Pești de acvariu papagal: întreținere și îngrijire

Peștele papagal este unul dintre cei mai colorați reprezentanți ai familiei ciclidelor..

Sunt apreciați de acvaristi din întreaga lume pentru culorile lor strălucitoare și variate, aspectul unic, comportamentul interesant și inteligența ridicată..

Descriere și habitate

Un papagal este un pește care trăiește numai în rezervoare artificiale. Patria sa poate fi numită Taiwan, deoarece a fost acolo în 1964, ca urmare a muncii de reproducere direcționate, acest soi a fost obținut.

Taiwan
Taiwan

Metoda de obținere a acestei mutații este un secret comercial și este păstrată în cea mai strictă încredere. Nu numai numele rocilor folosite pentru a-l crea este necunoscut, ci chiar numărul exact al acestora. Probabil, a fost obținut prin triplă trecere artificială, prin urmare cuvântul tri-hibrid este adesea adăugat la numele papagalului.

Papagalul de pește de acvariu are un corp masiv turtit din lateral. Capul este clar separat de corp (o cocoașă bine definită începe în spatele capului pe partea dorsală). Gura este disproporționat de mică, asemănătoare cu ciocul păsării cu același nume; buza inferioară este puternic curbată. Dimorfismul sexual se manifestă numai în timpul reproducerii - femela dezvoltă ovipozitorul, iar masculul este deferent.

În funcție de forma corpului, se disting următoarele tipuri de papagali:

 1. Inima. Pești care amintesc de simbolul principal al Zilei Îndrăgostiților. Pentru a obține această asemănare, înotătoarea ei caudală este îndepărtată chirurgical..
 2. Inorog. La baza capului unui astfel de pește există o creștere care seamănă cu un corn..
 3. King Kong. Pești mari, masivi, cu grăsime acumulată în frunte.
 4. Averea roșie. Peștele este roșu aprins, cu aripioare alungite și o creștere mare pe frunte. Acest soi poartă numele zeului norocului și este deosebit de apreciat în Feng Shui..
 5. Lingou roșu. Pești monocromatici cu un corp aproape în formă de disc. Această formă neobișnuită a fost atinsă datorită deformării severe a coloanei vertebrale și a vezicii urinare..

Dimensiunea unui adult variază de la 20 la 30 cm (în funcție de condițiile de detenție).

Culoarea papagalilor este foarte diversă. Există opțiuni de culoare standard, care sunt împărțite în solide (roșu, galben, alb sau incolor) și pete (marmură, panda, diamant, perlă).

Pește unicorn
Pește unicorn

Atenţie! Petele negre care apar la peștii monocromatici nu sunt legate de culoare. Sunt o reacție la stres și dispar după ce cauza apariției lor este eliminată..

De-a lungul timpului, culoarea naturală a papagalilor tinde să se estompeze, dar este ușor să o refaci adăugând în dietă alimente îmbogățite cu betacaroten..

În plus, culoarea papagalului poate fi artificială. Peștii sunt:

 1. Colorat chimic. Cea mai comună variație este peștele papagal albastru, există și soiuri de zmeură, violet, verde..
 2. Tatuat. Modelul poate fi diferit - inimi, linii, simboluri, hieroglife.

Pentru a-l obține, peștele este plasat într-o soluție alcalină. Se dizolvă mucusul tegumentar care protejează împotriva leziunilor minore și a infecțiilor. După aceea, începe procesul de vopsire - papagalii sunt scufundați în colorant sau se injectează injecții subcutanate ale colorantului.

Etapa finală este refacerea capacului protector, prin expunerea pielii la substanțe iritante care provoacă producerea de mucus.

Introducerea coloranților chimici are un efect negativ asupra sistemului imunitar. Mulți dintre peștii care au suferit această procedură mor după scurt timp..

Întreținere și îngrijire

La fel ca multe organisme hibride, peștele papagal diferă de speciile părinte prin creșterea rapidă, dimensiunea mai mare și vitalitatea crescută. Acestea nu sunt supuse condițiilor de detenție și au o imunitate bună..

Pentru a le păstra, aveți nevoie de un acvariu spațios cu un volum de cel puțin 150 de litri pentru o pereche heterosexuală. În recipiente mai mici, papagalii se vor simți inconfortabili, deoarece nu vor avea suficient spațiu pentru a înota.

Peste papagal
Peste papagal

Parametrii admisibili ai mediului acvatic:

 • temperatura de la 26 la 28 ° C;
 • duritate de la 2 la 25 dGH;
 • aciditate de la 6,5 ​​la 7,5 pH.

Acvariul și echipamentele sunt curățate o dată pe lună. Apa este schimbată săptămânal, cu o rată de 20% din volumul total de lichid.

Echipamentul obligatoriu include:

 1. Compresor de aer pentru a satura apa cu oxigen.
 2. Filtru puternic, creând un curent puternic. Papagalii, ca toate ciclidele, preferă să trăiască în apă curgătoare.
 3. Încălzitor și termometru pentru a menține condiții optime de temperatură.

În plus, va trebui să instalați un sistem de iluminat. Se recomandă utilizarea lămpilor roșii slabe, fiind suficient 0,3-0,5 wați pe litru de volum curat de apă din acvariu. O lumină mai puternică va duce la o intensitate mai mică a culorii.

De asemenea, peștii trebuie să echipeze mai multe adăposturi în acvariu. Ciclida papagalului roșu este un pește cu o ierarhie internă strictă în cadrul turmei. Dacă indivizii slabi nu au unde să se ascundă, atunci vor fi pur și simplu uciși de rude mai active. Bărbații prezintă agresivitate teritorială în special puternic în perioada de reproducere..

 Puteți utiliza ca acoperire:

 1. Tufișuri de plante acvatice. Anubias, Cryptocorynes, Echinodorus vor face. Acestea sunt plantate de-a lungul părților laterale ale rezervorului și de-a lungul peretelui din spate, lăsând o zonă de înot liberă în centru. Pietricele fără margini ascuțite și așchii sunt de obicei folosite ca sol, astfel încât peștele să nu poată fi rănit. Este acoperit cu un strat de cel puțin 5 cm.
 2. Elemente decorative. Potrivit pentru grote, lemn de drift mare, cioburi, jumătăți de nuci de cocos. Se pot construi mai multe peșteri mici.
Anubias
Anubias

Compatibilitate cu alți pești

Papagalul roșu este un pește liniștit care preferă straturile inferioare de apă. Un acvariu poate conține simultan de la una până la trei perechi de papagali adulți.

Pe lângă reprezentanții speciilor lor, papagalii se pot înțelege cu majoritatea peștilor mari non-agresivi sau moderat agresivi.

Conținutul comun este posibil cu următoarele tipuri:

 • barbele (denisoni, Sumatran);
 • somn mijlociu și mare (taracatum, alge siameze, ancistrus);
 • Congo;
 • arowana (roșu, auriu, negru, argintiu);
 • labeo;
 • aperonot cu fața albă;
 • specii pașnice de ciclol.

Însă peștii mici (neoni, gupi, gracilis) pot fi percepuți de papagali ca un plus la dieta principală. Prin urmare, este mai bine să vă abțineți de la vecini cu ei. Același lucru este valabil și pentru scalari, deși cu un adăpost suficient, este posibilă o coexistență pașnică..

Ce să hrănești în acvariu?

Hrănirea papagalilor din acvariu ar trebui să fie echilibrată și variată. Ca principal aliment, se folosesc de obicei amestecuri uscate specializate (granule, fulgi, chipsuri), dezvoltate luând în considerare caracteristicile nutriționale specifice acestor pești.

Pe lângă alimentele uscate, dieta include:

 1. Fructe de mare (pește tocat mărunt, creveți, calmar, caracatiță, sepie).
 2. Produse pe bază de plante (mazăre, spanac, salată verde, urzici, dovlecei, ardei grași, morcovi, suc de morcovi).
 3. Carne tocată de casă pe bază de măruntaie. Fructele de mare (30%) și componentele vegetale (20%) sunt adăugate la inima sau ficatul vițelului (50%).
 4. Vierme de sânge viu și înghețat, coretra, gammarus.
 5. Granule pentru a spori culoarea.
Fructe de mare
Fructe de mare

Important: dieta trebuie să includă în mod necesar alimente care conțin substanțe care sporesc intensitatea culorii - carotenoizi.

Este imposibil să hrănești doar un fel de mâncare. Nutriția monotonă monotonă duce la probleme ale tractului gastro-intestinal, la dezvoltarea patologiilor.

Toate furajele trebuie să fie pre-zdrobite în bucăți mici. Peștele are o gură foarte mică care se deschide doar vertical, deci nu poate înghiți bucăți mari.

Reproducere

Peștele papagal roșu este o specie monogamă. La fel ca alte ciclide, formează perechi stabile care rămân împreună pe tot parcursul vieții..

În timpul reproducerii, peștii desfășoară un ritual de curte, împreună sunt angajați în construirea unui cuib și depun ouă. Ei au grijă conștiincios de zidărie și o protejează de alți locuitori ai acvariului..

Dar, în ciuda tuturor eforturilor, după câteva zile, caviarul se acoperă cu ciuperci și devine alb. Faptul este că datorită originii lor hibride, papagalii masculi sunt sterili și nu pot fecunda. Toți peștele vândut în magazinele de animale de companie provin de la furnizori asiatici.

Există dovezi că acvaristii profesioniști reușesc uneori să obțină descendenți dintr-o pereche de papagali. Cu toate acestea, prăjiturile de la astfel de uniuni nu sunt viabile. Se disting prin urâțenia și incapacitatea lor de a trăi independent..

Singura modalitate de a obține descendenți de la papagali este de a traversa o femelă din această specie cu un mascul de altă ciclidă. Se crede că încrucișarea cu bărbații a uneia dintre presupusele forme parentale - severum, labiatum, citrinellum.

Din astfel de perechi, se nasc puieti destul de viabile care nu seamănă în niciun fel cu papagalii.

Cât timp trăiește un pește papagal într-un acvariu?

Durata medie de viață a unui pește papagal depinde în totalitate de condițiile de detenție, nutriție și de vecinii selectați corect. În condiții optime, în absența bolilor congenitale la pește, este de aproximativ 10 ani.

Concluzie

Papagalul este una dintre puținele specii de pești de acvariu care nu ar putea să apară și să supraviețuiască niciodată în sălbăticie. Numeroase anomalii genetice pe care o persoană le consideră un semn de frumusețe (gură minusculă, coloana vertebrală strâmbă) au dus la deformări ale vezicii urinare, incapacitatea de a înota normal și dificultăți de hrănire.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pești de acvariu papagal: întreținere și îngrijire