Anemia la pisici: cauze, simptome și prevenire

La fel ca proprietarii lor, pisicile sunt adesea bolnave. Desigur, în practica veterinară, se întâlnesc cel mai adesea cazuri relativ simple, dar se întâmplă altfel. De exemplu, anemia la pisici. Această boală se dezvoltă adesea cronic, pentru o lungă perioadă de timp. Proprietarii încep să observe că ceva este în mod clar în neregulă cu animalul lor de companie, este prea târziu și, prin urmare, nu este întotdeauna posibil să înceapă tratamentul în timp util. Cum să preveniți un astfel de final, vă vom spune în acest material..

Ce este?

Anemia sau anemia este o boală în care numărul de celule roșii din sânge (eritrocite) în fluxul sanguin al unui animal scade brusc și hemoglobină. Acesta din urmă este responsabil pentru transferul de oxigen în tot corpul și, prin urmare, consecințele lipsei acestuia pot fi cele mai triste. Totul este posibil aici, până la tulburări grave ale activității creierului și convulsii nervoase..

Important! Pisicile sunt deosebit de greu de tolerat această boală, deoarece au o durată de viață foarte scurtă a globulelor roșii și o perioadă relativ lungă de recuperare a acestora. Dacă numărul de globule roșii scade, se observă aproape imediat..

Din cauza a ceea ce apare, clasificare

Cea mai simplă cauză a anemiei este pierderea masivă de sânge. Dacă pisica ta este grav rănită și a pierdut o cantitate decentă de sânge, atunci nu ar trebui să fii surprins de faptul că numărul de celule roșii din sânge și hemoglobină din corpul ei va scădea brusc. Cu toate acestea, în condițiile de odihnă și nutriție bună, această patologie trece relativ repede. Dar! Dacă în dieta animalului lipsesc proteinele și fierul, acesta poate dezvolta anemie aplastică: la pisicile din mediul rural se manifestă rar, dar „orășenii”, ai căror proprietari îi hrănesc exclusiv cu alimente uscate de calitate slabă, au șanse crescute de a se îmbolnăvi..

Boli infecțioase Este, de asemenea, o cauză foarte gravă de anemie la animalul de companie. De exemplu, piroplasmoza este foarte periculoasă în acest sens. Paraziții microscopici cauzează probleme enorme, începând să se hrănească cu celule roșii din sânge și să se înmulțească intens. Anemia infecțioasă felină nu poate fi tratată numai cu suplimente de fier, deoarece veți îmbunătăți „condițiile nutriționale și de întreținere” ale paraziților doar dându-le pisicii.

Helminthiasis. În mod ciudat, dar acest factor negativ este adesea uitat chiar și de unii medici veterinari practicanți, dar în zadar. Dacă intestinele pisicii au mai mulți viermi decât hrana digerată, eliberează pur și simplu o cantitate nerealistă din cele mai periculoase toxine, dintre care multe pot acționa hemolitic, dizolvând literalmente și „topind” celulele roșii din sânge chiar în fluxul sanguin. În cele din urmă, multe tipuri de viermi paraziți nu diferă în ceea ce privește „comportamentul decent” și, prin urmare, deseori rănesc și roiesc prin peretele intestinal subțire. Toate acestea duc la pierderi masive de sânge și, ca urmare, la anemie..

Otravuri. În principiu, am vorbit deja despre toxinele helminților, dar mult mai des se întâmplă ca o pisică să fie otrăvită în mod banal mâncând un șoarece sau momeală pe jumătate moartă, „cu grijă” de cineva împrăștiat într-un loc proeminent. Acum există un număr imens de otrăvuri hemolitice care acționează exact asupra sistemului hematopoietic. Desigur, acest lucru este extraordinar din punct de vedere al deratizării, dar nu poți invidia o pisică otrăvită. Dacă cantitatea de substanță toxică a fost insuficientă pentru o moarte rapidă, atunci se dezvoltă anemie severă, care este dificil de tratat.

„Înjunghiere în spate”, adică anemie hemolitică autoimună la pisici. Această patologie este destul de rară, dar dacă a fost diagnosticată la animalul dvs. de companie, ar trebui să vă pregătiți pentru un tratament pe tot parcursul vieții și foarte scump. Înțelesul bolii în acest caz este un atac al propriului sistem imunitar asupra eritrocitelor. Mecanismul dezvoltării nu este pe deplin înțeles, tratamentul specific (din motive evidente) nu a fost dezvoltat. Terapia constă în utilizarea unor imunosupresoare puternice. Acestea suprimă sistemul imunitar și nu dau „apărătorilor” corpului chiar acest organism și distrug.

In cele din urma, anemia se dezvoltă cu insuficiență renală cronică (insuficiență renală cronică). Ce legătură are rinichiul cu el? Da, nu există o legătură directă, dar ... Dacă rinichii funcționează prost, practic nu elimină deșeurile din corp. În sânge apare o masă din cele mai periculoase substanțe toxice, al căror mecanism de acțiune vă imaginați deja. Cel mai adesea, acest tip de patologie se găsește la pisicile bătrâne. Boala este mortală, fără o vizită promptă la o clinică veterinară bună, totul se poate termina foarte prost. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale anemiei..

Dacă spun câteva cuvinte despre clasificare ... În general, nu este nevoie să cunoașteți un sistem complex. Este suficient să înțelegem că, în general, anemiile există doar în două forme: regenerativ și neregenerator. În primul caz, corpul pisicii încearcă să lupte și produce în continuare noi celule roșii din sânge. De multe ori evoluția bolii în acest caz este slab exprimată, patologia este cronică. Dar anemia non-regenerativă se dezvoltă rapid și se manifestă viu, deoarece corpul pisicii nu poate compensa în niciun caz pierderea celulelor roșii din sânge și a hemoglobinei.

Semne

Care sunt simptomele care indică o problemă gravă de sănătate la pisica ta? În primul rând, devine letargic. Desigur, multe pisici în sine nu arată ca mături electrice, dar dacă animalul tău de companie preferă să meargă în același loc toată ziua și chiar pierde în greutate în același timp cu o forță teribilă, ai toate motivele pentru a începe să dai alarma. Membranele mucoase cu anemie devin rapid albăstrui, palide și reci la atingere. Bătăile inimii cresc brusc, pe măsură ce corpul încearcă să compenseze conținutul scăzut de eritrocite din sânge pompând rapid cele rămase prin fluxul sanguin.

În fecale (în cazul anemiei toxice), sângele apare adesea, ca apare în urină. Deseori, dacă boala este cauzată de aceleași piroplasme, se adaugă și cianoza membranelor mucoase icter, în urma căreia starea animalului se deteriorează brusc. Dacă nu luați nicio măsură, un rezultat fatal este destul de real.

Prevenirea

După cum știți, orice patologie este mult mai ușor de prevenit. Iar o alimentație adecvată ne va ajuta să prevenim dezvoltarea unei astfel de boli formidabile. Pisica ar trebui să obțină totul vitamine și minerale esențiale cu mancare. Dacă animalul de companie este bătrân sau are o valoare deosebită, luați-vă timp pentru a consulta un medic veterinar profesionist sau un crescător cu experiență care vă poate ajuta să alegeți cea mai bună dietă pentru animalul dvs. de companie. Desigur, la prevenirea anemiei, trebuie pus un accent deosebit pe cantitatea de proteine ​​animale ușor digerabile și fier..

Luați în mod regulat fecalele animalelor de companie la medicul veterinar. Acolo, ouăle de helminți vor fi găsite în timp util și se va prescrie un tratament eficient, fără a permite paraziților să se „întoarcă”. Același lucru se aplică screening-urilor pentru bolile infecțioase. Acest lucru este valabil mai ales pentru pisicile care trăiesc în zonele rurale și sunt în mod constant pe stradă. În astfel de condiții, riscul de a „prinde” o căpușă infectată este mult mai mare. Încercați să fiți la curent cu „ultimele știri” ale stației sanitare și epidemiologice locale: dacă este planificată distrugerea sau tratarea împrejurimilor din aceleași căpușe, nu lăsați animalul dvs. să meargă la plimbare. Deci, puteți preveni cu siguranță otrăvirea hemolitică..

Dacă luați un animal de rasă, acordați o atenție deosebită genealogiei și pașaportului veterinar. În cazul în care apar acolo unele date care trezesc suspiciuni (pentru sănătatea strămoșilor), este mai bine să nu cumperi o astfel de pisică. Desigur, nu vă veți putea proteja complet de anemia determinată genetic, dar merită încă încercat.

Terapie

Deci, se poate vindeca o boală deja existentă? Totul depinde de mulți factori: vârsta pisicii, greutatea acesteia, actualitatea tratamentului ... Pur și simplu, dacă observați cel puțin unele dintre semnele pe care le-am descris în articol, duceți-vă imediat animalul la clinica veterinară! Acolo vor fi capabili să găsească cauza principală a anemiei, să o elimine și să prescrie o dietă pentru pisica ta. Nu puteți face nimic pe cont propriu, mai ales în cazul anemiei autoimune și al piroplasmozei (sau al altei infecții parazitare din sânge). Un medic veterinar certificat ar trebui să se gândească la cum să trateze o pisică.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anemia la pisici: cauze, simptome și prevenire