Bolile pisicilor transmisibile de om: frontierele autoapărării

Având un animal de companie acasă - o pisică, trebuie să fii conștient de faptul că nu este doar o plăcere să îmbrățișezi o bucată pufoasă, ci și responsabilitatea pentru viața sa, sănătatea și sănătatea celor dragi, dacă animalul tău de companie a prins brusc un fel de infecție.

Cu ce ​​boli ne confruntăm când o pisică este aproape?

Cum se poate infecta o persoană de la o pisică??

Toate animalele, fără excepție, sunt purtătoare de boli. Unele infecții se răspândesc la oameni de la pisici, deși este posibil ca acestea din urmă să nu se îmbolnăvească. În același timp, aducem noi înșine mulți microbi patogeni animalelor noastre de companie, care vin din stradă.

Pisoi la veterinar
Pisoi la veterinar

Câteva reguli simple de igienă vor evita apariția majorității bolilor feline la om:

 • Respectarea normelor sanitare și igienice: spălarea mâinilor după contactul cu tava sau atingerea unui alt animal vagabond;
 • Testați pentru chlamydia în ziua în care vă cumpărați animalul de companie, ouă, vierme și toxoplasmoză. Ulterior, această verificare trebuie efectuată în mod regulat, precum și vaccinarea animalului și alungarea viermilor;
 • Dacă este posibil, nu lăsați animalul dvs. să vâneze șoareci. - carnea lor este principala sursă a celor mai mulți microbi patogeni care sunt periculoși atât pentru oameni, cât și pentru pisici;
 • Hrăniți-vă pisica numai cu alimente proaspete și naturale;
 • Dacă dumneavoastră sau animalul dvs. de companie vă simțiți rău, contactați un specialist fără greș.

Există o serie de boli care se transmit de la pisici la oameni - acestea sunt numite zoonotice. De exemplu, rabia, viermele și viermii sunt cei mai faimoși și periculoși dintre ei. Pe lângă acestea, există infecții cu chlamydia, salmonella, toxoplasmoza, infecții intestinale acute, tuberculoză și altele..

Este demn de remarcat faptul că practic niciun virus care provoacă boli la pisici (cu excepția, poate, a rabiei) nu amenință persoanele cu pericol grav. SIDA felină, herpes, leucemie felină, coronavirusuri și multe alte boli îi fac pe tovarășii noștri blănui să sufere numai.

Alimentație adecvată
Alimentație adecvată

Boli ale pisicilor, deosebit de periculoase pentru oameni

Deci, ce boli puteți avea de la o pisică și ce să vă temeți?

Rabia

Câinii și pisicile sunt considerate a fi cele mai susceptibile la infecția cu virusul rabiei și se știe că afectează și oamenii. În acest sens, contactul cu un animal domestic este considerat mult mai periculos decât cu unul sălbatic: probabilitatea de a se întâlni, să zicem, o vulpe sălbatică este extrem de mică, dar o pisică sau un câine locuiește cu noi sub același acoperiș, doarme în paturile noastre și mănâncă adesea cu noi..

Perioada de incubație a virusului poate fi lungă. Markerii săi pot fi găsiți în sângele unui animal cu doar 8-10 zile înainte de manifestările simptomatice externe. Probabilitatea ca o persoană să contracteze rabia depinde de tipul de contact cu o pisică infectată, există trei dintre ele:

 • Tipul 1: contact tactil, hrănire, dacă saliva pisicii intră pe zone intacte ale pielii - nu sunt necesare măsuri preventive;
 • Tipul 2: impact mecanic la o mușcătură pe o zonă neprotejată a pielii, abraziuni, zgârieturi;
 • Tipul 3: mușcături adânci și zgârieturi, contactul cu saliva pe pielea deteriorată sau pe membranele mucoase ale unei persoane;

Primul caz nu cauzează îngrijorare, dar al doilea și al treilea sunt un motiv pentru a lua măsuri, deoarece cu astfel de contacte o persoană riscă să contracteze rabia de la o pisică.

Mai mult, cu cât zona afectată este mai aproape de creierul uman - ținta imediată a virusului în timpul călătoriei sale prin sistemul circulator - cu atât infecția va avea loc mai repede. Măsura leziunii joacă, de asemenea, un rol în infecție: cu cât rana este mai mare, cu atât se răspândește mai repede. În consecință, cu o rană în zona mâinilor și a capului, a rămas foarte puțin timp pentru mântuire..

Rabia pisicii
Rabia pisicii

Semne

Primele semne ale rabiei la o pisică sunt explozii nerezonabile de agresivitate, afectarea coordonării mișcărilor, salivație excesivă și întreruperea articulației maxilarului..

Tratament

Vă puteți proteja de virusul rabiei prin pre-vaccinare. Pisicile sunt vaccinate la vârsta de 3 luni, vaccinările suplimentare sunt aprobate de un medic veterinar. În 99% din cazuri, oamenii se infectează cu rabia după ce au fost mușcați de câini, în mare parte cei fără stăpân. Dacă vă lăsați adesea pisica să iasă în stradă, este recomandat să o examinați după fiecare plimbare și să o duceți la clinica veterinară la cel mai mic semn al unei mușcături..

Din păcate, printre toate bolile pisicilor care sunt periculoase pentru oameni, rabia este singura care nu poate fi tratată - animalul moare la aproximativ 10 zile după infecție..

Important! În niciun caz nu ar trebui să vă autotratați animalul de companie.!

Când apar primele semne ale unui virus, cea mai umană modalitate este de a-l pune în carantină. Dacă reacțiile sunt cauzate de altceva (de exemplu, salivația excesivă poate fi declanșată de un obiect mic blocat în gură), medicii vor stabili acest lucru. În caz contrar, diagnosticul se poate face doar postum..

Pecingine

Mucegaiurile provoacă o boală infecțioasă numită zona zoster. Afectează părul, pielea și ghearele câinilor, pisicilor și oamenilor. În cazul reprezentanților tribului felin, pielea este cel mai adesea afectată. La persoanele infectate, pe piele apar semne rotunde, care seamănă cu un miceliu real în structură. La pisici, această boală dispare fără intervenție externă pentru o perioadă de timp, dar nu trebuie să neglijați tratamentul - această infecție se transmite ușor de la pisică la persoană.

Sporii fungici de la o pisică bolnavă pe obiectele din jur sunt viabile timp de până la doi ani. Umiditatea ridicată și temperaturile confortabile favorizează creșterea și reproducerea lor. Habitatul lor poate fi orice obiect care a fost în contact cu o pisică bolnavă - de la așternut până la părul liber. În același timp, este posibil să nu existe simptome tipice - doar rezultatul testului poate reflecta prezența ciupercii.

Pecingine
Pecingine

Semne

În funcție de zona afectată a corpului pisicii și de durata bolii, aspectul de pecingine poate fi diferit. Povestea clasică este pete rotunde mici, fără păr, pe piele, în centru și de-a lungul marginilor cărora se formează solzi și pustule mici. De obicei, zona mică afectată crește în timp. Mâncărimea nu apare întotdeauna la pisici. Cele mai frecvente zone ale corpului afectate de vierme sunt pe scalp, urechi și coadă. În unele cazuri, leziunile, având o formă alungită, apar pe fața corpului, asemănătoare cu simptomele bolilor autoimune..

Se întâmplă ca lichenul să afecteze întregul corp, apoi pielea să se desprindă și să devină grasă. Pierderea părului este unul dintre primele semne ale unei ciuperci. La pisici, acesta poate fi identificat prin vărsarea și rularea accelerată a bulelor de lână. Dacă lichenul afectează ghearele, deformarea lor ulterioară și creșterea incorectă sunt destul de probabile..

Important! Cu un test pozitiv pentru pecingine, pisica ar trebui testată și pentru alte boli, deoarece un animal cu un sistem imunitar eficient și cu o sănătate bună poate rezista cu ușurință infecțiilor fungice..

Tratament

Pentru leziunile mici la pisicile cu părul scurt de toate vârstele, este suficient să folosiți unguente antifungice. În plus, este necesar să se asigure animalului un tratament suplimentar pentru toate bolile existente, o dietă specială și să se anuleze orice contact cu alte animale sau persoane..

Cazurile care necesită un tratament mai extins implică utilizarea pastilelor. Stratul este adesea tăiat, în special la rasele cu păr lung, pentru aplicarea nestingherită a unguentului pe piele. Acest lucru se face cât mai atent posibil pentru a nu irita pielea afectată și a răspândi infecția. Toate instrumentele și obiectele utilizate pentru manipularea unui animal infectat trebuie sterilizate temeinic.

Băile cu o soluție de var sulfuros ajută bine. Având un miros specific și conferind părului o nuanță galbenă, acestea sunt un remediu eficient pentru pecingine. Alternativă la băi - șampoane antifungice.

Şampon
Şampon

Desigur, nu trebuie să uităm de dezinfectarea zonei de locuit din jurul pisicii. Covoarele, perdelele și tapițeria mobilierului trebuie aspirate și aburite pentru dezinfectare. Se recomandă acoperirea acoperirilor din lemn și metal cu un strat de vopsea sau lac. Curățarea trebuie făcută cu o soluție de înălbitor 1:10. Toate jucăriile pentru pisici și alte atribute necesită dezinfectare obligatorie.

Helminthiasis

Centrul bolilor parazitare cauzate de rotunde sau tenii - viermi, cel mai adesea este tractul gastro-intestinal al pisicii. Chiar și o pisică complet domestică se poate infecta cu ele consumând carne sau pește infectat cu helminti. Pisoii sunt cei mai greu de tolerat viermi. Cu o acumulare excesivă de viermi în intestine, pereții organului se pot rupe, ducând la moartea inevitabilă a animalului de companie.

Semne

 • Oboseală crescută a pisicii în comparație cu activitatea sa obișnuită;
 • Apetitul excesiv în absența creșterii în greutate sau, dimpotrivă, absența acestuia;
 • Tulburări intestinale (diaree, vărsături, constipație);
 • Mâncărime a anusului;
 • Scurgere sângeroasă și mucoasă în scaun;
 • Haina decolorată sau pierderea activă a acesteia;
 • Boală de paraziți externi (purici, păduchi);

Tratament

De obicei deparazitarea nu provoacă dificultăți în tratament - este suficient un curs de tratament cu medicamente orale speciale. Prevenirea viermilor la un animal de companie se efectuează în mod regulat prin tratarea acestuia cu preparate orale antihelmintice sau formulări speciale aplicate greabănului.

Pastile pentru pisici
Pastile pentru pisici

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o altă boală cauzată de paraziți. La fel ca majoritatea paraziților, aceștia se înmulțesc în tractul gastro-intestinal al pisicilor tinere, ajungând acolo împreună cu carnea infectată cu Toxoplasma. Majoritatea animalelor de companie sunt imune la această boală, deci poate fi asimptomatică..

Pentru o persoană sănătoasă, infecția cu acești paraziți nu este periculoasă, cu excepția femeilor însărcinate. În cazul lor, riscul ca paraziții să intre în uter și tulburările ulterioare ale dezvoltării fetale, până la defecte severe, crește semnificativ. Toxoplasmoza se transmite prin fecalele pisicii - ouăle acestor paraziți nu sunt transferate pe lână, astfel încât femeile însărcinate ar trebui să se abțină de la contactul cu toaleta animalului.

În general, cele mai simple practici de igienă și consumul de carne gătită bine reduc semnificativ riscul de boli..

Boala zgârieturilor pisicii

În timp ce mușcăturile și zgârieturile de gheare de pisică pot părea cel mai puțin rău din această listă de boli de la pisică la om, ele pot provoca totuși la fel de mult disconfort..

Mușcăturile de pisică determină adesea pătrunderea infecțiilor în corpul uman și nu se vindecă foarte bine. Unii oameni sunt atât de sensibili încât otrăvirea sângelui poate rezulta din zgârieturile unei pisici. Infecția este cauzată de bacteria Bartonella găsită în salivă și pe ghearele pisicii domestice..

Când sunt mușcate sau zgârieturi, bacteriile pătrund în piele, unde se găsesc în condiții ideale pentru creștere și reproducere, provocând starea de sănătate slabă a unei persoane: ganglioni limfatici umflați, febră, frisoane, greață, inflamație a plăgii.

Pentru a preveni dezvoltarea Bartonella în zona deteriorată, este suficient să efectuați aceleași acțiuni ca și pentru orice daune minore: clătiți zgârieturile cu apă, tratați cu un antiseptic și bandaj, dacă este necesar. Medicul va sfătui tactica tratamentului pentru ganglionii limfatici dureroși.

Concluzie

Rezumând, este demn de remarcat faptul că puținele boli care se transmit de la pisică la persoană sunt destul de ușor de vindecat și rareori prezintă un pericol grav. Cele mai simple reguli de igienă reduc semnificativ riscul de infecție, astfel încât plăcerea de a comunica cu o pisică este incomparabil mai mare decât pericolul de îmbolnăvire.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bolile pisicilor transmisibile de om: frontierele autoapărării