Agilitate pentru pisici: sport pentru animale de companie active

Pisicile sunt creaturi curioase, agile și incredibil de plastice. Dar acasă, petrecând timp pe o canapea confortabilă, pisicile nu se pot arăta pe deplin. Agilitatea este o modalitate excelentă de a elibera talentele animalului tău de companie și este sportul perfect pentru pisici sănătoase și active. Din păcate, agilitatea nu este foarte populară în Rusia. Cu toate acestea, în fiecare an lista entuziaștilor crește, competițiile se desfășoară în mod regulat la expozițiile majore, iar publicul nu se satură să admire priceperea sportivilor mustați și a ghizilor lor..
Pentru prima dată, competițiile de agilitate au avut loc în cadrul expoziției Crufts. Acest eveniment semnificativ s-a întâmplat în 1978, în Anglia. Debutanții erau câini de diferite rase, scopul evenimentului este de a distra vizitatorii. Dar ideea a rămas originală și utilă din toate punctele de vedere - arată acum că câinii se pot lăuda nu numai cu frumusețea, ci și cu ascultarea, cu capacitatea de a depăși obstacolele și de a lucra, în ciuda numeroaselor distracții.
În 2002, inițiativa a fost susținută în cele din urmă de liderii asociațiilor felinologice. "De ce nu?" - a spus unul dintre membrii comisiei CFA, având în vedere echipamentul de agilitate împrumutat de la proprietarii de câini, dar ușor modificat pentru a ține seama de caracteristicile fiziologice ale pisicilor. Și deja în 2005, a avut loc prima competiție majoră, TICA a luat entuziaștii sub aripa sa, în curând a fost creat clubul internațional de agilitate ICAT.

Ce este agilitatea?

Tradus din engleză. "Agilitate" - agilitate, agilitate, rapiditate. Există și alte semnificații - vioiciune, viteză, agilitate, flexibilitate. Toate epitetele sunt grozave pentru o pisică, nu-i așa??
Nu există loc pentru constrângere și grosolănie în acest sport. Agilitatea pisicii este un joc. Animalul de companie face tot ceea ce a creat corpul său ideal - aleargă, sare, urcă. Cursul de obstacole constă din mai multe proiectile, iar oricare dintre ele poate fi depășită de orice pisică. Multe pisici neinstruite efectuează cu măiestrie trucuri și mai complexe. Există o singură nuanță: agilitatea pentru pisici, în ciuda componentei de joc, este o lucrare comună a ghidului și a concurentului. Pisica trebuie să depășească obstacolele aici și acum, într-o anumită succesiune și într-un anumit mod.
Pentru ca totul să cadă la locul său, vă sugerăm să ne uitați la cochilii de agilitate. Acesta este setul principal, uneori există alte obstacole, dar similare pe pistă - pisica nu va fi împiedicată dacă este familiarizată cu scoicile prezentate mai jos. Cojile pot fi într-o secvență diferită, banda poate consta dintr-un număr diferit de cochilii în funcție de dificultatea pistei (trei niveluri de dificultate).
SLALOM sau ȘARPE, DOUĂ BARRE, TUNEL ȘI INEL:
BOOM (urcați, mergeți pe o traversă subțire și coborâți, nu puteți sări)
LEAGĂN (pisica nu trebuie să sară, temându-se de momentul în care traversa începe să se încline sub greutatea sa)
SLIDE (urcați, apoi coborâți, fără a sări din punctul de sus direct pe podea)

Sportivi născuți natural

Cele mai bune rase pentru agilitate sunt pisicile cu forme naturale, de contact, agile, jucăușe. Bengalii, bobtail-urile, birmanii, abisinienii și Rexes sunt considerați sportivi de neegalat. Pisicile siameze energice nu sunt inferioare lor, dar există o singură nuanță: agilitatea acasă, lăsarea pistei să fie confuză și dificilă - este ușor, dar nu fiecare siamez va putea să se arate unei mulțimi zgomotoase, printre masa mirosurilor ciudate. Deși retrase, pisicile leneșe fără contact se găsesc în orice rasă. Și printre durii cooni și siberieni, britanici cu gânduri filosofice și persani imperturbabili, nu, nu și se nasc activiști care, în ciuda caracteristicilor generale ale rasei, sunt gata să sară și să sară nu mai puțin energic decât aceleași pisici bengaleze.
La competițiile de agilitate din Rusia, câștigă adesea sfinșii atingători, munchkins cu picioare scurte și, bineînțeles, domenii asortate. Aici Vaska obișnuit, odată ridicat în cea mai apropiată curte, poate „conecta centura” proprietarului unui pedigree ramificat!
Cerințele generale pentru pisici sunt următoarele:
 • sănătate absolută, prezența unui pașaport veterinar cu semne de vaccinare-
 • vârsta de la trei luni pentru pisoi și de la opt luni pentru animalele de companie adulte-
 • sunt permise pisici fertile, castrate și castrate de orice rasă și non-pedigree, animalele de companie cu ghearele îndepărtate nu sunt permise.
 • Cum merge concurența?

  Pentru a participa la competiție, trebuie să contactați clubul de agilitate și să plătiți taxa. Înscrierea este preliminară, programul competiției pentru anul în curs este asigurat de organizatorii înșiși sau de reprezentanții oricărui club felinologic.
  După ce ați ajuns la locul respectiv, ar trebui să fiți atenți la modul în care este amenajată platforma de agilitate. Cunoașterea traseului îl va ajuta pe ghid (persoana care „conduce” pisica) să-și planifice acțiunile, chiar dacă numai în mintea sa. Cojile pot sta direct pe podea, în interiorul unei zone împrejmuite cu plasă sau pe un podium - mai multe mese dispuse la rând. De regulă, este permisă motivarea pisicii numai cu o jucărie și o voce, dar uneori este permisă utilizarea unei delicii - acest punct trebuie aflat în prealabil.
  Un expert în agilitate pentru pisici (judecător) și asistentul său (steward) stau lângă masă. Participanții sunt invitați pe rând să meargă pe pistă. Judecătorul observă cu atenție acțiunile manipulatorului și munca pisicii, atribuind puncte de penalizare pentru încălcări (ratat un obuz, răsturnat, doborât bara etc.). Punctele sunt secunde, ele sunt adăugate ulterior la timpul pentru care pisica a trecut pista. De exemplu, dacă un animal de companie dă peste un proiectil, 15 rezultate vor fi adăugate la rezultat. Ai la dispoziție doar trei minute pentru a finaliza traseul și două încercări de a finaliza fiecare obstacol. Câștigătorul este determinat simplu - cine depășește toate obstacolele cel mai repede primește cea mai mare ceașcă, o mare de aplauze, o diplomă și cadouri de la sponsori.
  În unele cazuri, descalificarea este posibilă. De exemplu, dacă manipulatorul atinge echipamentul de agilitate sau pisica, țipă la judecător sau la animalul de companie, se comportă agresiv, nesportiv, încearcă să exercite presiune asupra judecătorului sau pisicii în vreun fel. Descalificarea este inevitabilă dacă pisica își face nevoile în timpul cursului, prin urmare, cu câteva ore înainte de competiție, hrănirea este oprită. Desigur, pisica nu trebuie să fie agresivă sau speriată..

  Cum să înveți o pisică să depășească pista?

  Există mai multe reguli pentru cei care doresc să vadă beneficiile antrenamentului de agilitate. În ciuda simplității, acestea trebuie respectate în totalitate, altfel pisica se va închide și va refuza categoric să efectueze chiar și trucuri simple..
  Deci regulile:
 • învățând doar sub formă de joc, cu spirit înalt și pe stomacul gol-
 • învățăm să depășim obstacolele pe rând, și nu întregul traseu simultan (învățăm cum să trecem alternativ o barieră, inel, scară etc.)-
 • trebuie să opriți cursurile înainte ca animalul de companie să obosească și să-și piardă interesul pentru ceea ce se întâmplă-
 • pisica nu trebuie certată, executarea incorectă a exercițiului este pur și simplu ignorată.
 • Recompensarea este o parte esențială a instruirii. Atunci când atrageți o pisică cu o jucărie, trebuie să îi oferiți un stimulent pentru a vâna - o bucată de gustare gustoasă după un comportament corect. Pentru a îmbunătăți efectul, se folosește un clicker. Este simplu: pisica a finalizat exercițiul - faceți clic - dați o delectare.

  Unde să te antrenezi?

  Din păcate, aproape nu există antrenori de agilitate felină în Rusia. Entuziaștii antrenează pisicile singuri, ghidați de sfaturile profesioniștilor (rețea, reviste etc.). Cu toate acestea, antrenamentul de agilitate la domiciliu este disponibil pentru toată lumea, dacă există o dorință. Nu este necesar să construiți o pistă, câțiva metri pătrați sunt suficienți pentru a instala un proiectil. Am învățat pisica să alerge de-a lungul scării, să schimbe proiectilul într-o barieră sau braț și așa mai departe.
  Puteți face scoici cu propriile mâini, din plastic, carton sau lemn. Unele cluburi vând scoici gata făcute la comandă. Acest kit de agilitate poate fi achiziționat prin clubul local sau online. Barierele, tunelurile și inelele sunt vândute în magazinele pentru animale de companie, principalul lucru nu este să ne confundăm cu dimensiunea - mai des acestea sunt cochilii destul de mari concepute pentru a lucra cu câini de rase medii și mici (pentru pisici, astfel de cochilii sunt prea mari).
  Este nevoie de puțin timp pentru a învăța agilitatea - mai multe „lecții” 10-15 minute pe zi. Este mai bine să o faceți în după-amiaza târzie, când animalul de companie este cel mai activ și clar nu intră în brațele lui Morfeu. Dacă nu aveți chef, este mai bine să amânați antrenamentul - pisicile simt subtil emoțiile proprietarului. Procesul de antrenament, ca și competiția în sine, nu este un exercițiu, ci plăcere, distracție și o modalitate de a reveni la copilărie pentru o perioadă scurtă de timp.
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Agilitate pentru pisici: sport pentru animale de companie active