Ascita la pisici: cauze, simptome și tratament

Hidrosia abdominală sau ascita la pisici nu este o boală independentă. Aceasta este o afecțiune care semnalează prezența unei probleme de sănătate grave și avansate. Ajutor de specialitate este necesar imediat. Dacă se suspectează ascită, autodiagnosticul și tratamentul aleatoriu nu au dreptul să existe și pot duce la moartea unui animal de companie în câteva zile. Cu toate acestea, nu vă panicați: ascita la pisici poate fi vindecată dacă nu pierdeți timp prețios..

Conținut

Cum să recunoaștem ascita?

Un semn tipic al ascitei este un abdomen strâns, foarte distins. Peritoneul crește sub presiunea fluidului care se acumulează în interior: dacă vă luați animalul de companie în mâini și îl țineți în poziție verticală timp de câteva minute, lichidul va curge în abdomenul inferior - abdomenul devine ca o pere. După ce ați dat drumul pisicii, după un timp puteți observa că burtica a devenit din nou uniformă pe ambele părți. În acest mod simplu, ascita abdominală la pisici se distinge de acumularea de fecale și / sau gaze, supraalimentare, balonare datorată invaziei helmintice etc..
Ascita la pisicile slăbite, în vârstă și diabetice se dezvoltă rapid, volumul de lichid ajunge la doi litri în doar câteva zile. Prin urmare, este necesar să consultați un medic cât mai curând posibil..
În stadiile incipiente, atâta timp cât există puțin lichid în peritoneu, pisica nu arată bolnavă. Dar cu cât se acumulează mai multe lichide în abdomen, cu atât simptomele ascitei devin mai strălucitoare la pisici: apetit slab, flatulență, vărsături, constipație sau diaree, depresie. Uneori există o creștere a temperaturii și anxietate extremă cauzată de dureri ascuțite în peritoneu. Pisica nu are grijă de haina de blană, se întinde pe o parte, respiră greu, se mișcă cu precauție.

Cauzele ascitei

În majoritatea cazurilor, ascita abdominală la pisici se dezvoltă ca o complicație a bolilor cronice (medicamente necontrolate) ale organelor interne. Cu risc de animale care suferă de pancreatită, ciroza, renal, cardiac sau insuficiență hepatică, Diabet. În plus, lichidul se poate acumula în interiorul peritoneului din cauza rănilor grave. Alte cauze ale ascitei la pisici:
 • obezitate-
 • exces de sodiu în organism (hrănire constantă cu alimente sărate, afumături, rinichi, cârnați, fructe de mare)-
 • încălcarea metabolismului proteinelor și / sau a sării apei-
 • peritonită (bacteriană, fungică etc.)-
 • hepatită-
 • neoplasme.
 • Tratamentul ascitei

  Ascita la pisici poate fi vindecată o singură dată pentru totdeauna prin identificarea bolii de bază. Prin urmare, împreună cu terapia simptomatică, se efectuează diagnostice profunde pentru a găsi cauza bolii. Dacă ignorați acest punct, este probabil ca lichidul să se acumuleze în peritoneu în mod constant, în ciuda utilizării corecte și în timp util a medicamentelor..
  Medicul determină prezența fluidului în peritoneu vizual și cu ajutorul palpării și percuției. Este important să furnizați informații detaliate despre toate bolile pe care animalul de companie le-a suferit vreodată. În plus față de testele biochimice de sânge și urină, este necesar să se efectueze o examinare cu ultrasunete și raze X, de preferință laparoscopie sau CT. Din păcate, ultimele două metode de cercetare nu sunt disponibile în fiecare clinică..
  Aportul de lichide este necesar pentru a determina compoziția acestuia - acest lucru va ajuta medicul să prescrie un tratament eficient pentru ascită la pisici. Pentru a reduce volumul de lichid acumulat în abdomen, se utilizează diuretice și medicamente care susțin funcția cardiacă, deoarece ascita duce adesea la insuficienta cardiaca. Asigurați-vă că reduceți aportul de lichide, îmbogățiți dieta cu proteine ​​(porții mici de calorii cu un minim de umiditate) și excludeți complet din meniu alimentele sărate. Dacă lichidul acumulat nu scade în volum, acesta este pompat cu o seringă printr-o puncție în peretele abdominal (paracenteza). A doua parte a tratamentului vizează combaterea bolii de bază.
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Ascita la pisici: cauze, simptome și tratament