Rabia la hamsteri: simptome și prime manifestări

Hamsterii sunt animale care bat toate recordurile de popularitate ca animale de companie miniaturale. Dar puțini oameni cred că aceste „animale” pot fi extrem de periculoase. Și nu este vorba despre degete mușcate până la os ... Boli precum rabia la hamsteri pot fi periculoase.

Hamsterii fac rabie?

Din anumite motive, mulți sunt convinși că hamsterii și rabia sunt concepte incompatibile. Din păcate, realitatea nu este atât de roză.

Vai, hamsterii se îmbolnăvesc de rabie. Si cum! Aceste animale sunt adesea purtătoare ale unei boli mortale, incurabile.. În 2011, o familie de 4 persoane din Zhytomyr, Ucraina, în special, a fost internată cu întreg personalul său. Toți au fost mușcați de un hamster domestic "inofensiv". Din fericire, totul s-a încheiat bine în acea poveste: capul familiei a fost alarmat de agresiunea bruscă a unui animal de companie care a fost flegmatic în trecut și a mers imediat la spital. Și am salvat patru vieți.

Tine minte! Că rabia la hamsteri nu este o fantezie. Probabilitatea este mică, dar acest lucru se poate întâmpla..

Hamsterii poartă rabie?

În epizootologie, un "vector" înseamnă, mai degrabă, un animal care suferă de o formă cronică a bolii și care nu are semne vizibile de infecție. Se produce rabia cronică, dar acestea sunt cazuri unice.

Important! Fără a intra în terminologie, hamsterii (ca aproape orice animal cu sânge cald) pot tolera rabia. Acestea sunt unul dintre rezervoarele naturale ale multor boli infecțioase, inclusiv rabia..

O mică abatere de la subiect: dacă o persoană este atacată de un șoarece (sau de un șobolan) și i se face o mușcătură, ar trebui să meargă urgent la spital!

Poate o persoană să ia rabie de la un hamster?

O persoană este cel mai probabil să contracteze rabia de la un hamster, dar pentru aceasta, rozătoarele trebuie să-și muște degetul sau mâna până când sângerează. Dacă dinții animalului nu au putut străpunge pielea, atunci cel mai probabil nu va apărea infecția..

Singura problemă este că mulți hamsteri, chiar dacă arată ca niște umflături bune, sunt de fapt creaturi foarte rele.. Deci mușcă mult și regulat. Și, prin urmare, sănătatea animalului de companie trebuie monitorizată cu atenție pentru a nu-l expune pe el și viața sa la pericol. Dar este posibil să preveniți cumva dezvoltarea unei infecții mortale la un hamster??

Vaccinurile antirabice și vaccinările la hamsteri - mituri și adevăr

Vaccinurile și vaccinările împotriva rabiei la hamsteri - miturile și adevărul despre aceasta sunt atât de strâns legate, încât poate fi foarte dificil să înțelegem această problemă. De exemplu, chiar faptul de vaccinare. Hamsterii sunt vaccinați în principiu??

Vaccinarea este posibilă ... dar în practică este rar folosită. De fapt, hamsterii sunt vaccinați numai în timpul creării și testării de noi tipuri de produse biologice în practică.. În unele cazuri, vaccinurile (de exemplu, împotriva rinopneumoniei) au fost create datorită „travaliului” numai acasă. Pentru a preveni boala la rozătoare în sine, vaccinările sunt folosite în cazuri rare..

Modalități de transmitere

Rabia are cel puțin o caracteristică bună: este imposibil să o treci prin aer, apă sau alimente (mai exact, poate, dar în cazuri foarte specifice). Pur și simplu, căile de transmisie sunt foarte limitate.. De fapt, hamsterul în sine nu se poate îmbolnăvi decât dacă este mușcat de o rudă bolnavă sau de un șoarece infectat cu rabia..

În ceea ce privește oamenii, totul este la fel aici. Infecția poate apărea numai dacă este mușcată și numai dacă dinții rozătoarelor au străpuns pielea până când sângerează. În acest caz, saliva animalului cu virusul pe care îl conține va pătrunde cel mai probabil în corpul uman..

Fapt interesant! Contaminarea aeriană a fost demonstrată în condiții de laborator, iar hamsterii au fost folosiți și ca subiecți de testare. Virusul a fost introdus într-un acvariu sigilat sub formă de aerosol. Și chiar și așa, hamsterii s-au îmbolnăvit după o expunere îndelungată..

Simptome și semne timpurii ale rabiei la un hamster

Luați în considerare simptomele și semnele timpurii ale rabiei la un hamster. Deoarece rozătoarele prezintă deseori forma tipică (violentă) a rabiei, este ușor de ghicit despre boală din comportamentul schimbat al animalului de companie:

 • Hamsterul devine „înfricoșător” inutil și își pierde complet senzația de frică, ba chiar poate bate pe sticla acvariului / grătarului cuștii.
 • Dacă cușca conține mai multe animale de companie, încep luptele, urmele de mușcături adânci sunt vizibile în mod clar pe pielea hamsterilor.
 • Animalele pot avea salivă albă, floculată, din gură.
 • Începând cu aproximativ a treia zi de la debutul simptomelor, există un refuz al apei și consumul activ de obiecte necomestibile. În special, un animal de companie bolnav poate să mănânce jumătate din întreaga așternut și ... să moară din cauza perforației intestinale.
 • Etapa terminală a oricărui tip de rabie - paralizie cu moartea ulterioară pe fundal de asfixie și leziuni cerebrale.

Cu o formă liniștită sau atipică de rabie (nu există informații exacte despre probabilitatea dezvoltării sale la hamsteri), animalul de companie, dimpotrivă, devine prea liniștit, minte în mod constant, ulterior dezvoltând paralizie. Forma atipică a bolii se caracterizează și prin diaree abundentă severă, din cauza căreia hamsterul poate muri din cauza deshidratării severe pe fondul autointoxicării..

Perioada de incubație a rabiei la hamsteri

Perioada tipică de incubație pentru rabie este considerată a fi de aproximativ 10 zile sau două săptămâni. Dar perioada de incubație a rabiei la hamsteri este adesea mult mai scurtă..

Aceste animale nu aparțin categoriei „mari” și „deosebit de mari” și, prin urmare, lungimea corzilor lor nervoase este modestă. În consecință, rabdovirusul neutrotrop (agentul cauzal al rabiei) trece prin ele în doar câteva ore. Prin urmare primul semne de infecție pot apărea încă la 2 sau 3 ore după mușcătură animal infectat.

Analize și diagnostice ale rabiei la hamsteri

La cea mai mică suspiciune a acestei boli, analizele și diagnosticarea rabiei la hamsteri sunt efectuate exclusiv în format postum! Vă reamintim încă o dată că această boală este incurabilă după apariția simptomelor și, prin urmare, diagnosticul pe viață este un risc stupid și nejustificat.

Prin urmare, animalul de companie este eutanasiat dacă este suspectată rabia.. După aceea, într-o clinică echipată, se efectuează o autopsie cu extracția creierului de hamster. Țesuturile organelor sunt colorate și examinate la microscop. Când sunt găsite corpurile lui Babesh-Negri, diagnosticul poate fi considerat confirmat.

În plus, în diagnosticul rabiei, metoda PCR este utilizată pe scară largă, uneori serologică prin ELISA; în cele mai îndoielnice cazuri, specialiștii recurg la culturile de celule infectante.

Durata și etapele bolii

În cazul altor animale, durata și stadiile bolii pot varia semnificativ, dar din cauza dimensiunii reduse a hamsterilor, în cazul lor boala se desfășoară conform schemei tipice:

 • Perioada timpurie. În cazul hamsterilor, poate fi absent, dar de obicei această etapă durează aproximativ o oră și jumătate. Semnele bolii nu sunt încă vizibile.
 • Etapa agresivă. Rabia clasică, toate simptomele clinice sunt foarte pronunțate, sunt ușor de observat. La hamsteri, această etapă durează rareori mai mult de trei zile..
 • Paralizie. Animalul își pierde treptat mobilitatea și curând moare pe fundalul paraliziei tuturor mușchilor corpului (inclusiv a celor respiratorii).

Moartea și ce să faci cu un animal de companie

Vă reamintim încă o dată: rabia este o boală incurabilă care se încheie cu moartea în 100% din cazuri. Prin urmare, un hamster bolnav va muri cu siguranță..

Și nu poți arunca / îngropa cadavrul cu onoruri în grădină! Dacă proprietarul are suspiciuni cu privire la cauza morții hamsterului, trebuie respectate următoarele reguli:

 • Un animal mort nu trebuie luat niciodată cu mâinile goale..
 • Dacă animalul de companie este încă în viață, nu încercați să-l ajutați.. Este încă imposibil să vindeci rabia, dar îmbolnăvirea dintr-o singură mușcătură este mai mult decât reală.
 • Bănuielile dvs. trebuie raportate medicului veterinar. Cadavrul pentru examinare ulterioară trebuie luat de un specialist!
 • Dacă nu există nicio modalitate de a apela un medic veterinar, hamsterul decedat ar trebui să fie ars. În niciun caz nu trebuie îngropat sau aruncat, deoarece acest lucru contribuie la răspândirea agentului patogen în mediul extern.

În cele din urmă, trebuie să vorbim despre prevenirea infecției atât a hamsterilor, cât și a oamenilor înșiși. Pentru a nu expune viața animalului de companie și propriul risc mortal, trebuie respectate cu strictețe următoarele reguli:

 • Nu trebuie să cumpărați niciodată animale de companie la „ruine” și la piețele spontane de animale de companie. În acest caz, nimeni nu va spune ce fel de animale sunt și de unde au venit, cum au fost ținute și dacă au fost în contact cu rozătoare sălbatice..
 • În casele private, deratizarea trebuie efectuată în mod regulat (dar, desigur, pentru a nu otrăvi hamsterul).
 • Pisicile și câinii care locuiesc în aceeași casă cu animale de companie mici trebuie să fie vaccinați împotriva rabiei în timp util.
 • Este mai bine să nu lăsați hamsterii să alerge încă o dată prin casă nesupravegheați. Aceasta este o chestiune atât de igienă, cât și de siguranța animalului în sine (poate fi otrăvit), precum și de prevenirea infecției cu multe boli. În plus, hamsterul „celular” cu siguranță nu va „ridica” paraziții..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rabia la hamsteri: simptome și prime manifestări