Bronșită la pisici: simptome și tratament

Bronșita la pisici este o inflamație a mucoasei traheei și a arborelui bronșic. Procesul inflamator reduce funcția de protecție și, în general, afectează funcționarea bronhiilor, deschizând literalmente plămânii către microbi patogeni. Opinia că bronșita nu poate fi tratată este greșită: această afecțiune trece cu ușurință de la o formă acută la una cronică, subminând imperceptibil sănătatea animalului de companie.

Conținut

Ce este bronșita la pisici

Ca extensie a traheei, arborele bronșic se ramifică și pătrunde în plămâni. Din interior, bronhiile sunt acoperite cu o membrană mucoasă ciliază care îndeplinește funcții importante: aici aerul este încălzit și curățat de mici particule străine. Multe bacterii patogene se așează pe membrana mucoasă a bronhiilor sănătoase, care sunt îndepărtate din corp în timpul procesului de tuse. Prin urmare, tratamentul în timp util al bronșitei la pisici nu este doar scăparea unui animal de companie dintr-o tuse epuizantă, ci și o măsură preventivă împotriva altor afecțiuni mai periculoase..
În majoritatea cazurilor, bronșita pisicii se dezvoltă ca urmare a hipotermiei. Animalele de companie care nu părăsesc niciodată apartamentul sunt, de asemenea, expuse riscului. Un animal de companie poate îngheța după scăldat, adormind pe un pervaz sau gresie rece. Pentru o pisică slab sănătoasă, este suficient să beți apă rece. Alte cauze ale bronșitei:
 • alergii, astm-
 • avitaminoza-
 • scăderea imunității-
 • particule de substanțe agresive prinse în bronhii (substanțe chimice, otrăvuri, solvenți etc.)-
 • infecții virale și bacteriene-
 • invazii helmintice.
 • Semne de bronșită

  Simptomele bronșitei la pisici depind de forma bolii. În bronșita acută, în primele trei zile există o ușoară creștere a temperaturii, tuse uscată cu fluierat, apatie, apetit scăzut, secreție nazală groasă. Apoi, flegma începe să iasă în evidență, tusea devine umedă, fluierele din piept sunt înlocuite de scufundări. Descărcarea nazală este acum limpede și lichidă, temperatura scade la normal. Convulsiile severe de tuse pot provoca vărsături spumante pline de spută.
  Dacă bronșita este o complicație a alergiilor, mâncărimea, strănutul, scurgerea ochilor, umflarea labelor și / sau botul se alătură simptomelor. Dacă este o infecție virală sau bacteriană, temperatura este foarte ridicată, pisica pare foarte bolnavă și deprimată, pot apărea probleme cu tractul gastro-intestinal.
  Bronșita cronică la pisici trece neobservată mult timp: accese rare de tuse dureroasă uscată după ce ați băut apă rece, după aerisirea camerei. Cel mai adesea, proprietarii cred că pisica s-a înecat. Cu toate acestea, tusea devine mai puternică, pofta de mâncare se înrăutățește, dragul doarme mult și se mișcă puțin. Temperatura poate crește ușor sau rămâne în limitele normale. Perioadele de exacerbări sunt urmate de perioade de odihnă relativă, când animalul de companie arată viguros și sănătos. Dar boala revine din nou și din nou pentru cel mai mic motiv: curent, somn pe pervaz, scăldat, stres etc..

  Tratamentul bronșitei

  Bronșita cronică provoacă adesea dezvoltarea astmului, un proces inflamator acut se răspândește în plămâni, provocând pneumonie. Prin urmare, tratamentul bronșitei la pisici poate fi încredințat doar unui medic veterinar. În funcție de simptome, medicul va dezvolta o schemă care include o gamă largă de medicamente: antipiretice, expectorante, antiinflamatoare, medicamente imunostimulatoare, antibiotice. Este recomandabil să folosiți remedii homeopate, medicamente pe bază de plante, vitamine, fortifiante. Cei mai buni „prieteni” ai bronșitei sunt frigul, umezeala și curentul de aer. Pentru a accelera procesul de vindecare, trebuie să oferiți animalului de companie pace și căldură, mâncarea și apa ar trebui să fie ușor calde. În sezonul rece, nu ar trebui să-ți lași animalul să meargă la plimbări lungi..
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Bronșită la pisici: simptome și tratament