Ascaris la pisici și cum să le faceți față

Mulți proprietari de pisici nu au nicio idee că animalul lor de companie poate fi purtător de paraziți..

Ascaris este infectat cu animale care nu ies din casă.

Modul în care va evolua boala depinde de starea de sănătate a animalului și de imunitate..

Ce sunt viermii rotunzi?

Există un întreg grup de paraziți care afectează organele interne ale unei creaturi vii. Viermii rotunzi sunt viermi rotunzi. În familie se disting diferiți reprezentanți. Pisicile sunt afectate doar toxocars - cresc până la 20 cm și toxacaride - ating o lungime de 10 cm.

Nematodele sunt gălbui, strălucitoare, netede și subțiri. Ouăle părăsesc corpul gazdei împreună cu fecalele. Larva rămâne viabilă timp de câțiva ani. Sunt extrem de contagioși.

Ascaris
Ascaris

Toxocarii pot migra de la intestine la ficat și plămâni, afectând alte organe. Viermii rotunzi la pisici apar atunci când mănâncă materiale contaminate - sol, obiecte de interior, alimente și altele. Unele tipuri de paraziți sunt transmise oamenilor.

Mecanismul infecției

Calea vieții ascarisului constă în mai multe etape. În prima etapă, ouăle sunt eliberate în mediu. Acest lucru se face prin fecalele animalelor infectate..

Pentru dezvoltarea în continuare a ouălor și formarea larvei, sunt necesare condiții favorabile:

  • umiditate crescută;
  • aer cald.

Paraziții intră în corpul noii gazde prin mâncare sau băutură. Sucul digestiv acționează asupra cojii ouălor și îl dizolvă. Larvele apar și intră în intestine. Cu sânge, acestea intră în plămâni, unde dezvoltarea este finalizată..

După ceva timp, larva migrează în bronhii, după care intră în gură cu tuse, este înghițită și ajunge în intestinul subțire. Ascaris devin adulți.

Paraziții sunt omniprezenți. Pisicile și pisicile adulte se pot îmbolnăvi. Bebelușii cu vârsta sub trei luni sunt cei mai sensibili la infecție. O iau greu și adesea totul se termină cu moartea..

Există o altă modalitate de a obține viermi rotunzi - prin uter. Prin urmare, dacă o pisică este infectată, atunci sunt și puii ei. Animalele din curte mănâncă rozătoare care pot transporta viermi.

Simptome de infecție

Semnele bolii sunt cele mai pronunțate la pisoi. La adulți, totul se desfășoară într-o formă latentă. Viermii din fecale apar doar atunci când un număr mare dintre aceștia se acumulează în corp.

Tratarea unei pisici
Tratarea unei pisici

Principalele simptome ale infecției cu paraziți la copii:

  • balonare;
  • haina plictisitoare;
  • subponderal.

În timp, se dezvoltă anemie, care se manifestă prin paloarea membranelor mucoase. Vărsăturile și diareea încep, sângele este vizibil în scaun. Uneori există o creștere a temperaturii și mâncărime în jurul anusului. Animalul este îngrijorat și lins în mod constant.

Datorită migrației larvelor, se observă diverse complicații la nivelul organelor interne - ascită, peritonită, pneumonie, tuse, leziuni hepatice. Cu un număr mare de ascaris, se dezvoltă obstrucție intestinală și se formează constipație. Pot bloca conductele biliare, ceea ce poate duce la icter..

Viermii albi din fecalele unei pisici nu apar imediat. Ouăle sunt invizibile cu ochiul liber. Animalul are o creștere a poftei de mâncare, dar nu se îngrașă. Animalele periodice se rostogolesc pe podea în al cincilea punct. Paltonul este plictisitor și ciufulit. Lângă ochi apar mici cruste maronii, care pot fi îndepărtate cu ușurință.

Tratamentul ascariazei la pisici

Simptomele infestării cu paraziți sunt similare cu alte boli. Prin urmare, sunt necesare diagnostice. Veterinarii prescriu o analiză, care constă în studiul fecalelor. În el, specialistul caută ouă de ascaris.

Pentru a determina gradul de infecție, analiza este luată de trei ori. O pauză de 10 zile se menține între ele. Cu invazivitate severă, adulții se găsesc în fecale și vărsături.

Ultrasunete
Ultrasunete

Pentru a exclude blocarea organelor animale, se efectuează o ecografie a cavității abdominale sau radiografie utilizând contrast.

Regimul de tratament pentru ascariază este standard, la fel ca în cazul infecției cu alte tipuri de helminti. Pisicii i se administrează medicamente antiparazitare. Cel mai adesea este Pirantel sau Albendazol.

Aceste două medicamente au următoarele efecte:

  • paralizia completă a viermilor adulți;
  • moartea larvelor;
  • făcând ouă inviabile.

Regimul de tratament este prescris individual. Medicamentele anti-viermi au un efect toxic, deci nu trebuie luate fără grijă. Folosit ca standard Pirantel (calculat ca 5 mg pe 1 kg de greutate corporală), Azipirină (0,5 comprimate pe 1 kg de greutate corporală) - ambele medicamente sunt luate o dată. Levamisol se pune subcutanat la o rată de 7 ml pe 1 kg de greutate.

Terapia se repetă după două săptămâni. În caz de deteriorare, au pus Gamavit și soluții speciale picură. Cu o invazie gravă, se manifestă intoxicația. Corticosteroizii și antihistaminicele sunt prescrise pentru ameliorarea simptomelor..

Nu utilizați antihelmintici pentru pisicile și pisicile însărcinate cu vârsta sub două luni. Nu creșteți dozele pe cont propriu, deoarece medicamentele sunt toxice și afectează negativ ficatul.

Dacă există un blocaj, se efectuează o intervenție chirurgicală. Spațiile trebuie igienizate. Patul, jucăriile, bolurile pisicii sunt bine spălate și șterse cu dezinfectanți. Podelele sunt spălate cu un agent de curățare.

Pisică bolnavă
Pisică bolnavă

Măsuri preventive

Lcel mai bun mod de a preveni apariția paraziților este efectuarea regulată a tratamentului antihelmintic. Farmacia veterinară vinde un număr mare de produse speciale. Acestea vin sub formă de picături și tablete și sunt destinate unei game largi de helminți.

Preparatele au adesea gust de pește sau de carne și sunt consumate cu nerăbdare de animale. Prevenirea se efectuează la fiecare șase luni. Nu este de dorit să permiteți unei pisici să mănânce rozătoare și păsări.

Este mai bine să așezați un covor de pantofi în fața ușii. Tava pisicii este curățată în mod regulat, este recomandabil să purtați mănuși. Accesul la pisici este limitat la stradă și la îmbrăcat guler guler.

Nu dați animalului dvs. de companie carne și pește crud, de preferință mâncare uscată. Numai apă purificată.

Este posibil să obțineți viermi rotunzi de la o pisică?

Persoana acționează ca o gazdă intermediară. Larvele nu își finalizează dezvoltarea în corpul uman, dar sunt capabile să migreze către ochi, sistemul nervos central, ficat, plămâni și inimă. În aceste locuri, viermii sunt predispuși la încapsulare.

Cea mai periculoasă este toxarioza pentru copii. În cazurile severe, este fatal. Principalele simptome ale infecției sunt febră mare, vărsături și diaree. Uneori există scăderea vederii sau anorexie.

Concluzie

Toate pisicile, chiar dacă sunt în interior 24 de ore pe zi, pot transporta paraziți. Prin urmare, după ce ați mângâiat haina, ar trebui să vă spălați pe mâini. Deparazitarea preventivă este obligatorie la fiecare șase luni.

Nu trebuie să contactați animalele fără stăpân, deoarece acestea pot fi o sursă de diverse infecții. Dacă trebuie să luați o pisică de stradă, atunci contactul cu aceasta este sever limitat și este plasat în carantină. În acest timp, se efectuează examinarea bolilor infecțioase și tratamentul paraziților.

Este mai bine să cumpărați pisoi în pepiniere cunoscute, deoarece crescătorii competenți monitorizează sănătatea animalelor de companie. Un astfel de bebeluș îl va încânta pe proprietar mult timp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ascaris la pisici și cum să le faceți față