Cum să scapi de o barbă neagră într-un acvariu?

Barba Neagră este o algă plivită, care este cel mai subțire plex de vilozități negre sau verde închis care acoperă plantele subacvatice, pietrele și alte obiecte. Vizual, frunzele plantelor care sunt afectate de aceasta seamănă cu pâinea mucegăită. O barba neagra creste chiar si pe sticla. De fapt, nu este un parazit și are nevoie doar de un substrat pentru atașare. Dar algele blochează lumina plantelor care sunt afectate de aceasta, ducând la moartea lor. Nu dăunează peștilor.

1 Rău de barbă neagră

Algele dintr-un acvariu se pot înmulți rapid atunci când calitatea apei se deteriorează, reprezentând o amenințare pentru multe plante. Trebuie să vă ocupați imediat de detectarea acestei probleme. Există aproximativ 30 de tipuri de alge care pot înfunda rapid un acvariu, iar printre ele se poate distinge o barbă neagră.

Crește până la o dimensiune de 15 mm și mai mult. Mușchiul negru nu numai că infectează butași și tulpini de plante, ci se agață și de pereții acvariului și de dispozitivele amplasate acolo. A scăpa de el va necesita mult efort. Algele se hrănesc cu resturile de compuși organici conduși de fluxul de apă.

Barba neagră strică aspectul acvariului

Barba neagră ține plantele atât de strâns încât trebuie îndepărtate și aruncate. Din cauza ei, mulți iubitori de acvariu acasă nu pot crește plante rare și frumoase și nu pot crea o compoziție originală a lumii subacvatice. Algele nu dăunează peștilor.

Este capabilă să crească chiar și în condiții de iluminare slabe. A scăpa de această problemă va necesita timp, răbdare și o abordare holistică..

2 Motive pentru apariție

Înainte de a începe să lupți cu o barbă neagră, trebuie să afli motivele apariției sale. Mulți factori provoacă creșterea sa rapidă, dar următorii sunt frecvenți:

 1. unu. Schimbare de apă rară. Algele negre iubesc apa veche, care conține o mulțime de materie organică și nămol în partea de jos. Când se adaugă aerarea, condițiile devin ideale pentru ei..
 2. 2. Peste în exces. Acești locuitori din acvariu absorb alimentele și excretă produse metabolice. Ca urmare, se creează un mediu nutritiv pentru alge, dând impuls dezvoltării sporilor.
 3. 3. Apariția de noi plante. Dacă nu le tratați cu un antiseptic înainte de plantare într-un iaz, atunci există o mare probabilitate ca sporii de mușchi să fie introduși..
 4. 4. Cantitate excesivă de furaje. Resturile de alimente se scufundă până la fund și se descompun, ducând la o creștere a materiei organice. Este necesar pentru alge, pe care plantele de acvariu nu au timp să le absoarbă complet..
 5. 5. Aerare intensivă. Dacă compresorul este prea puternic, ridică nămolul de jos, creând un teren bogat de reproducere pentru barba neagră..

Acvaristii cu experiență se confruntă rar cu această problemă. Dar începătorii își adaugă adesea o barbă neagră din cauza lipsei de experiență și a nerespectării regulilor de carantină pentru noile plante..

3 Metode de eliminare

Trebuie să începeți să luptați cu algele imediat după ce apar. Pentru a scăpa de barba neagră într-un acvariu, utilizați următoarele metode:

 • mecanic;
 • chimic;
 • biologic.

Metoda chimică este cea mai rapidă și mai eficientă, dar dăunează peștilor și melcilor, astfel încât acestea sunt îndepărtate în timpul procesării. Această metodă este foarte supărătoare și este aleasă numai dacă există prea multe alge..

Dacă reușiți să reacționați la timp la apariția algelor, atunci va fi suficientă o metodă biologică. Curățarea mecanică este foarte obositoare și se folosește numai atunci când nu există o altă modalitate de a scăpa de mușchi. Ce metodă să alegeți depinde de preferințele personale.

3.1 Curățarea mecanică

Un dezavantaj grav al curățării mecanice a acvariului este că lumea stabilită a unui rezervor artificial este complet perturbată. Înainte de procedură, peștii sunt transplantați într-un rezervor de rezervă, după care apa este complet drenată. Plantele trebuie îndepărtate într-o găleată separată de pește..

Solul este spălat și calcinat timp de o oră. Elementele decorative sunt spălate bine cu o perie rigidă și plasate într-o soluție puternică de permanganat de potasiu timp de 15 minute. De asemenea, spală și șterg acvariul. Dar cel mai bine este să umpleți recipientul cu apă, să diluați permanganatul de potasiu în el până devine roz aprins și să lăsați timp de 3 ore. Apoi acvariul este spălat, solul este așezat pe fund și se toarnă apă curată.

Plantele sunt tratate cu o soluție de peroxid de hidrogen sau mangan și apoi returnate la locul lor permanent. O astfel de repornire a acvariului este necesară chiar dacă apa este prea tulbure..

3.2 Metoda chimică

Datorită acțiunii chimice, puteți scăpa complet chiar de acumularea abundentă de barbă neagră în acvariu. Următoarele preparate sunt utilizate pentru curățare:

Numele fondurilorMod de aplicare
Antibiotice - Bicilină-5, EritromicinăEritromicien se utilizează în concentrație de 1-2 comprimate la 100 litri de apă. Inhibă sinteza proteinelor. Deoarece antibioticul ucide bacteriile care locuiesc în filtru, se recomandă oprirea acestuia în timpul utilizării produsului. Eritromicina este complet inofensivă pentru pești, iar barba neagră începe să moară în masă. Filtrul mecanic trebuie spălat în fiecare zi..

În timpul perioadei de tratament, este necesar să se includă aerarea constantă, deoarece atunci când algele sunt distruse, apare un exces de materie organică în apă. După 2 zile, trebuie să schimbați 40% din apa din acvariu și să adăugați din nou aceeași cantitate de medicament. În a patra zi, curățați bine acvariul de alge și înlocuiți 40% din apă

Bitsillin-5 utilizat într-o concentrație de 10-20 mii de unități la 1 litru de apă. Antibioticul este introdus exclusiv noaptea, deoarece se descompune rapid în lumină. Dezactivați toate filtrele, altfel eficiența procesării va fi redusă semnificativ. Medicamentul este adus timp de trei nopți la rând. În a patra zi, de regulă, există o moarte masivă de alge
Apă oxigenatăUn mod mai slab, dar mai eficient de a dezinfecta plantele și de a ucide toate algele, chiar și barba neagră. Doza este de 1,5 mg / l sau 6-10 mg / l. Algele obișnuite mor imediat, dar mușchiul negru necesită re-procesare a doua zi și se stinge în câteva zile..

Faceți o circulație puternică a apei, iar după 5-6 ore lichidul este schimbat. Concentrația sigură pentru coloniile bacteriene din filtru și sol este de 15 mg / l timp de 48 de ore. În timpul utilizării medicamentului, algele pe moarte trebuie îndepărtate cât mai des posibil și apa ar trebui schimbată

SidexUn agent versatil, extrem de eficient, conceput pentru a ucide algele. Înainte de utilizare, acvariul este curățat și se toarnă apă proaspătă. Sidex este capabil să distrugă celulele algelor, făcându-l cel mai eficient algicid pentru acvariu. Atunci când se utilizează doze mari de medicament, este necesară creșterea aerării. Doza optimă este de 12-15 ml zilnic pentru fiecare 100 de litri de apă. Doza maximă este de 20 ml la 100 litri și poate fi necesară pentru infecții foarte severe.

Pentru crustacee și pești, aceste medicamente sunt periculoase, deci sunt pre-plantate. După ce ați scăpat de mușchi negru, trebuie să înlocuiți complet apa. Înainte de a vă muta, este util să curățați decorul și solul..

Puteți folosi bicarbonat de sodiu, care este mai puțin periculos. Adăugați-l în acvariu cu o rată de 1 g la 5 litri de apă. Sifonul modifică pH-ul, ceea ce duce la moartea unei bărbe negre.

3.3 Tratamentul biologic

Metoda biologică implică scăderea mușchiului negru prin introducerea peștilor care consumă alge în acvariu, precum și plantarea de plante cu creștere rapidă, care absorb în mod activ materia organică. Această metodă este bună chiar la începutul dezvoltării unei bărbe negre și pentru a preveni apariția acesteia..

Pentru a elimina problema, utilizați următoarele tipuri de pești:

NumeFotografie
Girinoheilus
Ancistrus
Labeo

Peștele mai curat trebuie lansat cu o rată de 1 individ la 30 de litri de apă.

Astfel de plante de acvariu nu permit barbă neagră să se răspândească activ:

NumeFotografie
Kabomba
Ciuma apei

Ele elimină mediul nutritiv pentru alge, deplasându-le astfel.

4 Prevenirea

Prevenirea mușchiului negru este ușoară. Este nevoie de:

 • curățați acvariul în mod regulat;
 • nu populează un număr mare de pești;
 • utilizați preparate pentru hrănire conform instrucțiunilor;
 • hrăniți peștii într-un volum atât de mare încât îl mănâncă în 5 minute.

Plantele achiziționate trebuie tratate cu soluție de peroxid de hidrogen înainte de a fi plasate în acvariu, ceea ce ajută la îndepărtarea sporilor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să scapi de o barbă neagră într-un acvariu?