Peștele auriu de acvariu: îngrijire și întreținere

În Rusia, peștele auriu evocă asocieri cu basmele copilăriei și ale lui Pușkin. În același timp, istoria ei de 1500 de ani începe în China..

Acolo, stăpânii de curte ai Imperiului Celest au observat culoarea excepțional de nobilă a carasului de aur și au început o lungă selecție a frumoasei rase, care a fost adusă în Rusia abia în secolul al XVIII-lea, atunci chiar și-a meritat greutatea în aur.

Specii, descriere și habitate

Ca rezultat al selecției îndelungate, au fost crescute peste 300 de rase. Printre acestea există o varietate de forme și culori. Mulți sunt greu de suspectat că sunt înrudiți cu crapul chinezesc. Patria peștilor de acvariu de aur este China, motiv pentru care multe forme degajă o ciudățenie și o eleganță a unei țări antice.

Peștele de aur comun s-a schimbat puțin de-a lungul anilor. Chiar și astăzi, are forme apropiate de carasul chinezesc: un corp plat fără umflături vizibile, o coadă mică (nu mai mult de 10 cm), aripioare rotunjite și o culoare portocalie, nu strălucitoare. Cu astfel de pești a început reproducerea.

China
China

Le puteți păstra atât în ​​acvariu, cât și în apă deschisă. Culoarea poate varia ușor în funcție de condiții. Într-un iaz, un pește poate crește până la 30-45 cm, excluzând coada. Într-un acvariu, dimensiunile rareori depășesc 10 cm.

Fiecare rasă are trăsături distinctive. Pentru peștii de aur, acestea sunt de mărimea ochilor, forma aripioarelor și solzii mai ușori de pe abdomen. Colorarea nu este o caracteristică a rasei. Pare ciudat, dar culoarea diferitelor specii variază de la portocaliu strălucitor până la cupru închis, aproape purpuriu. La astfel de specii, nu este întotdeauna posibil să se distingă nuanțele aurii de culoare..

Restul semnelor variază, de asemenea: diverse creșteri pe cap, forma cozii și umflătura ochilor. Chiar și cel mai pretențios acvarist poate găsi un pește pe placul lor..

În plus față de peștele auriu obișnuit, există o serie de specii specifice care diferă prin forme neobișnuite și au adesea cerințe speciale pentru conținutul lor: 

  1. Unul dintre cele mai neobișnuite și populare este peștele „Babochkin coadă". Acesta este un pește de acvariu exclusiv cu culori de aramă, cu ochi bombați și o coadă ramificată în direcții diferite, care seamănă foarte mult cu aripile unui fluture, iar coada ajunge adesea la dimensiunea corpului. Peștele se distinge prin dragostea sa pentru apa rece și este extrem de iubit de acvaristi..
  2. A mers chiar mai departe de forma originală cap de leu. Acest pește are laturile caracteristic rotunjite, care fac ca corpul său mic de 15 cm să arate ca un ou de găină. Această specie a fost poreclită capul de leu pentru creșterile sale roșii caracteristice, care arată ca o coamă de leu și acoperă întregul cap, cu excepția ochilor. Cântarele sunt de dimensiuni mari, iar culorile variază în trei culori: portocaliu, roșu și alb. Peștele portocaliu este mai frecvent.
  3. O astfel de rasă are un farmec aparte ca ochii vezicii urinare. Această specie are creșteri mari în formă de blister în jurul ochilor. Acestea necesită un tratament special și o selecție atentă a vecinilor din acvariu, deoarece bulele sunt foarte ușor de rănit..
Pește auriu cu bule
Pește auriu cu bule

Îngrijire și

Peștii de acvariu aurii sunt destul de puțin exigenți față de parametrii apei. Intervalul de temperatură pentru o existență confortabilă este destul de mare: de la 18 la 30 de grade. Diferențele din acest interval nu vor cauza probleme speciale. Cu toate acestea, mulți crescători observă că în perioada de iarnă-primăvară este mai bine să mențineți temperatura în intervalul 18-200C, iar vara-toamna 20-240C pentru a crea condițiile cele mai confortabile..

Un acvariu pentru un pește de aur trebuie selectat la o rată de 50 de litri per persoană. Cu cât volumul total este mai mare, cu atât este mai puțin spațiu liber pentru un pește. Dar acest lucru nu înseamnă că puteți umple pești până la capacitate într-un acvariu imens. Într-un volum de 150 de litri, este deja posibil să plantați nu 3, ci 4 pești și deja în două sute de litri, 5-6 persoane se vor simți libere.

  • Peștelui aur îi place să sape în pământ, prin urmare, există mai multe complicații asociate de luat în considerare. Particulele suspendate vor fi întotdeauna prezente în acvariu. Nu toate plantele se pot descurca, deoarece frunzele vor fi contaminate constant. Merită să alegeți plante cu frunze tari, care sunt nepretențioase în ceea ce privește calitatea apei. Solul trebuie ales solid, de preferință din fracțiuni de pietriș suficient de mari.
  • O parte din apa din acvariu trebuie schimbatăb în fiecare săptămână și spălați acvariul la fiecare 2-3 luni.
  • Multă vreme, peștii au fost crescuți în iazuri deschise la moșiile nobililor, deoarece întreaga rasă este obișnuită cu o cantitate suficientă de oxigen. Merită să ai grijă de o bună aerare a acvariilor.
  • Peștele auriu are nevoie de sare. Ei tolerează calm apa nesărată, dar în caz de deteriorare a stării de sănătate, este mai bine să adăugați sare în acvariu cu o rată de 2 lingurițe pe 1 litru de apă..

Compatibilitate cu alți pești

Peștii aurii sunt locuitori destul de calmi și pașnici ai acvariului. Prin urmare, ar trebui să-și aleagă vecinii după caracter. În plus, există rase, cum ar fi ochi de ochelari sau cozi de voal, care sunt foarte ușor de rănit. În acest caz, trebuie să fiți deosebit de strict în alegerea viitorilor vecini..

Veiltail
Veiltail

Peștii de culori strălucitoare și o natură calmă, cum ar fi crapii koi sau unele rase de somn, se înțeleg bine cu peștii aurii. Combinarea mai multor rase de pești de aur într-un acvariu este o alegere excelentă. Întotdeauna se înțeleg bine unul cu celălalt..

Diferite specii agresive de pești și, cu atât mai mult, crabi, ar fi o alegere nereușită. Clestele rigide pot tăia cu ușurință cozile și creșterile frumoase de pe corpul peștilor.

Ce să hrănești în acvariu?

Peștele auriu este întotdeauna gata să mănânce, dar acesta nu este un motiv pentru a-i hrăni. Hrănirea se face dimineața și seara. Masa furajelor nu trebuie să depășească trei sutimi din greutatea corpului peștilor. În acest caz, este mai bine să eliminați restul de alimente din acvariu..

Principala dificultate în păstrarea peștelui auriu într-un acvariu este doar dieta. Este mai bine să hrănești sub pește decât să exagerezi. Greva foamei este ușor tolerată de această specie, în timp ce supraalimentarea va duce la probleme de sănătate.

Peștele auriu are nevoie de o combinație de alimente uscate și vii. Este mai bine să înmuiați alimentele uscate în apă cu o jumătate de oră înainte de hrănire.

În dietă, puteți utiliza:

  • hrană specializată,
  • salata tocata marunt si morcovii rasi,
  • rață și naiadă.

Ca hrană vie, puteți folosi persoane mici de viermi de sânge, viermi de pământ sau tubifex. Acestea conțin o cantitate mare de proteine, care vor fi benefice pentru locuitorii acvariului..

Pentru hrana suplimentară, puteți folosi creveți, calmar și file de pește tocate.

Alimente uscate pentru pești
Alimente uscate pentru pești

Reproducerea

Puteți crește pești de la vârsta de un an, dar cei mai sănătoși și mai numeroși descendenți se obțin la vârsta de 2-4 ani.

Pregătirea pentru reproducere este indicată de culoarea schimbată a peștilor. Numai în această perioadă peștii prezintă caracteristici sexuale. Femelele diferă în burtica umflată de vițel. Acest lucru este evident mai ales atunci când este privit de sus. La masculi se pot observa zimțări caracteristice pe prima rază a aripioarelor pectorale și o erupție albă pe aripile ramificate..

Pentru reproducere, trebuie să pregătiți un acvariu separat cu apă așezată și sol solid. Deasupra suprafeței solului, în 2-3 centimetri, merită să întindeți o rețea cu ochiuri grosiere. Acest lucru se face pentru a preveni peștele să mănânce caviar..

Apa din acvariu ar trebui să fie la un nivel de 20 cm, iar acvariul în sine ar trebui să fie prevăzut cu lumina soarelui sau lumină artificială. Temperatura este menținută la 24-26 de grade.

Pentru o femeie, 2-3 bărbați sunt lansați în acvariu. Fertilizarea are loc în decurs de 2-5 ore, după care părinții sunt returnați în acvariu. Adesea, umflarea abdomenului la femele rămâne după reproducere. Pentru a stimula procesul, puteți încălzi treptat apa din acvariu până când temperatura crește cu 4-6 grade. Acest lucru va face peștii mai activi..

În timpul unei reproduceri, sunt depuse 10 mii de ouă. După 2-6 zile, se nasc larvele. Le puteți hrăni cu plancton sau furaje specializate..

Cât timp trăiesc peștii aurii într-un acvariu?

Durata de viață depinde de apropierea speciei de strămoșul rasei. Peștii ornamentali de acvariu care nu sunt destinați apelor deschise, de regulă, au fețe convexe. Ei trăiesc până la 15 ani. Peștii cu forme plane ale corpului pot trăi până la 40 de ani. Dar, în orice caz, capacitatea de a depune icre se pierde la vârsta de 8 ani..

 Concluzie

Peștele auriu este un frumos locuitor al acvariului. Nu necesită abilități speciale în întreținere - chiar și un copil își poate da seama cum să aibă grijă de ea. Și este destul de simplu să oferiți condițiile necesare. Principalul lucru este să ai grijă de vecini și de dimensiunea spațiului de locuit. În același timp, peștii sunt diferiți ca aspect și pot deveni nu numai cel mai bun prieten, ci și un decor excelent pentru orice casă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Peștele auriu de acvariu: îngrijire și întreținere