Botulismul este o infecție de origine alimentară la pisici

Multe boli periculoase „înfloresc în culori luxuriante” în sezonul cald. Există multe motive pentru aceasta. Atât condițiile favorabile de mediu, cât și deteriorarea frecventă a alimentelor și hranei pentru animale joacă un rol. Din cauza hrănirii acestora din urmă există cazuri în care botulismul apare la pisici..

Important! Dacă nu doriți ca animalul dvs. de companie să primească această infecție periculoasă, ar trebui să urmăriți întotdeauna ce mănâncă exact..

Când pisica „umblă singură” și are capacitatea de a mânca conținutul coșurilor de gunoi, probabilitatea atât a botulismului, cât și a alimentelor „obișnuite” otrăvire. Cu cât observați mai repede semne de ceva greșit, cu atât vor exista mai multe șanse pentru un rezultat reușit..

Informații despre agentul cauzal și tabloul clinic

Botulismul este o boală transmisă de alimente, pentru apariția căruia clostridium botulinum este „responsabil”. Acesta este un microorganism comun al solului care se poate înmulți în mod activ și poate trăi într-un mediu fără oxigen. Mai precis, oxigenul este o otravă mortală pentru acest clostridiu.. Pisicile sunt destul de rezistente la boli și, prin urmare, cazuri reale de botulism - unități. Mult mai des este confundat cu intoxicația alimentară obișnuită și chiar salmoneloză. Dintre cele șapte serotipuri de clostridium botulinum, se crede că numai varianta „C” provoacă boli la pisici. Toate celelalte tipuri nu pot infecta aceste animale.

Este important! De la pisică la pisică sau de la pisică la persoană, boala nu se transmite în niciun caz. Boala poate apărea numai dacă animalul mănâncă carne alterată sau produse vegetale.

De aceea nu folosiți niciodată conținutul frigiderului care a fost acolo de o săptămână sau două pentru a vă hrăni animalele de companie. Aruncați toate alimentele stricate dintr-o dată. Care sunt simptomele botulismului la pisici?

Ceea ce face ca botulismul să fie înfricoșător este capacitatea sa de a provoca paralizie. Cel mai evident simptom este incapacitatea pisicii de a-și mișca chiar și picioarele, dar un astfel de tablou clinic indică etapele terminale (finale) ale bolii. Slăbiciunea musculară este primul simptom. Mai întâi înghite membrele posterioare, mișcându-se inevitabil spre picioarele anterioare și gât, provocând în cele din urmă paralizia tuturor picioarelor. Insidiositatea botulismului este că primele semne clinice pot apărea atât la câteva ore după consumul de alimente contaminate, cât și la câteva zile după aceea.

Cu toate acestea, experiența medicilor veterinari din diferite țări ale lumii indică faptul că este ușor neîndemânare apare aproape imediat. Dacă pisica începe să se împiedice din senin sau se comportă într-un fel sau altul necorespunzător, sunați imediat medicul veterinar. Cu cât începe tratamentul mai repede, cu atât este mai puțin probabil ca pisica să fie paralizată..

Diagnostic și terapie

Asigurați-vă că spuneți specialistului hrănire și preferințele alimentare ale pisicii tale. Dacă animalul dvs. de companie este cu câteva zile / săptămână înainte de apariția semnelor clinice "laudat cu „ai prins un șoarece, sau înaintea ochilor tăi a scotocit gunoiul, asigurați-vă că raportați acest fapt medicului veterinar. Dacă apar simptome, medicul va face cu siguranță o radiografie toracică. Faptul este că în cazurile severe botulismul poate provoca „paralizie” plămânii, care este de obicei un semn că boala este potențial fatală.

Cum se tratează botulismul la pisici? Pisica trebuie internată în spital. Cel mai probabil, va trebui să recurgeți la nutriția parenterală (printr-o venă). În cazurile în care starea animalului este mai ușoară, alimentele sunt introduse printr-un tub introdus în esofag. Principalul medicament pentru tratament este antitoxina de tip C. De obicei, durează cel puțin trei săptămâni pentru a vă recupera complet. Cu un început precoce al tratamentului, acest timp este redus la o săptămână. Procentul deceselor este destul de ridicat și, prin urmare, prevenirea este extrem de importantă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Botulismul este o infecție de origine alimentară la pisici