Neonuri: întreținerea, reproducerea și îngrijirea peștilor de acvariu

Neonii sunt un gen de pești mici de apă dulce din familia haracin. Au primit acest nume pentru dungile luminoase de neon de albastru și roșu. Patria lor este America de Sud. Locuiesc în ape puțin adânci stagnate, acoperite de vegetație acvatică. Acestea sunt unele dintre cele mai populare pești de acvariu. Le conțin în turme de 5 indivizi, deoarece neonii nu tolerează deloc singurătatea. Se hrănesc cu insecte mici și alge.

1 Descriere

Toate tipurile de pești neon au o linie strălucitoare care străbate corpul de la cap până la coadă. Neonii sunt de dimensiuni mici și nu depășesc 40 mm în lungime. Femelele sunt puțin mai mari decât masculii. Se hrănesc nu numai cu diferiți viermi și crustacei, ci și cu alge.

Neonii sunt pești de școală, prin urmare, atât în ​​natură, cât și acasă, nu puteți găsi indivizi singuri. Durata lor de viață depinde de temperatura apei: cu cât este mai mică, cu atât trăiesc mai mult (până la 4 ani).

1.1 Specii

Există doar trei tipuri de neoane: albastru, roșu și roșu fals, care au fost completate de soiuri crescute artificial. Există 10 variante de culoare în magazinele de animale de companie:

Tipul neonuluiDescriere
roșu Corpul peștilor este împărțit în două părți printr-o bandă longitudinală. Jumătatea inferioară este colorată în roșu, iar cea superioară albastră
portocale O varietate crescută artificial, cu o culoare portocalie strălucitoare caracteristică, care se extinde pe tot corpul. Uneori puteți vedea mici pete de marmură
Violet Corpul lor este de culoare violet deschis, care în unele locuri se apropie de gri deschis. Trunchiul este împărțit printr-o linie albastră, pronunțată
Negrul Vedere rară. Corpul peștilor este negru cu diferite nuanțe. Banda de neon de culoare gri deschis sau alb, care este foarte vizibilă
Albastru Corpul este colorat în albastru, iar linia longitudinală este albastru deschis.
Albastru (obișnuit)Această specie se caracterizează printr-o culoare deschisă a corpului și o zonă mică de culoare roșie - de la aripa pelviană până la partea inferioară a cozii. Burta este argintie, iar banda neonului este albastră
Verde Corpul este colorat salată deschisă. Banda longitudinală de culoare argintie, care arată destul de plictisitoare pe un fundal verde
VoalAceștia sunt pești de culoare albastră, cu aripioare lungi de lux, ca un guppy, datorită cărora dimensiunea lor crește vizual și mișcările lor devin grațioase
Diamant Această specie nu are o bandă longitudinală de neon. Partea din față a corpului este argintie, iar partea din spate este roșie
Aur Acest soi seamănă cu un pește de culoare aurie și în același timp arată ca un portocaliu neon. Întregul corp are o culoare galbenă bogată, fără zone și pete întunecate.

2

Dacă neonii sunt păstrați în condiții favorabile, atunci vor trăi mult timp și vor da descendenți. Temperatura optimă a apei în acvariu ar trebui să fie de + 18 ... + 24 de grade. Pentru ca peștele să trăiască mai mult, ar trebui menținut la aproximativ + 18 ... + 19 grade pe tot parcursul anului, dar în acest caz se vor opri din reproducere. Neonii sunt cel mai bine păstrați într-un mediu moale. Dar se pot adapta rapid la apa dură..

Peștii necesită o iluminare redusă, difuză, în care să se simtă confortabil. Dacă neonii sunt conținuți într-un acvariu mare cu alți locuitori acvatici care necesită lumină puternică, atunci dispozitivele de iluminare pot fi așezate astfel încât să existe umbră parțială sau umbră în rezervorul artificial.

2.1 Instalarea acvariului

Deoarece neonii au dimensiuni mici, ar trebui păstrați în acvarii mici. Acești pești trăiesc în școli de 3-4 persoane și, pentru a se simți confortabil, fiecare ar trebui să aibă aproximativ 5 litri de apă. Astfel, volumul minim al rezervorului este de 20 de litri. Dacă și alți locuitori acvatici trăiesc în acvariu, atunci în acest caz fiecărui pește i se va „aloca” încă 2,5-3 litri de apă. Ca urmare, un efectiv de 3-4 persoane ar trebui să locuiască într-un acvariu de 50 de litri.

Se recomandă acoperirea fundului rezervorului cu sol întunecat, împotriva căruia neonii vor arăta spectaculos. Pentru aceasta, se folosește un substrat cu bucăți mici / granule. Pietrele mari nu vor funcționa în acest scop..

În acvariu trebuie să existe vegetație. Cel mai bine este să cumpărați alge care pot fi plantate direct în sol. Deoarece neonii se hrănesc cu plante, algele pot acționa ca hrană. Este recomandabil să formați o zonă cu desișuri dese, lăsând peștelui spațiu liber pentru înot.

În ceea ce privește diferitele decorațiuni, acestea pot fi prezente în rezervor dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

 • culoarea lor nu trebuie să fie strălucitoare;
 • astfel de modele nu ar trebui să înrăutățească viața peștilor (zgâriați-i cu margini ascuțite, împiedicați mobilitatea);
 • acestea trebuie achiziționate numai de la un magazin de animale de companie.

3 Îngrijire

Dacă acvariul conține doar neonuri, atunci nu există probleme cu hrănirea. Pentru ei, puteți folosi alimente uscate pentru peștii mici, care sunt folosiți în mod constant.

În plus, se recomandă hrănirea neonilor cu următorii crustacei:

 • cu un miez;
 • lucrător în conducte;
 • echitrea;
 • ciclop;
 • viermi mici;
 • dafnie.

Hrana li se dă o dată pe zi.. Când aveți grijă de neoni o dată pe săptămână, puteți aranja pentru ei o „zi de post” când peștii nu sunt deloc hrăniți.

Aceste creaturi acvatice sunt predispuse la obezitate, iar supraalimentarea le scade durata de viață..

Deoarece în natură, neonii trăiesc în râuri și pâraie puțin adânci, apa din acvariu ar trebui schimbată în mod regulat. O dată pe săptămână, înlocuiți 1/3 din întregul fluid din rezervor. Apa proaspătă trebuie să aibă aceeași temperatură și aceeași compoziție cu cea cu care sunt obișnuite.

3.1 Vecinătate

Problemele apar dacă acești mici locuitori sunt ținuți cu alți pești. Neonii sunt complet fără conflicte și pot rămâne foame dacă alți locuitori acvatici își mănâncă mai repede mâncarea. O astfel de problemă apare, de asemenea, dacă se consumă toate furajele mici, iar neonii rămân cu bucăți mari pe care nu sunt capabili să le consume..

Pentru a preveni acest lucru, instalați hranitoare suplimentare în zonele întunecate ale acvariului sau hrăniți-le peștilor într-un moment în care alți locuitori acvatici sunt plini.

Neonii sunt locuitori complet inofensivi ai acvariului și nu manifestă agresivitate față de nimeni. Se înțeleg bine cu alți pești. Bună compatibilitate cu neonii cu pulchere, ornatusuri, platite, sabie.

Dar trebuie amintit că peștii mari percep acești indivizi mici ca hrană. Prin urmare, este interzis să le adăugați:

 • labeo;
 • gourami;
 • somn mare;
 • peștișor de aur;
 • barbele;
 • ciclide.

4 Reproducerea

Creșterea neonilor nu este dificilă, astfel încât chiar și un acvarist novice poate obține descendenți de la ei. Maturitatea sexuală apare după 6 luni. Pentru a pregăti peștii pentru reproducere, ei creează condiții confortabile în acvariu. Temperatura apei ar trebui să fie de +22 grade, iar nivelul pH-ului ar trebui să fie în intervalul 5,5-6,8. Lichidul din rezervor este schimbat în mod regulat pentru a-l menține mereu curat.

În astfel de condiții, peștii sunt păstrați câteva săptămâni, după care femelele și masculii sunt așezați în diferite recipiente cu o temperatură a apei de +19 grade. Conțin neonuri timp de 2 săptămâni. Ar trebui să fie hrăniți numai cu alimente proaspete..

Este necesar să se echipeze un spațiu de reproducere. Pentru aceasta, se achiziționează un rezervor cu o lungime de cel puțin 40 cm, al cărui fund nu este acoperit cu sol. În schimb, este așezată o plasă separatoare cu celule fine, care este necesară pentru a proteja ouăle. Nivelul apei din rezervor ar trebui să fie de 15 cm, iar temperatura acestuia ar trebui să fie cuprinsă între + 20 ... + 22 de grade. Apa este pre-dezinfectată cu ultraviolete sau ozon.

4.1 Spawning

Când terenurile de reproducere sunt gata, un bărbat și o femelă sau trei masculi și o femelă sunt lansați în el. Acestea fac asta după-amiaza târziu, deoarece reproducerea are loc dimineața. Nu se recomandă hrănirea neonilor în timpul jocurilor de împerechere. Orice furaj favorizează multiplicarea microorganismelor patogene care pot distruge ouăle.

După depunerea ouălor, locurile de reproducere sunt întunecate cât mai mult posibil, deoarece lumina le poate distruge. Perioada de incubație durează 22 de ore, astfel încât primii alevini apar într-o zi. În ziua 4, tinerii încep să înoate. În acest moment, peștii au o cantitate suficientă de oxigen și o temperatură optimă. Apa ar trebui încălzită până la +22 grade, iar intensitatea luminii este crescută treptat.

Încep să hrănească puii când prezintă mobilitate. Până în acest moment, nu ar trebui să aruncați mâncare asupra lor, deoarece animalele tinere slabe nu vor putea să le consume. Pentru alevini, este necesar să achiziționați formulări special dezvoltate pentru aceștia..

Dacă acest lucru nu este posibil, atunci ar trebui să se folosească gălbenușul de ou fiert ras ca hrană inițială..

Hrănirea adecvată, vecinii buni și curățarea în timp util a acvariului vor oferi neonilor condiții de viață confortabile..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Neonuri: întreținerea, reproducerea și îngrijirea peștilor de acvariu