Totul despre îngrijirea și întreținerea șobolanilor domestici

Șobolanii ornamentali sunt deosebit de populari astăzi, care se nasc ca animale de companie. Animalul nu este prea capricios de îngrijit, este ușor de îmblânzit, antrenat și chiar răspunde la numele său.

În același timp, un șobolan decorativ nu necesită crearea unor condiții speciale și, dacă este întreținut în mod corespunzător, nu va cauza mari probleme proprietarului său..

Rase decorative de șobolani

Dacă aveți de gând să obțineți acest animal, potențialul proprietar se va confrunta cu o dilemă, care rasă de rozătoare ar trebui aleasă. Există următoarele tipuri de șobolani care se pot menține la domiciliu:

 1. Standard. Este considerat strămoșul tuturor celorlalte rase de șobolani. Trăsăturile caracteristice ale acestei specii sunt considerate a fi un strat neted, un corp alungit, urechi largi și o coadă lungă acoperită cu lână rară, abia vizibilă. Culoarea acestei rase poate fi variată, cel mai adesea un șobolan domestic standard alb sau gri-alb.
 2. Rex. O rasă foarte populară în rândul iubitorilor de rozătoare cu coadă lungă. Blana acestui animal este de pluș, groasă și ușor ondulată, șobolanul Rex arată ca un hamster.
 3. Dumbo. Un rozător drăguț din această rasă se distinge prin urechile rotunde mari proeminente. Această specie și-a primit numele pentru asemănarea cu bebelușul de elefant din desenul animat cu același nume..
 4. Satin. O rasă foarte populară de șobolan domestic în Europa. Diferă în lână elegantă, lungă și strălucitoare, învelișul exterior din lână este similar cu țesătura din satin.
 5. Sfinx. O rasă exotică cu o lipsă absolută de păr corporal. Un strat rar de păr se observă numai pe picioare și pe cap. Pielea rozătoarelor este roz pal, caracterizată printr-un număr mare de pliuri, ceea ce face această rasă atingătoare și lipsită de apărare. Sphynx este preferat de persoanele alergice la lână.
 6. Șobolan fără coadă. Principala caracteristică a acestei rase constă în numele său - acestui animal îi lipsesc chiar și rudimente mici de coadă. De asemenea, rozătoarea, spre deosebire de omologii săi din alte specii, are un corp în formă de pară.
Tame Rat Sanit
Tame Rat Sanit

Alegerea unui șobolan pentru întreținerea casei nu este o sarcină ușoară și necesită o anumită responsabilitate. Cel mai adesea, se acordă preferință rasei standard, deoarece este considerată cea mai puțin capricioasă de îngrijit..

Câți trăiesc acasă?

Deci, cât trăiesc șobolanii de interior? Din păcate, durata medie a acestui animal este scurtă. În medie, este de aproximativ 2 ani. Îngrijirea competentă și crearea condițiilor de viață confortabile corecte pot prelungi durata de viață a rozătoarelor până la 4 ani.

Durata scurtă de viață a rozătoarelor este compensată de adaptabilitatea sa ridicată la orice condiții, precum și de o fertilitate bună. Durata de viață înregistrată oficial a unui șobolan domestic a fost de 7 ani.

Îngrijire și

Deoarece șobolanii sunt rozătoare, aceștia trebuie păstrați acasă doar într-o cușcă metalică specială, a cărei dimensiune va fi suficientă pentru ca animalul să trăiască confortabil.

Cuști și case

Nu trebuie să țineți un șobolan de companie în cuști de plastic sau de lemn, deoarece dinții ascuțiți ai acestui animal se vor ocupa rapid de astfel de obstacole. De asemenea, nu este recomandat să plasați animalul de companie în acvariu, deoarece rezervorul de sticlă este dificil de curățat și, de asemenea, interferează cu circulația aerului..

O cușcă pentru șobolani domestici trebuie să aibă cadru metalic și bare de fier, distanța dintre care ar trebui să fie astfel încât animalul de companie blană să nu aibă ocazia să scape. Parametrii medii ai cuștii sunt de 60 cm înălțime, 40 cm lățime și 30 cm adâncime. Este de preferat să achiziționați o astfel de cușcă, în interiorul căreia vor exista două etaje..

De obicei, cuștile metalice sunt echipate cu o tavă de plastic în care se va turna umplutura. Un accesoriu important pentru orice cușcă pentru șobolani este o casă din lemn, în care rozătoarea va dormi și se va ascunde de ochii curioși.

Colivie pentru șobolani
Colivie pentru șobolani

Echipament optional

În plus față de casă și paletul de plastic, cușca pentru șobolani pentru animale de companie ar trebui să fie echipată cu următoarele accesorii:

 • 1 sau 2 boluri alimentare;
 • băutură specială pentru rozătoare cu dozator;
 • roată, tuneluri și scări pentru viața activă a unui rozător;
 • o piatră minerală cu care șobolanul își va ascuți dinții;
 • opțional - hamac pentru dormit.

În principiu, un șobolan poate fi antrenat să meargă la toaletă într-o cutie de gunoi, care ar trebui să fie plasată și în cușcă. Ar trebui să se acorde preferință opțiunii de colț, care nu ascunde spațiul cuștii.

Caracteristici de îngrijire

Durata vieții sale depinde de modul și cât de corect proprietarul are grijă de animalul său de companie..

Păstrarea corectă a unui șobolan acasă necesită curățarea regulată a cuștii, ceea ce înseamnă spălarea toaletei, schimbarea așternutului și îndepărtarea bucăților de alimente nemâncate. Pentru a preveni bolile infecțioase, o dată la 3 luni, cușca trebuie tratată cu dezinfectanți siguri pentru rozătoare..

Instalați casa șobolanilor într-un loc uscat, ferit de baterii și de lumina directă a soarelui. În plus, șobolanii se tem foarte mult de curenții de aer. Regimul optim de temperatură pentru conținut este considerat a fi intervalul de la 18 la 20 de grade.

Cine e acolo?
Cine e acolo?

Baie

Unele rozătoare sunt mari fani ai procedurilor de apă, acest punct ar trebui luat în considerare atunci când cumpărați accesorii într-o cușcă și achiziționați un recipient special pentru apă pentru șobolan. Scăldatul este o procedură de dorit dacă animalul miroase neplăcut și mâncărime. Dacă animalului nu îi plac procedurile de apă, va trebui să fie scăldat cu forța.

Pentru a spăla șobolanul, folosiți apă caldă și un șampon special pentru rozătoare din magazinul pentru animale de companie. Ar trebui să spălați animalul cu mâinile, așezându-l într-un rezervor cu apă. Ar trebui să fii pregătit pentru faptul că un șobolan căruia nu îi place să înoate se va zgâria și va mușca.

În timpul procedurilor de apă, este important să vă asigurați că apa nu pătrunde în nasul și urechile animalului. La sfârșitul spălării, șobolanul trebuie șters cu un prosop moale.

Ce poate și ce nu poate fi hrănit?

Hrănirea alimentelor potrivite într-un mod echilibrat va prelungi viața animalului și va evita multe boli. Animalele din această specie sunt considerate nepretențioase în dieta lor, dar următoarea listă de alimente le este interzisă:

 • orice dulciuri, în special ciocolată și bomboane;
 • băuturi zaharoase și sodă;
 • fasole crudă și leguminoase;
 • Varză de Bruxelles și varză roșie;
 • cartofi crudi;
 • cârnați afumați;
 • carne prăjită condimentată cu condimente fierbinți;
 • bauturi alcoolice;
 • spanac;
 • banane necoapte;
 • gratar;
 • chipsuri și gustări similare.
Gratar
Gratar

Următoarele alimente trebuie să fie prezente în dieta unui șobolan domestic, care va oferi un meniu sănătos echilibrat pentru acesta:

 1. Floarea soarelui, semințe de in și dovleac, germeni de ovăz și ierburi, mei și grâu, care servesc drept suplimente de vitamine.
 2. Amestecuri de cereale uscate în formă zdrobită, acestea pot include: orz, orez, porumb și grâu. O astfel de mâncare stă la baza dietei unui șobolan decorativ..
 3. Aproape toate sunt permise legume, altele decât cele indicate pe lista produselor interzise. Se recomandă administrarea regulată a legumelor pentru motilitatea intestinală normală și saturația corpului animalului cu vitamine și substanțe utile.
 4. Fructe uscate și fructe de pădure - ca delicatesă.
 5. Lactate, care sunt o sursă de calciu pentru șobolan. Acestea includ: chefir, lapte la cuptor fermentat, iaurt neîndulcit și brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi.
 6. Alimente proteice ar trebui să fie prezent și în dieta șobolanului sub formă de ouă fierte, carne de pui, pește și subproduse din carne sub formă fiartă.

Pe lângă principalele alimente care alcătuiesc dieta zilnică a șobolanului, nu trece cu vederea ocazia de a trata uneori rozătoarele cu felii de măr sau de pepene verde, orez pufos sau porumb..

Este important să nu amestecați diferite tipuri de alimente într-o singură masă..

Cum să îmblânzești?

O caracteristică interesantă a șobolanilor domestici este capacitatea lor de a fi instruiți și îmblânziți. Acest lucru se explică prin inteligența înaltă și mintea subtilă a animalelor. Șobolanul domestic nu va renunța la comunicarea regulată cu proprietarul său și va merge de bunăvoie în brațele sale imediat ce trece procesul de adaptare după achiziționarea animalului.

Timpul aproximativ pentru începutul răspunsului unui șobolan la vocea proprietarului și porecla acestuia este de aproximativ 3 zile. Ar trebui să-ți obișnuiești treptat animalul de companie cu tine, fără să-l înspăimânt. După ce șobolanul începe să meargă de bună voie în mâinile tale, îl poți lăsa să meargă prin apartament, dar acest proces necesită o atenție constantă din partea proprietarului.

Cei mai buni prieteni
Cei mai buni prieteni

Șobolanii sunt animale foarte deschise și curioase, care intră ușor în contact cu oamenii. Nu va fi dificil să îmblânziți animalul.

Reproducere

Șobolanii ajung la maturitate sexuală după 6 luni, în prezența a doi indivizi de sex diferit, puteți începe reproducerea rozătoarelor. Aceste animale sunt extrem de fertile, estrul femelei se repetă la fiecare 10 zile.

Împerecherea șobolanilor are loc în decurs de 1-3 ore, iar gestația durează 21 de zile. Este important să furnizați femeii însărcinate numeroase legume și fructe, care conțin vitaminele necesare. Înainte de a naște, femela se ocupă cu amenajarea cuibului, transportând diverse materiale la dispoziția ei, de la hârtie la zdrențe..

În medie, așternutul are până la 8 pui, fiecare cântărind doar 7 grame. După naștere, femela cu pui ar trebui îndepărtată de la alte persoane. Hrănirea nou-născuților cu lapte matern durează aproximativ o lună, după care bebelușii încearcă mâncarea pentru adulți.

Puii se nasc goi, blana animalelor apare până în a 10-a zi, iar deschiderea ochilor are loc la 2 săptămâni după naștere. Șobolanii dobândesc independență deplină la vârsta de o lună și jumătate.

Posibile boli

Un șobolan sănătos se distinge prin ochi limpezi, haina strălucitoare și mobilitate. La cea mai mică suspiciune de boală, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar.

Cele mai frecvente boli la rozătoare:

 • Tumora. Poate fi benign sau malign. Decizia privind acțiunile ulterioare în acest caz este luată de medic după examinare..
 • Paraziți externi. De obicei, ele înseamnă căpușe, care apar adesea dintr-un exces de proteine ​​animale din dieta animalului..
 • Micoplasmoza. O boală bacteriană, a cărei infecție apare prin aer. De multe ori această afecțiune duce la pneumonie, șansele de mântuire sunt de obicei zero..
 • Regrowth of teeth. Apare atunci când nu este suficientă măcinarea incisivilor rozătoarelor în creștere constantă.
 • Abcese. Când apar abcese cutanate, medicul le va deschide și curăța. O astfel de terapie este însoțită de introducerea unor medicamente speciale care opresc dezvoltarea infecției..

Concluzie

În ciuda faptului că șobolanul intern are nevoie de o atenție constantă din partea proprietarului, îngrijirea acestuia nu este dificilă. Chiar și oamenii foarte ocupați își pot permite să aibă un rozător cu coadă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Totul despre îngrijirea și întreținerea șobolanilor domestici