5 Tipuri de cancer felin - simptome și tratament

cancer la pisici

În acest articol voi vorbi despre ce tipuri de cancer (cancer) se găsesc la pisici, care sunt cauzele dezvoltării lor și principalele simptome. Voi descrie metodele de diagnosticare a acestor boli, metodele de tratament și ce ar trebui să facă proprietarul dacă se detectează o boală teribilă la un animal. Vă voi spune dacă oncologia felină este periculoasă pentru oameni și ce este prevenirea.

Tipuri de oncologie la pisici și simptomele acesteia

Oncologia este o boală în care celulele încep să crească și să crească în țesutul înconjurător complet necontrolat. Există două tipuri de tumori maligne: localizate (când tumora este limitată la o zonă a leziunii) și generalizată (răspândită pe tot corpul).

Următoarele forme de cancer apar la pisici.

Cancer de sân (sân la animale)

Cancer de sân (primul cel mai frecvent).

Afectează pisicile nesterilizate și este mai frecvent la animalele de companie care nu au produs niciodată descendenți.

Tumorile sau nodulele cresc în interiorul glandelor mamare (sâni). În primul rând, apar mici bile dense, care cresc treptat în dimensiune și se deschid în ultima etapă. Dacă nu este tratat, animalul nu va trăi mult.

Cancerul de sân conduce printre toate tipurile de cancer la pisici
Cancerul de sân conduce printre toate tipurile de cancer la pisici

Limfom

Celulele anormale afectează ganglionii limfatici, mai întâi unul, apoi se răspândesc în rest și afectează ficatul și măduva osoasă. Boala se manifestă prin compactarea ganglionilor limfatici afectați.

Sarcom (fibrosarcom, osteosarcom, liposarcom)

Acest tip de cancer este cel mai agresiv, deoarece se răspândește foarte repede în tot corpul. Poate apărea în cavitatea abdominală a pisicilor. Se manifestă prin șchiopătare, apatie, demaciere. Animalul are dureri severe, îngrijorări.

Sarcomul este cel mai agresiv tip de cancer la pisici
Sarcomul este cel mai agresiv tip de cancer la pisici

Carcinom și adenocarcinom

Această tumoare afectează celulele epiteliale ale organelor interne și ale pielii. Metastazele foarte repede. Se poate manifesta prin formarea de răni pe piele, deteriorarea gingiilor și a mucoaselor cavității bucale. O rană se poate deschide. Dacă plămânii sunt afectați, pisica tușește și respiră puternic. Cu leziuni intestinale, constipație, o creștere a abdomenului, vărsături sunt observate.

Carcinom cu celule scuamoase

O astfel de oncologie afectează cavitatea bucală a pisicii, poate afecta limba, palatul, amigdalele. În acest caz, pe membrana mucoasă se formează ulcere care nu se vindecă, apare un miros puternic și neplăcut. Pe măsură ce boala progresează, animalul de companie își poate pierde dinții, curbura maxilarului.

Aproape toate tipurile de oncologie sunt însoțite de simptome generale, cum ar fi pierderea semnificativă în greutate, apatia, umflarea ganglionilor limfatici.
Carcinom cu celule scuamoase
Carcinomul cu celule scuamoase se caracterizează prin răni care nu se vindecă în gura unei pisici

Motive pentru dezvoltarea tumorilor canceroase

Motivele exacte pentru dezvoltarea oncologiei nu au fost încă identificate. Veterinarii cred că, în majoritatea cazurilor, predispoziția la cancer este moștenită. De asemenea, factorii de dezvoltare includ expunerea pe termen lung la radiații ultraviolete, substanțe chimice etc. Acest tip de cancer, cum ar fi limfomul, este mai frecvent la animalele de companie cu virusul imunodeficienței sau infecția cu coronavirus..

Oncologia se poate dezvolta după vaccinare. O focă se formează adesea la locul injectării, care începe să se transforme într-o tumoare după 2-3 luni, deci este mai bine să îndepărtați orice neoplasm cât mai curând posibil.

Metode pentru diagnosticarea cancerului

Diagnosticul cancerului se efectuează în conformitate cu următorul algoritm:

  1. În primul rând, sângele și urina sunt luate de la animal. Cu ajutorul analizelor, se evaluează activitatea organelor interne.
  2. Raze X. Acest tip de examinare vă permite să detectați metastazele care s-au răspândit pe tot corpul. În cancerul de sân, razele X se numesc mamografii..
  3. Procedura cu ultrasunete. În acest fel, tumorile care sunt de mică adâncime pot fi detectate. De asemenea, cu ajutorul ultrasunetelor, se efectuează o biopsie.
  4. Biopsie. Se efectuează în trei moduri: prin puncție, endoscop și intervenție chirurgicală. În primul caz, particulele tumorale sunt luate cu un ac special (materialul este colectat într-o seringă sterilă) sau cu un endoscop (câteva celule afectate sunt ciupite). În cea de-a treia metodă, biomaterialul este colectat în timpul operației, în timp ce chirurgul poate elimina complet neoplasmul sau poate lua doar o mică bucată de țesut pentru examinare..
Biopsia este cea mai exactă analiză în oncologie
Biopsia este cea mai exactă analiză în oncologie

Tratamentul tumorilor mamare și al altor neoplasme

După efectuarea tuturor măsurilor de diagnostic, medicul veterinar prescrie tratamentul adecvat.

Există trei forme de terapie împotriva cancerului: îndepărtarea chirurgicală a tumorii, chimioterapie sau radiații.

Prima metodă este cea mai eficientă, dar se efectuează numai dacă nu există metastaze. Chirurgul îndepărtează neoplasmul malign sub anestezie generală. După operație, animalului i se administrează chimioterapie pentru a distruge celulele anormale rămase..

Radioterapia constă în expunerea unei tumori canceroase la radiații ionizante. Procedura se efectuează sub anestezie generală în două moduri: la distanță (radiația are loc la distanță de animal) și contact (sursa de radiație este introdusă în tumoarea însăși sau în cavitatea în care se află).

Al treilea tip este chimioterapia. Este adesea combinat cu îndepărtarea chirurgicală a țesutului afectat. Procedura constă în perfuzia intravenoasă de medicamente toxice care au un efect distructiv asupra celulelor canceroase.

Tratarea tumorilor la pisici
Pisica ta poate pierde tot părul în timpul tratamentului cu chimioterapie

Astfel de perfuzii se efectuează de mai multe ori conform unui program specific. De obicei, următoarele medicamente sunt utilizate pentru tratament: Vincristină, Cisplatină, Epirubicină, Ciclofosfamidă etc. Medicamentele sunt prescrise numai de către un medic veterinar.

Chimioterapia are efecte secundare grave: căderea părului, greață, letargie, indigestie.

Este o tumoare felină periculoasă pentru oameni?

Cancerele care afectează pisicile nu sunt deloc periculoase pentru oameni. Mulți oameni cred că este posibil să se facă cancer dacă tumora s-a deschis, dar nu este cazul. Numeroase studii demonstrează că oncologia nu este periculoasă pentru alții.

Pentru o persoană, boala este complet inofensivă
Pentru o persoană, boala este complet inofensivă

Prevenirea bolilor

Există mai multe măsuri preventive eficiente care vă vor salva animalul de companie de la dezvoltarea oncologiei:

  1. Sterilizare. Această măsură va proteja pisica de a dezvolta cancer de sân cu aproape 100% și este recomandabil să efectuați operația fie înainte de primul estrus, fie imediat după acesta..
  2. Izolarea substanțelor chimice de la animalul de companie. Se crede că dezvoltarea oncologiei poate fi cauzată de expunerea prelungită la substanțe chimice la pisică. Prin urmare, este necesar să păstrați îngrășămintele, detergenții și alte substanțe la îndemâna animalului..
  3. Vaccinarea regulată. Această procedură vă va proteja animalul de companie de afecțiuni grave, cum ar fi virusul imunodeficienței și infecția cu coronavirus..
  4. Dieta echilibrata. Este foarte important să acordați atenție compoziției dietei animalului de companie. Este mai bine să acordați preferință furajelor industriale dintr-o clasă nu mai mică decât super-premium. O astfel de nutriție va salva pisica de la dezvoltarea unor patologii precum diabetul zaharat, obezitatea etc..
  5. Scoaterea din reproducere a animalelor ai căror strămoși au suferit de oncologie. Se crede că predispoziția la cancer este moștenită, deci nu ar trebui să obțineți descendenți de la pisicile din familia care au avut animale de companie bolnave.
Oncologia nu este întotdeauna o condamnare la moarte.

În stadiile incipiente, această boală este tratabilă, dar pentru aceasta trebuie să vă contactați medicul veterinar pentru primele semne de cancer. Dacă animalul dvs. de companie a început să slăbească, refuză să mănânce, are febră sau este șchiopătat - arătați-l imediat medicului.

Dacă medicul veterinar a diagnosticat ultima etapă a cancerului, trebuie să evaluați calitatea vieții pisicii și să vă gândiți la eutanasia umană dacă are dureri severe..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 5 Tipuri de cancer felin - simptome și tratament