Viermi rotunzi la pisici: diagnostic, tratament, prevenire

Din păcate, animalele noastre de companie suferă și vor suferi de boli helmintice. Paraziții, datorită vitalității și fertilității lor incredibile, este puțin probabil să fie vreodată complet (sau parțial) învinși.. Viermii rotunzi sunt deosebit de frecvenți la pisici. Medicii veterinari cu experiență cred că pot fi găsiți

aproape fiecare a doua pisică din țara noastră.

Tipuri de viermi rotunzi la pisici

Denumirea științifică pentru acest tip este parazitară nematode. Există multe tipuri de ele, fiecare dintre ele având propriile sale caracteristici și, uneori, extrem de interesante.

În special, există mai multe varietăți de nematode parazite care au forme de sol libere. În tăietură, corpul acestor paraziți este rotund, lungimea unui adult poate ajunge la 20-30 de centimetri. Pisicile nu au astfel de „giganți”.

Spre deosebire de cestode și trematod, nematodele (de regulă) nu au atașamente fiabile pentru atașarea la pereții tractului gastro-intestinal.

Acest lucru este compensat de o cantitate mare de țesut muscular din corpul lor: viermii adulți se mișcă constant și activ în cavitatea intestinală.

În medicina veterinară și medicină, un termen este folosit pentru a se referi la toate bolile cauzate de nematodele parazitare - ascariaza.

Toxocariaza

Boala este cauzată de un parazit Toxocara cati. Poate fi găsit la pisici de toate rasele și vârstele, dar, de regulă, afectează doar pisoii. Există cazuri descrise de infecție umană, dar acestea se referă la copii și vârstnici. Corpul adulților care nu au probleme cu imunitatea, rezistă destul de activ la infecții și distruge larvele care au reușit să pătrundă în interior.

Toate nematodele și toxocara nu fac excepție, au un ciclu de viață destul de complex și lung. În special, există multe căi posibile de infecție:

 • Pisicile pot fi infectate direct prin laptele matern.
 • Consumul de alimente contaminate cu paraziți, consumul de apă contaminată.
 • Animalul poate mânca, de asemenea, un șoarece, broască sau gândac, care poate conține și ouă „dormitoare” de nematode parazite.

Paraziții feminini sunt extrem de fertili. În fiecare zi, ei aruncă mii de ouă în grosimea maselor de alimente semi-digerate, care după câteva ore se află în mediul extern. Dar nu devin imediat periculoase pentru animale: la început, ouăle au nevoie de câteva săptămâni pentru a se maturiza în mediul extern. Abia atunci dobândesc invazivitate (capacitatea de a infecta).

Ouăle sunt destul de stabile chiar și în aer liber (cu condiția să nu fie iradiate de lumina ultravioletă solară), dar pot fi depozitate în interior câteva luni sau chiar ani.!

Așadar, atunci când vă mutați într-o casă sau un apartament nou, vă sfătuim cu tărie să curățați cu atenție, fără a economisi dezinfectanții pe bază de clor. Dacă aveți o astfel de oportunitate, este necesar să „prăjiți” spațiile folosind un iradiator de cuarț.

Pericol de boală

O pisică se poate infecta oricând, oriunde. Chiar dacă stă în apartament fără să plece, ouăle de paraziți pot pătrunde în corpul său, fiind aduse pe încălțăminte. Dar nu credeți că viermii se așează în intestinele animalului imediat după ce au înghițit ouăle! Înainte ca viermele să călătorească mult.

În primul rând, o larvă iese din ou. Nu rămâne în intestine. Viermele tânăr roade prin peretele intestinal, încercând să pătrundă în orice vas de sânge. Dacă acest lucru reușește, îi „găurește” peretele, intră în sânge și apoi face un „tur” prin tot corpul. Și aceasta este cea mai periculoasă perioadă. Natura este așezată astfel încât viermele să caute să pătrundă în plămâni, dar orice se poate întâmpla.

Uneori se întâmplă ca larvele să ajungă în ficat, rinichi, cazuri de leziuni ale creierului și inimii să fi fost înregistrate. Interesant este faptul că unele larve se deplasează în mod deliberat spre glandele mamare. Odată ajunși în țesuturi, pupează și așteaptă în aripi. Modificările nivelurilor hormonale în timpul sarcinii servesc ca un apel de trezire.

Larvele devin active, se apropie de alveolele de lapte și le roagă, ajungând în lapte. Deja cu el, viermii tineri sunt trimiși direct în tractul gastro-intestinal al pisoiilor nou-născuți, infectându-i.

Etapa de dezvoltare pulmonară

Dacă larvele intră în plămânii pisicii. Ce se întâmplă în continuare? Și apoi larva mănâncă mult și crește și „se odihnește” cel puțin două săptămâni. În acest timp, individul crește substanțial și devine pregătit pentru viața „intestinală”. După o perioadă de două săptămâni, corpurile larvelor încep să secrete un secret special care provoacă iritații în plămâni și bronhii..

Animalul începe tuse, iar viermii tineri, împreună cu sputa expectorată, intră în intestine pentru a doua oară. Nu migrează nicăieri altundeva, ci cresc și se dezvoltă, transformându-se în curând în indivizi maturi sexuali. Această etapă durează aproximativ o săptămână. Problema este că acțiunile viermilor cauzează adesea puternice bronşită, uneori transformându-se în pneumonie. În acest moment, pisica tușește atât de tare încât nu mai poate dormi normal și chiar să mănânce, motiv pentru care animalul pierde rapid în greutate, devine iritabil și nervos.

Toxoascariaza

Boala, în multe privințe, „repetă” patologia de mai sus. Dar există și diferențe:

 • Toxoascariaza nu este atât de răspândită.
 • Dacă toxocariaza este o boală a pisoiilor, atunci animalele suferă mai des de toxocariază la o vârstă mai matură.
 • Există cazuri de infecție umană, dar sunt foarte rare (spre deosebire de toxocara).
 • Nu numai pisicile sunt bolnave, ci și câinii.

În plus, ciclul de dezvoltare al acestui parazit este mult mai simplu. Când ouăle parazitului intră în intestinele animalului, larvele ies din ele, începând imediat să se hrănească și să crească. Toate. Nu au nevoie de nicio migrație pentru dezvoltarea ulterioară. Dar, ca și în cazul precedent, ouăle trebuie să se coacă timp de câteva săptămâni în mediul extern și numai după aceea dobândesc capacitatea de a infecta. Din nou, când șoarecii sau alte animale mici (inclusiv șopârle) mănâncă ouăle parazitului împreună cu alimentele contaminate, larvele ies din ele și se „pupează” în corpul gazdei intermediare. Dacă o pisică o mănâncă, larva este activată și intră deja în corpul ei..

Simptome și diagnostic

Rețineți că simptomele bolii pot să nu apară mult timp sau să nu se dezvolte deloc dacă animalul este puternic din punct de vedere fizic și este bine hrănit. Cu toate acestea, având în vedere că pisoii sunt cel mai adesea bolnavi, semnele clinice apar aproape întotdeauna în timp:

 • Animalul de companie „îngheață” în același loc, nu crește și nu se îngrașă.
 • Starea stratului și a pielii se deteriorează vizibil.
 • Animalele (în special pisoii) devin extrem de burtici, silueta lor devine în formă de pară.
 • Când intensitatea infestării cu viermi este foarte mare, viermii pot fi văzuți în fecale sau vărsături..
 • Diaree, intercalat cu perioade de constipație.
 • În perioada de migrație pulmonară, animalul tușește în mod constant. Tusea este uscată la început, apoi hidratată.
 • În cazuri foarte rare, există atât de mulți viermi în intestinele unei pisici încât intestinele sunt complet blocate. Acest lucru este deja plin de moarte din cauza epuizării și volvulusului, dar chiar mai des pereții organului pur și simplu nu pot rezista presiunii monstruoase și sunt rupți. Animalul moare din cauza sângerărilor interne masive.

De unde știi dacă intestinele animalului tău de companie sunt pline de viermi? Diagnosticul este aproape întotdeauna un test de scaun. Ouăle de viermi rotunzi se găsesc din abundență în fecale și, prin urmare, sunt destul de ușor de detectat în câmpul vizual al microscopului. Un medic veterinar experimentat poate spune exact sau aproximativ ce parazit a cauzat boala animalului dvs. de companie de către unul dintre tipurile lor. Desigur, când viermii rotunzi apar în timpul vărsăturilor sau defecației, diagnosticul devine destul de clar.!

Tratament: medicamente

Tratamentul tuturor tipurilor de ascarioză este destul de tipic, deoarece toți acești paraziți sunt afectați de aceleași medicamente. Dar este mai bine să le încredințați alegerea unui medic veterinar, deoarece în unele cazuri este necesar să selectați un anumit medicament.

Trebuie avut în vedere faptul că multe medicamente funcționează numai pe viermii adulți, așa că la câteva săptămâni după prima lor utilizare, tratamentul trebuie repetat, deoarece în caz contrar este posibilă reinfecția. În timpul perioadei de tratament, pisica trebuie examinată de un medic veterinar cel puțin o dată la două sau trei săptămâni.

Animalul trebuie tratat până când fecalele sunt complet „curate”, fără ouă de paraziți. Următoarele remedii s-au dovedit a fi cele mai bune:

 • Pirantel și praziquantel, precum și toate pregătirile bazate pe acestea.
 • Milbemax.
 • Drontal.
 • Dirofen și mulți alții.

Dacă devine necesară deparazitarea unei pisici însărcinate și / sau pisoi foarte tineri, o consultare cu un medic veterinar este un pas obligatoriu.!

Prevenirea reinfectării

Una dintre sarcinile principale este de a preveni infecția secundară a animalului de companie. De regulă, în acest scop animalului i se oferă toate aceleași mijloace, dar mult mai des și în doze „microscopice”. O astfel de profilaxie este potențial periculoasă pentru ficat și rinichi și, prin urmare, este necesar, de asemenea, să consultați un medic înainte de a o efectua..

În cazurile în care locuiți într-o zonă nefavorabilă ascariozei, tratamentul antihelmintic al animalelor dvs. de companie trebuie efectuat cel puțin o dată pe trimestru. În plus, în astfel de regiuni, dacă este posibil, în general merită excluse animalele care merg pe stradă..

Dacă acest lucru nu este posibil, restricționați accesul pisicii la stradă cel puțin în cea mai periculoasă perioadă de primăvară-vară. În plus, trebuie avut grijă să protejăm animalul de companie de paraziții care aspiră sângele, deoarece aceștia pot fi purtători mecanici de ouă de viermi paraziți.

Important! Când blănul tău iubește să vâneze șoareci, donează-i fecalele pentru analiză cel puțin o dată pe lună (în perioada primăvară-vară). Rozătoarele sunt adevărate incubatoare naturale pentru tot felul de boli infecțioase și parazitare, astfel încât această măsură nu va fi de prisos.

Cât de mare este pericolul pentru oameni?

Subliniem din nou că multe tipuri de viermi rotunzi sunt transmise oamenilor (chiar dacă teoretic). De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă cu nerespectarea completă a regulilor și reglementărilor de igienă de bază..

Un bun exemplu este infecția cu toxocar la copiii mici. Nu au nicio idee despre importanța spălării mâinilor, dar adoră să pună totul în gură și le place să se joace cu animalele de companie, dintre care multe pot fi infectate inițial.

În cazul în care copilul dumneavoastră se joacă adesea în loc de nisip, trebuie să aveți grijă să împiedicați animalele fără stăpân să îl folosească ca toaletă.

Rețineți că, în majoritatea cazurilor, adulții din corpul uman nu pot crește, deoarece acest lucru este eficient contracarat de sistemele de apărare ale corpului nostru.. Dar, în ciuda acestui fapt, larvele sunt capabile să „încurce” lucrurile în stadiul migrației. În cele mai ușoare cazuri, o persoană coboară cu tuse și, eventual, cu bronșită ușoară, dar nu toată lumea este atât de norocoasă și nu întotdeauna.

Multe cazuri au fost descrise când larvele au ajuns în țesuturile mușchiului inimii, rinichilor și creierului. Viermii tineri chiar își fac loc uneori în globul ocular, ceea ce este extrem de periculos și poate duce la orbirea completă a unei persoane. Din acest motiv, nematodele parazite sunt atât de periculoase pentru oameni..

Dacă nu doriți să aveți probleme grave de sănătate sau nu doriți ca cineva din cei dragi să devină handicapat, respectați cu strictețe regulile de igienă atunci când aveți de-a face cu animale de companie.

Dacă apare brusc o erupție cutanată ciudată sau începeți să suferiți de tuse la mijlocul verii, asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră. Când aveți „norocul” de a observa paraziții care ies din animalul de companie cu fecale sau vărsături, duceți imediat pisica la veterinar! Consecințele helmintiazei sunt extrem de neplăcute și este posibil să puteți salva sănătatea animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Viermi rotunzi la pisici: diagnostic, tratament, prevenire