Privarea la cobai: caracteristici ale bolii și pericolul acesteia

Porcii de Guineea sunt animale de companie destul de fără probleme. Dacă sunt hrăniți corespunzător și îngrijiți, rareori se îmbolnăvesc. Bolile porcilor de guineea nu prezintă adesea niciun pericol pentru oameni. Dar există excepții, care includ lichenul..

Ce este lichenul și cât de periculos este acesta

„Privare” este un termen comun. De fapt, această boală ar trebui numită „dermatomicoză”. Mai precis, aceasta nu este o boală, ci un întreg grup de patologii infecțioase de origine fungică care afectează pielea și părul animalelor. Lichenii sunt considerați una dintre cele mai periculoase boli datorită contagiozității și virulenței lor ridicate (cu alte cuvinte, sunt extrem de infecțioase).

Ca orice altă patologie fungică, lichenii suprimă puternic imunitatea unui animal de companie bolnav. Există, de asemenea, multe cazuri când, la animalele sănătoase și tinere, unele soiuri de licheni pot dispărea singure (dar acest lucru se întâmplă rar). Dermatomicoza este periculoasă pentru răspândirea sa rapidă în mediul extern.

Important! Multe soiuri sunt periculoase nu numai pentru porci, ci și pentru alte animale domestice, precum și pentru oameni. Din acest motiv, un animal de companie bolnav trebuie izolat, este deosebit de important să nu lăsați copiii și bătrânii să se joace cu el. Imunitatea lor este prea slabă și, prin urmare, probabilitatea de infectare este foarte mare.

La porci, boala este cel mai adesea cauzată de reprezentanții a două genuri de agenți patogeni:

 • Microsporum (cauzează microsporia).
 • Trichophyton (agenți patogeni ai trichophytosis).

Cum arată lichenul la un cobai?

Lichenul la un cobai arată exact la fel ca la un alt animal. Nu strica să suni un medic veterinar dacă observi pe pielea animalului de companie:

 • Cruste.
  Zonele de chelie de o formă excesiv de regulată, rotunjită.
 • Alopecia areata (adică pete chelii) se poate uda și se poate înfunda.

Principalele tipuri de licheni la cobai

Cel mai adesea, animalele prezintă fie microsporie, fie trichofitoză. Apropo, ambele tipuri de dermatomicoză sunt periculoase pentru oameni..

Le puteți distinge prin următoarele caracteristici:

 • Microsporia se caracterizează prin apariția petelor chel în formă de inel. Pielea din aceste locuri se cojeste, în unele cazuri animalul de companie are mâncărimi destul de severe. Dezvoltarea inflamației este caracteristică. Blana se estompează peste leziuni. În plus, cu microsporia, firele de păr se rup la o înălțime de aproximativ 4-6 mm de piele.
 • Tricofitoza se caracterizează prin căderea părului. Mai exact, se desprind de piele, lăsând în urmă un „puf” foarte scurt. Spre deosebire de microsporia, mâncărimea nu apare de obicei, pielea fiind de asemenea rareori inflamată. Dar, cu trichofitoză, pielea din zonele afectate este adesea acoperită cu abcese multiple..

Datorită faptului că pe pielea animalului cu toate aceste boli există „cânepă” din părul tăiat, aproape toată dermatomicoza se numește „vierme”: la un cobai cu o infecție severă, întregul corp poate fi „tuns” de ciuperci. Dar rareori ajunge la o etapă atât de dificilă..

Modalități de transmitere a lichenului la cobai

În majoritatea cazurilor, infecția are loc prin contactul direct între un animal bolnav și sănătos, dar infecția poate depăși animalul de companie în alte moduri:

 • Fiecare păr din interior este „mâncat” de ciuperci și umplut cu sporii lor. În consecință, la contactul cu o astfel de lână, animalul are șanse de aproape 100% să se îmbolnăvească..
 • Sporii nu rămân în firele de păr căzute, ci se împrăștie, însămânțând zonele din mediu. Ele pot fi găsite oriunde. Astfel, contaminarea poate apărea atunci când porcul intră în contact cu articole de îngrijire contaminate, așternuturi, fân etc. Situația este agravată de faptul că șoarecii sunt purtători frecvenți de spori dermatofiți. Și, la rândul lor, trăiesc adesea în fân ... pe care îl hrănesc cu porci.

Lichenul se transmite oamenilor din oreion?

Da, este. Mai mult, foarte repede și cu șanse foarte mari de a se îmbolnăvi după un singur contact cu un animal de companie.

Prin urmare, copiii și vârstnicii trebuie protejați de contactul cu animalele bolnave. În plus, trebuie să faceți curățare umedă în cameră în fiecare zi, iar dezinfectanții care conțin clor trebuie adăugați în apă..

Simptome și semne ale lichenului la cobai

Indiferent de tipul specific de agent patogen, primul semn al bolii va fi apariția unor zone de creștere a miceliului pe pielea animalului de companie. În cele mai multe cazuri, acestea vor fi zone de formă rotunjită, fără păr, cu pielea aspră și îngroșată în centru..

Aceste zone devin adesea solzoase, pe măsură ce pielea de pe ele se desprinde și cade.. În aceleași locuri, apar adesea mai multe abcese. Mâncărimea nu este în toate cazurile, dar dacă este, oreionul poate pierde somnul și odihna, încercând să se zgârie. Primele leziuni se găsesc lângă ochi, urechi, uneori pe abdomen.

Dacă imunitatea oreionului este sever suprimată și nu poate rezista răspândirii ciupercilor patogene, lichenul poate acoperi întregul corp al animalului de companie. Animalul se cheltește catastrofal, rămășițele de lână se lipesc împreună și cad în încurcături, pielea sa devine acoperită cu numeroase cruste și solzi.

În plus, pe piele apar multe pustule și ulcerații. În astfel de cazuri severe, porcii nu trăiesc mult, murind pe fondul sepsisului sau al intoxicației severe.

Tratamentul lichenilor la cobai la domiciliu

Vă avertizăm imediat că tratamentul lichenilor la cobai la domiciliu este posibil numai sub rezerva unei consultări prealabile cu un medic veterinar, urmată de numirea unei terapii specifice. Vom descrie principalele recomandări pentru pregătirea pentru tratament.

Principala condiție pentru o terapie reușită este un acces bun la zonele de piele ale animalului de companie afectate de ciupercă. Pentru a îndeplini această condiție, este necesar să tăiați cu grijă haina în jurul focarelor inflamației..

Toată blana trebuie colectată și arsă. Scăldatul cu șampoane medicamentoase este o parte importantă a tratamentului. După fiecare spălare, rănile trebuie lubrifiate cu unguente..

Produse farmaceutice aplicate

Rețineți că multe dintre produsele farmaceutice utilizate pot fi nesigure pentru sănătatea animalului (în special medicamente antifungice). Prin urmare, acestea trebuie utilizate numai cu cunoștințele și aprobarea medicului veterinar.!

Unguente

Următoarele unguente pot fi utilizate pentru tratarea lichenului:

 • Salicilic. Are un efect dublu: nu este doar un antiseptic excelent, ci și un agent care accelerează procesul de regenerare a pielii deteriorate. Durata tratamentului este de cel puțin 10 zile, medicamentul se aplică de trei ori pe zi. Când se procesează, este necesar să se aplice unguentul cu lovituri largi, captând zonele inflamate și zonele de piele sănătoasă din jurul lor.
 • Sulf. Acest medicament simplu și ieftin are un efect anti-fungic bun. Durata tratamentului este de cel puțin trei săptămâni, frecvența aplicării este de trei ori pe zi. Pentru a obține cel mai bun efect, unguentul este cel mai bine aplicat sub formă de aplicații. Pentru a face acest lucru, un tampon de tifon este impregnat cu un produs gros și lipit cu un tencuială pe cele mai vizibile leziuni. Bandajul se schimbă cel puțin o dată la două zile..

 • Ichthyol. Un adjuvant bun cu un efect antiinflamator pronunțat. Multiplicitatea procesării - de două ori pe zi pe întreaga perioadă de tratament.
 • Unguent Yam. Are un miros foarte specific și o consistență a mărcii nu mai puțin. În ciuda „aromei” atunci când este aplicată pe focarele ciupercii de până la trei ori pe zi timp de două săptămâni, aceasta ajută adesea la vindecarea animalului fără a recurge la utilizarea unor medicamente mai grave (și foarte toxice).

Șampoane

Se pot folosi șampoane cu efecte atât cheratolitice, cât și antifungice:

 • „Nizoral” obișnuit de la orice farmacie. Oferă efecte antifungice excelente.
 • Șampon veterinar DermaBenSs de la DermaPet. Are un efect dezinfectant și keratolitic.
 • „Doctor” cu peroxid de benzoil. Analog intern al produsului de la DermaPet.

Medicamente antifungice

Pentru tratamentul scrofelor, medicii veterinari folosesc următoarele medicamente:

 • Enilconazol. Utilizați cu extremă precauție, compusul este foarte toxic și poate ucide cu ușurință un animal (cauzând, de exemplu, insuficiență renală acută).
 • Fluconazol. Remediul nu este atât de toxic, dar are totuși o grămadă de efecte secundare grave și contraindicații. Ambii compuși trebuie utilizați numai după consultarea cu un medic veterinar experimentat..
 • Imaverol. Aproape același Enilconazol, cu toxicitate ușor atenuată.
 • Sulful de var. Utilizați sub formă de soluție în care animalul „ciupercă” este scăldat nu mai mult de o dată pe săptămână.
 • Terbinafine. Poate unul dintre cele mai sigure medicamente, care îl face potrivit pentru utilizarea pe termen lung și tratamentul recidivelor frecvente.

Important! Nu acordăm în mod deliberat dozele și frecvența de utilizare. Toate aceste medicamente sunt extrem de toxice, pot fi prescrise doar de un medic veterinar.!

Remediile populare

Unele remedii populare nu pot fi numite „primordial populare”, dar medicina veterinară oficială nu le folosește. În ciuda acestui fapt, unii crescători obțin rezultate foarte bune cu ajutorul lor:

 • Verde strălucitor simplu ajută foarte mult. Aplicați pe focarele inflamației o dată pe zi. Perioada de tratament - până la o săptămână și jumătate.

 • Tinctura de iod de alcool funcționează similar. Folosiți-l într-un mod similar. Amintiți-vă că excesul de iod poate duce la arsuri chimice.!
 • Gudron de mesteacan. Acestea lubrifiază zonele „ciupercilor” nu mai mult de două ori pe zi. Perioada de tratament - până la o săptămână.

Măsuri preventive

Pentru a reduce riscul infecțiilor fungice, medicii veterinari recomandă următoarele măsuri preventive:

 • Controale veterinare periodice.
 • Coșul și fânul trebuie cumpărate numai de la furnizori de încredere sau pregătite de dumneavoastră.
 • În casele private, este necesar să se efectueze regulat deratizarea. Șoarecii și șobolanii sunt purtători frecvenți de licheni.
 • Evitați contactul animalelor de companie cu animale a căror stare de sănătate ridică cea mai mică îndoială.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Privarea la cobai: caracteristici ale bolii și pericolul acesteia