Pisicile au piroplasmoză?

Boli ale pisicilorAnimalele de companie aduc confortul acasă și, desigur, se deosebesc printre ele., pisici. De bună voie și independenți, totuși necesită o atenție constantă. La urma urmei, animalele se îmbolnăvesc și, cel mai adesea, sunt îngrijorate de diverse paraziți (care poate să nu fie ușor de observat). Luați în considerare unul dintre acești „dăunători” care provoacă boala insidioasă babezioză la pisici, este, de asemenea, piroplasmoza.

Mitul sau realitatea

Să începem cu faptul că nu există încă un consens în rândul medicilor veterinari dacă merită evidențiată o astfel de boală special pentru pisici. Unii cred că da, există o astfel de problemă, în timp ce adversarii lor nu cred..

Să încercăm să ne dăm seama..

E periculos boală mai tipic pentru câini - Primăvara și toamna, cazurile de infecție devin masive. Agentul cauzal este un mic parazit sanguin, purtat de chei ixodice. Același lucru este modelul infecției la alte animale (în special la vaci).PisicăPentru prima dată, confruntați cu o astfel de nenorocire, parazitologii au identificat imediat agenți patogeni pentru animalele din „grupul de risc”. Pentru câini, Piroplasma canis a fost recunoscută ca atare. Pisicile, prin analogie, au devenit de trei ori mai mici Piroplasma felis. Existența sa a devenit subiect de discuție.

Important! La animalele vaccinate la timp, riscul de infecție se apropie de zero (excepția poate fi cazurile în care animalul de companie a fost în contact cu un „exotic” deja infectat de mult timp).
Faptul este că, printre feline, boala apare de obicei la reprezentanții speciilor sălbatice care trăiesc în Africa de Sud - gheparzi, leoparzi și altele. Ei găsesc cu adevărat astfel de paraziți în sângele lor.

Dar la pisicile domestice, problema este mai complicată: se crede că și ele pot prinde boală, dar încă nu au fost prezentate dovezi clare în acest sens. Periodic, există dovezi că undeva în regiunile calde, parazitul a trecut la pisici obișnuite, dar, din nou, totul este la nivelul zvonurilor.

În general se acceptă faptul că un ronțăit cu un sistem imunitar slăbit poate fi infectat de la un câine (deși Piroplasma Canis nu este periculos pentru pisici), iar animalele sănătoase nu au de ce să se teamă.Pisică la veterinarDar asta nu înseamnă că cineva poate fi absolut calm cu privire la sănătatea animalului de companie - persoanele din rase exotice sunt din ce în ce mai importate în țară, ceea ce se poate dovedi a fi potențialii purtători ai unui parazit periculos..

Dacă aflați dacă pisicile domestice sunt bolnave de piroplasmoză insidioasă folosind statistici, atunci este foarte indicativ: în ultimii 10 ani, medicii veterinari domestici au înregistrat doar 20 de cazuri.

Cum se manifestă boala

Principalele semne ale piroplasmozei într-un stadiu incipient al bolii sunt:

 • letargie generală și apatie - animalul obosește repede și doarme mai mult decât de obicei;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • scădere accentuată în greutate pe fondul creșterii temperaturii (+41 ° C sau mai mult);
 • dificultăți de respirație evidente și palpitații ale inimii;
 • îngălbenirea palpabilă a membranei mucoase a ochilor și gurii (în special observabilă în cursul cronic).
Știați? În caz de pericol pisici poate accelera la 50 km / h într-un timp scurt.
Acesta din urmă este asociat cu distrugerea accelerată a eritrocitelor ca urmare a acțiunii parazitului. În caz contrar, simptomatologia ecou manifestările altei boli (cum ar fi anemia de diferite tipuri sau opistorhiaza).Dar babezioza se remarcă prin dinamica sa - dacă nu mergeți la medicul veterinar, în termen de 2-3 zile de la apariția primelor simptome, se ajunge la „clopote” mai grave. Printre ei:
 • respirație extrem de dificilă;
 • puls lent;
 • nu este exclusă paralizia membrelor;
 • lipsa scurgerii din cauza constipației.
Pe scurt, aceste probleme pot duce la un rezultat trist, deci este mai bine să nu amânați o vizită la medicul veterinar.

O imagine mai completă va fi oferită de diagnosticarea profesională. În acest caz, se utilizează metode precum teste serologice de sânge, microscopie frotiu și PCR..

Primii doi nu sunt foarte exacți: datorită dimensiunii reduse a unui agent patogen specific, este ușor de confundat cu alți paraziți (de exemplu, cu Haemobortanella, care provoacă anemie infecțioasă). Raritatea bolii adaugă și complicații - nu toți medicii și asistenții de laborator au întâlnit-o în practică.Pisică

Important! Dacă pisica și-a pierdut pofta de mâncare fără niciun motiv aparent, acordați atenție cantității de apă din vas - refuzul de a mânca porțiile obișnuite de mâncare este adesea însoțit de deshidratare și sete. Asigurați-vă că există un acces constant la fluidul curat.
În astfel de cazuri, recurg la metoda PCR (reacție în lanț a polimerului). De obicei, se ia o probă de sânge sau o răzuire a mucoasei. Aceasta este urmată de o prelucrare în mai multe etape a colecției, până la izolarea fragmentelor de ARN și ADN cu teste speciale ulterioare. O astfel de analiză nu este ieftină, dar rezultatele vor fi fiabile..

Toxoplasmoza și demodicoză - acestea sunt boli care sunt cauzate și de activitatea paraziților.

După ce le-a citit decodarea și s-a asigurat că parazitul este prezent, medicul veterinar prescrie un tratament.

Ce sa fac

Prescrierea medicamentelor în fiecare caz individual necesită o experiență considerabilă și calificări ridicate de la medic. Este strict interzisă umplerea unui animal cu un număr mare de medicamente - compoziția lor toxică, atunci când este luată intens, se poate transforma într-o altă lovitură pentru corpul slăbit de boală..

Baza cursului este aportul intern de medicamente antiparazitare (terapie etiotropică) sub formă de tablete diluate sau suspensii. În rețete puteți găsi nume precum „Complex IN-AP” și „Zoocard”, „Milprazon” și multe altele.Luați medicamente

Știați? Pisicile își datorează flexibilitatea în mare parte adăugării unice a spatelui - în această secțiune au 53 de vertebre (în timp ce oamenii au doar 34).
Dar chiar înainte de injectare, se desfășoară o serie de activități. Totul începe cu rehidratarea - animalul ar trebui să primească o cantitate normală de lichid. Hepatoprotectorii prescriși normalizează funcția ficatului, iar compușii fortificatori compensează deficiența elementelor și mineralelor utile.

Apoi, cu ajutorul picăturilor, se elimină semnele de otrăvire (dacă boala a reușit să dea astfel de complicații). Ultima etapă de pregătire pentru injecție este desensibilizarea, care vizează reducerea riscului unei reacții alergice (acest scenariu va trebui, de asemenea, să fie luat în considerare).

După injecțiile „principale”, de obicei sunt prescrise antipiretice, precum și medicamente care întăresc sistemul cardiovascular și esofagul.

Aflați cum să scăpați pisicile de paraziți urât, cum ar fi viermi și păduchi și cum să utilizați aceste medicamente împotriva paraziților: Drontal, „Profender”, "Bastion", „Ivermectină”, pastile și suspensie „Prazitel”, "Avantaj", "Leopard", „Kaniquantel”, „Milbemax”.

Prevenirea

Un set specific de măsuri pentru prevenirea infecției cu babezioză nu a fost încă dezvoltat (raritatea acestuia afectează). GulerDar, având în vedere răspândirea parazitului prin căpușe, vă sfătuim totuși să urmați reguli simple:

 • în sezonul cald, în special la sfârșitul primăverii și la începutul verii, asigurați-vă că utilizați echipament de protecție sub formă de guler;
 • efectul său poate fi îmbunătățit cu ajutorul picăturilor acaricide pre-aplicate - de obicei acestea sunt instilate de-a lungul greabănului, iar efectul durează cel puțin 4 luni;
 • înainte de a ieși în stradă, ar fi bine să tratați blana cu un spray special;
 • examinează cu atenție animalul de companie care se întoarce dintr-o plimbare. Văzând o căpușă - îndepărtați-o imediat cu o pensetă, răsucind „invitatul” neinvitat în sens invers acelor de ceasornic (dar nu trăgând-o afară). După aceea, este recomandabil să urmăriți starea generală a animalului pentru următoarele două săptămâni;
 • la primele semne de avertizare, duceți pisica imediat la veterinar.

Important! Dieta contează și: abundența alimentelor uscate cu un deficit stabil de lapte obișnuit sau bucăți de carne slăbește puțin corpul (ca urmare, multe boli se desfășoară într-o formă latentă invizibilă pentru proprietar).
Cunoașterea acestor nuanțe simple vă va permite să vă protejați animalul de companie - prin aceleași măsuri previn multe alte boli parazitare..Mâncare pentru pisiciAcum știți dacă piroplasmoza apare la pisicile domestice și cât de frecventă este, cum să recunoașteți simptomele acesteia și ce implică tratamentul adecvat. După cum puteți vedea, această boală periculoasă, dar din fericire, rară pentru latitudinile noastre, practic nu apare la animalele bine îngrijite. Fie ca animalele de companie să fie pe placul întregii familii timp de mulți ani!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisicile au piroplasmoză?