cm lungime. Sistemul rădăcină este alb. Puteți plasa vallisneria spirală atât în ​​partea centrală a acvariului, cât și în prim-planul unui rezervor de sticlă.
  2. Vallisneria nana. Acest tip de plantă se numește pitic din cauza lungimii mici a rizomului. Lăstarii speciilor nana se află pe lateral, în funcție de iluminare și de condițiile create, vallisneria din acvariu poate ajunge până la 60 cm lungime. Frunzele din rozeta plantei sunt mai înguste decât la alte specii, în timp ce nana are o fază lungă de creștere și necesită multă lumină.
  3. Tiger Vallisneria. Numit și dungat. Și-a luat numele pentru culoarea exotică neobișnuită a frunzelor, care amintește de tencuială. Planta aparține tipului pitic, dar are frunze lungi. Lățimea frunzelor poate fi de 2 cm, iar lungimea - 60 cm. Specia de tigru din Vallisneria este nepretențioasă și poate crește într-o gamă largă de valori ale pH-ului apei. De asemenea, planta nu necesită condiții de temperatură dure și se află într-o fază de creștere activă chiar și cu iluminare minimă..
  4. Vallisneria Nathans. Prezintă frunze înguste și subțiri care nu umbresc alte plante din acvariu. Planta poate avea o lungime de până la 1 metru, în funcție de iluminare și condiții.
  5. Gigantul Vallisneria. Cea mai comună specie pentru păstrarea în acvarii mari și înalte. Lungimea frunzelor gigantului Vallisneria ajunge la 2 metri, în timp ce creșterea lor are loc în ciorchini, astfel încât majoritatea acviriștilor preferă să așeze planta în colțurile rezervorului de apă.
Vallisneria Nathans
Vallisneria Nathans

Îngrijire și întreținere în acvariu

Deoarece vallisneria este o plantă nepretențioasă, păstrarea ei într-un acvariu nu va cauza prea multe probleme. Pentru a realiza o fază de creștere activă, trebuie respectate următoarele condiții simple:

  1. Vallisneria în acvariu trebuie păstrat la temperatura corectă - 20-28 grade. O scădere excesivă a acestui indicator duce la o încetinire a creșterii și moartea treptată a plantei..
  2. Vallisneria va crește activ, dacă o dată pe săptămână apa din acvariu este înlocuită cu cel puțin 20% din volumul total.
  3. Este de dorit ca duritatea apei a fost de aproximativ 8, iar aciditatea nu a depășit 5-7. Creșterea rigidității duce la frângerea frunzelor, iar pierderea echilibrului pH-ului duce la moartea plantelor.
  4. Lipsa luminii are un efect dăunător asupra plantei, duce la îngălbenirea frunzelor și la creșterea împiedicată. Pentru a compensa lipsa de lumină, puteți utiliza lămpi fluorescente conectate la acvariu.
  5. Nisipul grosier este folosit ca sol pentru Vallisneria și pietriș, grosimea stratului este de la 2 la 4 cm. Este important să adăugați minerale și îngrășăminte în sol, ceea ce îl va împiedica să se îngălbenească.

Acvaristii experimentați recomandă plantarea Vallisneria lângă echipamente de filtrare. Pentru a crea un flux moderat, care este de dorit pentru creșterea armonioasă a Vallisneria, pompe și aeratoare sunt introduse în acvariu. Nu se recomandă adăugarea de turbă și argilă în sol, iar planta nu are nevoie de dioxid de carbon..

Este important să monitorizați starea apei, deoarece planta nu tolerează prezența ruginii. Cuprul afectează, de asemenea, în mod negativ starea valisneriei, care poate fi prezentă în preparatele chimice utilizate împotriva melcilor..

Imediat înainte de debarcarea Vallisneria, este important să se determine locația viitoare a locației sale. Planta are nevoie în mod constant de apă curată și oxigen..

Reproducere

Planta de acvariu Vallisneria are o structură dioică, ca urmare, atât tufișurile masculine, cât și cele feminine cresc din rădăcini. Inflorescențele se formează sub condiția îngrijirii adecvate a plantei, iar polenizarea în același acvariu are loc într-un mod hidrofil. Pedunculul, tras în spirală după polenizare, trage polenul rezultat sub apă.

O astfel de reproducere duce la apariția treptată a fructelor și a proceselor la suprafață.

O altă opțiune de reproducere pentru Vallisneria este vegetativ. Acest lucru necesită utilizarea lăstarilor și a lăstarilor situați de-a lungul substratului. Acestea nu trebuie tăiate înainte de sfârșitul fazei complete de maturare. Procesul de fertilizare poate fi efectuat numai după ce lăstarii dobândesc o nuanță roșiatică. După tăierea vegetației, este necesar să le oferiți o îngrijire adecvată - pentru a crea condiții confortabile pentru Vallisneria.

Plantele pot fi tăiate numai cu o creștere puternică, atunci când vegetația acoperă complet întreaga parte superioară a acvariului. Procedura trebuie efectuată numai cu ajutorul unor unelte speciale; plantele nu trebuie rupte. Pe suprafața Vallisneria se pot forma până la 50 de lăstari pe an. Bebelușii se formează la baza plantei de tip matern. O cascadă de vegetație se formează într-o perioadă scurtă de timp.

Pentru a obține o reproducere normală suplimentară a Vallisneria, se recomandă plantați tufișuri tinere la o distanță de cel puțin 15 cm una de cealaltă. Aceasta este o condiție importantă dacă este planificată propagarea vegetativă. Cu această metodă, se poate realiza dezvoltarea normală a proceselor și a sistemului rădăcină..

Concluzie 

Vallisneria nu este doar o plantă nepretențioasă care decorează acvariul, ci o vegetație uimitoare, a cărei prezență este necesară pentru dezvoltarea și reproducerea normală a moluștelor și fenotipurilor. Alte plante și alge se vor dezvolta normal, sub rezerva îngrijirii corespunzătoare a vallisneriei, tăierea și subțierea în timp util.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Planta de acvariu vallisneria: îngrijire și întreținere