Reguli de îngrijire, plantare și compatibilitatea unei plante de acvariu cu pești

Reguli de îngrijire, plantare și compatibilitatea unei plante de acvariu cu peștiUn acvariu este un mic model al uimitoarei lumi subacvatice, care are propriul său sistem ecologic, iar plantele ocupă cel mai important loc în el. Prin îmbogățirea apei cu oxigen și participarea la metabolismul peștilor, acestea creează un echilibru biologic. Plantele decorează și acvariul..

Unul dintre acești bioreglatori și bijuterii este Pogostemon erectus sau în latină Pogostemon erectus. Proprietățile acestei păduri de molid de acvariu în miniatură și regulile pentru îngrijirea acesteia vor fi discutate în articolul nostru..

Proprietăți și caracteristici

Principala caracteristică distinctivă a acestei păduri de molid în miniatură este densitatea sa, în timp ce la alte plante de acvariu, astfel de păduri pot fi formate numai prin plantarea suplimentară de tufișuri noi. Această proprietateProprietăți și caracteristiciEste important să luați în considerare pogostemonul erect atunci când proiectați un acvariu. De obicei, „pomi de Crăciun” sunt plantați pe părțile laterale ale acvariului, dar cel mai adesea în fundal, mai aproape de raportul auriu, deoarece atrag atenția prin splendoarea și culoarea strălucitoare a frunzelor..

Știați? Primul acvariu a apărut la Londra la mijlocul secolului al XIX-lea, iar naturalistul Philip Henry Gosse l-a inventat și i-a dat containerului numele.

Apropo, frunzele sunt a doua caracteristică a acestei plante. Densitatea frunzelor și saturația culorii sale sunt foarte variabile în această plantă și depind de condițiile de detenție, dar acest lucru va fi discutat puțin mai jos.

Prevalența în natură

În natură, Pogostemon erectus crește în rezervoarele calde ale tropicelor indiene cu apă dulce sau sălbatică (râuri cu curenți slabi, izvoare, lacuri și iazuri), în apă bine luminată și de mică adâncime. O bună iluminare este extrem de importantă pentru el..Prevalența în natură

Aspect

Pogostemonul erect este un tufiș pe o tulpină dreaptă de până la 40 cm înălțime. Datorită tulpinii, a primit numele: erectus, adică „În poziție verticală”. Lățimea tufișului poate ajunge până la 15 cm, ceea ce este mult pentru un acvariu.

Important! Pogostemon erectus crește mult mai încet în înălțime decât în ​​lateral. Acest lucru trebuie luat în considerare la tăierea tufelor..

Frunzele sunt subțiri, în creștere densă, amintind de ace tinere. După cum sa menționat deja, densitatea frunzelor și saturația culorii sale depind de condițiile de creștere. În sol fertilizat, planta păstrează culoarea verde strălucitoare a „acelor”, care, în lumină bună, capătă tonuri violete. În lumina slabă, frunzele devin palide..

Frunzișul grațios al Pogostemon erectus este perfect pentru flora acvariului de flori violete și roșii.

Caracteristicile conținutului din acvariu

Când creați condiții de detenție, trebuie să vă amintiți că Pogostemon erectus iubește lumina. Prin urmare, pe lângă furnizarea de iluminat, trebuie să vă asigurați că nu este ascuns de alte plante..

Apă

După cum sa menționat deja, Pogostemonul vertical iubește apa ușor salmatică. Mai mult, trebuie să fie întotdeauna curat, adică se filtrează regulat.Caracteristicile conținutului din acvariuParametrii apei:

 • Viteza dioxidului de carbon - de la 8 la 12 mg / l
 • Temperatura - de la 20 la 30 ° C
 • Rigiditate - dH 6-20 °
 • pH - 5.5-7.5
 • Schema de schimbare a apei - O treime din volum săptămânal

Știați? Cel mai mare acvariu de apă sărată din lume este situat în Berlin, în curtea hotelului Radisson. Este construit sub forma unui cilindru înalt de 16 m, diametru de 11,5 m și un volum de 1.000.000 de litri. Găzduiește peste 1.500 de pești din aproximativ 100 de specii. Și se numește AquaDom.

Amorsare

Pentru un sistem radicular ramificat al unei plante, este necesar un strat gros sol (5-7 cm), format din nisip de cuarț (nisip alb) sau pietriș fin, și un amestec al acestora este, de asemenea, posibil.

Iluminat

Pogostemon erectus crește bine și se bucură cu estetica sa numai în condiții de lumină. Urăște umbrele. În plus față de faptul că frunzele acului devin palide atunci când există o lipsă de lumină, tufișul în sine este încă întins și încetează să mai fie pufos.IluminatMod de iluminare:

 • durata orelor de zi: 10-12 ore
 • strălucire: 0,7 până la 1,0 W / l

Vă va fi util să știți cum se instalează o lampă într-un acvariu.

Reguli de îngrijire

Îngrijirea Pogostemon erectus nu este deosebit de dificilă și constă din:

 • organizarea iluminatului adecvat;
 • schimbări regulate de apă;
 • pansament de sus;
 • tunsori periodice pentru a da tufei forma dorită.
Reguli de îngrijireOrganizarea iluminatului a fost menționată mai sus, acum să ne dăm seama de restul momentelor de plecare.

Vă recomandăm să aflați cum să alegeți: filtru (extern), încălzitor, autocolante de fundal, de asemenea citiți ce aveți nevoie pentru un acvariu acasă.

O tunsoare

Pentru ca tufa să capete decorativitate și estetică, tulpinile sale lungi trebuie tăiate în mod regulat, tăind vârfurile cu o treime. Acest lucru va permite plantei să încolțească ramuri laterale, iar „pomul de Crăciun” devine luxuriant și dens..

Pansament de top

Pentru a accelera creșterea Pogostemon erect și pentru a da luminozitate frunzelor, acesta trebuie alimentat din când în când cu îngrășăminte lichide care conțin azot. Apoi, sistemul radicular și tulpina sunt întărite, ramurile tinere laterale cresc mai intens. De asemenea, ca pansament superior, se folosesc mici bucăți de lut, îngropate în pământ lângă tulpină..Pansament de top

Filtrare

Pentru puritatea și prospețimea apei, aceasta trebuie schimbată de 2-3 ori pe lună, cu 30% din volumul total.

Important! Dacă apa din acvariu nu este filtrată, frunzele, ramurile și tulpinile Pogostemon erectus vor fi acoperite cu un strat care împiedică metabolismul gazelor. Ca urmare, planta se ofileste.

În absența îngrijirii adecvate, Pogostemon erectus începe să doară:

 • atunci când tufișul devine galben și frunzele cad, acesta este un semn al deficitului de calciu, în acest caz trebuie să plasați o coajă curată a unei moluste de mare în acvariu;
 • dacă frunzele devin palide și subțiri, acesta este un semn al lipsei de lumină, iar soluția la problemă este evidentă;
 • creșterea lentă a tufișului sau oprirea acestuia indică o deficiență de azot în sol - ceea ce înseamnă că trebuie urgent să adăugați îngrășăminte și să reduceți ușor temperatura apei.
FiltrareDacă planta este îngrijită corect, va crește până la 4 ani. Încercați să adăugați pietre sau ochelari colorați - roșii sau maronii la tufișurile grațioase - și veți obține o compoziție decorativă finisată.

Vă sfătuim să citiți despre decorarea acvariului în stil aquascate.

Plantare și reproducere

Molidul de acvariu se reproduce vegetativ, folosind lăstari laterali. Pentru asta:

 • o ramură puternică este selectată și tăiată din tulpină cu foarfece;
 • se alege un loc luminat, se sapă o gaură;
 • lăstarul este așezat într-o gaură, care este apoi acoperită cu sol fără a fi apăsată.
Plantare și reproducere

Știați? Cel mai mare acvariu public din lume este situat în China, în orașul Zhuhai, în parcul tematic Ocean Kingdom Bell Ringing. Volumul său este de aproape 23 de milioane de litri..

Sub rezerva regulilor de îngrijire descrise mai sus și a cerințelor pentru sol, procesul prinde rădăcini și crește rapid.

Compatibilitatea peștilor

Pogostemon erectus nu este doar un element de decorare a acvariului, ci și hrană pentru melci și unele specii de pești, astfel încât erbivorele nu sunt potrivite pentru acesta. Iată câteva dintre ele:

 • toate tipurile de melci;

Verificați caracteristicile melcilor de acvariu, cum ar fi: melcul iazului, arpacaș, bobină de melc, lunca melcului și melc helena.

 • guppy;
 • toate tipurile de pecilia (un alt nume pentru molii);
 • barbele (un alt nume pentru mreana);
 • ciclide;
 • somn clary.
Compatibilitatea peștilorDar crevetă, peștișor de aur, lămâie tetras, somn prădător, pește labirint (sau târâtor) și neon se înțeleg bine cu „pomii de Crăciun” fără a le afecta..

Verifică o listă cu cele mai bune plante de acvariu, mai ales cu: echinodorus, caracatiță pogostemon, sagittariya, marsilia, mușchi javanez, cryptocoryne, hemiantus și alge.

Acum știți ce este această plantă uimitoare Pogostemon în poziție verticală, cum să aveți grijă de ea. Urmați sfaturile noastre - și această plantă de acvariu vă va încânta mult timp cu aspectul său luxuriant și strălucitor, ca un molid în miniatură sub apă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Reguli de îngrijire, plantare și compatibilitatea unei plante de acvariu cu pești