Boli și leziuni ale cozii la pisici

Bolile și, în special, leziunile cozii, sunt un motiv destul de comun pentru vizitarea medicilor veterinari. O fractură, o luxație, o rană deschisă sau o lovitură pe coada unei pisici nu numai că rănește animalul de companie, dar poate provoca și tulburări grave în munca întregului corp, deoarece coada face parte din coloana vertebrală.

Coada fracturată la pisici

A căzut dintr-o fereastră, a sărit fără succes dintr-un copac, s-a luptat cu un câine, copiii au ciupit accidental coada pisicii cu o ușă - este puțin probabil ca animalul de companie să fie protejat complet de astfel de necazuri.
Proprietarii suspectează o fractură a cozii la o pisică atunci când o porțiune a vertebrelor de sub locul fracturii atârnă sau la un unghi față de porțiunea intactă a cozii, într-o poziție nefirească. O fractură închisă și fisuri pot să nu fie vizibile, dar coada pisicii doare, animalul de companie nu permite atingerea vertebrelor rănite, iar țesuturile de la locul leziunii sunt umflate și edematoase. În fracturile cu deplasare semnificativă, o umflătură este vizibilă sub piele - marginea vertebrei din interior se sprijină pe țesuturile adiacente. Se observă imediat o fractură de coadă deschisă la o pisică: o parte a vertebrei deteriorate iese în afară prin țesuturile adiacente rupte.
Orice traumatism la coada unei pisici, și mai ales o fractură, poate duce la agresiune chiar și a celui mai afectuos animal de companie, deoarece doare foarte tare. Pisica trebuie dusă de urgență la medicul veterinar care va acorda primul ajutor și va prescrie tratamentul adecvat. Este imperativ să faceți o raze X pentru a determina tipul de fractură și, cel mai important, pentru a vă asigura dacă coada pisicii este într-adevăr spartă. Fracturile complexe cu deplasare sau fragmentare a vertebrelor necesită intervenție chirurgicală. Pentru fracturi și fisuri închise, dacă nu este nevoie să îndepărtați fragmentele, este suficient un bandaj de fixare. În toate cazurile, sunt prescrise analgezice și calmante, adesea medicul veterinar recomandă utilizarea gulerului elizabetan.
În unele cazuri, atunci când vertebrele sunt deteriorate atât de grav încât o operație nu este suficientă pentru a le restabili integritatea, este indicată andocarea cozii la pisici. Coada este tăiată cu o vertebră deasupra zonei deteriorate folosind un anestezic local de-a lungul cartilajului. De obicei, după o săptămână, pisica se reface complet și uită de traume. Proprietarilor le este dificil să decidă un pas atât de serios, dar uneori ancorarea cozii la pisici este mult mai umană decât supunerea animalelor la tratament pe termen lung, operând de mai multe ori sub anestezie generală, umplându-se cu analgezice și făcându-le să suporte dureri inutile.

Dislocare

Coada este formată din vertebre conectate prin cartilaj. Dislocare - Aceasta este deplasarea vertebrelor una față de cealaltă. Coada pare deformată, iese în mod nefiresc pe lateral, țesuturile din zona leziunii sunt dureroase și umflate. În majoritatea cazurilor, este imposibil să se determine în mod independent dacă coada unei pisici este ruptă sau dacă este doar o luxație (dacă nu vorbim despre o fractură deschisă, iar proprietarul nu este medic). Animalul de companie trebuie să fie livrat urgent la clinică. Medicul va face o fotografie, va seta vertebrele deplasate și va aplica un bandaj de fixare.

Încălcarea integrității țesuturilor

Deteriorarea țesuturilor ca urmare a unei mușcături, tăieturi, lovituri sau alte leziuni este vizibilă și, în majoritatea cazurilor, nu necesită diagnosticare hardware. Dacă coada pisicii doare foarte rău sau rana este extinsă, animalul de companie trebuie dus imediat la clinică.
Prim ajutor: peroxid de hidrogen pentru dezinfectare, pansament steril pentru a opri sângerarea și a preveni infecția. Abraziuni minore, zgârieturi și alte răni pot fi tratate cu orice unguent antiseptic (de exemplu, levomekol). Dar pisica trebuie încă arătată medicului, deoarece chiar și o mică zgârietură poate provoca infecții., necroză tisulară, sepsis și alte „delicii” de auto-medicație.

Neoplasme

Toate umflăturile, neregulile, tumorile și alte neoplasme reprezintă un motiv pentru o vizită la medic. O mică umflătură pe coada unei pisici poate fi cancerul de piele, un loc de acumulare de paraziți subcutanati, un sac purulent sau altceva care necesită cu siguranță un tratament calificat. Neoplasmul poate părea inofensiv, nu dureros și inofensiv, pisica se poate simți grozav și nu acordă niciun fel de atenție „loviturii”, dar deocamdată acest lucru nu funcționează pentru proprietar în acest caz.

Pierderea părului pe coada unei pisici

Există multe motive pentru care coada unei pisici se desprinde. Acestea sunt dermatite, infecții fungice sau bacteriene, reacții alergice și chiar stres. Uneori pisica însăși roade blana datorită mâncărimii celei mai puternice. În unele cazuri, o astfel de reacție este posibilă după utilizarea produselor cosmetice de clasă „economică”. Este imposibil să se excludă paraziții, atât externi (păduchi, de exemplu), cât și interni (helminți).
Numai un medic veterinar poate determina de ce coada unei pisici este chelie. Este recomandabil să nu efectuați un tratament numai pe baza inspecției vizuale. Este mai înțelept să donați imediat sânge (clinică și / sau biochimie) și răzuirea pielii (cultură bacteriană) pentru teste. Un test alergic va fi, de asemenea, util, deoarece medicii veterinari sunt foarte pasionați de tratarea alergiilor, făcând un diagnostic „prin ochi”.

Defecte congenitale ale cozii

Pisoii cu cozi răsucite se nasc uneori în așternuturi atât de pisici de rasă, cât și de pisici. Coada poate fi îndoită în lateral, ruptă în mai multe locuri sau agățată, cu toate acestea, orice hală a cozii la pisici este un defect care împiedică definitiv accesul la expoziții și reproducere. Un astfel de pisoi poate deveni un animal de companie, plăcând unei familii cu trăsăturile caracteristice ale rasei, dar este important să înțelegem că acest animal este doar „pentru casă”.
O ușoară nealiniere a cozii la pisici - un defect în ultima și penultima vertebră - este acceptabilă la unele rase, dar nu se recomandă includerea acestor animale în reproducere.
Crescătorii necinstiți dau adesea o coadă ridată la pisici ca o leziune. Dacă, atunci când cumpără un pisoi, crescătorul vă spune că mama așternutului sau coada pisoiului ales sunt deformate din cauza rănirii, contactați o altă pisică.
A tricota pisici cu coada ridată înseamnă a risca sănătatea descendenților. Următoarea generație de pisoi se poate naște nu doar cu cozi strâmbe, ci cu curburi ale coloanei dorsale, patologii congenitale ale organelor interne care nu sunt viabile sau chiar moarte. Excepția sunt rasele de pisici bobtail, pentru care deformarea cozii este norma prescrisă de standard.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli și leziuni ale cozii la pisici