Acneea la pisici și tratamente

La pisici, acneea apare din cauza unui blocaj al glandelor sebacee..

Murdăria, grăsimile, microbii închid porii și provoacă declanșarea procesului inflamator. Acneea vă doare animalul de companie.

Ce am întâlnit și cum să ni se spună în acest articol.

Ce este? 

De obicei, porii pielii sunt curățați independent de sebum. Într-o stare sănătoasă, stratul superior al pielii este reînnoit în mod constant. Uneori acest proces este întrerupt și rămân particule de piele keratinizată, care intră în pori și le înfundă..

Acneea la pisici apare ca puncte negre ale comedoanelor. Dacă bacteriile pătrund în ele, începe procesul inflamator. Produce puroi care arată ca o tijă albă.

Acnee severă la pisici
Pieptănat la sânge

Localizarea erupției cutanate:

 • urechi;
 • coadă;
 • buze;
 • Bărbia.

Barbia este cel mai adesea afectată, deoarece este dificil pentru o pisică să curețe singur acest loc. Toate rasele sunt afectate.

Motive pentru educație

Nu există un consens în rândul medicilor veterinari cu privire la acnee. Există o serie de factori care cresc riscul de acnee:

 • Glandele sebacee sunt perturbate din cauza stresului. Încep să producă o cantitate mare de secreție care înfundă porii..
 • Acneea la pisicile de pe bărbie apare din cauza îngrijirii igienice insuficiente. Unora nu le place să se lingă, așa că trebuie să fie scăldate în mod regulat..
 • Bolile de piele duc la perturbarea glandelor sebacee.
 • Vasele pentru alimente și apă nu trebuie să fie din plastic. Bacteriile se acumulează în material.
 • Uneori există anomalii în dezvoltarea foliculilor de păr și glandele sebacee.

Bolile sunt susceptibile de toate vârstele. Animalele sterilizate suferă mai puțin de aceasta, deoarece sistemul lor hormonal se stabilizează.

Boluri din plastic pentru pisici
Boluri din plastic pentru pisici

Ce animale de companie sunt expuse riscului?

Acneea la pisici nu apare întotdeauna.

 1. Animalele care trăiesc în condiții insalubre sunt susceptibile la boli. Tava murdară murdară, bolurile cu resturi de alimente devin un teren excelent de reproducere pentru germeni.
 2. Mancarea de slaba calitate (marca ieftina, grasa sau nepotrivita) determina modificari ale sistemului digestiv al animalului de companie. Toate acestea au un efect negativ asupra stării pielii..
 3. Alergiile sunt ereditare. Prin urmare, este mai bine să cumpărați un pisoi în pepiniere cunoscute. Răspunsul la un stimul poate fi diferit. Afectează activitatea sistemelor interne, inclusiv a glandelor sebacee..
 4. Unele pisici, datorită vârstei sau caracterului lor, încetează să se îngrijească și să se îngrijească singure. Paltonul devine plictisitor și aglomerat. În acest caz, proprietarul trebuie să spele animalul o dată pe lună..

Simptomele bolii

În stadiul inițial al acneei, punctele negre apar pe bărbia unei pisici. Arată ca niște particule de murdărie și nu dispar după scăldat. În timp, o infecție intră în porii înfundați și începe un proces inflamator. Se caracterizează prin roșeața pielii.

Treptat, puroiul apare în foliculi. Îi conferă o formă conică sau sferică. Dimensiunea unor astfel de formațiuni este mică: cu bob sau mazăre.

Pustulele doare și provoacă disconfort pisicii. Sunt dense și fierbinți la atingere. Animalul prezintă nervozitate și anxietate. Când punctele negre se maturizează, un cap alb apare în vârful nodului. Cu o presiune ușoară, se străpunge și puroiul iese.

După curățarea conținutului, abcesul se transformă într-o rană. La o vârstă fragedă, cruste și se vindecă rapid. La pisicile mai în vârstă sau grav bolnave, locul sângerează mult timp și produce puroi..

Rănile deschise sunt cele mai periculoase, deoarece microbii pot pătrunde în ele și pot provoca infecții secundare. În cazurile severe, apare necroza sau un furuncul mare. Unele pisici zgârie un loc dureros cu ghearele și provoacă răspândirea procesului inflamator..

Puncte negre într-o pisică
Puncte negre 

Cu o zonă de leziune mare, apar cicatrici și plasturi cheli pe locul acneei izbucnite.

Principalul simptom este mâncărimea. Animalul este în mod constant mâncărime și îngrijorător. Pe piele apar cruste sângeroase.

Cum și ce să tratăm? 

Înainte de a începe tratarea acneei, este necesar să se diagnosticheze. Erupții similare apar cu o serie de alte boli:

 • scabie;
 • lichen;
 • alergii.

Prin urmare, este necesar un examen veterinar. Pentru a clarifica diagnosticul, se face o răzuire a pielii. Materialul este verificat pentru bacterii și ciuperci. În cazuri rare, se face o biopsie a pielii.

Analiza sângelui, a urinei și a fecalelor vă permite să evaluați starea generală a corpului. Procesele inflamatorii din tractul digestiv pot cauza probleme ale pielii și pot reduce imunitatea. Tratarea corectă a acneei necesită abordarea cauzei principale.

Tratamentul depinde de gravitatea bolii. Poate fi complex și local. Zona afectată este tratată cu antiseptice. Pentru cauterizare iod: se aplica ca pata pe acnee.

Pisica este spălată șampoane cu acid salicilic. Dacă este necesar, utilizați unguente de vindecare care ameliorează inflamația și rănile uscate.

Tratarea acneei la pisici la domiciliu este posibilă într-un stadiu incipient. Pentru a face acest lucru, frecați pielea inflamată decoct de musetel sau calendula. Aceste plante sunt antiinflamatoare. Util pentru a aplica rostopască, deoarece ucide bacteriile.

În timpul tratamentului, nu puteți deschide acneea de unul singur, deoarece există riscul ca acestea să se deschidă în interiorul pielii și puroiul să intre în sânge. Și acest lucru va provoca deja infecții severe și otrăviri. Plăgile deschise sunt un teren excelent de reproducere pentru bacterii.

Nu periați părul animalului de companie cu perii dure, deoarece acest lucru va provoca doar mai multă iritare a pielii. Nu abuzați de unguente, antiseptice și antibiotice. Toate medicamentele trebuie prescrise de un medic veterinar. Doar zona afectată este tratată.

Perie rigidă
Perie rigidă

Ingrijirea pielii 

Acneea la pisici va dispărea cu ușurință cu îngrijire adecvată. Pielea inflamată se spală în fiecare zi folosind sampoane speciale. Sunt adecvate tratamentele pentru acnee umană sau săpun de gudron. Vor normaliza activitatea glandelor sebacee..

Pentru a nu uda întregul animal, frecați șamponul doar peste zona afectată cu un tampon de bumbac. Spuma este curățată cu tifon și apoi zona este ștearsă cu un prosop umed. Absoarbeți umezeala reziduală cu o cârpă uscată.

După spălare, pielea inflamată este ștearsă cu un antiseptic. Cea mai ieftină opțiune este apă oxigenată. Un acnee purulent se aplică un șervețel cald sau o pungă de ceai. Căldura va accelera maturarea și eliberarea conținutului. După aceea, se efectuează tratamentul cu acid salicilic. Scoate puroi și usucă pielea.

Unguentele nutritive hidratează pielea și previn uscarea antisepticelor. Se aplică pete pe acnee Unguent Belosalik. Timp de patruzeci de minute, se pune un guler special pe pisică, sau pur și simplu nu-i permit să lingă medicamentul, deoarece este otrăvitor.

Bolurile se spală după fiecare masă, apa se schimbă o dată pe zi și se prelucrează și recipientul pentru aceasta. Dacă este necesar, se urmează o dietă pentru animale de companie cu restricții în grăsimi și carbohidrați.

Concluzie

Pentru a preveni acneea, pisica este examinată în mod regulat. Dacă este necesar, o scaldă. Animalului trebuie să i se administreze carne sau să fie hrănit cu alimente de înaltă calitate, nu mai puțin decât premium. Dieta ar trebui să conțină vitamine și oligoelemente esențiale.

Când apar puncte negre, nu întârziați tratamentul. Pentru aceasta, pielea este tratată și procesul inflamator nu este lăsat să se răspândească. Dacă pisica nu are mare grijă de haină, bărbia i se șterge cu o cârpă umedă după fiecare masă..

Prevenirea ajută la prevenirea acneei.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acneea la pisici și tratamente