Boala zgârieturilor pisicii - felinoza

Cei care au o pisică acasă știu probabil despre boala zgârieturilor pisicii. Aproape toți am fost zgâriați măcar o dată de o pisică. Majoritatea zgârieturilor se vindecă rapid, dar uneori se dezvoltă inflamație.

Acest lucru poate fi ușor explicat prin faptul că ghearele animalului sunt pline de diverse microorganisme. O pisică, pe de altă parte, merge pe jos, își vizitează tava, îngropă fecalele, așa că pe labele sale există un număr imens de microorganisme patogene. Când un animal te zgârie, transportă bacteriile din gheare în rana ta, ceea ce poate provoca inflamații severe. Animalele fără stăpân reprezintă un mare pericol, întrucât, mergând de-a lungul străzii și în coșul de gunoi, deseori trec prin secrețiile (chiar dacă sunt uscate) ale altor animale fără stăpân care sunt fie bolnave, fie purtând boli infecțioase periculoase.

Felinoza se referă la zooantroponoză, adică la boli în care o persoană se poate infecta de la un animal. Agentul cauzal este o bacterie din familia Bartonella. În ciuda faptului că infecția este acută, nu există un pericol special pentru sănătate și viață. Bartonelele se înmulțesc inițial în locul în care intră în corp - centrul principal sau poarta infecției.

Apoi, odată cu fluxul sanguin, microorganismele patogene intră în ganglionii limfatici din apropiere. Funcția lor principală este de a „filtra sângele” din bacterii, viruși, ciuperci. Ganglionii limfatici încearcă să reducă la maximum numărul agenților patogeni, așa că sunt primii care reacționează - se inflamează. De obicei, bacteria nu se răspândește mai mult, nu afectează organele interne.

Fii atent cu pisicile

Boala dispare de obicei de la sine - se oprește. Cu toate acestea, uneori organismul are nevoie de ajutor pentru a face față rapid bolii..

Pisicile se infectează de purici, în care trăiește Bartonella (dar nu pentru mult timp, doar 9 zile). Pentru oameni puricii nu sunt periculoși. Vă puteți infecta de la o pisică (mai rar un câine). Agentul cauzal se găsește în concentrație mare în salivă. Prin urmare, nu numai zgârieturile sunt periculoase, ci și mușcăturile..

Cauzele bolii zgârieturilor pisicilor

Zgârieturi și mușcături de la un animal bolnav. Mai mult de jumătate din pisici poartă bartonella. Deosebit de periculoase sunt persoanele fără adăpost sau cele ținute în condiții insalubre. Dinții și ghearele acestor pisici sunt pline de microbi cauzatori de boli. Prin urmare, chiar și cea mai mică rană de pe piele sau membrană mucoasă este suficientă, în care bacteriile pot pătrunde, pentru ca o persoană să dezvolte o boală..

De asemenea, a fost raportată boala zgârieturilor la pisici la copii. Acest lucru se explică prin faptul că bebelușii sunt mai des interesați de animale decât de adulți. Mulți se apropie fără teamă de străbătătorii sălbatici, încercând să le prindă și să le joace. O pisică rară îi va plăcea asta. Și în autoapărare, ea eliberează ghearele sau își folosește dinții, infectând astfel copilul.

Dacă ați avut felinoză cel puțin o dată, atunci, cel mai probabil, a doua oară nu riscați să suferiți de aceasta. Imunitatea este dezvoltată.

Simptomele bolii zgârieturilor pisicilor

Pisica în sine nu va avea niciun simptom, așa că nu poți ști cu siguranță dacă cea sănătoasă este în fața ta. mustață sau purtător Bartonella. Și numai după ce pisica te scutură cu laba, te poți asigura că te-ai infectat. Prin urmare, toate simptomele descrise mai jos sunt caracteristice oamenilor..

Din momentul în care pisica se scarpină până când apar primele semne, durează de la o săptămână la o lună și jumătate. 2 forme ale bolii: tipice și atipice.

Formă tipică

În primul rând, chiar rana de zgârietură sau mușcătură devine roșie și inflamată. Apoi se formează papule, care se transformă treptat în abcese. Ganglionii limfatici cei mai apropiați de poarta infecției (rană) se măresc (din cauza inflamației) și devin dureroși. Abcesele se usucă, apare deasupra o crustă, care dispare curând, fără a lăsa urme în urmă. Dacă nu vrei o cicatrice, nu rupe coaja. Așteptați să cadă de la sine.Zgârieturi de pisică

După 2 săptămâni, ganglionii limfatici încep să se inflameze. Boala zgârieturilor pisicii, limforeteticuloză benignă, felinoza sunt toate un nume pentru boală. Dimensiunea unui nod poate ajunge la o cutie de chibrituri, mult mai rar, aceasta devine 10 cm. Pe fondul inflamației, temperatura crește. Toată lumea are un mod diferit, în funcție de imunitate. Cei care o au puternic au rareori probleme. Durează câteva săptămâni, apoi vine recuperarea.

Forme atipice

Forma oculară apare atunci când un agent patogen intră în conjunctiva ochiului din saliva unui animal de companie bolnav. Ulcerele, granulomatoza apar pe ea, pleoapele se umflă, devin roșii. Ochii cu greu se pot deschide. Și limfadenita începe în nodurile mandibulare și parotide.

Neuroretinita este o inflamație a capului nervului optic. Nodulii apar pe retină, o pată „în formă de stea”, vasele fundului sunt puternic modificate. Starea de sănătate rămâne aceeași, dar viziunea unui ochi scade dramatic.

Este extrem de rar să se dezvolte forma atipică neurologică a bolii zgârieturilor la pisici. Mușchii răniți, apar radiculită, mielită, dar procesele inflamatorii ale meningelor și ale creierului în sine sunt foarte rar înregistrate. Dar totuși, uneori se dezvoltă encefalită, meningită. Dar aceste simptome apar doar la câteva săptămâni după apariția unei reacții din ganglionii limfatici..

Ficatul și splina pot suferi, de asemenea, de o formă atipică. Apar granuloame (noduli), temperatura sare, ca undele, dacă întocmești un grafic. Un test de sânge poate spune multe. Bilirubina, precum și AST și ALT sunt crescute, alte enzime hepatice sunt, de asemenea, mai mari decât în ​​mod normal. O ecografie va arăta că organele sunt mai mari decât dimensiunea lor normală, există sigilii (noduli).

Endocardita, osteomielita sunt mai puțin frecvente.

nu înclinați fața spre pisică, altfel puteți răni ochiul

Tratament pentru boala zgârieturilor pisicilor

Dacă ați fost diagnosticat cu boală de zgârieturi de pisică, tratamentul va fi administrat numai pentru a menține corpul puternic pentru a-l ajuta să facă față infecției mai repede. Boala în sine poate dispărea. Dar de ce să înduri săptămâni întregi dacă poți să-ți iei adio de la simptome mult mai repede și să dobândești imunitate persistentă la boală?

De la medicamente, sunt prescrise antihistaminice, antiinflamatoare (doar fără steroizi!), Medicamente antibacteriene care acționează asupra Bartonella (de obicei doxiciclina, eritromicina, rifampicina, gentamicina și altele). Dozajul va fi prescris de medicul dumneavoastră..

Pisica nu trebuie tratată. Ea nu suferă de această bacterie. Trebuie doar să fii atent. Chiar dacă după o zgârietură nu dezvoltați simptome de felinoză, nu există nicio garanție că nu se va dezvolta o altă infecție (care nu este doar pe ghearele pisicilor, în special cele care merg pe cont propriu).

Prevenirea bolii zgârieturilor pisicilor

Atenție la pisici!

Prevenirea felinozei este elementară. Evitați zgârierea și mușcăturile de pisică. Și pentru aceasta, nu vă apropiați, nu ridicați animale de companie necunoscute, necunoscute sau rătăcite. Nu face furioasa ronronare, care își pierde ușor cumpătul. Nu lăsați copiii să se joace cu pisici (fără adăpost sau animale de companie) dacă animalul este agresiv sau dacă jocul în sine provoacă disconfort sau durere pisicii.

Nu există vaccinuri. Boala nu este fatală și rareori provoacă complicații grave. Da, și aproape toată lumea a avut această boală în copilărie, când târa pisoii de urechi sau coadă, ale căror gheare și dinți sunt ascuțiți, ca ace.

Program TV despre boala zgârieturilor pisicilor. Priveste filmarea.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boala zgârieturilor pisicii - felinoza