Părul de hamster cade: de ce și ce să facem

HamsterCând începe un hamster ca animal de companie, proprietarul își asumă responsabilitatea de a-și monitoriza starea de sănătate. Pentru a oferi asistență în timp util, trebuie să monitorizați starea, starea de spirit, apetitul și aspectul animalului. Problemele cu un animal de companie pot fi semnalate prin apariția unor pete chele pe palton: pe stomac, pe labe, pe față și așa mai departe. Ce să faci dacă blana animalului tău începe să cadă - vei afla mai departe.

Hamsterul devine chel: de ce și ce să facem

Pot exista numeroase motive pentru apariția plasturilor cheli, deoarece căderea părului nu este un diagnostic independent, ci un simptom al unei afecțiuni sau boli.

Știați? Cei mai mari hamsteri din lume sunt europeni, ating o lungime de 34 de centimetri, cei mai mici sunt pitici, cresc doar până la 10 centimetri.
Luați în considerare cele mai frecvente cazuri de alopecie - așa se numește chelie în limbajul medical:
 • moltă sezonieră;
 • procese alergice;
 • infecții intestinale datorate intoxicațiilor alimentare;
 • stare stresantă;
 • hiper- sau hipovitaminoză;
 • ștergerea mecanică („rostogolirea”) din lână;
 • boală fungică (lichen);
 • infecție transmisă de căpușe (scabie);
 • abces;
 • deteriorarea pielii și a foliculilor de păr ca urmare a iritării urinei;
 • o consecință a modificărilor nivelurilor hormonale.
Video: cauze ale căderii părului la hamsteri

Molting

Un proces natural pentru animalele cu lână, inclusiv hamsterii, este năpârlirea sezonieră. Consecința sa este cel mai adesea pete chele pe abdomen și coapse interioare, uneori pe spate.

Important! O astfel de chelie este sezonieră, în timp ce pielea arată sănătoasă, animalul nu se deranjează.

Se întâmplă ca hamsterii în vârstă să se chelească. Dacă dumneavoastră și medicul veterinar ați exclus bolile, rămâne să creați cele mai ideale condiții de viață pentru animalul de companie și să-i îmbogățiți dieta cu vitamine.

Alergie

Reacțiile alergice pot provoca căderea părului la un hamster. În acest caz, motivul nu este ușor de calculat. Inițial, se recomandă înlocuirea umpluturii, deoarece din vina sa rozătoarele dezvoltă cel mai adesea alergii. Rumegușul poate conține un agent patogen din cauza căruia se dezvoltă reacția.Alergie la hamsterSe recomandă înlocuirea acestuia cu una de hârtie. Nu numai rumegușul poate fi periculos pentru un animal de companie: crenguțele, pietricelele de tot felul și alte obiecte poroase ar trebui, de asemenea, îndepărtate și înlocuite cu altele noi sau umezite cu apă clocotită.

Este imperativ să dezinfectați suprafețele cuștii și toate echipamentele: o roată, o casă, un alimentator și un băut, etc. Pentru a face acest lucru, utilizați un instrument special care poate fi achiziționat de la o farmacie veterinară sau un magazin de animale de companie..

Important! Nu utilizați pagini de ziare sau reviste tăiate ca umplutură de hârtie: cerneala de imprimare conține substanțe toxice, iar o astfel de umplutură pentru un hamster mic poate fi fatală.

Dacă aceste măsuri nu au avut efectul adecvat, atunci cauza este furajul sau mai degrabă unele dintre componentele sale. În acest caz, este necesar să se excludă din dietă legumele și fructele proaspete și să se transfere animalul de companie în alimente uscate de înaltă calitate. Apa, desigur, trebuie să fie întotdeauna proaspătă și curată, ca și băutorul..Căderea părului la un hamster

Intoxicație alimentară

Intoxicația alimentară, pe lângă chelie, care poate fi un semn indirect, are simptome foarte specifice:

 • letargie generală;
 • diaree;
 • deshidratare și așa mai departe.
Știați? Dacă este îngrijit corespunzător, un hamster sirian poate trăi până la 4 ani.

În caz de otrăvire, sarcina sistemului digestiv ar trebui redusă, iar verdele proaspete temporar ar trebui excluse din dietă: fructe și legume, pacientul ar trebui să urmeze o dietă din alimentele testate anterior și nesatisfăcătoare, de calitate superioară. Ca băutură pentru animal, oferiți doar apă proaspătă pură.Hamster

Stres

Unul dintre motivele căderii părului poate fi o situație stresantă în care animalul se află:

 • mutarea celulei într-un loc neobișnuit;
 • adăugarea unui alt hamster;
 • fiind atacat de un alt animal de companie, cum ar fi o pisică.
Important! Fii atent la dieta rozătoarelor, oferă-i în mod regulat suplimente de vitamine, dar urmează instrucțiunile pentru a nu provoca o reacție la spate.
Hamsterii sunt introvertiți, iubesc pacea și singurătatea și cu greu pot tolera vecinătatea lor. Este foarte ușor pentru ei să se găsească într-o situație stresantă pentru ei, ceea ce poate duce la chelie, sau chiar la alte consecințe mai grave..Căderea părului la un hamster

Deficitul sau excesul de vitamine

O dietă dezechilibrată poate duce la căderea părului. Motivul pentru aceasta este lipsa sau, dimpotrivă, un exces de vitamine și minerale.

Abraziune mecanică a lânii

Dinții de hamster cresc pe tot parcursul vieții și trebuie ascuțiți în mod regulat. Unele animale de companie au un obicei prost de a roade tijele cuștii, în timp ce își freacă capul sau botul de tijele învecinate..

Important! Nu credeți că roșind o cușcă, animalul caută să se elibereze. El este doar ghidat de instinctele sale.
Exersând în mod regulat în acest mod la măcinarea incisivilor, hamsterul abrasează în mod mecanic blana într-unul sau mai multe locuri, ceea ce duce la apariția unor pete chele..Abraziune mecanică a lânii

Cel mai bun mod de a evita frecare este înlocuirea cuștii cu, de exemplu, un terariu sau acvariu. Dacă acest lucru nu este posibil, oferiți animalului dvs. de companie un obiect special, despre care va fi fericit să mănânce dinții în creștere: delicii speciale de hamster făcute sub formă de baston tare, pietre minerale, crenguțe.

Lichen

Lichenul este o boală fungică. Se caracterizează prin: curs cronic, mâncărime, descuamare a pielii. Un hamster infectat cu zona zoster mănâncă în mod constant, iar părul îi cade. Zonele expuse ca urmare a căderii părului sunt bine definite și rotunde.

Verifică simptome și tratamente pentru zona zoster la un hamster.

Sunt acoperite cu o crustă, iar firele de păr nu cad complet, dar par să se rupă la rădăcini. Dacă, la inspecția vizuală, ați găsit lichen la animalul dvs. de companie, aceasta înseamnă că nu a fost infectat ieri, ci acum câteva luni. Tratamentul lichenului pe termen lung, folosind preparate locale - spray-uri și / sau unguente.Privează-ți hamsterulDin fericire, această boală fungică la hamsteri este rară, dar nu trebuie să vă auto-medicați, este mai bine să consultați un medic veterinar care va face un diagnostic precis și va prescrie o terapie adecvată.

Știați? Cu proprietarul său, un hamster, în special un sirian, poate fi un animal de companie drăguț și blând, dar se transformă într-un ucigaș agresiv atunci când i se adaugă un alt hamster, chiar dacă sunt de sex diferite. Pentru reproducere, hamsterii în natură sălbatică se găsesc în condiții speciale.

Scabie

Mult mai des decât o ciupercă, hamsterii se infectează cu căpușe și suferă de scabie sau demodicoză. Pielea expusă este inflamată, există îngroșări și urme de zgârieturi pe ea. Animalul este îngrijorat de mâncărime, mănâncă în mod constant și se rănește, scârțâie de durere, devine agresiv, nu vrea să fie ridicat.Scabie într-un hamsterProprietarilor fără experiență li se pare că animalul de companie a fost depășit de alergii, experimentează cu umplutură și alimente, iar animalul în acest moment este afectat de căpușă din ce în ce mai mult.

Important! Dacă începeți scabie, animalul dvs. de companie își poate pierde aproape tot părul - până la 90%.
Chiar dacă medicul veterinar, după ce a făcut o răzuire a pielii, nu a găsit urme de căpușe, cel mai probabil va recomanda tratamentul scabiei, deoarece răzuirea nu poate fi deosebit de informativă: animalul este de dimensiuni prea mici și în același timp extrem de mobil..

Abces

Când apare o inflamație purulentă pe piele, aceasta devine mai subțire, iar părul care crește acolo cade. Culoarea sa se schimbă, puroiul se acumulează în focalizare. Un abces poate fi deschis la o clinică veterinară, dacă nu a avut loc o autopsie spontană. În plus, sunt necesare antibioterapie și spălarea rănilor. După ce inflamația acută s-a vindecat, părul de pe piele crește din nou.Abcesul hamsterului

Iritarea cu urină

Chelia abdomenului și a picioarelor din spate ar trebui să-l determine pe proprietar să se gândească la contactul constant al acestor zone cu urina, mai ales dacă cușca este mică și / sau așternutul este rar schimbat. Dacă condițiile de detenție corespund normelor, iar lâna din zonele indicate nu crește, acordați atenție dacă animalul de companie bea prea multă apă și, prin urmare, golește vezica.

Știați? Un hamster sălbatic poate colecta până la 90 de kilograme de provizii! Aceasta este de multe ori suma pe care el este capabil să o folosească. Prin natură, acest lucru este conceput astfel încât animalul să poată ierni în condiții în care alte animale vânează proviziile sale..

Poliuria poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale grave:

 • cistita;
 • urolitiaza;
 • Diabet;
 • insuficiență renală.
Căderea părului la un hamster

Modificări hormonale

Chelia datorată modificărilor nivelurilor hormonale este afectată în principal de hamsterii de sex feminin, mai ales dacă plasturii cheli sunt localizați simetric.

Acest fenomen apare atunci când:

 • sarcină și alăptare - în acest moment stomacul devine chel;
 • endometrita;
 • piomer - inflamația uterului;
 • polichistic;
 • tumori ovariene.
afla de ce scârțâie în mod constant hamsterii, cât umblă hamsterii însărcinați, cum nasc ei, de ce musca hamsterii, și de ce dorm hamsterii în mod constant atât ziua cât și noaptea.

Cum se previne căderea părului la hamsteri

Pentru a evita o situație în care trebuie să aflați în grabă de ce animalul dvs. de companie a început să devină chel, trebuie să:

 • în primul rând, creați-i condiții decente;
 • respectați o dietă echilibrată a unui mic animal de companie;
 • preveni apariția stresului la animal;
 • pentru a asigura igiena și curățenia în cușcă sau acvariu;
Corectarea nutriției hamsterilor ca metodă de prevenire a căderii părului

Hamsterul este un mic animal drăguț, iubit atât de copii, cât și de adulți. Dar, din păcate, el nu este un ficat lung.

Știați? Hamsterii unor rase pitice pot întârzia travaliul dacă sunt ocupați cu hrănirea așternutului anterior..
Ai grijă de animalul tău de companie și lasă-l să trăiască cea mai lungă și mai sănătoasă viață posibilă, iar apoi te va răsplăti cu dragostea lui.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Părul de hamster cade: de ce și ce să facem