Sigiliul baikal: un mod de viață interesant al sigiliului pe baikal

Descrierea sigiliului animalSigiliul este o specie de focă de apă dulce și trăiește numai pe lacul Baikal. De asemenea, este considerat un simbol al lacului Baikal, alături de omul local. Imaginile ei pot fi văzute pe multe suveniruri și embleme din Irkutsk. Aspectul sigiliului atrage mulți turiști străini.

Caracteristică

Focile în sălbăticie pot trăi până la 55 de ani. Creșterea lor se oprește la al 19-lea an de viață, dar masa poate câștiga și scădea pe tot parcursul vieții. Parametrii animalelor:

  • o focă Baikal adultă are o lungime a corpului de 165 de centimetri;
  • masa fluctuează în regiunea de 50-130 de kilograme;
  • speranța medie de viață este de 55 de ani.

Viteza obișnuită a mișcării subacvatice nu depășește 8 km / h. În caz de vânătoare și amenințări, poate crește ritmul. Pe uscat, focile Baikal se mișcă destul de încet cu ajutorul cozii și aripioarelor, când simt pericol, încep să se miște în salturi, împingând de pe sol.

Sigiliile Baikal nu se scufundă la adâncimi mari, dar, după cum spun pescarii locali, au fost prinși cu plase la o adâncime de aproximativ 200 m. Inc SB RAS - abrevierea se traduce prin - Muzeul Limnologic Baikal raportează că focile se pot scufunda la o adâncime de 300 m.

Aparent, nu este nevoie ca animalele să se scufunde la o adâncime considerabilă, deoarece își primesc în principal hrana în zone iluminate, iar aceasta nu depășește 30 de metri adâncime. În medie, foca este capabilă să înoate sub apă mai mult de o oră, de data aceasta este suficientă pentru a scăpa de urmăritorul său sau pentru a găsi hrană pentru sine. Sigiliul Baikal se poate scufunda în apă până la 200 m și fără a se răni, poate rezista la o presiune de 21 de atmosfere.

Habitat

Ce mănâncă foca de pe lacul Baikal?Acest tip de focă este distribuit numai în Baikal, în principal în fâșia mijlocie și nordică a lacului. O acumulare masivă de foci poate fi văzută în iunie pe pământul insulelor Ushkan; astfel de insule sunt cele mai potrivite pentru locuința lor naturală. De îndată ce vine apusul soarelui, un mare număr de foci Baikal încep să înoate spre insule. Dacă o barcă plutește lângă animale cu motorul oprit, sigiliile își vor arăta cu siguranță curiozitatea și pot înota până la transportul pe apă cât mai mult posibil, ieșind periodic din apă și observând situația.

Fapt interesant! Sigiliile acestei specii pot fi văzute doar pe lacul Baikal, nu se găsesc nicăieri altundeva. Aceste animale pot fi urmărite la nesfârșit, ceea ce fac turiștii care vizitează insulele Ushkany..

Dintr-o perspectivă evolutivă

Sigiliul Baikal este inclus în clasificarea modernă a sigiliilor reale. KK Chapsky, un cunoscut profesor de pinipede, declară că sigiliul a coborât din strămoșul său, sigiliul inelat. Forma originală a animalelor este târzie, spre deosebire de sigiliul caspic.

Sigilați hrana

Practic, foca Baikal mănâncă pește necomercial: Baikal goby și golomyanka. Pentru un ciclu terminat, o focă poate mânca aproximativ o tonă de pește. Uneori focile se hrănesc cu omul local, dar reprezintă aproximativ 2% din dieta totală..

Cum se înmulțesc focile

Unde trăiește sigiliulPerioada de sarcină a focilor Baikal Trec 11 luni. La începutul mai multor luni, diapauza embrionară continuă. Maturitatea sexuală are loc în al patrulea an de viață, iar de la 4 la 7 ani pot aduce descendenți. La bărbați, pubertatea începe puțin mai târziu, la vârsta de 6 ani..

După 40 de ani, femelele încetează să mai nască, dar în întreaga lor viață pot naște aproximativ 20 de pui, posibil mai mult dacă există condiții de viață favorabile. Femelele pot ajuta în fiecare an. Dar aproximativ 10-20% din femele în fiecare an devin infertile din diferite motive, deși durata acestei perioade nu depășește câteva luni, la sfârșitul lunii februarie și până în prima jumătate a lunii aprilie.

Creștere tânără

Femelele, din februarie până în martie, pregătesc un adăpost înzăpezit, unde dau naștere tinerilor, de obicei se naște un individ, uneori doi. Greutatea puiului este de 4 kilograme, iar culoarea nou-născutului este albă, sunt numiți și pui. Despre pui:

  1. În medie, durata șederii unei foci mici în bârlog este de 5 săptămâni, nu părăsește acest loc și se hrănește doar cu lapte matern. Puiul reușește să vărsă înainte de distrugerea adăpostului, înainte de aceasta, când se hrănește cu lapte matern, nu se va urca în apă.
  2. Femela poate lăsa sigiliul mic doar când merge după pradă, în restul timpului nu-și părăsește bârlogul. Cu înghețuri exterioare la -20, temperatura din interiorul unei camere cu zăpadă variază în termen de 5 grade Celsius.
  3. După 60-75 de zile, perioada de lactație se oprește. Alăptarea poate dura până la 105 zile, dar acest lucru se întâmplă destul de rar, totul depinde de învelișul de gheață. Înainte de vânătoarea independentă a peștilor, animalele tinere mută complet, lâna lor se schimbă de la culoare albă la gri-argintie, această perioadă trece treptat până la vârsta de 3 luni. La focile mai vechi din Baikal, acesta se transformă într-o culoare maro maroniu.

Viața de iarnă a focii

Unde trăiesc focile?Pe teritoriul umil de Baikal sigilează iarna pe gheață în gropi acoperite de zăpadă, preferă, de asemenea, să trăiască între blocurile de gheață îngrămădite care formează baldachin. În procesul de apariție a gheții, animalele de pe gheața lacului produc aerul principal cu o secțiune transversală de 150 cm în medie, continuă să-l mențină în starea dorită și să elimine gheața care se acumulează.

Când se instalează înghețuri severe și Baikal îngheață în cele din urmă, animalul de sub zăpadă respiră numai cu ajutorul unor guri de aerisire secundare, le face greblând baza de gheață, folosind ghearele membrelor anterioare. Sigiliul asigură locuinței sale o duzină de guri de aerisire, care sunt situate de-a lungul perimetrului gropii și se întind pe zeci de metri și chiar sute. Forma orificiului de aerisire este rotundă, diametrul nu depășește 15 cm, această gaură este suficientă pentru ca sigiliul să își lipească nasul deasupra suprafeței apei. Baza este îngustată și seamănă cu o pâlnie inversată.

Caracteristica construirii orificiilor de ventilare - acesta este instinctul înnăscut al sigiliului. Pentru distracție, a fost efectuat un experiment într-un acvariu. O foaie de spumă de 5 cm grosime a fost așezată pe apă. Restul spațiului de apă a fost liber. Sigiliile tinere la vârsta de 1-2 luni au început să facă găuri speciale pe platforma plutitoare - guri de aer prin care respirau, plasându-și nasul acolo. În ciuda faptului că era apă deschisă în jur, au înotat de jos și s-au saturat de aer, apoi s-au scufundat înapoi în adâncuri.

Acești pui experimentali au fost capturați la aproximativ câteva săptămâni când au fost hrăniți cu lapte matern. Trebuiau hrăniți cu lapte condensat folosind un biberon cu un mamelon. Aceasta înseamnă că înainte de experiment nu a existat nici o scufundare în apă, dar când au crescut puțin, în prima călătorie au dovedit că fabricarea orificiilor de ventilație este într-adevăr o abilitate inerentă înnăscută..

Somnul și lanțul ecologic al focii Baikal

În vis, sigiliul nu se mișcă și doarme mult timp direct în apă. Ea rămâne în această stare până la momentul în care oxigenul din sânge se epuizează. Se întâmplă adesea ca scafandrii să înoate aproape de focă și să-l atingă, chiar să răstoarne animalul, dar în ciuda acestui fapt, foca Baikal continuă să doarmă.

În mediul lanțului ecologic, animalul ocupă primul loc și numai omul poate reprezenta o amenințare.

Cum a apărut foca pe lacul Baikal

Oamenii de știință nu au fost de acord cu privire la modul în care animalul ar putea ajunge la Lacul Baikal. Dar mulți cercetători preferă versiunea ID Chersky. El afirmă că acest tip de sigiliu s-au stabilit pe lac în timpul erei glaciare, înot cu omul prin rețeaua râurilor Angara și Yenisei. Alți cercetători spun că sigiliul a intrat în râul Lena, a existat și o scurgere din lac, dar informațiile rămân doar o presupunere.

Cum se caracterizează sigiliul pe vremuri?

Foca BaikalPrimii exploratori au făcut prima mențiune a animalului; au ajuns în această zonă în prima jumătate a secolului al XVII-lea. În timpul lucrărilor celei de-a doua expediții din Marele Nord, sau Kamchatka, s-a făcut prima mențiune științifică, organizația fiind condusă de V. Bering. Expediția a inclus un grup de cercetători condus de I.G. Gmelin.

Acest detașament a studiat natura lacului Baikal într-o direcție versatilă, precum și împrejurimile sale, în acel moment a fost văzut un sigiliu numit sigiliu.

Așa cum spun oamenii care locuiesc aici, că acum câteva secole se putea vedea un sigiliu Bounty Lakes. Nu putea ajunge acolo decât prin râurile Vitim și Lena. Dar unii naturaliști cred că foca Baikal a intrat în acest lac prin Baikal însuși, care anterior a fost interconectat cu lacurile Baunt. Dar nu au putut fi găsite surse fiabile de informații pentru ambele versiuni..

Numărul de sigilii

Calculul a fost efectuat de Institutul Limnologic Siberian, care este o ramură a Academiei de Științe a Federației Ruse. Astăzi, numărul de foci Baikal este de aproximativ 100.000 de indivizi. Numărarea se face prin multe metode, dar cea mai eficientă este observarea din aer, avionul se mișcă de-a lungul anumitor trasee. Oamenii care lucrează ca cenzori inspectează teritoriul prin hublou, în acest proces observă vizuina și fac semne pe hartă, dar cel mai adesea sunt colectate fotografii aeriene ale zonelor, apoi se numără adăposturile sigiliilor. Există 3 moduri de numărare:

  1. Numărul de vizuine văzute pe unitate de suprafață este înmulțit cu întregul teritoriu al lacului Baikal.
  2. În a doua metodă, o sută de parcele cu parametri: 1500 * 1500 m fiecare site sunt distribuite contabililor. Traversarea se efectuează pe jos sau pe o bicicletă de zăpadă și orice adăposturi văzute sunt marcate și înregistrate. Mai mult, persoanele sunt, de asemenea, numărate pentru întreaga zonă de apă a lacului Baikal..
  3. Ultima modalitate este metoda de rutare. Contorii de pe motociclete circulă de-a lungul unui anumit traseu de-a lungul lacului, distanța lor între ele este selectată într-o asemenea măsură încât este posibil să observați toate vizuinele care se întâlnesc.

Dar cel mai precis mod este numărarea în pătrate, aceasta este metoda care a fost utilizată recent. Un angajat al institutului local V. D. Pastukhov a stabilit cea mai mare vârstă a sigiliului. Durata de viață: 52 de ani pentru bărbați și 56 de ani pentru femei.

Fapt interesant! La sfârșitul secolului al XX-lea, a avut loc o moarte masivă a focilor Baikal din cauza bolii - virusul ciumei carnivorelor, care afectează majoritatea animalelor domestice și sălbatice. În această perioadă, au murit 1500 de foci.

Activități de pescuit și vânătoare

Cățeluș de focă BaikalBlana valoroasă a focii Baikal - acesta este principalul comerț. Localnicii folosesc carne, grăsimi și organe interne. Uneori populația locală pescuiește mâncare. Pescuitul începe din aprilie până în momentul în care te poți mișca pe gheață. De asemenea, vânătoarea se desfășoară cu ajutorul plaselor, o astfel de vânătoare este mai umană și pierderile în timpul capturării devin mai mici decât în ​​timpul tragerii, deoarece foca Baikal poate fi rănită și nu poate trăi mult. Aproximativ 6.000 de pești sunt capturați în fiecare an.

Braconierii, în ciuda vânătorii legalizate, continuă să extermine puii după prima năpârlire. În principal, vânătoarea se desfășoară pentru animale tinere - acest lucru este strict interzis de lege. Chiar și în ciuda acestui fapt, focile Baikal nu au devenit niciodată o specie listată în Cartea Roșie, doar că există o notă în listă că o atenție specială ar trebui acordată animalelor, precum și stării lor în sălbăticie.

Fapt interesant! Între 1895 și 1897, sigiliile au fost utilizate în scopuri medicinale pentru lucrătorii din minele de aur. Această grăsime a focii Baikal este considerată medicinală, așa cum spun locuitorii locali, are proprietăți medicinale și este utilizată pentru boli ale stomacului și plămânilor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Sigiliul baikal: un mod de viață interesant al sigiliului pe baikal