Acneea la pisici - tratament la domiciliu

Acneea este o patologie în care apare inflamația glandelor sebacee. Tratamentul acneei la pisici este necesar, astfel încât boala nu poate fi ignorată. Extern, prezența bolii este determinată de apariția petelor negre pe piele. Acneea este cea mai frecventă la animalele de pe bărbie și buze. Culoarea neagră a dopurilor sebacee este asigurată de conținutul de praf, bacterii și microorganisme din acestea. Dacă nu este tratată, inflamația se agravează odată cu dezvoltarea supurației, din cauza căreia animalul are un disconfort sever.

 1. Stres sever - o stare emoțională negativă provoacă la animal o încălcare a procesului de secreție a glandelor sebacee, datorită căreia secretul sebaceu este produs excesiv, iar densitatea acestuia crește, ceea ce provoacă un blocaj;
 2. Lipsa igienei (cel mai frecvent motiv) - în locurile în care animalul însuși nu poate curăța pielea (bărbie, buze), proprietarul ar trebui să o șteargă cu un tampon de bumbac umed;
 3. Boli ale pielii;
 4. Structura incorectă a glandelor sebacee;
 5. Structura incorectă a foliculilor de păr;
 6. Scăderea imunității;
 7. Utilizarea bolurilor din plastic - materialul are pori în care se acumulează bacterii, care, atunci când un animal intră în contact cu vasele, se pot transfera pe piele, provocând un proces inflamator.

Acneea apare la pisicile de diferite rase, indiferent de vârstă. De asemenea, sexul animalului nu contează - pisicile sau pisicile sunt la fel de sensibile la patologie. Acneea este o afecțiune comună a pielii care trebuie tratată corespunzător imediat după ce apare..

Simptome acneice

Cu o evoluție ușoară a bolii, simptomele, de regulă, sunt practic absente și patologia dispare de la sine de îndată ce starea emoțională normală a pisicii este restabilită și imunitatea este normalizată. Într-o astfel de situație, boala are o natură unică. Dacă acneea este moderată sau severă, atunci este necesară apariția simptomelor.. Acestea semnalează necesitatea terapiei. La o pisică, acneea se manifestă prin astfel de semne:

 • roșeață a pielii;
 • acneea în formă de con, ale cărei vârfuri sunt inițial albe, devenind treptat negre (punct negru sau acnee), sunt principalul simptom;
 • umflarea pielii în zona erupției cutanate;
 • formarea de pustule de diferite dimensiuni;
 • formarea de noduri purulente;
 • mâncărime care determină animalul să zgârie pielea;
 • formarea plăgii;
 • Pierderea parului.

În locurile în care pisica nu poate ajunge la corp, în prezența mâncărimilor, zgârie pielea, rostogolindu-se pe un covor dur sau din frecare intensă de mobilier. În acest caz, proprietarul poate observa urme minore de sânge. Cu o neglijare severă, o pisică cu acnee va suferi de supurație severă, care, cu o imunitate deosebit de slabă, reprezintă o amenințare la adresa vieții sale. Din această cauză, bolile de piele la pisici nu trebuie ignorate..

Diagnostic

Diagnosticul primar al acneei poate fi făcut chiar de proprietar după examinarea animalului. Cu toate acestea, pentru a determina cu precizie boala, este necesară o vizită la un medic veterinar, care va prescrie și un tratament competent.. Pentru diagnosticul final de către medicul veterinar, pe lângă examinarea externă a pisicii, sunt utilizate următoarele metode:

 • răzuirea pielii;
 • analiza bolilor cu caracter parazitar;
 • analiza bolilor fungice;
 • biopsie a țesutului pielii - este necesară în cazuri rare dacă există suspiciunea apariției unui proces oncologic, în care acneea este doar un simptom concomitent.

Există o serie de patologii ale pisicilor care sunt asemănătoare exterior cu acneea și este important să se excludă cu precizie prezența lor. În exterior, pielea cu ele este similară în starea sa. După aceea, animalul va primi asistență calificată de la medicul veterinar, care va fi cât mai eficient posibil. Tratarea acneei la pisici la domiciliu, fără a vizita un specialist, bazată doar pe observațiile proprietarului, poate duce la agravarea stării animalului de companie numai dacă diagnosticul de acnee nu este corect, iar pisica suferă de o patologie diferită.

Tratament pentru acnee

După examinarea pisicii și efectuarea testelor necesare, medicul veterinar prescrie un tratament în funcție de frecvența apariției inflamației glandelor sebacee și de cât de repede se desfășoară acest proces. Se poate utiliza terapia locală sau terapia complexă..

Cu tratament local (fiecare cos sau grup de acnee este tratat), următoarele mijloace sunt utilizate pentru a elimina procesul inflamator:

 • săpun de gudron - este deosebit de eficient pentru a trata acneea în stadiul inițial cu aceasta;
 • șampon cu gudron;
 • șampon veterinar pentru eliminarea seboreei;
 • frecarea zonelor afectate cu clorhexidină;
 • ștergerea zonelor afectate cu tinctură de calendula;
 • percutan - agentul se aplică până când erupția cutanată dispare complet.

În prezența supurației locale nu puternice, pentru a elimina procesul patologic, țesuturile inflamate sunt tratate cu utilizarea de antibiotice cu spectru larg. De asemenea, pe un loc inflamat se aplică unguente cu vitamina A. În formă lichidă, retinolul nu este utilizat, deoarece acest lucru va provoca iritații grave ale pielii..

Pentru leziunile severe ale pielii, se efectuează un tratament general, în care antibioticele sunt administrate subcutanat sau intramuscular animalului și se prescriu corticosteroizi precum prednison. Acest lucru poate fi făcut numai de către un medic veterinar după evaluarea stării unei pisici bolnave. Dozele sunt calculate de un specialist în funcție de gradul de acnee și de modul în care se simte animalul.

Dieta este, de asemenea, o parte esențială a tratamentului. Animalul nu trebuie să primească alimente grase. Dieta ar trebui să fie îmbogățită cu acizi omega-3 și omega-6, precum și vitamine și minerale. Este util dacă pisica va primi drojdie de bere, care are un efect pozitiv asupra stării întregului corp al animalului..

Dacă pisica are acnee, este imposibil să-l infectezi pe proprietar de aceasta, deci nu este nevoie să izolezi animalul de companie. Pentru alte animale de companie, boala nu este, de asemenea, contagioasă..

Prevenirea

Pentru a preveni apariția acneei (acneei) la o pisică, trebuie respectate o serie de măsuri preventive simple. Îți vor proteja animalul de companie nu numai de problemele pielii, ci și vor îmbunătăți starea sa generală.. Principalele măsuri de precauție împotriva acneei la pisici sunt::

 • refuzul de la vasele de plastic (o condiție prealabilă dacă boala a fost deja remarcată) - este optim să hrăniți pisica sau pisica dintr-o placă de sticlă sau ceramică, puteți utiliza și vase de metal (fierul nu are pori ca plasticul);
 • spălarea regulată a bolurilor - bolurile trebuie spălate o dată pe zi folosind un agent antibacterian;
 • hrănire corectă - nu puneți alimente proaspete cu vechi;
 • schimbarea regulată a apei din vasul de băut - chiar dacă pare curată cu ochii, trebuie să schimbați apa de cel puțin 1 dată pe zi;
 • meniu corect - cantitatea de furaje grase nu trebuie să depășească ¼ din cantitatea totală de furaje consumate pe zi;
 • ștergerea bărbie animalului după ce a mâncat cu un șervețel umed - dacă pisica este predispusă la acnee, utilizați un șervețel umezit cu clorhexidină;
 • asigurând animalului o cantitate suficientă de vitamine în alimente.

Un proprietar iubitor ar trebui să examineze îndeaproape animalul săptămânal pentru depistarea acneei. Dacă se observă primele semne de patologie, pisica trebuie prezentată imediat medicului veterinar. Acneea este frecventă la pisicile în vârstă de rase fără păr..

Pisicile învechite care au acces la stradă, de regulă, suferă rar de boală, deoarece imunitatea lor este suficient de puternică și bacteriile patogene nu pot depăși apărarea naturală a animalului. De asemenea, un astfel de animal de companie are un psihic foarte puternic, motiv pentru care nu este supus stresului nici cu modificări grave. Cu cât rasa pisicii este mai moale, cu atât este mai mare probabilitatea ca aceasta să experimenteze acnee..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acneea la pisici - tratament la domiciliu