Neon albastru nannakara: păstrarea în acvariu

Nannakara de neon aparține locuitorilor acvariului puțin studiați. Această specie pitică de ciclide a apărut în acvarii relativ recent - primele mențiuni despre aceasta în resursele în limba engleză datează din 2012. Nu există date fiabile despre strămoșii speciei..

Se presupune că Akara turcoaz sau cu pete albăstrui a fost folosită la reproducere.

Descriere și habitate

Patria strămoșilor acvariului de neon este America Centrală și de Sud. Acolo au ales corpuri de apă dulce de mică adâncime, cu un curent slab. Apa din ele are o culoare aproape neagră datorită conținutului ridicat de materie organică (frunziș, ramuri, fructe căzute) și taninuri în ea.

Brazilia
Brazilia

Nannakara Electric Blue este un hibrid crescut artificial, prin urmare, acest ciclid nu poate fi găsit în mediul natural. Este un pește de dimensiuni medii, dar puternic și puternic. În lungime, poate ajunge la 10-15 cm, deși de obicei nu crește mai mult de 12 cm. Masculii sunt considerabil mai mari decât femelele.

La fel ca toate ciclidele, nannakara albastru neon are un corp larg, alungit, comprimat lateral, cu aripioare alungite. Liniile spatelui și abdomenului sunt curbate proporțional.

Peștele are o culoare foarte atrăgătoare, care se schimbă în funcție de iluminare - corpul este vopsit în albastru-verde, cu o nuanță perlată (neon). Există o mică zonă gri pe cap. Ochi portocalii sau stacojii cu pupile negre.

Există o dungă aurie-portocalie de-a lungul marginii superioare a aripioarei dorsale, aripioarele în sine sunt colorate la fel ca restul corpului.

Îngrijire și

Conținutul nannakara neon albastru nu este deosebit de dificil. Ciclidul pitic are o imunitate bună și se adaptează cu ușurință la diferiți parametri ai apei.

Pentru o viață confortabilă, câteva ciclide vor avea nevoie de un acvariu spațios de cel puțin 100 de litri. Sunt preferate modelele cu o zonă de fund mare. Echipamente obligatorii - filtru și compresor. Dacă camera menține constant o temperatură stabilă peste 20 de grade, atunci nu este necesar să instalați încălzitorul.

Lumina trebuie să aibă o luminozitate moderată, cu dispersia maximă posibilă.

Parametrii biochimici ai apei:

 1. Temperatura: 22 - 28 ° С.
 2. Aciditate, pH: 6 - 7,5.
 3. Duritate peste medie - de la 8 la 15 dG
Neon albastru Nannakara în acvariu
Neon albastru Nannakara în acvariu

Schimbarea parțială a apei se efectuează o dată pe săptămână în cantitate de 20-25% din volumul total de lichid.

Mai multe plante plutitoare trebuie plantate în acvariu. Acestea sunt situate în fundal și lângă pereții laterali. Acestea vor servi drept ascunse naturale pentru pești și vor avea nevoie de ele în timpul reproducerii. Ar trebui să se acorde preferință algelor, care pot fi fixate în mod fiabil pe elementele decorative - în timpul reproducerii, peștii încep să rupă în mod activ solul. Sunt potrivite următoarele tipuri:

 • anubias (afzeli, nana);
 • feriga tailandeză.

Așchiile de corali, nisipul sau pietrișul fin cu o dimensiune a bobului de 4 mm sunt potrivite ca sol..

În plus față de toate cele de mai sus, mai multe adăposturi trebuie amplasate în acvariu (lemn de drift de stejar mlaștină, grote, pietre plate, vase de lut, case).

Cu cine se înțelege?

În ciuda apartenenței sale la ciclide, peștele de acvariu nannakara nu diferă prin agresivitate. Conflictele cu alte organisme acvatice pot apărea numai atunci când un număr mare de pești sunt păstrați într-un rezervor prea înghesuit.

Dacă acvariul este suficient de spațios, atunci puteți adăuga orice pește iubitor de pace de o dimensiune similară cu nannacarurile.

Vecini potriviți:

 • molii (sphenops, lyatipina, valifera);
 • barbus (arulius, stacojiu, aloplavnichny);
 • somn pitic (loricaria, coridor);
 • chalceus de mărime medie;
 • gourami perlat;
 • pyrrulina vittata;
 • pește zebră rerio;
 • spini negri;
 • nannostomus aripirang.
Danio rerio
Danio rerio

Peștii mai mici (neoni, tetras, guppies) vor fi confundate cu hrana de către ciclide, la fel se va întâmpla și cu creveții (chiar și cei mai mari) și melcii. Și ciclidele pitice în sine vor suferi de pești agresivi mari.. 

Ce să hrănești în acvariu?

Nannakars sunt pești care nu sunt absolut pretențioși în ceea ce privește mâncarea. Au un apetit excelent și mănâncă de bunăvoie toate tipurile de alimente (vii, congelate, uscate). Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că ciclidele pitice sunt în primul rând prădători și au nevoie de o cantitate mare de alimente proteice. Prin urmare, nu pot fi hrănite doar cu furaje industriale..

Baza dietei, de regulă, este realizată din amestecuri uscate, dezvoltate special pentru ciclide. În plus, meniul include:

 1. Planteaza mancare(castravete, varză, dovlecei).
 2. Fructe de mare (creveți, calmar, file de pește de mare, carne tocată).
 3. Larvele insectelor.
 4. Crustacee mici (dafnie, ciclop, creveți saramură) și melci.
Crevetă
Crevetă

Reproducere

Nananacurile cu neon sunt pești monogami. Perechile încep să se formeze în mod natural după ce peștii au vârsta de 7 până la 8 luni.

Notă: nu se recomandă păstrarea mai multor perechi mature sexual într-un acvariu comun. În perioada de reproducere la acești pești, agresivitatea interspecifică este foarte agravată..

Spawning în albastru neon poate începe în mod natural (de obicei vara) sau după o mică intervenție din partea acvaristului. Pentru stimulare aveți nevoie de:

 1. Creșteți temperatura apă cu 3 grade.
 2. Creșteți frecvența schimbarea apei.

Procesul de reproducere în sine nu este deosebit de dificil. Peștii nu trebuie nici măcar transferați într-un acvariu separat.

Peștii pregătiți pentru reproducere capătă o culoare mai strălucitoare și devin mai activi. Femela va depune ouă (de la 50 la 300 de ouă) într-un loc retras anterior. Poate fi o frunză de plantă, o piatră plană, un lemn în derivă, un ciob de lut. După aceea, masculul o va fertiliza.

Ambii pești se vor ocupa de ambreiaj. Vor curăța ouăle răsfățate, vor crea mișcare de apă și vor speria oaspeții neinvitați. Prima etapă a perioadei de incubație va dura trei zile. După acest timp, nannakarii vor transfera ouăle într-o depresiune pregătită în sol, unde vor rămâne încă 5 zile până la nașterea puiului.

După nașterea unor mici ciclide, îngrijirea descendenților nu se oprește. Adulții continuă să aibă grijă de descendenți chiar și după ce au început să obțină în mod independent hrană pentru ei înșiși..

Cât timp trăiesc peștii nannakara într-un acvariu??

Durata de viață a unui electrician nannakara depinde în întregime de mediul în care trăiește. Într-un acvariu spațios, cu un sistem acvatic stabil, un dispozitiv de filtrare bun și vecini selectați corespunzător, speranța lor de viață va fi mai mare de 5 ani.

Concluzie

Neonul albastru Nannakara, în ciuda tinereții relative a speciei, este foarte popular printre acvaristi. Acest lucru se datorează nu numai colorării lor neobișnuite, ci și datorită pretenției lor, imunității puternice și capacității de a se încadra bine în diferite medii de acvariu..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Neon albastru nannakara: păstrarea în acvariu