Neoni de pește de acvariu: întreținere și îngrijire

Neonii sunt unul dintre cei mai comuni locuitori ai acvariilor casnice..

Îi atrag pe acvariști cu dispoziția lor pașnică, culorile strălucitoare și condițiile de păstrare nesolicitate..

Descriere, specii și habitate

Neonii sunt mici pești strălucitori din familia haracin. Lungimea unui adult nu depășește 4 cm. Corpul este oval, acoperit cu solzi, ușor turtit din lateral. Aripioarele sunt transparente, ochii sunt albastru-verzi. O trăsătură distinctivă este o bandă longitudinală irizată care se întinde pe tot corpul.

Există mai multe variante de culoare ale neonilor. Neonul albastru este cel mai frecvent pește, puțin mai puțin popular fiind roșu, albastru și negru..

În plus față de opțiunile de culoare naturală, există mai multe tipuri obținute prin selecție direcțională - albino, diamant, voal.

Patria peștilor neon este America de Sud. Poate fi găsit în afluenții lenti ai râurilor și pâraielor mari din Bolivia, Columbia, Peru, Paraguay, Brazilia.

Îngrijirea și întreținerea peștilor

Neonii sunt pești de școală și nu pot fi cumpărați în perechi sau singuri. Suma recomandată pentru lansarea în acvariu este de la 4 bucăți. Pentru o viață confortabilă, au nevoie de cel puțin 1 litru de apă pe pește. Cu toate acestea, este mai bine să le acordați mai mult spațiu - neonii sunt foarte mobili și au nevoie de mult spațiu liber pentru a înota. Pentru un grup de 10 pești, este potrivit un recipient cu un volum de 15 litri.

Pe lângă faptul că acvariul trebuie să fie suficient de spațios, i se impun următoarele cerințe:

 1. Trebuie să fie echipat cu un sistem de aerare. Trebuie remarcat faptul că un curent puternic este contraindicat pentru neonuri. Pentru ei este potrivit un compresor cu un atomizor fin, care creează o mișcare slabă a apei.
 2. Ar trebui să existe mai multe zone umbrite în acvariu. Acest lucru se realizează prin plantarea diferitelor plante acvatice în spate, precum și pe pereții laterali. Este mai bine să acordați preferință speciilor cu tulpini lungi, cum ar fi hornwort, elodea.
 3. Ar trebui să aibă suficient adăpost natural. În acest scop, diferite elemente decorative sunt așezate în partea de jos - lemn de drift, case și grote..
 4. Un dispozitiv de filtrare trebuie instalat în acvariu. Cifră aproximativă pentru filtrare - 10 volume de acvariu pe oră.
Neonii din acvariu
Neonii din acvariu

Temperatura optimă a apei pentru neoni în acvariu este de la 18 la 26 ° С.

Peștii neon sunt foarte adaptabili și ușor de îngrijit. Cu toate acestea, acestea sunt destul de sensibile la parametrii apei, de aceea trebuie acordată o atenție specială calității sale. În rezervoarele în care trăiesc, apa este foarte moale, saturată cu substanțe humice și este aproape complet lipsită de bacterii.

Indicatorii chimici ar trebui să fie după cum urmează:

 • Aciditate PH în intervalul de la 5,5 la 7,0;
 • Duritate 5-20 dGH.

Se recomandă modificarea parțială a fluidului o dată pe săptămână (cel puțin 15% din volumul total).

Compatibilitate cu alți pești

Neonchiks sunt pești fără conflict și se pot înțelege cu ușurință cu oricare dintre locuitorii acvariului. Cu toate acestea, datorită dimensiunilor mici, devin deseori prada pentru pești mai mari și mai agresivi. Problema alegerii vecinilor potriviți trebuie abordată cu atenție.

Nu poate fi cazat cu neonii:

 • peștișor de aur;
 • Ciclide africane și sud-americane;
 • barbele;
 • cocoșii.

Peștele, care este planificat să fie lansat la neoni, ar trebui să fie de dimensiuni mici și de natură pașnică. Neonii se înțeleg bine cu următoarele tipuri:

 • somn;
 • molii;
 • guppy;
 • coada sabiei;
 • pește zebră;
 • disc;
 • acnee;
 • gourami;
 • bătălii;
 • platouri;
 • labeo;
 • creveți și crabi;
 • minori;
 • ornatus;
 • pulcher;
 • lanterne.
Gourami
Gourami

Ce să hrănești în acvariu?

Neonii sunt pești pretențioși. În captivitate, mănâncă toate tipurile de hrană - vii (viermi de sânge, tubifex, creveți de saramură, koretta, ciclop), congelați, uscați (daphnia hamarus).

Atunci când compuneți o dietă pentru ei, trebuie luate în considerare următoarele puncte:

 1. A hrani ar trebui să fie potrivit pentru dimensiunea peștelui și capacitatea acestuia de a-l înghiți.
 2. Neonii preferă mânca de la suprafața apei, astfel încât alimentele nu trebuie să se scufunde pe fund pentru o lungă perioadă de timp.
 3. Femele de neon predispus la supraalimentare. Prin urmare, acestea trebuie să fie limitate în alimente. Lupă duce la tulburări metabolice și o durată de viață scurtată.

Hrănesc neonii o dată pe zi.

Cum să îi spui unei femei dintr-un bărbat?

Dimorfismul sexual la neon este foarte slab și se manifestă doar la vârsta adultă. Prin urmare, dacă intenționați să creați neoni, atunci se plantează simultan un întreg grup de pești.

Principalele diferențe sunt:

 1. Femelele sunt mai mari decât masculii cu aproximativ 0,5 cm.
 2. Femelele au abdomenul mai rotunjit.
 3. Banda de neon este dreaptă la bărbați și ușor curbată la femele..

Atenţie! Toate aceste semne pot fi sau nu prezente.

Reproducere

În natură, neonii se reproduc o dată pe an în timpul sezonului ploios (octombrie, noiembrie, decembrie). Reproducerea acasă are loc în orice perioadă a anului..

Merită spus că reproducerea neonilor într-un acvariu comun este aproape imposibilă. În primul rând, caviarul este prea sensibil la lumină și la parametrii biochimici ai apei. Orice abatere de la normă va duce la faptul că embrionii nu se vor dezvolta și nu vor muri. În al doilea rând, neonii adulți sunt predispuși la canibalism. Caviarul va fi consumat de părinți înșiși sau de alți pești care trăiesc în acvariu..

Un acvariu mic separat este amenajat pentru reproducerea neonului. Pentru o pereche, 10 litri sunt suficienți, dacă intenționați să plantați un număr mai mare de pești, atunci volumul crește la 20 de litri.

Neoni mov
Neoni mov

Spawn trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 1. Fii protejat de lumină. Pentru a face acest lucru, peretele din spate sau poate cele laterale sunt acoperite cu hârtie groasă.
 2. Ar trebui să conțină mai multe plante, unde femela poate depune ouă. În aceste scopuri, este adecvat un tufiș pinat sau mușchi javanez..
 3. Apa trebuie să aibă anumiți indicatori. Duritatea trebuie să fie de 1-2 dGH. Aciditate 5,0 - 6,0 pH. Chiar și un ușor exces de acești indicatori împiedică supraviețuirea ouălor..
 4. Apa trebuie să fie lipsită de impurități chimice, iar nivelul nitraților ar trebui să fie minim.
 5. Temperatura apei trebuie să fie strict 25 ° C.

Cum se reproduc neonii într-un acvariu? Procesul constă în mai multe etape:

 1. Producătorii selectați sunt așezați timp de 2 săptămâni într-un acvariu separat cu apă rece (aproximativ 19 ° C) și începe să se hrănească abundent cu alimente vii. Pentru a stimula reproducerea, se recomandă efectuarea schimbărilor zilnice de apă cu 50% din volumul total. Faptul este că reînnoirea zilnică a mediului acvatic simulează debutul sezonului ploios, care în natură este timpul de reproducere.. 
 2. Un cuplu sau un grup de neonuri sunt eliberați într-un teren de reproducere pregătit din timp. Cel mai bine este să faceți acest lucru seara, deoarece neonii preferă să se reproducă dimineața devreme..
 3. Femela începe să dea naștere, pe care masculul îl fertilizează imediat. Numărul ouălor este de obicei de la 50 la 200.
 4. După finalizarea reproducerii peștilor s-a întors imediat înapoi la acvariul general.

De obicei, reproducerea nu durează mai mult de o zi, dar se întâmplă ca procesul să se întindă timp de câteva zile..

După ce jiggeți peștii adulți, este necesar să coborâți nivelul apei la 15 cm și să umbriți complet acvariul. Incubația durează 4 până la 5 zile. După o perioadă specificată, larvele vor apărea din ouă. În primele zile, vor sta nemișcați în partea de jos a acvariului. Capacitatea de a înota apare la ei numai în a 3-a zi după naștere. Din acest moment pot fi hrăniți cu hrană de început pentru pui și încep să se adapteze la condițiile de viață din acvariul general..

Adaptarea include:

 1. Instalatie de iluminat. Nivelul de lumină din acvariu este crescut treptat, ajungând la iluminare normală cu 1 lună de viață.
 2. Instalarea unui filtru slab.
 3. O creștere treptată a durității apei.

Într-o lună și jumătate, pot fi eliberate într-un acvariu comun. La vârsta de 7-12 luni, neonii devin maturi sexual și sunt capabili să poarte descendenți..

Cât timp trăiesc neonii într-un acvariu??

Durata de viață a neonilor depinde în primul rând de starea ecosistemului în care trăiesc. În apele murdare cu o concentrație mare de compuși azotați, peștii pot muri fără să trăiască nici măcar un an și jumătate. În schimb, dacă se creează condiții favorabile, speranța de viață va crește la patru ani..

De asemenea, cât va trăi un pește neon este foarte influențat de temperatura apei din acvariu. Cu cât este mai cald, cu atât peștele va începe să îmbătrânească mai repede. La o temperatură de 18 ° C, peștii trăiesc aproximativ 4 ani, timp de 3 ani trăiesc în apă cu o temperatură de 22 ° C, la 27 ° C și mai mult, durata de viață este redusă la un an și jumătate.

Concluzie

Se crede că neonii sunt pești destul de capricioși. De fapt, nu este cazul. Principalul lucru este evitarea dezechilibrului în acvariu și monitorizarea parametrilor apei. 

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Neoni de pește de acvariu: întreținere și îngrijire