Cum să hrăniți în mod corespunzător peștii într-un acvariu: cantitatea și volumul de alimente

Îngrijirea peștilor 15.02.2018 5,9 mii 4 mii 7 minute 5

Frecvența hrănirii și meniul peștilor de acvariu este influențat de vârsta și tipul lor, prin urmare, pentru organizarea corectă a dietei, este important să înțelegeți cum se hrănește peștele în habitatul său natural și să încercați să îl repetați pe cât posibil. Animalele de companie din acvariu pot fi hrănite atât cu alimente uscate specializate, cât și cu alimente vii (diverse insecte). În cazuri de urgență (dacă nu există alimente), este permis să le oferi peștilor hrană regulată..

1 Modalități de hrănire a peștilor

Toți peștii de acvariu diferă prin felul în care sunt hrăniți:

 • Peștii erbivori au un tract digestiv lung, așa că preferă să mănânce des, dar porțiile ar trebui să fie mici. În habitatul lor natural, astfel de creaturi mănâncă părți din plante, alge, semințe și fructe ale plantelor..
 • Carnivorele au stomacul mare, dar hrana lor durează mult timp pentru a fi digerată. Astfel de pești trebuie hrăniți rar, dar în porții mari. În natură, peștii carnivori se hrănesc cu cadavrele animalelor, păsărilor, peștilor mici.
 • Peștii omnivori pot mânca alimente atât de origine proteică, cât și vegetală. Acești pești trebuie hrăniți de mai multe ori pe zi..

2 Ce să hrăniți peștii de acvariu

Hrana vie, vegetală, uscată sau congelată, este potrivită pentru hrănirea peștilor domestici. Puteți achiziționa alimente adecvate pentru animale de companie într-un magazin specializat..

Hrana vie este potrivită pentru peștii carnivori și omnivori. Acest tip include viermi de sânge, tubifex, dafnii, rotifere, gammarus, ciliate și corotra. Alimentele vii se strică rapid și trebuie păstrate la congelator. Acest aliment este recomandat în special pentru prăjiți, deoarece proteinele cresc rezistența la boli. Alternativ, puteți servi inimă de vițel congelată și rasă fin, ficat de pui, ouă, carne de nevertebrat, pește sau carne de vită măcinată. Alge, fructe, părți de plante și legume, terciul poate fi folosit ca componentă a plantei pentru hrănirea peștilor erbivori și omnivori.

Animalele de companie trebuie să aibă o zi înfometată o dată pe săptămână. Ajută la eliminarea efectelor supraalimentării, curăță sistemul digestiv. În sălbăticie, peștii pot supraviețui fără hrană pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât o mini-grevă a foamei de o zi nu le va face rău..

2.1 Cum se utilizează corect alimentele uscate

Pasionații începători fac adesea greșeala de a hrăni exclusiv alimente uscate peștilor din acvariu. O astfel de hrană este puțin utilă pentru animalele de companie, practic nu conține substanțe nutritive și este foarte puțin absorbită. Peștii înfometați se năpustesc pe el și îl înghit cu nerăbdare, dar mâncarea rămâne mult timp în stomac și începe să putrezească acolo. Alimentele care nu sunt consumate se dizolvă în apă și îi degradează compoziția chimică.

Atunci când hrănești peștii cu alimente uscate, apa din acvariu devine rapid poluată, ceea ce determină dezvoltarea diverselor microorganisme din acesta. Hrana modernă conține multe componente utile, dar acestea trebuie utilizate foarte atent..

Varietate de alimente uscate pentru peștii de acvariu

O altă greșeală obișnuită este consumul unei diete monotone. Alimentele uscate trebuie combinate corect între ele și schimbate periodic. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că doar o mică parte din peștii de acvariu sunt erbivori, majoritatea fiind prădători.

2.2 Pro și contra ale hranei vii

Hrana vie este considerată una dintre cele mai bune opțiuni de hrănire. Oferă peștilor toți nutrienții de care au nevoie. Dar chiar și cu această opțiune de hrănire, există pericole:

 • boala poate fi introdusă în acvariu;
 • un produs de proastă calitate poate otrăvi peștele;
 • viermii de sânge sunt slab digerați, deci nu trebuie administrat prea des.

Pentru dezinfectare, alimentele vii pot fi congelate, ceea ce va ucide o parte semnificativă a agenților patogeni. Unele alimente vii, cum ar fi tubifex, pot fi curățate prin spălare de 2-3 ori pe zi timp de o săptămână. După această procedură, tubulul devine roz și apoi poate fi administrat animalelor de companie folosind hrană specială..

Alimentator alimentar viu

Hrana vie este necesară în special pentru hrănirea puilor și a adulților înainte de reproducere: primii au o imunitate crescută și o creștere rapidă, iar peștii adulți sunt mai dispuși să reproduc.

Alimente vii congelate pentru peștii de acvariu

Dacă nu este posibil să stocați și să cumpărați adesea alimente vii, congelarea este o opțiune bună. Mesele congelate pot fi achiziționate gata preparate și ambalate în porții separate. Această opțiune de hrănire are mai multe avantaje:

 • dozare ușoară pe porție;
 • compoziție precum hrana vie;
 • ușor de depozitat;
 • nu strica.

2.3 Hrana vegetală

Se recomandă utilizarea componentelor plantelor pentru hrănirea nu numai a peștilor erbivori, ci și a carnivorelor. Singurele excepții sunt speciile prădătoare. Ca și în cazul alimentelor uscate, alimentele vegetale pot fi sub formă de fulgi, tablete sau granule..

Ca element vegetal, puteți oferi cerealelor din pește. Înainte de aceasta, produsul trebuie clătit bine, clătit cu apă clocotită și răcit. Unele specii de locuitori din acvariu se pot hrăni cu griș.

3 Cum să hrăniți în mod corespunzător peștii de acvariu

Întregul proces de hrănire ar trebui să dureze între 3 și 5 minute. Acest timp este suficient pentru ca animalele de companie să mănânce, dar nu au timp să se săture..

Dacă rămân particule alimentare, acestea trebuie să fie prinse cu o plasă, astfel încât să nu se așeze pe fund. În caz contrar, încep să se descompună, ceea ce strică apa din acvariu și stimulează dezvoltarea vegetației dăunătoare. Din reziduurile de alimente putrezite, concentrația de nitrați în apă crește, provocând otrăvirea plantelor și a peștilor.

Alimentator de alimente uscate

Particulele alimentare trebuie dimensionate pentru a se potrivi cu dimensiunea peștilor. Prin urmare, alimentele uscate sub formă de granule, fulgi sau tablete la domiciliu trebuie măcinate în praf pentru hrănirea puietului. Pentru adulți, particulele de furaje ar trebui să fie mai mari. Turnati corect alimentele in alimentatoare speciale si distribuiti-le pe toata suprafata acvariului, astfel incat sa aiba acces atat indivizii activi cat si cei lenti.

3.1 Cum se hrănesc specii specifice de pești

În funcție de rasă, regimul de hrănire a peștilor poate diferi. Exemplu de dietă:

Numele și fotografia raseiCaracteristici: hrănire

Cocos de pește de acvariu

Aparține raselor omnivore, dar preferă să ducă viața unui prădător. Aceasta înseamnă că partea principală a dietei pentru astfel de pești ar trebui să fie hrana cu proteine. Uneori puteți da fulgi speciali. Bărbații pretențioși pot refuza astfel de alimente, apoi sunt înlocuiți cu viermi de sânge sau creveți de saramură, vii sau congelați. Ca opțiune zilnică de hrănire, hrana specializată pentru această rasă sub formă de granule este potrivită

peștișor de aur

Peștii de aur adulți trebuie hrăniți în principal cu alimente vegetale, în timp ce cei tineri se dezvoltă mai bine atunci când sunt hrăniți cu alimente de origine proteică - dafnii, tubuli, bucăți de calmar sau viermi de sânge. Peștii de aur adulți au nevoie și de alimente proteice, dar în cantități mai mici. Ca hrană naturală pentru aceștia, puteți folosi dovlecei, rădăcini, castraveți, morcovi sau dovleac râșiți fin, precum și plante acvatice, vierme sau rață. Sunt de asemenea potrivite alimentele specializate gata preparate

Neoni de pește de acvariu

Diferitele tipuri de alimente sunt potrivite pentru hrănirea neonilor: congelate, vii sau gata preparate. Principala regulă este că particulele alimentare ar trebui să fie mici, deoarece neonii au gura mică. Neonii trăiesc în stratul inferior de apă, astfel încât alimentele ar trebui să se scufunde încet până la fund, fără a se dizolva. Este de preferat să hrăniți astfel de pești cu alimente tăiate vii sau congelate cu o cantitate mică de component vegetal.

Pește de acvariu pește spadă

Pentru hrănirea spadasinilor, fulgi, alimente vii sau congelate, sunt potrivite mâncărurile gata preparate. Este foarte important să hrăniți spadasinii cu alimente pe bază de plante, bogate în fibre. În natură, acești pești se hrănesc cu alge lungi fragile, dar într-un acvariu nu este posibil să le furnizăm o astfel de cantitate de alge. Prin urmare, fulgii de plante ar trebui folosiți ca bază a dietei pentru cozile de spadă.

3.2 Cât de des să se hrănească

Frecvența hrănirii depinde de specia și vârsta peștilor. Animalele de companie adulte trebuie hrănite de două ori, cel puțin o dată pe zi. Prăjiturile din prima lună de viață sunt hrănite de 4-6 ori pe zi și apoi, până la vârsta de două luni, trec la 4 mese pe zi.

Cu 2 săptămâni înainte de reproducere, animalele de companie adulte cresc proporția de hrană vie și, dimpotrivă, o reduc. În primele zile după reproducere, alimentele sunt complet oprite. Dimineața după aprinderea iluminatului, hrănirea se face aproximativ o oră mai târziu. Seara, locuitorii acvariului sunt hrăniți cu 2-3 ore înainte de stingerea luminilor. Agamix, somn și alți pești cu activitate nocturnă sunt hrăniți la amurg.

Hrana este dată simultan tuturor locuitorilor acvariului.

Schema aproximativă de hrănire:

 • Luni și marți - se oferă numai mâncare uscată;
 • Miercuri - hrană vie sub formă de viermi de sânge și creveți în saramură;
 • Joi și vineri - mâncare uscată;
 • Sâmbătă - hrană vie sub formă de tubifex și dafnie cu o cantitate mică de rață ca componentă vegetală;
 • Duminica este o zi înfometată.

Schema propusă poate fi modificată. Dar cu siguranță trebuie să hrănești peștii cu o varietate de alimente..

3.3 Ce poate înlocui hrana pentru animale

În situații de urgență, când alimentele se epuizează brusc, pot fi folosite alimente obișnuite pentru a hrăni locuitorii acvariului. Pentru a hrăni persoanele mari, râmele spălate și zdrobite cu atenție vor face. Acestea pot fi administrate în cantități mici pentru a satisface complet foamea. Carnea slabă crudă fără vene poate fi utilizată ca alternativă la alimentele vii. Mai întâi trebuie îndepărtat cu un cuțit..

Pentru peștii crap și labirint, este permisă utilizarea terciului în caz excepțional atunci când nu există alte opțiuni alimentare. Mai ales bine, acești pești mănâncă hrișcă, gri sau terci de grâu. Cerealele sunt fierte puternic și apoi spălate cu multă apă până când mucusul este complet îndepărtat. Pâinea nu poate fi folosită ca hrană, deoarece se udă foarte repede și începe să se descompună. Este adesea necesar să înlocuiți complet apa din acvariu după contactul cu pâinea pentru a restabili funcționarea sa normală.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să hrăniți în mod corespunzător peștii într-un acvariu: cantitatea și volumul de alimente