Astronotus: descriere și caracteristici, întreținere și îngrijire

Astronot într-un acvariu acasăCel mai popular ciclid din orice acvariu este Astronotus. Ei și-au câștigat popularitatea datorită propriei ingeniozități. Aceștia nu sunt pești stupizi, iau contact cu proprietarul și îl recunosc printre alte persoane. Astronotul ocular poate fi chiar antrenat. În ceea ce privește exteriorul, acestea sunt inimitabile aici. Un pește mare, puternic, cu o culoare frumoasă, nu lasă pe nimeni indiferent.

În acest articol, să aruncăm o privire mai atentă asupra celui mai frumos și cel mai popular locuitor al acvariului..

Astronotul aparține ordinului perchiformelor și familiei ciclidelor.

Parametrii ideali și necesari ai apei într-un acvariu pentru pești:

 • temperatura apei ar trebui să fie de la 22 la 28 de grade Celsius;
 • aciditatea apei de la 6,5 ​​la 7,5;
 • duritatea apei nu trebuie să depășească 25dH;

În medie, un astronot trăiește timp de 10 ani sau mai mult. Este un ficat lung în rândul locuitorilor acvariului..

Cartier cu alți pești

Cum să îngrijești peștii cu AstronotusAstronotusul este extrem de agresiv, ceea ce nu permite proprietarului să țină alți pești în cartier cu el. Printre altele, el arată agresivitate chiar și față de reprezentanții propriei specii..

Cea mai bună opțiune ar fi să păstrezi doar câteva astronote într-un acvariu mare..

Mulți acvaristi experimentați pot spune că adaugă cu succes pești de alte rase la astronoturi și se înțeleg bine. Da, acest lucru se poate întâmpla și, dar mai devreme sau mai târziu, conflictele vor începe totuși. De obicei, luptele apar în timpul reproducerii sau maturității peștilor.

Merită să ne amintim că, dacă proprietarul decide totuși să pună în aplicare cartierul cu astronoturile, atunci vecinii trebuie să fie pești destul de mari. Pur și simplu îl vor înghiți pe cel mic, fără să observe.

În ceea ce privește plantele de acvariu, cel mai bine este să nu le adăugați la acești pești, ci să achiziționați verdeață decorativă. Dacă doriți cu adevărat să plantați un fel de alge vii, atunci ar trebui să fie cu frunze tari, de exemplu, echinodorus.

Acvariul Astronotus

Cum se hrănește AstronotusMulți iubitori de pești de acvariu spun că un acvariu de 250 de litri sau chiar mai puțin este suficient pentru un astronot, dar de fapt nu este cazul. Volumul minim al acvariului confortabil pentru două astronote - nu mai puțin de 500 de litri. Și dacă există mai multă apă, atunci este și mai bine.

Un acvariu mic va face peștii să se îmbolnăvească și chiar să moară. Merită să ne amintim că Astronotus este un pește destul de mare, care eliberează o mulțime de deșeuri în apă. De aceea un mic acvariu va acumula rapid otrăvuri precum amoniac și nitrați..

Descrierea și caracteristicile peștilor, precum și condițiile pentru păstrarea astronotilor acasă

Un Astronotus adult poate avea o lungime de până la 35 de centimetri.

Corpul peștilor este alungit și plat din lateral. Cap mare, cu o frunte masivă. Ochii sunt uriași. Aripioarele sunt mari. Culoarea peștilor este destul de variată. Cel mai comun:

 • culoare naturală;
 • culoarea cuprului;
 • albinos.

Interesant este că peștii își pot schimba culoarea în timpul stresului..

Condiții necesare pentru păstrarea Astronotusului:

 • saturația constantă a apei cu oxigen;
 • filtre puternice de apă;
 • înlocuirea parțială regulată a apei (aproximativ treizeci la sută din volumul total);

Astronot de reproducereFiltrarea apei este deosebit de importantă, dacă un filtru nu este suficient, atunci trebuie să instalați un al doilea. Acvariul poate fi decorat cu pietre decorative și diverse decorațiuni, dar există o condiție aici. Decorul ar trebui să fie neted, fără proeminențe ascuțite pe care peștii pot răni.

Trebuie avut în vedere faptul că, datorită activității și agresivității lor, Astronotusii sapă constant solul în acvariu, dezgropă și scot plante. Prin urmare, decorul trebuie să fie fixat în siguranță și se recomandă să nu folosiți sol, ci să decorați fundul acvariului cu pietre, încuietori, cochilii și înțepături. Dacă, totuși, se decide utilizarea solului, atunci acesta ar trebui să fie cel mai mic și stratul său să nu depășească doi centimetri.

Astronotus se hrănește viermi de sânge, viermi, pești de mare, alimente uscate specializate. Alimentele uscate sunt prezentate în prezent pe piață într-un sortiment mare.

Acest pește este un lacom incredibil și, pentru a preveni bolile tractului gastro-intestinal, ar trebui să le hrăniți o dată pe zi. De asemenea, o zi de post pe săptămână va fi utilă..

Puteți completa dieta pește viu, calmar, broaște și creveți, precum și fulgi de ovăz și alimente vegetale, cum ar fi salata verde.

Este foarte important să știți când să vă opriți și să vă diversificați dieta. Consumul monoton va dăuna peștilor. Nu trebuie să hrănești doar pești vii, deoarece Astronotus poate deveni dependent de el și poate refuza alte alimente.

Nutriția Astronotus ar trebui să fie variată și echilibrată. Aceasta este cea mai importantă condiție pentru păstrarea cu succes a peștilor de acvariu acasă. Și acest lucru este valabil nu numai pentru ciclide, ci și pentru orice pește de acvariu..

Încă merită ia în considerare preferințele unui anumit pește în alimente. Deoarece mănâncă în funcție de nevoile lor, Astronotus ar putea avea nevoie de alimente vegetale și să le mănânce numai sau poate da preferință hranei proteice.

O opțiune populară pentru hrănirea Astronotus este mâncarea specializată uscată. Conține toți nutrienții esențiali pentru buna dezvoltare a peștilor.

Proprietarul acvariului ar trebui să citească cu atenție eticheta atunci când cumpără alimente. Data fabricației este foarte importantă în acest caz. Prin urmare, nu este recomandat să cumpărați furaje libere. Păstrați fulgi sau granule uscate în recipiente sau pungi bine închise.

Reproducerea astronotului și reproducerea lor acasă

Mai întâi trebuie să știi, cum să distingi o femelă de un bărbat. Nu este atât de ușor și este posibil doar în timpul reproducerii..

Iată câteva semne care vor ajuta la determinarea sexului unui adult:

 1. Descrierea peștilor AstronotusFemela are burta mai rotunjită;
 2. La femele, distanța interoculară este mai mică decât la masculi;
 3. Lângă aripioara anală a femelei, partea posterioară seamănă cu o pară;
 4. Se presupune că femelele sunt mai mici decât masculii. Dar acest lucru este determinat numai în cazul stabilirii simultane a unei perechi de indivizi. Este imposibil să alegeți un pește dintr-un magazin pe această bază, deoarece nu se știe exact ce vârstă are acest pește sau acel pește.
 5. Aripioarea pelviană a femelei este mai scurtă.
 6. Fruntea femelei este mai puțin pronunțată decât cea a masculului.

Toate aceste semne nu reprezintă o garanție 100% a determinării genului..

Datorită dificultății de a determina genul unei persoane, creșterea lor nu este o sarcină ușoară, întrucât va fi dificil să formezi o pereche.

Crescătorii cu experiență cumpără, de obicei, aproximativ 20 de prăjiți Astronotus, îi țin într-un acvariu de 350 de litri și nu le restricționează hrana până nu ajung la maturitate. După acest moment, peștii înșiși sunt împărțiți în perechi și separați într-un colț separat al acvariului. Un astfel de cuplu începe să-și apere activ teritoriul și sunt imediat vizibili..

Perechea determinată este plantată separat într-un acvariu echipat și creați condiții pentru reproducere - înlocuirea regulată a unei părți a apei, ridicând temperatura apei la 30 de grade Celsius.

După ce a curățat anterior fundul acvariului, Astronotus depune până la o mie și jumătate de ouă. Caviarul este bej și destul de mare.

După aceea, ouăle sunt fie lăsate în același acvariu, fie transferate într-un dispozitiv special cu un volum de cel puțin 20 de litri. Dar, atunci când transferă caviar, crescătorul își asumă întreaga responsabilitate pentru îngrijire. Un compresor slab este instalat în acvariul jigging și o soluție slabă de albastru de metilen este adăugată în apă.

Perioada de incubație a ouălor este de aproximativ două zile, după care larvele eclozează. După patru zile, aceste larve vor înota și vor trebui hrănite cu praf viu, crescând treptat fracția de furaj.

Puii de pește se dezvoltă foarte repede, după o lună ajung la o lungime de trei centimetri.

Tiger Astronotus dă naștere de până la zece ori la fiecare patru săptămâni, cu o pauză de trei luni. Capacitatea de a depune ouă durează până la doisprezece ani.

Câteva fapte despre astronoti

 • Astronotul ocelat a apărut în orașele din Rusia relativ recent, în 1954, și de atunci a devenit un favorit printre acvaristi;
 • în America există ferme specializate pentru reproducerea Astronotus;
 • Astronotus are mai multe nume: Astronot ocelat, Astronot tigru și Oscar.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Astronotus: descriere și caracteristici, întreținere și îngrijire