Vlasoizi la cobai: cum arată și de ce sunt periculoși

Toată lumea știe că câinii și pisicile au purici, păduchi și păduchi. Acești paraziți se găsesc și la cobai. Și numai tratamentul inițiat în timp util poate salva sănătatea animalului.

Cum arată consumatorii de cobai și de ce sunt periculoși?

Puțini dintre proprietarii acestor animale de companie știu cum arată consumatorii de cobai și de ce sunt periculoși..

Să începem prin a descrie aspectul paraziților mici:

 • Gândacii păduchilor sunt de culoare galben pal. Cu toate acestea, există variații de la gălbui la gri pal.
 • Paraziții acestei specii sunt inactivi și nu pot fi comparați cu puricii agili și chiar cu păduchii. Preferă să stea liniștiți pe loc, atașându-se ferm de părul de lângă baza acestuia.
 • Corpul acestor paraziți este scurt, unghiular, iar capul este foarte masiv și mare. Păduchii sunt radical diferiți de rudele lor îndepărtate, păduchii.

Spre deosebire de multe tipuri de ectoparaziți, păduchii înșiși sunt relativ siguri. Nu se hrănesc cu sânge sau limfă, mulțumită de mâncarea părului și a pielii moarte. În plus, acestea nu provoacă mâncărimi sălbatice și alte senzații neplăcute care enervează animalele cu purici și alți sugeți de sânge..

Dar de ce sunt periculoase:

 • Invazia masivă poate duce la subțierea semnificativă a hainei animalului. Un porc, în special un porc cu părul lung, se poate transforma într-o haină veche, mâncată de molii.
 • Vlasoizii sunt purtători frecvenți de boli periculoase. Unele dintre ele sunt periculoase pentru oameni..
 • Cu infestări severe, animalul va simți un anumit disconfort. Din această cauză, „porcul” își poate pierde pofta de mâncare, ceea ce va duce inevitabil la epuizare, precum și la o slăbire semnificativă a sistemului imunitar. Toate acestea pot duce la moartea oreionului din orice infecție bacteriană, virală sau fungică..
 • Provoacă o reacție alergică destul de puternică.

Cum se poate infecta un cobai cu păduchi

Un cobai se poate infecta cu păduchi:

 • În timpul contactului direct al unui animal sănătos cu o rudă bolnavă. Din acest motiv, nu ar trebui să adăugați imediat un bărbat adus pentru împerechere la o femelă sau un porc nou, direct din magazinul pentru animale de companie, la un vechi cronometru al cuștii. În primul rând, începătorul ar trebui pus în carantină..
 • Ouăle acestor paraziți sunt foarte lipicioase și, prin urmare, aderă bine la piepteni., piepteni, alte articole de îngrijire, precum și jucării. Din acest motiv, nu este nevoie să utilizați articole uzate. Economiile sunt foarte mici, dar pot exista multe probleme.

 • Din așternut, fân etc. contaminate cu păduchi,. Alegeți furnizorii cu atenție.
 • Ouăle care mănâncă bufnițe pot fi aduse pe haine și pe mâini de către proprietarul animalului. În special, copiii își infectează astfel animalele de companie, după ce s-au jucat cu animalele de companie ale prietenilor.

Păduchii se transmit oamenilor de la cobai

În legătură cu toate cele de mai sus, poate apărea o întrebare naturală: "Păduchii se transmit oamenilor de la cobai?" Nu există un răspuns clar la această întrebare.. Faptul este că oamenii de știință parazitologi au efectuat în mod repetat cercetări în această direcție, iar rezultatele au fost ambigue:

 • Cercetătorii au descoperit că pielea persoanelor în contact cu porcii bolnavi erau paraziți și departe de a fi indivizi izolați. Unii oameni s-au plâns de mâncărime ușoară.
 • Pe de altă parte, aceiași oameni de știință au stabilit în mod fiabil că păduchii porcilor trăiesc pe oameni maximum o săptămână, după care mor fără să lase urmași.

Vlasoidele pot fi transmise oamenilor, dar acest lucru nu duce la consecințe grave. În ciuda acestui fapt, medicii nu recomandă copiilor mici și bătrânilor să intre în contact cu un animal de companie bolnav.. Imunitatea lor este mai slabă decât cea a unui adult și, prin urmare, infecția cu păduchi "de porc" poate duce la dezvoltarea dermatitei. Dar chiar și în acest caz, probabilitatea unui astfel de rezultat este extrem de mică..

Simptomele și primele semne ale păduchilor la cobai

Principalele simptome și primele semne ale păduchilor la cobai, la depistarea cărora animalul trebuie prezentat medicului veterinar:

 • Mulți oameni cred că păduchii provoacă mâncărime, dar nu este cazul. Infecția cu acest tip de parazit duce la pieptănarea constantă în cel mult 10-15% din cazuri..
 • Cel mai adesea, păduchii pot fi detectați numai cu o examinare vizuală atentă a blănii animalului. Dacă animalul de companie are paraziți, grupuri mari de aceștia pot fi ușor văzute lângă rădăcinile părului..
 • În unele cazuri, oreionul se simte inconfortabil. Disconfortul constant duce la faptul că animalul refuză să se hrănească, pierde în greutate, se freacă de obiectele din jur.

Nu există semne specifice de infestare cu păduchi și, în majoritatea cazurilor, acestea pot fi observate doar jucându-se cu animalul de companie și examinând cu grijă blana acestuia. Dacă aveți dubii, utilizați o lupă cu mărire suficientă. Cu ajutorul acestuia, puteți găsi cu ușurință păduchi și păduchi pe blana unui animal de companie mic.

Remedii veterinare pentru păduchi la cobai

Rețineți că toate remediile pentru păduchi la cobai au fost inițial destinate combaterii ectoparaziților la pisici și câini. De asemenea, sunt folosite cu succes pentru tratamentul porcilor, dar trebuie utilizate cu atenție. Dacă utilizați prea multe medicamente, vă puteți otrăvi animalul..

Spray-uri

Se pot utiliza următoarele spray-uri:

 • „Blohnet”.
 • "Dana".
 • "Leopard".
 • "Inspector".

Acestea sunt aplicate pe întregul corp al animalului, procesând uniform lâna. Până când produsul se usucă complet (aproximativ o jumătate de oră), este mai bine să lăsați animalul să alerge prin cameră.

Suspensii

Următoarele suspensii pot fi utilizate pentru ameliorarea mâncărimii și a altor disconforturi:

 • „Opriți mâncărimea”. Pe lângă ameliorarea mâncărimii, medicamentul ajută la accelerarea regenerării pielii deteriorate de paraziți.
 • ATOP 7+ sub forma unei suspendări. Previne dezvoltarea alergiilor.

Încă o dată, vă avertizăm că aceste fonduri nu sunt utilizate pentru a distruge paraziții, ci pentru a atenua starea animalului de companie în sine și a accelera procesul de tratament al acestuia..

Atenţie! Toate aceste preparate pentru porci nu au fost destinate inițial în niciun fel și, prin urmare, înainte de a le utiliza, este imperativ să se consulte un medic veterinar.

Șampoane

Numeroase șampoane antiparazitare pot fi utilizate pentru tratarea oreionului:

 • Fitoelita.
 • "Dana".
 • Frontline.
 • "Leopard".

În acest caz, animalul trebuie spălat cu șampon în apă caldă, clătit bine haina și uscat cu un prosop. Trebuie amintit că, în cazul unei invazii puternice, șamponul este ineficient; ar trebui folosite mijloace mai puternice. Dar el este un supliment minunat pentru spray-uri, picături și alte preparate insecticide..

Picături pe greabăn

Una dintre cele mai eficiente forme de medicamente pentru păduchi și alte ectoparaziți sunt picăturile pe greabăn:

 • Frontline. Unul dintre cele mai eficiente și mai sigure medicamente. Dacă este posibil, este mai bine să utilizați aceste picături. Acestea creează protecție pentru o perioadă de aproape două luni, au cea mai mică toxicitate posibilă.
 • Clubul Rolf. Un produs foarte eficient și puternic, care este garantat pentru a ucide păduchii într-o singură aplicație. Dar trebuie să îl folosiți cu atenție, pentru a evita otrăvirea animalelor de companie..
 • "Gamma". Un preparat unic pe bază de extracte de plante și uleiuri esențiale. Ideal pentru scrofițe, deoarece are toxicitate aproape zero.
 • Baephar. Analog străin al „Gamma”, produs și pe bază de plante.

În mod separat, ar trebui să vă îndreptați asupra modului exact de utilizare a acestor picături pentru tratarea rozătoarelor. Aceste medicamente sunt ambalate în pipete, cu un volum de aproximativ un mililitru.

Important! În niciun caz nu trebuie să strângeți întregul conținut al dozatorului pe blana animalului de companie, deoarece acest lucru va duce inevitabil la otrăvirea acestuia sau chiar la moarte!

Literal, se folosesc câteva picături pe animal, iar acest volum de medicament este zdrobit și aplicat pe pielea porcului în trei sau patru locuri diferite. Procedând astfel, ar trebui evitată zona capului.

Există o nuanță mai importantă: medicamentul aplicat pe piele nu trebuie niciodată frecat. Compoziția unor astfel de preparate este selectată astfel încât substanțele lor active să fie distribuite uniform pe pielea animalului tratat. Frecarea poate duce la oreion.

Pudra

Pulberea este utilizată într-una specială, medicinală. Mai precis, acesta este numele formei medicamentului, zdrobit aproape până la starea de pulbere:

 • Deltametrin. Aplicați pe haina animalului de companie la o rată de 0,5-1 g per porc. Tratament unic, dacă este necesar, îl puteți repeta după aproximativ trei zile.
 • Insectal. Un analog complet al aceleiași deltametrine. Utilizat în mod similar și la aceleași doze.

Vă recomandăm să folosiți pistoale speciale pentru aplicarea pulberii. Le puteți cumpăra de la orice farmacie. Principala condiție pentru procesare este de a evita inhalarea pulberii de către animale. În acest scop, nasul porcului poate fi acoperit cu o bucată de tifon umed pentru perioada de procesare..

Măsuri preventive

Pentru a minimiza riscul de infecție cu păduchi, trebuie urmate următoarele măsuri preventive:

 • Este necesar de cel puțin câteva ori pe săptămână (și pentru „porcii” cu păr lung - în fiecare zi) să piepteneți animalul de companie și să controlați starea pielii sale.
 • O condiție prealabilă este înlocuirea în timp util a așternutului, curățarea cuștii și curățarea umedă în cameră. Dacă porcul este foarte murdar, trebuie să fie scăldat în timp util..
 • Aproximativ o dată la șase luni, vă puteți trata animalul cu unul dintre mijloacele de mai sus (dar mai bine cu picături) în scop preventiv.
 • Dieta porcului trebuie să fie echilibrată și de bună calitate. Cu cât animalul mănâncă mai bine, cu atât se simte mai bine și cu atât este mai puternică imunitatea sa..
 • „Crescătorii de porci” cu experiență recomandă, de asemenea, să vă arătați animalul de companie unui medic veterinar de cel puțin două ori pe an în scopuri preventive.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vlasoizi la cobai: cum arată și de ce sunt periculoși