La ce vârstă se pot da pisoii?

Mulți proprietari de pisici nu au ocazia să-și păstreze pisoii, motiv pentru care sunt deseori dați în „mâini bune” la o vârstă fragedă. Dar bebelușii imaturi pot muri fără o pisică mamă. Prin urmare, este important să știm când pot fi dăruiți pisoii, astfel încât noii lor proprietari să nu se îngrijoreze de sănătatea animalelor de companie..

Perioada de la 1 la 12 săptămâni de viață a unui pisoi este critică, deoarece animalul se formează mental și emoțional. Crescătorul trebuie să monitorizeze creșterea și dezvoltarea unei pisici tinere sau pisici și să creeze condiții favorabile pentru o etapă de tranziție în viața animalului. Este imposibil să dăruiți o creatură fragilă și slabă altor oameni în acest moment. Dacă, totuși, pisoii sunt luați de la pisică și dați în mâinile greșite prea mici, există un risc ridicat de probleme, inclusiv:

 • Dezvoltarea bolilor și patologiilor;
 • Scăderea imunității;
 • Dificultăți în hrănirea animalului de companie;
 • Probleme de comportament la pisici mici;
 • Adaptare socială dificilă a animalului.

Proprietarul unei pisici mamă ar trebui să fie conștient de posibilele riscuri și să nu dea pisoi nimănui până nu vor fi maturi..

Sănătate precară și imunitate scăzută

Dezvoltarea sistemului imunitar la pisici se încheie la vârsta de 12 săptămâni. După 8 săptămâni, imunitatea pe care pisoiul a moștenit-o de la mamă se termină, dar imunitatea care s-a format după vaccinarea obligatorie începe să funcționeze activ. În această perioadă, pisicile sunt deosebit de sensibile la diferite boli, motiv pentru care nu trebuie administrate altor persoane din cauza riscului ridicat de infectare a animalului de companie.

Puteți lua un pisoi de la o pisică de la vârsta de 8 săptămâni pentru a primi vaccinările necesare. Cu toate acestea, imediat după procedură, animalele de companie tinere trebuie returnate mamei, deoarece efectul vaccinului începe în timp. Aceeași perioadă pentru pisici coincide cu înțărcarea de la alăptare, care ar trebui să aibă loc treptat și până la 12 săptămâni de viață a unui pisoi va fi complet terminată..

După o anumită perioadă de timp, pisicile trebuie administrate pentru re-vaccinare pentru a întări imunitatea. Acest lucru este uneori disprețuit de noii proprietari, motiv pentru care animalul de companie este expus la diferite boli. Crescătorul ar trebui să ia în considerare dacă poate avea încredere în astfel de oameni și le poate da animalul sau poate găsi alți proprietari..

Nutriție și igienă

Laptele matern este o componentă importantă a nutriției pisicilor. Oferă animalelor sursa necesară de energie, vitamine și minerale, precum și construiește sistemul imunitar și stimulează digestia. O pisică tânără nu poate câștiga greutatea corporală necesară fără laptele matern. Cu toate acestea, pentru a da un pisoi pentru viața ulterioară într-o altă familie, este necesară înțărcarea unei pisici..

Este necesar să înțărcați pisoii din sânul unei pisici mamă în etape, începând cu 8 săptămâni din viața unui bebeluș. Dacă începeți să faceți acest lucru mai devreme, există riscul îmbolnăvirii animalului din cauza scăderii imunității: probleme cu tractul respirator, slăbiciune constantă, apariția strănutului..

La prima perioadă de înțărcare, se recomandă ca, în loc de hrănire regulată, să dați pisica periodic unuia dintre membrii familiei, astfel încât pisoii sări peste mesele obișnuite. Este important, în același timp, să obișnuiești treptat pisica cu hrană solidă cu drepturi depline..

Înțărcarea pisicilor se încheie complet la vârsta de 3 luni. Această etapă este primul pas serios al unui pisoi spre vârsta adultă. Dar chiar și în acest moment, mama trebuie să-și susțină bebelușul, să-l învețe să facă față singur dificultăților, apoi tânăra pisică se adaptează rapid noilor condiții.

Al doilea pas important al unei pisici tinere este abilitatea dobândită de a folosi litiera. De multe ori proprietarii cred că pot oferi pisoii familiarizați cu toaleta lor. Dar crescătorii nu iau în considerare faptul că pisicile nu se obișnuiesc întotdeauna repede cu litiera lor. Este nevoie de aproximativ 10 săptămâni pentru a dezvolta un obicei atât de stabil.. Pentru a accelera procesul de obișnuință, proprietarii sunt sfătuiți:

 • Protejați litiera de a fi vizitată de alte animale, cu excepția pisicii mamă;
 • Neutralizați diverse mirosuri de detergenți în zona de toaletă;
 • Spălați regulat litiera și aduceți pisica acolo;
 • Țineți evidența locului în care vizitează animalul dvs. de companie.

Mama lui va ajuta, de asemenea, să antreneze pisoiul la litiera de gunoi, deoarece el ia un exemplu de la ea. De asemenea, este important să vă asigurați că pisica nu prezintă diaree persistentă din cauza stresului. Dacă se întâmplă acest lucru, animalul nu poate fi dat până nu este complet vindecat..

Comportament și adaptare socială

Mulți oameni cred că luarea unei pisici acasă ar trebui să fie cât mai devreme posibil, astfel încât animalul să aibă timp să se obișnuiască cu ele. Cu toate acestea, pisicile care sunt prea mici nu sunt încă capabile de adaptare socială și le este greu să se obișnuiască cu schimbarea proprietarilor. Înainte de a da pisoi, crescătorul trebuie să-și monitorizeze comportamentul.

O pisică adultă ar trebui să-și educe treptat copiii, să le ofere noi cunoștințe și să facă pisoii rezistenți la situații stresante.. Dacă schimbarea proprietarului a avut loc prea devreme, pisicile încep să-l perceapă ca pe o mamă surogat.. Acest lucru poate fi observat în comportamentul copiilor: pisicile încep să suge și să lingă nasturi și haine, riscând să aducă bacterii în corpul fragil. Animalul devine complet dependent de persoană și nu știe cum să se comporte în absența sa. Pentru a evita acest comportament, animalele de companie nu ar trebui să fie date altor persoane fără abilitățile de care au nevoie..

Dezvoltarea și formarea abilităților de adaptare socială la pisici are loc în decurs de 8-10 săptămâni și începe din a doua lună de viață. În această perioadă, bebelușii trebuie să fie alături de o pisică mamă, care îi va învăța să învețe despre lume..

Tot în acest moment este bine ca pisicile să comunice cu oameni noi în condițiile lor obișnuite și în compania unei pisici mamă. Acest lucru va elibera pisoii de frica lor față de străini. Prin urmare, se recomandă să prezentați animalul de companie viitorului proprietar în avans, dar să nu îl dați încă în mâinile greșite..
La ce vârstă se poate da un pisoi?

Când pisica sau pisica s-au format deja și au învățat abilitățile de nutriție, igienă și adaptare socială, puteți informa viitorii proprietari că animalele de companie îi așteaptă în curând. De asemenea, este important să îi sfătuiți preliminar despre vaccinări și posibile probleme de sănătate ale bebelușilor..

Puii puternici din punct de vedere fizic și psihic pot fi administrați de la vârsta de 12 săptămâni. Adesea în acest stadiu al vieții, animalele:

 • Înțărcat din sânul pisicii mamă;
 • Consumați alimente solide pe cont propriu;
 • Cunoașteți regulile de bază de conduită în casă;
 • Știu să meargă la toaletă în propria tava;
 • Adaptat pentru a comunica cu diferite persoane;
 • Ați finalizat cursul de vaccinare necesar;
 • Antrenat să exploreze lumea și mediul;
 • Încrezător și gata să se mute și să cunoască oameni noi.

Pisica trebuie să înțeleagă: este dusă să trăiască într-o altă familie, unde nu va avea nevoie de dragoste și afecțiune. Pisoiul trebuie să fie sănătos și bine format, astfel încât crescătorul să-l ofere fără risc și frică.

În cazuri rare, pisoii pot fi administrați la vârsta de 8 săptămâni, dar și atunci când sunt complet formați și pregătiți pentru o viață independentă fără o pisică mamă. Cel mai adesea, astfel de situații se întâmplă atunci când o pisică a născut un singur bebeluș și își dedică toată atenția și puterea dezvoltării și educației sale..

Înainte de a da pisoiul, crescătorul trebuie să informeze noii proprietari ai animalului de companie cu privire la particularitățile comportamentului său, obiceiurilor gustative, caracterului și manifestărilor temperamentului. Și noii proprietari de pisici ar trebui să aibă răbdare, să cumpere hrana potrivită și sănătoasă pentru bebeluș, să aleagă un loc pentru cutia de gunoi și pentru somnul animalului. Apoi, adaptarea pisicii va avea loc rapid, ceea ce va aduce mai puține probleme atât animalului de companie, cât și noilor proprietari..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce vârstă se pot da pisoii?