Otita medie alergică la pisici: cauze, diagnostic, metode de tratament

Adesea asociem cuvântul „alergie” cu nasul umflat, nasul curgător etern, ochii apoși și senzația generală de „sub plinta”. Da, acest lucru este adevărat, dar problema este mult mai profundă și mult mai gravă. Alergia este cea care duce în cele din urmă la boli autoimune, poate provoca, de asemenea, otită medie alergică la pisici, ceea ce poate duce la surditate completă. Sau ceva mai rău ... În orice caz, nu merită să întârzieți tratamentul acestei boli.

informatii generale

Otită - inflamația urechii. În acest caz proces inflamator iniţiat alergii. Cum este posibil acest lucru? Este destul de simplu. În cazul alergiilor, când mastocitele neobosite încep să elibereze histamina în sânge, permeabilitatea vasculară crește și apar alte efecte negative. Toate acestea pot duce la faptul că microflora naturală a canalului urechii se schimbă serios. Acest lucru face posibil ca microflora patogenă și patogenă condițională (inclusiv ciupercile) să stăpânească în mod eficient „capul de pod”, provocând infecții secundare.

Este posibilă și o variantă mai severă, când, datorită creșterii porozității vaselor de sânge, limfocitele încep să „migreze” masiv în țesutul urechii. Se produce infiltrație (limfocitară sau neutrofilă). Adesea, un proces similar este un vestitor al patologiei autoimune..

Ce poate servi ca factor inițiator care provoacă alergii? Mult. În mod ciudat, nu polenul, care provoacă în mod constant dezvoltarea alergiilor la oameni, păstrează „palma”. Mult mai periculos decât de obicei produsele chimice de uz casnic, precum și produsele cosmetice și unele componente ale medicamentelor, hrana pentru animale. Medicii veterinari practicanți din întreaga lume au observat de mult că riscul este mult mai mare la pisicile care mănâncă în mod constant alimente exclusiv uscate. Cei cărora le place să-și păstreze „pufosul” într-o curățenie perfectă ar dori, de asemenea, să vă reamintească faptul că pentru scăldatul animalelor ar trebui să utilizați numai (!) Hipoalergenic aprobat de Asociația Veterinară șampoane.

Tine minte! Dacă practicați autoadministrarea medicamentelor la animalul dvs. de companie, vă rugăm să citiți instrucțiunile. Aceleași vaccinuri și seruri polivalente cauzează adesea alergii, antihistaminice și telefonul medicului veterinar ar trebui să fie întotdeauna la îndemână.

În unele cazuri, patologia nu apare din vina proprietarilor. Alte rase de pisici (britanic, Persani, siamez etc.) sunt foarte predispuse la apariția alergiilor. Vina pentru acest lucru revine crescătorilor fără scrupule, care nu exclud în timp animalele „defecte” din procesul de reproducere.

Tabloul clinic al bolii

Ce simptome indică dezvoltarea bolii? Spre deosebire de inflamația obișnuită, atunci când tabloul clinic se poate dezvolta în mai mult de o săptămână, în cazul alergiilor, totul se întâmplă foarte repede.. Urechile pisicii se umflă brusc, țesuturile adiacente devin „apoase”, edematoase, temperatura lor este semnificativ crescută (comparativ cu alte zone ale corpului).

Animalul se freacă și își scarpină în mod constant urechile cu îndelungă suferință, motiv pentru care se acoperă foarte repede cu o plasă de zgârieturi și ulcere, pielea se desprinde masiv de pe urechi și părul cade. Dacă nu se face nimic, atunci cu o probabilitate mai mare de 100%, se va dezvolta o infecție secundară. Acest moment este, de asemenea, ușor de urmărit, deoarece scurgerea de exudat apare din urechile animalului de companie. La început, poate fi un lichid seros, dar în timp, apare puroi sau chiar ichor (un lichid cenușiu-maroniu cu un miros dezgustător putred). În plus, animalul dvs. poate avea umflături și umflături ale feței, ceea ce indică, de asemenea, un motiv alergic care stă la baza bolii..

Important! În aceleași cazuri când totalul temperatura corpul animalului, acest lucru indică deja o patologie gravă, în care ar fi bine să vă duceți urgent animalul la medicul veterinar. Poate că procedând astfel veți salva auzul sau chiar viața animalului..

Adesea (în special la pisici), otita medie alergică este o consecință a otodectoză (acarianul urechii). Paraziții sunt periculoși în sine, deoarece se hrănesc cu țesuturile din interiorul canalului urechii, care deschide porțile microflorei patogene și condiționate patogene, dar excrementele lor nu sunt nici un cadou. Deșeurile de căpușe la multe animale sunt modalități de a provoca o reacție alergică pronunțată, astfel încât boala în acest caz se dovedește a fi „combinată”.

Metode de tratament

Înainte de a prescrie tratamentul, medicul veterinar va trebui să stabilească ce anume a cauzat simptomele otitei medii la pisica ta: în unele cazuri, o reacție alergică apare deja ca răspuns la acțiunea microflorei patogene sau a paraziților, dar nu este cauza imediată a acestora. Dacă există o suspiciune imediată de alergie (bazată pe combinația de semne clinice și test de sange), este de dorit să efectuați un test alergic (crestăturile sunt făcute pe piele, unde sunt introduse diferite tipuri de alergeni).

Deoarece ultima tehnică nu este disponibilă în toate clinicile veterinare, se limitează de obicei la plasarea animalului într-o cameră separată, unde efectele chimicalelor de uz casnic și ale altor compuși sunt complet excluse. Ei hrănesc pisica doar cu mâncare simplă, adăugând treptat alte componente la ea. În unele cazuri, este posibil să se identifice alergenul, dar este nevoie de mult timp. Prin urmare, atunci când apar semne de alergie, însoțite de fenomene inflamatorii (sau cel puțin similare cu acestea), acestea încep să trateze otita medie alergică, combătând simultan infecțiile secundare.

Majoritatea cazurilor de otită medie alergică acută și recurentă sunt tratate cu un set standard de medicamente: o combinație de medicamente antiinflamatoare, precum și medicamente antifungice și / sau antimicrobiene. Acestea din urmă sunt utilizate datorită faptului că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene „plantează” puternic sistemul imunitar, oprind reacțiile alergice. În acest context, riscul de a dezvolta o infecție secundară bacteriană sau fungică este mare..

Curățarea regulată a canalelor urechii de exsudat și alte secreții este foarte importantă, acumulându-se de obicei cu otita medie. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza atât mijloace speciale (pe care toți medicii veterinari recomandă să le facă), cât și uleiuri vegetale sterilizate sau vaselină. De regulă, durează aproximativ patru până la șase săptămâni pentru a opri complet toate semnele unei reacții inflamatorii, cursul tratamentului este destul de lung.

Câteva cuvinte despre medicamentele specifice care sunt utilizate pentru acest lucru. Mai ales des folosit antiinflamator corticosteroizi. De exemplu, prednison sau prednisolon, utilizat într-o doză de 0,5 - 1,0 mg / kg greutate animală. Aplicați o dată pe zi. La început, este foarte descurajat să reduceți doza fără a consulta mai întâi un medic veterinar, deoarece acest lucru poate provoca o deteriorare semnificativă a procesului patologic. În combinație cu acestea sau separat, este recomandat să introduceți dexametazona. Acest medicament vă permite să reduceți doza de prednison fără a pierde efectul antiinflamator.

Animalul trebuie examinat în mod constant de către un medic veterinar. Când apar primele semne de infecție (puroi, alte descărcări), se prelevează probe de material patologic și, pe baza analizei lor, se ia o decizie cu privire la numirea antibioticelor sau a medicamentelor antifungice.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Otita medie alergică la pisici: cauze, diagnostic, metode de tratament