Boala renală la pisici

Rinichii perfect sănătoși sunt rare la pisicile de peste opt ani. Rinichii sunt punctul slab al tuturor felinelor, iar pisicile domestice ocupă un prim loc dezamăgitor pe lista animalelor susceptibile la patologiile acestui organ. Din păcate, bolile renale la pisici sunt predispuse la recurență și dificil de tratat, iar unele sunt complet incurabile, deci este important să depunem toate eforturile pentru a preveni boala..

Semne ale bolii renale la pisici

Rinichii sunt un organ asociat responsabil pentru producerea urinei, filtrarea sângelui, reglarea echilibrului acido-bazic, producerea unui număr de hormoni și multe altele. Din păcate, rinichii bolnavi la pisici nu sunt capabili să se regenereze, deci este important să preveniți distrugerea organului chiar și în stadiul inițial al bolii. O pisică, ca o persoană, poate trăi normal cu un rinichi sau dacă rinichii rămân pe jumătate funcționali. Există semne de boală renală la pisici care pot ajuta la identificarea bolii într-un stadiu incipient:
 • scădere în greutate, scăderea apetitului, sete-
 • urinare frecventă, miros puternic de urină, prezența cheagurilor de sânge în urină-
 • problemele renale la pisici sunt adesea asociate cu cronice boli ale cavității bucale-
 • mirosul de amoniac din gură, care se observă mai ales dimineața când pisica căscă-
 • activitate scăzută, deteriorarea calității lânii-
 • din tractul gastrointestinal, periodic vărsături, diaree.
 • Amintiți-vă că distrugerea țesutului renal este ireversibilă. Acestea nu pot fi restaurate ca, de exemplu, ficatul, deci este important să consultați un medic veterinar la prima suspiciune de deteriorare a stării de sănătate. Tratamentul renal la pisici include nu numai terapia medicamentoasă, ci și unele măsuri preventive: revizuirea dietei, îngrijiri speciale, modificări ale condițiilor de detenție etc..

  Factori care afectează sănătatea rinichilor la pisici

  Pentru ca o pisică să aibă insuficiență renală, trebuie să încercați din greu.
  Următorii sunt factori în prezența cărora sunt garantate încălcările în activitatea acestui organism:
 • aport insuficient de lichid, robinet, apă fiartă sau contaminată-
 • conținut ridicat de sare / zahăr în furaje-
 • hrănindu-se în principal cu carne / pește-
 • supraponderal sau subponderal-
 • păstrarea într-o cameră umedă, curenți de aer-
 • activitate scăzută-
 • retenție urinară (ușa toaletei blocată, cutie pentru gunoi)-
 • dureri de dinți sau gingii.
 • Desigur, există factori pe care o persoană nu îi poate influența: o boală congenitală, o infecție anterioară, o predispoziție ereditară, o boală renală la pisici care se dezvoltă ca urmare a unui traumatism. Cu toate acestea, respectarea următoarelor recomandări vă permite să reduceți sarcina pe rinichi, ceea ce le va prelungi durata de viață:
 • reduce cantitatea de proteine ​​din furaje, îmbogățiți-vă dieta cu vitamine-
 • excludeți din meniu grăsimi, dulci, sărate și alimente dăunătoare tuturor pisicilor fără excepție (cârnați, făină, leguminoase, prăjite și afumate, paste etc.)-
 • rinichii bolnavi la pisici sunt extrem de sensibili la calitatea apei, îți poți bea animalul de companie numai cu apă curată filtrată sau îmbuteliată-
 • Nu lăsați pisica să doarmă pe o podea cu gresie, lângă un ventilator sau fereastră deschisă (dacă este răcoros afară). Rinichii „iubesc” căldura uscată, sub influența căreia se extind vasele de sânge, ceea ce înseamnă că circulația sângelui se îmbunătățește. Rinichii sănătoși pentru pisici, care sunt adesea reci, sunt foarte rare, deoarece în frig vasele de sânge se îngustează, în urma cărora alimentarea cu sânge a organelor interne se agravează.-
 • supraîncălzirea nu trebuie permisă, deoarece în căldură, corpul procesează o cantitate mare de lichid. Aceasta este o povară suplimentară asupra rinichilor, plus riscul formării de pietre: umezeala este cheltuită pentru a menține echilibrul apei, iar sărurile acumulate nu pot fi excretate din corp într-un timp atât de scurt.-
 • jocul activ promovează scurgerea de urină, deci este important să îi oferi animalului tău posibilitatea de a se mișca. Exercițiul trebuie să fie adecvat, deoarece rinichii măriți la pisici suferă de suprasolicitare nu mai puțin decât de inactivitate.
 • Afecțiuni renale frecvente la pisici

  Unele boli de rinichi, cum ar fi, pielonefrita la pisici, sunt destul de frecvente. Alții sunt diagnosticați mai rar, dar asta nu înseamnă că îi puteți exclude din lista „suspecților”. Simptomatic, diferite afecțiuni care afectează funcția renală sunt foarte asemănătoare, deci este extrem de important să contactați mai degrabă un medic veterinar-nefrolog decât un terapeut. Desigur, terapeutul va trata nefrita la pisici, dar aceasta va fi o schemă standard, în timp ce cunoștințele și experiența unui nefrolog vă permit să aplicați o abordare individuală și să nu faceți o greșeală în diagnostic.
  Jad - denumirea combinată a mai multor boli inflamatorii ale rinichilor. Se desfășoară în forme acute și cronice. Cronic jad la pisici apare adesea ca o complicație după o boală infecțioasă. Simptome: pierderea apetitului, apatie, paloarea membranelor mucoase, umflarea, tulburări gastro-intestinale. În forma acută a bolii, semnele de rău sunt aceleași, dar mai pronunțate.
  Pielonefrita la pisici - inflamație purulentă a parenchimului și a bazinului renal. Boala poate fi cronică sau acută, unilaterală sau poate implica ambii rinichi. Motivul este pătrunderea bacteriilor patogene în rinichi sau tratamentul ineficient al nefritei la pisici. Simptome: hipertensiune, vărsături, senzații dureroase la palparea abdomenului și a spatelui inferior, mers atent pe picioarele îndoite, cocoșat pe spate (animalul se micșorează de durere, încercând să nu facă mișcări bruște).
  Glomerulonefrita la pisici - un proces inflamator neinfecțios care începe în glomerulii renali și se extinde în cele din urmă în țesuturile adiacente. De regulă, boala se dezvoltă ca o complicație în timpul exacerbărilor bolilor cronice ale organelor interne, pe fondul alergiilor, după răni extinse, datorate piometrei, inflamației hepatice etc. Glomerulonefrita la pisici duce la creșterea temperaturii și a tensiunii arteriale și la apariția durerii ascuțite în regiunea lombară. În cele mai multe cazuri urina conține sânge.
  Polichistic boala renală la pisici este o boală ereditară în care se formează mici cavități cu lichid în rinichi. Acestea cresc în timp pentru a înlocui țesutul sănătos. Boala este incurabilă și duce la moarte - rinichii încetează în mod inevitabil să funcționeze. Tratamentul bolilor renale polichistice la pisici se reduce la eliminarea simptomelor și încercarea de a încetini procesul distructiv. Această boală este flagelul persanelor, himalayenilor, pisicilor exotice și al raselor înrudite. Boala polichistică a rinichilor la pisicile persane este una dintre cele mai frecvente cauze ale morții premature a animalelor de companie. Aproximativ jumătate dintre persani suferă de această boală, fiind purtători ai genei responsabili de formarea în rinichi. chisturi (pot fi găsite deja la vârsta de zece luni, deși chisturile au fost prezente în rinichi chiar de la nașterea unui pisoi).
  Amiloidoza renală - o boală ereditară în care se formează depozite de proteine ​​(amiloide) în țesuturile renale, care duce în cele din urmă la insuficiență renală. Tratamentul rinichilor la pisici cu amiloidoză se reduce la încetinirea procesului distructiv și eliminarea simptomelor. Cel mai adesea, această boală afectează somali, abisinieni și pisici din acele rase, la formarea cărora au participat abi și somali. Cu toate acestea, pisicile de toate rasele și non-pedigree sunt bolnave de amiloidoză, prin urmare este imposibil să se excludă această patologie înainte de a efectua o serie de teste..
  Hidronefroză rinichi la pisici - o afecțiune în care circulația sângelui în rinichi (sau în ambii rinichi) este afectată, se observă retenția urinară, atrofia parenchimului renal și expansiunea sistemului calice-pelvis. Simptomele sunt nespecifice: letargie și scăderea poftei de mâncare, retenție urinară, sete, diaree, vărsături sunt posibile. Hidronefroza la pisici poate fi congenitală sau dobândită. În orice caz, există un fel de obstacol, un obstacol în calea circulației normale a fluidelor în rinichi. Pentru a face față bolii, este necesar să găsiți acest obstacol și să-l eliminați, altfel boala se va întoarce din nou și din nou..
  Nefroscleroza rinichi la pisici - modificări ireversibile în țesuturile acestui organ, ca urmare a căreia scade eficiența rinichilor și se dezvoltă atrofia parenchimului. Simptome: apatie, apetit slab, sete, epuizare (frecvente în bolile renale). De regulă, nefroscleroza este o complicație a bolilor cronice de rinichi sau o consecință a unei boli infecțioase. Tratament - o încercare de a încetini procesul, de a ameliora simptomele.
  Orice patologie renală poate duce la o afecțiune care determină moartea a aproximativ 20% dintre pisicile în vârstă. Insuficiența renală cronică (CRF) se dezvoltă atunci când rinichii nu reușesc să facă față funcțiilor care le sunt atribuite. Adesea, CI este diagnosticat numai atunci când rinichii pisicii au eșuat - proprietarul observă o deteriorare bruscă a stării animalului, merge la clinică, dar uneori este prea târziu. Boala de rinichi a fost studiată suficient, au fost dezvoltate scheme de tratament eficiente - nu amâna vizita la medicul veterinar până mâine.
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Boala renală la pisici