La ce vârstă pisicile pot fi luate de la o pisică și date unui nou proprietar

Într-un mediu nou, departe de mama, frați și surori, pisicuța este supusă unui stres sever, astfel încât înțărcarea timpurie de la pisică nu este sigură pentru animalele mici. Mai mult, pisoii separați prematur de mama lor sunt mai predispuși la răceli și boli infecțioase decât alții. La ce vârstă puteți da pisoi unei alte familii depinde de rasă și de condițiile pe care le pot oferi noii proprietari. Unele rase au trăsături de personalitate care sunt puternic descurajate să le ignore..

1 Vârsta optimă pentru mutarea într-o nouă familie

Deși fiecare rasă are propriile sale caracteristici, există reguli generale pentru momentul în care pisicile ar trebui donate. În perioada cuprinsă între 8 și 10 săptămâni, aceștia încetează treptat să bea lapte matern, învață să mănânce singuri. La vârsta de trei luni pot fi luate de la pisică și date noi stăpâni..

12-13 săptămâni este vârsta optimă pentru ca un pisoi să înceapă o viață independentă din mai multe motive:

  • bebelușul este dezvoltat din punct de vedere fizic și emoțional;
  • obișnuit cu mâncarea solidă;
  • nu timid, se obișnuiește repede cu noul mediu;
  • imunitatea sa este suficient de dezvoltată;
  • primele vaccinări primite.

Este permis să luați un animal de companie la o nouă familie la o vârstă mai timpurie în cazurile în care pisica a murit după nașterea descendenților sau, dintr-un anumit motiv, refuză să hrănească pisoii nou-născuți.

1.1 Caracteristicile maturării unor rase

Pisoii din unele rase se confruntă cu o pauză timpurie cu mama și frații lor deosebit de greu. Acest lucru este valabil mai ales pentru rasa britanică, Sphynxes, Scoțiană și Maine Coon.

1.1.1 pisică britanică

Crescătorii cu experiență recomandă ca britanicii să fie luați din familie la vârsta de patru luni, deoarece această rasă se caracterizează printr-o legătură specială între pisică și descendenții ei..

Aceste animale au un caracter dificil, așa că un pisoi care nu a primit educația necesară de la mama sa, crescând, poate deveni nesociabil și chiar agresiv.

1.1.2 pisică scoțiană

Scoțienii se obișnuiesc cu ușurință cu o nouă casă, dar, la fel ca britanicii, pisicuțele sunt atașate de mama lor - este optim să duci un copil la o familie nu mai devreme de 3-4 luni.

Pisicuțele scoțiene se obișnuiesc foarte repede cu casa, un animal adult trece printr-o schimbare grea a locului de reședință, deci nu este recomandat să dați pisicilor crescute altor mâini.

1.1.3 Maine Coon

Maine Coon este cea mai mare rasă de pisici domestice. Creșterea Maine Coon durează până la trei ani, pisoii cresc puțin mai târziu decât bebelușii altor rase, deci este util să rămână cu mama lor mai mult.

Un pisoi din această rasă este ales și rezervat când are 8-10 săptămâni și este dus într-o casă nouă nu mai devreme de 3,5-4 luni.

1.1.4 Sfinx

Unii crescători recomandă să ia un pisoi Sphynx la vârsta de 1-2 luni, deoarece bebelușii sociabili se obișnuiesc rapid cu noul proprietar. Dar pielea delicată a animalelor necesită o îngrijire specială, animalul de companie este sensibil la schimbările de temperatură, frică de hipotermie.

Dacă stați cu o pisică timp de până la 3-4 luni, veți beneficia micul sfinx.

2 De ce este periculos înțărcarea timpurie

Luând pisoiul de la mamă înainte de termen, crescătorii privează bebelușul de laptele matern, cu care animalul primește nu numai nutriție completă, ci și anticorpi necesari pentru protejarea împotriva bolilor periculoase. Înțărcarea timpurie afectează negativ psihicul pisoiului, care în viitor îi va afecta comportamentul.

2.1 Stresul pentru pisoi și pentru pisica mamă

Găsindu-se singur, pisoiul este trist, căutându-și mama, colegii de joacă. Stresul experimentat afectează negativ nu numai corpul fragil al animalului, ci și pisica, al cărei instinct îl va împinge să caute descendenții dispăruți. Merită să așteptați până când bebelușii stau ferm pe picioare și încep să mănânce alimente complementare, iar pisica adultă va avea timp să satisfacă instinctul matern.

Stresul atunci când se mută într-un nou loc de reședință este inevitabil pentru animal, dar poate fi minimizat dacă obișnuiți treptat pisoiul cu independență, pentru o perioadă scurtă de timp, înțărcându-l de mama sa. Acest lucru se face prin închiderea animalului de companie pentru o vreme într-o altă cameră, crescând treptat timpul în care pisoiul este singur. Așa că se va obișnui repede cu faptul că nu sunt mame și frați în apropiere.. Pregătirea pentru viața independentă începe la vârsta de o lună.

2.2 Probleme de adaptare într-o casă nouă

Un pisoi înțărcat de la mama sa înainte de termen are probleme de adaptare fizică și psihologică. Le ia mult timp să se adapteze la noile condiții, le este frică de oameni și de alte animale de companie, se tem să nu fie singuri. În viitor, astfel de pisoi se dovedesc a fi temători, dependenți de proprietar, de animale suspecte..

Adaptarea fizică a unui pisoi sub 10 săptămâni este, de asemenea, dificilă. Un bebeluș obișnuit să bea lapte matern are dificultăți în asimilarea alimentelor complementare, poate avea o reacție negativă la alimentele noi, provocând diaree sau constipație.

Imunitatea care nu este complet formată nu poate face față agenților patogeni ai bolilor infecțioase, hipotermiei. Pisoii sunt aduși în casă prea mici, sub vârsta de un an, mor mai des de boli și malnutriție..

Un bebeluș separat prematur de o pisică nu este obișnuit cu cutia de gunoi, ceea ce nu va mulțumi proprietarii. Este mai ușor să învățați un animal să folosească o așternut de pisici când are 2,5-3 luni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce vârstă pisicile pot fi luate de la o pisică și date unui nou proprietar