Amiloidoza la pisici: semne, diagnostic și tratament

Se știe că viața oricărei creaturi vii depinde de starea organelor interne. Orice patologie gravă este plină de consecințe grave. Uneori există cazuri complet specifice de degenerare a organelor interne, când acestea din urmă nu mai pot îndeplini funcțiile lor naturale. Una dintre cele mai severe boli din această clasă este amiloidoza la pisici..

Ce este?

Amiloidoza este o tulburare rară a metabolismului proteinelor în care o proteină anormală numită amiloid este depusă în rinichi, ficat sau pancreas. Cauza bolii nu a fost încă înțeleasă în mod corespunzător. Se crede că este o tulburare ereditară care afectează anumite rase de pisici. Există, de asemenea, o versiune conform căreia această patologie poate fi transmisă animalelor din specii încrucișate și, în unele cazuri, poate fi un fel de răspuns la unele boli infecțioase și inflamatorii. În plus, există informații că uneori amiloidoza se dezvoltă pe fondul otrăvirii severe (în special cronice).

În majoritatea cazurilor, animalele vechi sunt bolnave, a căror vârstă a trecut deja de șapte ani. Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul, iar cazurile de amiloidoză sunt înregistrate periodic chiar și la pisoi. Pisicile tinere abisiniene suferă adesea de acest lucru. La aceste animale, se manifestă în mod clar o predispoziție de gen: femelele se îmbolnăvesc de 1,6 ori mai des decât pisicile. Imediat, observăm că amiloidoza la pisici este în general foarte rară. În 97% din cazuri, reprezentanții exact Rasa abisiniană, astfel încât proprietarii de animale de companie care nu aparțin acestui soi nu ar trebui să fie deosebit de îngrijorați.

Consecințe și manifestări clinice

Care sunt simptomele amiloidozei la pisici? Depunerea amiloidului în rinichi duce la faptul că organul încetează să mai îndeplinească funcția sa fiziologică principală asociată cu formarea urinei. Amiloidul poate fi, de asemenea, depus în ficat, splină și pancreas, ceea ce are, de asemenea, consecințe cumplite pentru întregul corp..

Acumularea de amiloid în rinichi duce la dezvoltarea rapidă a insuficienței renale. Simptomele insuficienței renale includ anorexie, letargie și slăbire rapidă. Alte semne clinice includ poliurie și polidipsie, adică sete excesivă și volume crescute brusc de urinare. În unele cazuri, sunt înregistrate episoade de vărsături spontane.

Amiloidoza renală la pisici duce la faptul că organul afectat începe să scoată urina primară în mediul extern, care este aproape similar compoziției cu plasma sanguină. Pur și simplu pune, împreună cu secrețiile din corp, o mulțime de substanțe valoroase și proteine. Este foarte periculos să includă globuline care previn coagularea sângelui. Din această cauză, pisicile cu amiloidoză sunt extrem de sensibile la tromboza venoasă și arterială. Cheagurile de sânge din această boală blochează cel mai adesea arterele pulmonare, iar simptomele pot varia de la dificultăți severe de respirație până la suferință severă..

Pierderea constantă a proteinelor duce adesea la ascită sau hidropiză a cavității abdominale. În plus, pisicile bolnave au uneori umflături ale extremităților și ale botului. Imediat, observăm că apariția unui astfel de edem la animalele bolnave este o raritate, dar ascita se dezvoltă foarte des.

Cum se manifestă amiloidoza hepatică la pisici? În general, ca și în cazul rinichilor, funcția principală a organului suferă. Ca urmare, insuficiența hepatică se dezvoltă cu toate consecințele care decurg din aceasta. Principalele simptome în acest caz sunt:

  • Galbenitatea tuturor membranelor mucoase și a pielii vizibile.
  • Probleme digestive cu diaree alternativă și constipație, scaun palid.
  • Starea pielii și a stratului se deteriorează. Blana devine aspră și fragilă.
  • Animalul este letargic, apatic, apetitul este mult redus sau deloc absent.

Diagnostic

  • Efectuarea necesară test de sânge general și biochimic. Aceste teste nu detectează direct amiloidoza, dar dau o idee despre starea multor organe interne (în special ficatul). În plus, odată cu degenerarea ficatului, se dezvoltă adesea anemie și este ușor de detectat printr-un test general de sânge. Rezultatele chimiei sângelui indică niveluri foarte scăzute de proteine ​​din sânge. În multe cazuri, există o creștere semnificativă a cantității de colesterol..
  • Analiza urinei. Dacă, în timpul acestui test, se descoperă că urina constă în cea mai mare parte dintr-o componentă proteică, atunci aceasta este aproape sigur o indicație a amiloidozei. Raportul dintre proteine ​​și creatină în urină este foarte important pentru diagnostic. Acest indicator vă permite să vă asigurați în cele din urmă că cantitatea de proteine ​​pierdute de organism este într-adevăr brusc mai mare decât valorile normale..
  • Raze X. În funcție de neglijarea amiloidozei, dimensiunea organului de pe roentgenogramă poate varia semnificativ. În orice caz, dimensiunea rinichiului va diferi semnificativ de normă, ceea ce poate oferi, de asemenea, o bază pentru stabilirea unui diagnostic corect. Dar ce trebuie făcut dacă există încă îndoieli (într-un stadiu incipient al bolii)?
  • Biopsie renală. Procesul este destul de dureros și, prin urmare, se desfășoară sub anestezie generală (dar valoarea informațiilor primite merită). Examinarea microscopică a unei probe de organ poate determina cu 100% probabilitate prezența / absența amiloidozei chiar și în fazele incipiente.

Despre terapie

Există vreun tratament pentru amiloidoză la pisici? Din păcate, astăzi boala este considerată incurabilă. Dar dacă este detectată în fazele incipiente, terapia simptomatică dă un efect bun și vă permite să mențineți o calitate a vieții destul de ridicată a animalului..

Dacă există suspiciunea că unele boli infecțioase au condus la dezvoltarea patologiei, aceasta trebuie vindecată. Pisica este supusă unei diete sărace în proteine; în cazuri severe, este indicată administrarea intravenoasă de compuși care ameliorează intoxicația. În stadiile incipiente ale bolii, Colchicina sa dovedit a fi excelentă. Uneori, acest medicament vă permite să opriți complet dezvoltarea patologiei..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Amiloidoza la pisici: semne, diagnostic și tratament