Ascaris la pisici: modalități de infectare, diagnostic și metode de tratament

Bolile de viermi ale pisicilor rețin anual palma printre cele mai frecvente patologii. Este foarte dificil să găsești o pisică care nu a suferit de consecințele infecției cu viermi paraziți în întreaga sa viață. Cel mai frecvent și mai numeros tip de parazit este viermele rotund la pisici..

Informatii de baza

Rețineți că sunt de tip viermi rotunzi, adică nematod. Majoritatea acestor creaturi vii nu au nimic de-a face cu stilul de viață parazit. Să presupunem că există mii de soiuri de nematode ale solului, aceleași râme aparțin și acestui tip. Dar există și multe specii parazite. Ele sunt adesea cauza unor probleme grave de sănătate și pot duce la moarte (în special în cazul pisoiilor). În lungime, unele tipuri de viermi pot ajunge la 15 cm. O caracteristică interesantă a viermilor rotunzi este tendința lor de "înot liber". Pur și simplu, nu sunt fixate pe mucoasa intestinală, ci preferă să se miște în grosimea conținutului său..

Dintre speciile de nematode feline, cel mai frecvent este Toxocara, adică Toxocara cati. Oricum ar fi, toate bolile cauzate de viermi rotunzi pot fi numite în siguranță ascariază. Există simptome comune, caracteristice ale ascariazei la pisici??

Viermii de acest tip nu sunt deosebit de periculoși pentru pisicile adulte, dar în corpul pisoiilor și pisicilor bătrâne, paraziții au un obicei prost de a se reproduce în cantități uriașe. Acest lucru, în primul rând, duce la epuizare și, în al doilea rând, având în vedere volumul de indivizi, poate contribui la ruperea pereților intestinali. La pisoi, o trăsătură deosebit de caracteristică este o balonare puternică a abdomenului, prezentată în fotografie (arată foarte „bine hrănite”, deși coastele ies din sub piele), animalele au în mod constant constipație / diaree, pofta de mâncare este redusă, vărsături, este posibilă întârzierea în creștere și dezvoltare.

Dacă numărul de viermi este mic, semnele de ascaris la pisici pot fi complet absente.. Este posibil să se identifice faptul infecției numai atunci când vizitați clinica veterinară, atunci când medicul veterinar va analiza fecalele.

Căi tipice de infecție

Pentru toți aceiași pisoi, infecția intrauterină este caracteristică., când larvele parazite traversează bariera placentară. De asemenea, multe specii sunt capabile să ajungă (în timpul migrației larvelor) în glandele mamare, astfel încât bebelușii ridică paraziți pur și simplu supt laptele matern în prima zi..

Cu toate acestea, încă calea alimentară standard de infecție este mai frecventă (adică prin mâncare) atunci când pisica mănâncă alimente sau bea apă infectată cu ouă de viermi paraziți. Cel mai adesea, ei zboară cu aerul și sunt transportați de apă, fiind spălați din fecalele persoanelor infectate. Există cazuri în care unele specii au nevoie de o gazdă intermediară, în organismul căreia larva se maturizează până la o stare invazivă (adică capătă capacitatea de a infecta). De regulă, astfel de „incubatoare” sunt viermi și melci. Cu toate acestea, larvele viermilor paraziți pot fi adesea găsite la rozătoare și păsări, astfel încât orice pisică, cel puțin din când în când pe stradă, se poate infecta..

În general, ciclul de dezvoltare al multor viermi rotunzi paraziți este destul de complicat și spinos. Când larvele sau ouăle intră în tractul gastro-intestinal al gazdei finale (adică pisicile), paraziții mici roiesc prin mucoasa intestinală, ajungând în vasele de sânge. După ce au atins obiectivul, aceștia intră în fluxul sanguin general și încep să migreze prin corp, ajungând uneori la ficat, rinichi și creier.

Dar scopul lor principal este plămânii, în care larvele petrec aproximativ câteva săptămâni. Când vine momentul, se târăsc în bronhiile mari, provocând un reflex puternic de tuse. În timpul unei tuse, paraziții tusesc în cavitatea bucală și sunt înghițiți, intrând din nou în intestine. De data aceasta ei rămân acolo, maturându-se la adulți, ajungând la maturitate sexuală și începând să se înmulțească intens. din fericire, multe tipuri de nematode sunt dioice și, prin urmare, nu are loc creșterea geometrică a populației.

În timpul migrației, unele larve de viermi rotunzi pot fi încapsulate în mușchi și organe interne (așa cum am scris deja). Cei dintre ei care sunt „norocoși” să se afle în glandele mamare sunt capabili să iasă din hibernare în timpul sarcinii. Ulterior, acestea intră în lapte și infectează pisoii. Există, de asemenea, cazuri cunoscute când viermii rotunzi au crescut la o stare adultă, în timp ce se aflau în ficat și rinichi. Firește, în acest caz, animalul s-a simțit foarte rău, murind din cauza eșecului acestor organe sau din cauza peritonită.

Important! De regulă, este imposibil să te infectezi cu viermi rotunzi de la o pisică, dar totul depinde de specie. Există cazuri în care copiii și persoanele în vârstă au fost infectate cu viermi „nespecifici” pentru oameni. Prin urmare, nu uitați de măsurile de igienă personală.!

Metode de diagnostic și tratament

În unele cazuri, este posibil să vedeți adulți plecând cu fecale. Uneori (cu infestare puternică) paraziții ies cu vărsături. Dar mai des trebuie să utilizați analiza microscopică a fecalelor. Deoarece ouăle fiecărui tip de vierme sunt foarte specifice, de obicei nu există probleme cu determinarea speciei agentului patogen..

Pentru a crește șansele de a găsi ouă, uneori se folosește o culoare contrastantă a probei testate. De obicei, „dovezile” sunt abundente, dar în unele cazuri este necesar să se ia mai multe probe pentru a îmbunătăți precizia diagnosticului. Dar, repetăm ​​încă o dată, cu o invazie mai mult sau mai puțin pronunțată, nu este necesar să se ajungă la astfel de „trucuri”.

din fericire, tratamentul ascariazei la pisici este sigur, simplu, relativ ieftin. Există sute de antihelmintic, când sunt prescrise, viermii paralizați și morți ies cu fecale în câteva ore. Merită luat în considerare faptul că medicamentele antihelmintice standard nu ucid larvele și ouăle paraziților și, prin urmare, necesită deparazitare repetată. De regulă, ar trebui să se facă la intervale de câteva săptămâni după prima. În mod ideal, este necesar să se trateze pisoi înainte de fiecare vaccinare (cu invazie helmintică, imunitatea normală nu va fi dezvoltată). Dacă pisica ta își petrece cea mai mare parte a timpului în aer liber, se recomandă insistent efectuarea deparazitării în scop preventiv.

Prognoza și măsurile preventive

Dacă nu întârziați tratamentul, atunci prognosticul este favorabil (cu excepția unor cazuri). În situații avansate, pisoii mor adesea de epuizare și intoxicație. Cum poți împiedica pisica să primească viermi rotunzi?? Prevenirea ar trebui să includă următoarele măsuri:

  • Înainte de sarcină (sau în stadiile incipiente), o pisică trebuie tratată cu medicamente pentru deparazitare. Acest lucru reduce semnificativ riscul transmiterii paraziților la pisici..
  • Pisoii trebuie tratați imediat pentru paraziți, au împlinit vârsta legală (minimum patru săptămâni). Este recomandabil să vă consultați cu medicul veterinar înainte de a face acest lucru. Acest lucru trebuie făcut înainte de (!) Prima vaccinare. Citiți întotdeauna cu atenție instrucțiunile pentru medicamentul utilizat!
  • observa asta chiar și o pisică tratată și fără viermi se poate infecta chiar și a doua zi, întrucât nu se formează în ea nicio imunitate. Dacă observați orice semne de infestare, tratați imediat animalul. Dacă pisica dvs. este expusă riscului, acest lucru trebuie făcut cel puțin o dată pe trimestru și, în mod ideal, lunar. De exemplu, acest lucru se aplică animalelor care își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber, precum și celor care primesc în mod regulat carne / pește crud..
  • Multe tipuri de viermi (heartworm, de exemplu) au o referință geografică clară, întâlnire numai într-o anumită regiune. Dacă zona dvs. este specifică pentru anumite tipuri de ascariază, vă rugăm să consultați medicul veterinar. Acesta din urmă va putea elabora un regim de prevenire eficient.
  • Utilizare gulere de purici și alte produse insecticide / acaricide pentru a vă proteja animalul de companie de insectele parazite, deoarece acestea sunt adesea purtătoare de boli ale viermilor.

Nu practicați niciodată tratament acasă fără a vă consulta mai întâi medicul veterinar! În cazuri deosebit de „norocoase”, îți poți otrăvi pur și simplu animalul de companie.

Alte măsuri de prevenire a ascariazei

Scoateți fecalele din cutia de gunoi zilnic. Clătiți bine tava folosind orice înălbitor cu clor sau alt dezinfectant. Clătiți foarte bine cutia de gunoi sub apă curentă, deoarece aceste preparate sunt dăunătoare sănătății pisicii dvs. Suprafețele care pot fi contaminate cu ouă de viermi rotunzi sunt, de asemenea, tratate cu atenție cu soluții apoase de înălbitor. Spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce ați manipulat litiera. Amintiți-vă că unele tipuri de paraziți sunt transmise oamenilor!

Este foarte important să nu permiteți copiilor să intre în contact cu fecalele de pisică., de ce pe locurile de joacă adiacente casei trebuie să curățați în mod regulat, șmirghelele sunt acoperite cu atenție cu folie sau încuiate. Amintiți-vă că ouăle de ascaris, dacă sunt în sol, rămân periculoase pentru oameni și animale de companie timp de câțiva ani.

Igiena strictă este deosebit de importantă pentru copii. Nu lăsați copiii mici să se joace în zone potențial contaminate. Orice nisip nedeschis este un teren de reproducere pentru viermi. În plus, dacă aveți o zonă suburbană, vă faceți griji cu privire la gardurile de înălțime suficientă. Nu numai că se vor închide de vecinii nebuni, dar vor împiedica și animalele fără adăpost, potențial infectate, să intre pe teritoriu..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ascaris la pisici: modalități de infectare, diagnostic și metode de tratament