7 Motive pentru care pisicile calcă oamenii cu labele

Aproape tuturor pisicilor le place să stea pe genunchii proprietarului, să ronțească, să lacă cu labele din față și să-și întindă ghearele. De asemenea, poate apărea creșterea salivației. În astfel de momente, animalul arată absolut mulțumit și pașnic..

Motivele acestui comportament pot fi diferite: pasul laptelui, obiceiurile primitive, scăderea stresului. Cu toate acestea, acest proces conferă uneori senzații neplăcute unei persoane datorită ghearelor eliberate ale animalului..

1 Motive

Există șapte versiuni principale care explică de ce pisicile călcă labe umane. Toate au o anumită rațiune biologică.. Niciunul dintre ele nu îl contrazice pe celălalt: în situații diferite, animalele se pot comporta în același mod din motive complet diferite..

Reflexele și instinctele au un impact uriaș asupra comportamentului animalelor. Versiuni care explică călcarea unui animal de companie asupra unei persoane sau a oricăror obiecte din acest punct de vedere:

  • pas de lapte;
  • obiceiuri primitive;
  • dorinta sexuala;
  • ameliorarea stresului.

1.1 Pasul de lapte

Această versiune se bazează pe comportamentul pisoilor nou-născuți. În timpul hrănirii, adesea trebuie să-și apese labele pe burtica pisicii mamă, astfel încât laptele să fie eliberat mai rapid din mameloane. Mișcările făcute de pui sunt foarte asemănătoare cu cele făcute de pisicile adulte care călcă în picioare o persoană. Această ipoteză explică, de asemenea, salivația activă care uneori poate fi observată la un animal de companie în timpul acestui proces..

Când un animal adult călcă în picioare labele unei persoane, aceasta poate fi considerată cea mai înaltă manifestare a iubirii, încrederii și afecțiunii sale. În acest moment, proprietarul animalului de companie se asociază cu mama, în acele zile în care ea se hrănea, îl proteja și era singura garanție de supraviețuire.

Un astfel de model de comportament este fixat în mod fiabil în memoria pisoiului și transferat la maturitate. Acest fenomen se numește „pas de lapte”. Această ipoteză este de bază și general acceptată. Majoritatea celorlalte explicații pentru călcarea pisicilor provin de la ea..

1.2 Sentimente de posesivitate

Când îl calcă pe proprietar cu labele, pisica îl marchează. Aceste animale sunt singuri din fire, nu obișnuiți să împartă cu nimeni ceea ce le aparține. Poate fi teritoriu sau hrană sau poate fi o persoană. Acest lucru explică comportamentul animalului de companie în raport cu obiectele neînsuflețite - mobilier, jucării, așternuturi proprii..

Calcatul labe se observă și la pisici și la alte animale. Atât rudele lor, cât și, de exemplu, câinii. Exprimă la fel: prietenie și afecțiune.

Animalul de companie lasă urme cu ajutorul unor glande speciale situate pe tampoanele labelor. Ele secretă un secret cu un miros foarte evident pentru animale. Pentru toate animalele cu patru picioare, un astfel de semn servește ca un semnal clar: „Nu veni, ocupat! "

1.3 Obiceiuri primare

Înainte de domesticirea umană, pisicile erau animale sălbatice care uneori trăiau în condiții foarte dificile. Adesea trebuiau să doarmă pe suprafețe complet nepotrivite pentru acest lucru: rece, dur, înțepător. Poticnindu-se cu labele, se puteau echipa cu un „pat” mai confortabil: zdrobesc iarba, le încălzesc cu căldura corpului și slăbesc ușor pământul cu ghearele..

Această versiune explică de ce animalele nu călcă uneori pe un singur loc, ci descriu mai multe cercuri înainte de a se culca. Cu toate acestea, este contrazis de faptul că pisicile de pe stradă nu comit niciodată astfel de acțiuni. Ei găsesc cel mai convenabil loc disponibil și se potrivesc acolo fără manipulări suplimentare..

1.4 Verificarea locului de odihnă

Pisicile verifică suprafața pentru disconfort înainte de a se întinde folosind receptorii sensibili de pe tampoanele pentru labe.

Atunci când amenajează un „loc de dormit”, animalul este ghidat exclusiv de instinctul rămas de la strămoșii sălbatici și complet inutil atunci când locuiește într-un apartament din oraș. Acțiunile pisicii care explorează suprafața sunt parțial conștiente..

Verificarea locației poate fi, de asemenea, o acțiune instinctivă, deoarece este foarte important ca veri sălbatici de pisici la vânătoare să păstreze tăcerea absolută..

1.5 Eliberarea de stres

Pisicile pot deveni iritate, supărate, supărate, înfricoșătoare și multe alte emoții negative. Calciul activ, chiar furios, cu gheare întinse pe orice suprafață poate indica faptul că animalul de companie ameliorează stresul acumulat, chiar dacă în acest proces face un ronțăit.

După această procedură, pisicile devin mai liniștite. Dacă animalul de companie a fost jignit de către proprietar, atunci ridicând în mod corespunzător orice obiect, el îl poate ierta și poate veni să se machieze. De asemenea, în procesul de lăutare cu labe, endorfinele sunt produse la pisici..

1.6 Unitatea sexuală

Când o pisică este în căldură, face mișcări cu labele, foarte asemănătoare cu o treaptă de lapte, în același mod în care roncește și își eliberează ghearele. În plus, își arcuiește spatele, ia posturi caracteristice „primitoare”, poate miauna tare.

Toate aceste acțiuni vizează atragerea pisicii la femelă, semnalându-i că pisica este pregătită pentru reproducere. Cu acest comportament, pisica nu calcă niciodată pe oameni sau alte animale..

1.7 Ajutarea unui proprietar bolnav

Marea majoritate a proprietarilor de pisici și-au observat „proprietățile medicinale”. După ce animalul stăpânește pe locul dureros, acesta încetează să mai doară sau începe să se vindece mai repede. Această observație are confirmare științifică..

S-a dovedit că pisicile pot găsi zone cu probleme pe corpul uman. Dar nu este încă clar cum o fac exact. Dar este clar că atunci când pisicile își ating labele, se prăbușesc un loc dureros, acest lucru dă un efect comparabil cu efectul pe care îl are un masaj terapeutic profesional.

2 Toate pisicile se comportă așa??

Există unii indivizi care nu își călcă niciodată proprietarii cu labele. Cel mai adesea acestea sunt pisici crescute artificial, fără participarea mamei. Există, de asemenea, animale din așternuturi, în care din anumite motive erau puțini pisici. Ei nu au simțit nevoia să accelereze fluxul de lapte, deoarece aveau deja suficient de mult. Adică, manifestările unui astfel de comportament nu se găsesc la animalele care, în copilărie, nu au stăpânit pasul de lapte ca fiind inutil..

În perioada dorinței sexuale, mișcările de călcat cu labele cu gheare extinse, care sunt însoțite de ronronare, fac toate pisicile nesterilizate.

Dar există excepții de la această regulă. Unele pisici pur și simplu nu-și amintesc pasul de lapte datorită particularităților psihicului lor. Acest lucru este complet normal..

3 Ce ​​trebuie făcut dacă o pisică călcă cu labele?

Cu acest comportament, pisica își exprimă încrederea și afecțiunea proprietarului. Prin urmare, o persoană nu ar trebui să o certeze, să o alunge și să arate orice semn de agresiune. Într-o astfel de situație, merită să mângâi pisica, să-i spui ceva afectuos, să arăți fiarei în orice mod posibil că simpatiile sale sunt reciproce..

Problema ghearelor eliberate este ușor de rezolvat. Este suficient să puneți o pernă sau o pătură pe partea corpului preferat al pisicii. Sau tăiați cu atenție ghearele animalului de companie. Cel mai bine este să încredințați această procedură unui medic veterinar cu experiență..

În niciun caz nu ar trebui să îndepărtați complet ghearele, acest lucru va avea un efect extrem de negativ asupra sănătății pisicii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 7 Motive pentru care pisicile calcă oamenii cu labele