Cele mai populare rase și tipuri de șobolani decorativi

Șobolan decorativ

În acest articol voi face o scurtă prezentare generală a soiurilor de rase decorative de șobolani. Voi da o descriere a fiecăruia dintre ei, vă voi spune despre caracteristicile îngrijirii. Vă voi spune la ce preț puteți cumpăra un șobolan.

Prezentare generală a soiurilor de șobolani decorativi

Șobolanii domestici diferă între ei în ceea ce privește tipul de corp și tipul de strat. Rasele, ca atare, nu există la aceste rozătoare. Printre acestea, există soiuri, fiecare dintre ele având un anumit aspect..

Cuplului parental nu i se poate garanta că va transmite caracteristicile speciei descendenților. De exemplu, doi șobolani cu urechi standard pot da naștere unui șobolan dumbo.

Șobolanii decorativi au propriile subspecii și rase.
Șobolanii decorativi au propriile subspecii și rase.

Șobolanii genealogici sunt împărțiți în funcție de anumite criterii:

 • Tipul corpului (standard și dumbo);
 • Tipul stratului (standard, ondulat, sfinx, rex, pufos, semisfinx, velur, satin);
 • Culoare (împărțită în secțiuni: uniformă, argintie, bifată, marcată, combinată, husky, culori nestandardizate);
 • Marcaje (prezența și localizarea albului pe culoarea principală);

Într-un magazin de animale de companie sau conform unui anunț, puteți cumpăra un șobolan la un preț de 100 de ruble. Un rozător de la o creșă are un cost mai mare (300 - 1500r), dar garanția sănătății este mai mare. În creșă puteți cumpăra un animal de companie pentru participarea la expoziții și la lucrări de reproducere.

Șobolanul decorativ a coborât din șobolanul sălbatic gri - Pasyuk.

În procesul de domesticire, animalele au schimbat forma capului, mărimea urechilor, culoarea și tipul hainei, temperamentul și atitudinea față de oameni. Un șobolan domestic este același pasuk, doar într-o formă domesticită.

Astăzi, există un standard pentru soiurile de șobolani decorativi, la care lucrează crescătorii ruși și străini.

Tipul corpului

Standard

Etapa decorativă de rasă de șobolan
Etapa decorativă de rasă de șobolan

Animalul are o constituție proporțională, flexibilă, plastică, fără semne de fragilitate. Femelele sunt oarecum mai ușoare și arată mai grațioase. Lungimea animalului este de până la 26 cm (până la vârful cozii). Lungimea cozii se referă la lungimea corpului (inclusiv capul).

Ochii sunt mari, rotunzi și strălucitori. Culoarea ochilor este în armonie cu culoarea standard a stratului. Urechile mici sunt situate în partea superioară a capului, mai mari decât urechile parsykului. Capul este proporțional cu corpul, cu o lățime suficientă.

Tipul și culoarea stratului sunt determinate de standardul general.

Paltonul este potrivit și strălucitor. Picioarele și coada sunt acoperite cu păr scurt. Șobolanii de culoare deschisă au părul catifelat scurt pe urechi.

Antenele sunt alungite și sunt situate proporțional pe obraji; deasupra ochilor, sunt mai scurte și în număr mai mic. La rozătoare cu un tip diferit de păr (rex, sfinx etc.), vibrisele pot fi scurte, ondulate și rare..

Dumbo

Șobolani decorativi dumbo
Șobolani decorativi dumbo

Dumbo diferă de standard prin forma urechii și a craniului. Urechile dumbo-ului sunt coborâte și sunt aproximativ la nivelul ochilor. Urechea este mai largă și mai rotunjită decât standardul.

Numele „dumbo” este tradus prin „bebeluș elefant”. Adică urechile seamănă cu urechea unui elefant.

Urechea trebuie să fie cât mai deschisă. Ridurile nu sunt permise. Urechea Dumbo are două forme: deschisă și lalea, când marginea superioară este ușor îndreptată în jos.

Tipul stratului și culoarea stratului sunt cele descrise în Standardul general.

Craniul lui Dumbo este puțin mai larg decât standardul. Datorită poziției urechilor, capul acestei specii arată lat și plat. Capul dumbo-ului are o umflătură abia vizibilă.

Tip lână

Standard

Haina este netedă, strălucitoare, strânsă; mustățile sunt lungi și dense. Picioarele și coada sunt acoperite cu păr fin. Pe urechi există o haină scurtă de catifea. Substratul este bine format.

Cret (rex)

Șobolan creț (rex)
Șobolan creț (rex)

Părul este dens, gros și buclat. Părul de pe abdomen este mai drept. Cantitatea de copac este mai mică în raport cu tipul standard de lână sau este absentă. Părul este mai strălucitor decât tipul standard.

Părul tactil este ușor mai aspru decât standardul, fără semne de fragilitate și rigiditate. Mustața este scurtă și ondulată.

Ondulat (pluș, catifea)

Șobolan ondulat din velur
Șobolan ondulat din velur

Palton gros, moale, uniform, mai ondulat decât creț. Din punct de vedere vizual, haina este ușor zveltă, dar arată bine îngrijită. Există un substrat dens, dar capota este practic absentă. Mustață de lungime bună, cu undă ușoară.

Sfinx

Sfinx decorativ de șobolan
Sfinx decorativ de șobolan

Piele Sfinx aproape complet chel - este sănătoasă, strălucitoare și moale. În unele părți ale corpului (pe față, membre și în zona inghinală) este permisă pubescența. Ridurile sunt posibile. Mustața scurtă, cretă.

Pufos

Corpul animalului este acoperit cu un puf scurt, subțire și moale. Pe bot și pe partea inferioară a corpului, părul este mai gros și mai lung. Părul de pază este absent. Pielea este plăcută la atingere, catifelată. Antenele sunt ușor ondulate în jos. Zonele goale nu sunt permise.

Semisfinx (dublu rex) în afara standardului

Șobolan decorativ din rasa dublă rex
Șobolan decorativ din rasa dublă rex

Paltonul este scurt și dur. Mustățile sunt scurte și ondulate puternic. Double Rex are două tipuri:

 • Șobolanul are părți goale și pubescente ale corpului. Se pot schimba în timp, adică pielea goală crește și crește, iar pubescența devine chelie.
 • Rozătoarea are părul scurt doar pe bot, la coadă, pe picioare și pe burtă.

Satin (satin, cu părul lung)

Șobolan satinat
Șobolan satinat

Blana este subțire, mătăsoasă, mai lungă decât de obicei. Culoarea albă are o nuanță gălbuie. Amprenta strălucitoare a hainei.

Velur

Există foarte puțină sau deloc lână de gardă. Paltonul este mai scurt decât cel al Rex, răsucit sau sertizat. Mustața se îndoaie strâns.

Descrierea culorilor pe secțiuni

Omogen

Șobolan decorativ negru
Șobolan decorativ negru

Părul este colorat uniform într-un singur ton. Excepția este culoarea albastru cenușă. Corpul are o culoare uniformă, fără pete și bifări.

 • Negrul;
 • Albastru (albastru rusesc, fumuriu);
 • Alb;
 • Șampanie;
 • Albastru;
 • Platină;
 • Argintul rusesc și alte culori solide.

Bifat

Șobolan agouti
Șobolan agouti

Corpul are o singură culoare. O parte a părului este colorată inegal, în două sau mai multe culori (curele). Printre aceste fire de păr vopsite se numără părul cu o culoare solidă.

 • Agouti (platină, albastru rusesc, albastru);
 • Faun;
 • Scorţişoară;
 • Chihlimbar;
 • Perle (scorțișoară, albastră);
 • Topaz.

Argint

Șobolan albastru-argintiu
Șobolan albastru-argintiu

Această secțiune se caracterizează prin alternarea firelor de păr argintii cu firele de culoare diferită (uniformă sau bifată). Culoarea este strălucitoare și uniformă.

 • Argint - nurcă;
 • Albastru argintiu;
 • Argintiu - negru;

Combinat

Șobolani siamezi dumbo
Șobolani siamezi dumbo

Culoarea este formată din mai multe culori (altele decât albul), care sunt dispuse în conformitate cu normele prescrise de standard.

 • Siamez (albastru, albastru rusesc, nurcă, siamez cu ochi negri);
 • Himalaya (albastru sau cu ochi negri);
 • Birmaneză (rusă, grâu, sable, albastru).

Marcat

Șobolan decorativ cu culoare marcată
Șobolan decorativ cu culoare marcată

Marcarea este un desen, adică combinație de culoare albă cu zone colorate.

 • Irlandez;
 • Anglo-irlandez;
 • Impermeabil (european, cu flăcări);
 • Hota (sau hota tăiată);
 • Capac (sau capac cu tren);
 • Pătat - impermeabil (sau pătat);
 • Buclă (sau buclă cu blaze);
 • Mascat;
Blaze este o pată albă în formă de pană pe față.

Husky (reînflorire)

Șobolan decorativ husky
Șobolan decorativ husky

Acest tip combină un foc (pentru un impermeabil sau un tren) cu o culoare principală înroșită. Simetria și contrastul sunt ingrediente importante pentru acest marcaj. Puii cu vârsta de până la 3 săptămâni au o culoare uniformă, cu un foc, dar mai târziu haina de husky începe să devină argintie.

 • Mantie;
 • Buclă;

Culori non-standard

Aceste culori nu sunt recunoscute de Clubul fanilor șobolanilor decorativi.

 • Porumbel;
 • Diavol;
 • Diavolul negru;

Un animal cu aceste culori primește semne la expoziție, dar nu primește titluri.

Ciudat

Șobolan alb cu o culoare diferită a ochilor
Șobolan alb cu o culoare diferită a ochilor

Culoare lână - orice. Un ochi este roz sau roșu, celălalt negru sau rubiniu.

Alte soiuri

Pasyuk

Acesta este un rozător destul de mare, cântărind 250-600 de grame. Spre deosebire de forma domesticită, Pasyuk are o frunte proeminentă și creste de frunte bine definite. Coada este groasă, iar lungimea ei este mai scurtă decât corpul. Urechile sunt relativ mici. Pasyuk - agouti standard uniform.

Şobolan
Şobolan

Pasyukov poate fi ținut acasă, inclusiv împreună cu un șobolan domesticit. Unele pepiniere donează sângele unui șobolan gri sălbatic animalelor domestice sau cresc numai pasucuri.

Pasiuk și-a păstrat majoritatea instinctelor naturale. Acceptă cu ușurință experiențe noi, gândește repede și supraviețuiește în sălbăticie..

Șobolan fără coadă (Manx)

Manx este rezultatul unei mutații complexe. Multe uniuni ale iubitorilor de șobolani sunt împotriva reproducerii acestei specii. În consecință, este nerecunoscut. Manșurile fără coadă sunt dezactivate prin definiție, deoarece și-au pierdut echilibrul. În plus, coada răcește animalul la temperaturi ridicate.

Ca urmare a acestei mutații, sistemul musculo-scheletic și organele sistemului excretor suferă. Adesea bebelușii mor la o vârstă fragedă sau puțin mai târziu..

Toate soiurile sunt păstrate în aceleași condiții. Caracteristicile îngrijirii fiecărui șobolan sunt, de asemenea, aceleași. Animalele sunt ținute în cuști și terarii spațioase, într-un loc cald și uscat, fără curenți de aer. Șobolanilor li se oferă hrană și apă de calitate, bandă de alergat și jucării.

Pe baza descrierii soiurilor, rozătoarelor li se dă un nume specific. De exemplu, Albino Self Standard Velveteen înseamnă că șobolanul este un albino standard cu o culoare solidă și un tip de strat de velur. BE Siamese Self Dumbo Rex - Dumbo cu ochi negri, culoare siameză cu părul creț.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cele mai populare rase și tipuri de șobolani decorativi