Pisică birmaneză (birmaneză)

Pisica birmaneză sau birmaneză este una dintre cele mai populare rase din Statele Unite, în Europa numărul lor este oarecum mai mic, iar în Rusia rasa este încă necunoscută, deoarece a început să se dezvolte activ abia la mijlocul anilor `90. Pisicile birmaneze sunt animale musculare, puternice, de dimensiuni medii, cu ochi mari expresivi, păr scurt foarte moale și o dispoziție incredibil de afectuoasă..

Pisica birmană modernă este de două tipuri: americană și europeană, care este asociată cu dezvoltarea paralelă a rasei pe diferite continente.

Pisică birmană

Birmanez american

Înapoi la crescătorul din San Francisco, Joseph Thompson. El a fost foarte impresionat de apariția pisicilor birmane, dar și mai mult a fost surprins de culoarea lor maro-roșiatică, denumită ulterior „sepia birmaneză”..

Dintre partenerii posibili pentru trecerea cu birmanezii săi, Thompson a ales o pisică siameză cu o culoare cu punct de sigiliu, care era cea mai apropiată din punct de vedere al fenotipului (în acei ani, siamezii arătau puțin diferiți). Copiii de culoare maro închis au fost selectați pentru reproducere ulterioară, iar pisoii, asemănători cu tăticul lor, nu aveau nicio valoare de reproducere.

Dr. Thompson și entuziaștii au reușit să desfășoare activități de reproducere competente, să izoleze și să consolideze caracteristicile rasei. În 1934, au dezvoltat un standard preliminar pentru pisica birmană și deja în 1936 a fost adoptat oficial de CFA.

Cererea de pisoi birmanezi a fost imensă. Crescătorii au continuat să folosească pisici siameze pentru a crește populația limitată, dar în cele din urmă au primit doar mulți hibrizi. Din această cauză, în 1947 a fost emis un decret prin care ar fi înregistrată doar pisica birmană, care se potrivește descrierii standardului și are trei generații pure în pedigree. Mai târziu, în anii 60-70, alte pisici aborigene au fost aduse din Indonezia, dar cei mai mulți proprietari moderni de pisici cu rasă pură urmăresc cu mândrie genealogiile animalelor lor de companie la fel de mult ca Thompson. În 1958, iubitorii de pisici birmane au început să dezvolte standardul, care a fost recunoscut ulterior de toate cluburile și organizațiile felinologice, în special CFA. Pisică americană birmană din fotografie.

Birmanez european

În 1949, crescătorul Lillian Funance din Derby a adus trei pisici birmane în Anglia, iar noua rasă a atras imediat atenția. La mijlocul anilor 50, a fost creat un club birmanez. Pentru a crește numărul, crescătorii au folosit și siameze, doar că era deja un tip modern de rasă, mai sofisticat. Ca urmare, apariția birmanezilor europeni a început să difere de rudele americane, în forme mai rafinate..

Crescătorii europeni s-au concentrat pe obținerea de noi culori, dar colegii lor americani nu și-au împărtășit aspirațiile și au crezut că pisicile birmane, după ce au primit culori noi, și-au pierdut unicitatea naturală

La începutul anilor 90, oficialii CFA au observat că există foarte puține pisici birmane în Europa. Se pare că crescătorii pur și simplu nu i-au expus din cauza diferenței aparente de fenotip cu cele americane. Așadar, în 1993 s-a decis să se distingă două linii: birmaneză și birmaneză europeană. Fotografie de pisică birmaneză europeană.

Recenzie video a rasei de pisici birmaneze:

Descrierea rasei

Birmanezul este o pisică de dimensiuni medii, cu mușchi bine dezvoltați și oase bune. Un aspect expresiv face rasa diferită de restul. Corpul birmanez trebuie să aibă o formă fizică bună, fără semne de slăbire sau obezitate. Pisicile cântăresc mult mai mult decât ar putea părea în exterior, așa că sunt numite în glumă „cărămizi învelite în mătase”

Cap și bot

Capul pisicii birmaneze are forma unei pene contondente, scurte, ușor rotunjite, cu pomeți bine definiți. Distanța dintre urechi este largă. Când este privit din lateral, puteți vedea cum este rotunjită fruntea, ceea ce face trecerea către nas și mai expresivă. Urechile sunt ușor înclinate înainte, de dimensiuni medii, largi la bază, rotunjite la vârfuri. Ochii sunt mari, expresivi, depărtați unul de altul, rotunjiți. Pleoapa inferioară este deosebit de rotunjită. Culoarea irisului este de la galben deschis la chihlimbar închis, cu cât culoarea este mai intensă, cu atât mai bine. Barbia si varful nasului sunt aliniate.

Corp, picioare și coadă

Gâtul este bine dezvoltat, scurt. Corpul este compact. Cușca toracică este largă și rotunjită. Linia din spate este dreaptă. Membrele sunt proporționale cu mărimea, moderat subțiri. Labele sunt mici, rotunjite. Coada este de lungime medie, dreaptă, înclinată până la vârful rotunjit.

Lână

Blana birmaneză este strălucitoare și fină, cu o textură asemănătoare satinului. Părul este scurt, foarte aproape de corp. Nu există practic nici un strat de acoperire. În orice variantă de culoare a pisicii, partea inferioară a corpului ar trebui să fie mai ușoară decât picioarele și spatele, dar tranziția trebuie să fie netedă, fără pete sau dungi. Este permis un contrast ușor pe față și urechi.

Culori birmaneze

Principala diferență de standarde pentru birmanii europeni și birmanii americani este numărul de culori. Tipul american implică patru:

Culori birmaneze americaneBirmanez de tip european
 • albastru;
 • liliac (platină);
 • ciocolata (sampanie);
 • maro închis (sable).
 • Maro și ciocolată;
 • Albastru și violet;
 • Roșu și crem;
 • Și, de asemenea, tortie brown;
 • Ciocolată cu coajă țestoasă;
 • Albastru de broască țestoasă;
 • Purpuriu de broască țestoasă.

Acesta din urmă (sable) este considerat cel mai întunecat pentru rasă și dacă se spune Pisică neagră birmaneză, nu este birmaneză. Vedeți mai jos cum arată culorile pisicilor birmane în fotografie.

Pisică sable birmaneză:Pisică sable birmaneză

Pisică birmană de ciocolată:

Pisică birmaneză de ciocolată

Lila birmaneză:

Pisică lila birmană

Pisică albastră birmaneză:

Pisică albastră birmană

Pisică roșie birmaneză:

Pisică roșie birmaneză

Cremă birmaneză:

Birmanez, de culoare crem

Culoarea broasca testoasa birmana:

Culoarea broasca testoasa birmana

Caracter

Veselă, curioasă, extrem de inteligentă, blândă - toată acea pisică birmană, natura rasei a jucat un rol important în popularizarea ei. Este foarte important ca birmanii să fie în centrul evenimentelor interne. Acestea sunt pisici care necesită multă atenție și nu suportă singurătatea, dar ca răspuns la dragoste construiește relații puternice cu proprietarul..

Dintre toți membrii familiei, pisicile aleg de obicei un animal de companie cu care preferă să-și petreacă cea mai mare parte a timpului. Afecțiunea este una dintre trăsăturile speciale de caracter ale kosha birmanez. Ei o demonstrează discret și cu tact. Pisicile birmane sunt foarte vorbărețe, în comunicare folosesc diverse variante de „miau” și „mur”. Birmanii se împrumută bine la antrenament, doar atunci când aleg comenzi pentru un animal de companie, trebuie să se țină cont de preferințele și abilitățile acestuia.

Birmanii se stabilesc ușor pe noul teritoriu. Ei găsesc rapid un limbaj comun cu alte animale de companie, dacă nu le deranjează. Birmanii se înțeleg bine cu copiii, sunt foarte răbdători și ar prefera să scape de atenția intruzivă decât de zgârieturi.

Recenzii ale rasei

Judecând după recenziile despre pisicile birmane, acestea nu au deloc dezavantaje, ci doar avantaje solide, desigur, cu rare excepții. Analizând opiniile proprietarilor acestor frumoase animale, vom evidenția principalele calități ale pisicilor birmane:

 • Birmanii sunt activi și curioși;
 • Curioasă și ieșită;
 • Sunt foarte atașați de proprietar și au nevoie de compania unei persoane;
 • Mulți oameni observă că sunt vorbăreți, dar vocea liniștită nu pare intruzivă;
 • Cu rare excepții, birmanii nu mușcă sau nu zgârie, chiar dacă vorbim despre „mângâieri copilărești”. Pisica va tolera și, dacă este posibil, se va ascunde de câmpul vizual al copilului.
 • Nu se poate ignora aspectul lor frumos și haina incredibilă de blană de mătase..
 • Este prudent față de străini, dar nu agresiv.

recenzie despre birmanezărecenzii despre pisica birmanezărecenzii despre pisica birmaneză de pe forum

Este dificil de spus dacă Burmochka va fi pretențioasă în ceea ce privește mâncarea. Unii proprietari sunt norocoși, nu cunosc astfel de probleme, în timp ce alții sunt angajați doar în selectarea furajelor.

recenzii despre pisica birmană de la proprietar

Birmanii sunt de contact, echilibrați, afectuoși și loiali, prin urmare sunt adesea comparați cu câinii.

Revizuirea pisicii birmane% d0% b8% d0% b4% d0% b5% d0% b0% d0% bb2

Văzând o birmaneză, nimeni nu va spune că arată ca o pisică de curte.

recenzii despre pisica birmană de la proprietar

Poate că singurul dezavantaj pe care îl menționează proprietarii este prețul neatractiv al pisicii birmane.

Pisoii birmanezi nu par foarte atrăgători, dar până la un an se transformă în pisici superbe cu blană moale, strălucitoare și o culoare frumoasă unică.

Pisicile birmaneze nu sunt de dorit doar pentru persoanele ocupate care lipsesc constant de la serviciu. Este adevărat, chiar și această problemă este rezolvată prin cumpărarea a două pisoi, care se vor distra reciproc..

Întreținere și îngrijire

Este demn de remarcat faptul că rasa de pisici birmaneză este destinată adăpostirii. Din cauza lipsei de substrat, aceste pisici sunt sensibile la frig și curenți. Dacă în viitor proprietarii intenționează să meargă cu animalul de companie, atunci este necesar să-l obișnuim cu o lesă și stradă încă din copilărie și numai după pregătire: vaccinări și tratament cu agenți insectoacaricide.

Acasă, birmanii ar trebui să aibă propriul lor loc de dormit (un pat sau o casă), desigur, acest atribut nu este necesar, dar foarte de dorit. Birmanii sunt curați, deci trebuie să monitorizați cu atenție curățenia toaletei și a bolurilor. De asemenea, casa trebuie să aibă mai multe jucării din care să aleagă..

Îngrijirea pisicilor birmaneze nu este dificilă, dar procedurile de igienă ar trebui să fie regulate. Pentru lână fină și moale, trebuie să achiziționați o perie specială din cauciuc. Pentru a menține pisica îngrijită și îngrijită, este suficient să o pieptănați o dată pe săptămână. Birmanii nu au o năpârlire pronunțată. Spălarea regulată a birmanilor nu este necesară, este suficient să le scăldați o dată la 4 luni sau înainte de o expoziție cu șampon pentru pisici cu părul scurt. După scăldat, lâna nu este recomandată să se usuce cu un uscător de păr, aerul fierbinte poate usca pielea delicată.

Ghearele pot fi tăiate aproximativ o dată pe lună, dar această procedură se efectuează la cererea proprietarului. Spălați-vă dinții de 1-2 ori pe lună și urechile după cum este necesar. De asemenea, trebuie să monitorizați puritatea ochilor și căile lacrimale..

Hrănire

Hrana pentru pisicile birmane trebuie să fie sănătoasă, echilibrată și adecvată stării fiziologice a animalului (vârstă, sarcină, stilizare, castrare etc.). Puteți hrăni pisica cu produse naturale sau alimente gata preparate, dar nu este recomandat să amestecați cele două tipuri..

Alimentele naturale trebuie să fie de înaltă calitate și hrănitoare. Baza dietei este carnea slabă (aproximativ 80%), restul: cereale și legume, o cantitate mică de produse lactate sau de acid lactic. Filetul de pește de mare și ouul de prepeliță fiert se dau o dată pe săptămână. Alimentele picante, grase, prăjite, sărate, dulci sunt categoric contraindicate.. Dacă pisica mănâncă alimente naturale, dieta sa trebuie să fie suplimentată cu complexe de vitamine și minerale..

Proprietarii care preferă furajele industriale ar trebui să aleagă clasa premium sau super premium. Aceste amestecuri sunt echilibrate și conțin cantitatea potrivită de nutrienți.

Sănătate

Pisicile birmaneze sunt destul de puternice și au o imunitate bună, dar au o predispoziție genetică la diferite tipuri de boli: gingivită și lacrimare crescută. Unele animale prezintă deformări congenitale ale craniului și dificultăți de respirație cauzate de pasaje nazale scurte.

Birmanii nu aparțin ficatului lung, speranța medie de viață este de 10-11 ani.

Selecție pisică și preț

Nu trebuie cumpărați pisoi prea mici, vârsta optimă la care poate fi luat bebelușul este de 3-4 luni. În acest moment, animalele sunt deja destul de independente și se adaptează cu ușurință la noile condiții..

Cum să alegi un pisoi birmanez?

Atunci când alegeți un pisoi, mai întâi trebuie să decideți: aveți nevoie de o „pisică pe o pernă” sau pentru reproducere, prețul va depinde de acest lucru. Apoi, ar trebui să vă gândiți la ce tip de birmanez simpatizează mai mult: american sau european și poate că acest lucru nu are o importanță fundamentală. Uită-te la fotografie și alege o culoare. Cea mai populară este cea de zibel, dar s-ar putea să-ți placă și haina mai ușoară. Numai după ce ați decis tipul, sexul și culoarea, începeți să căutați o creșă sau un crescător adecvat.

Preț pentru pisoii birmani

Costul unui pisoi birmanez depinde de respectarea standardelor, de calitatea rasei, de prestigiul crescătoriei și de alți factori. Pe Avito, prețurile birmaneze încep de la 15 mii de ruble.

Cei mai scumpi pisoi de la pisici cu perspective bune, destinate reproducerii sau carierei expoziționale.

 • Preț mediu în Rusia: 15.000 - 35.000 de ruble.
 • Preț mediu în lume: 550 - 700 $

Fotografii

Birmanez european

Birmanez în fotografie

Aspect birmanez
Pisoii birmanezi

Pisică birmaneză din fotografie

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică birmaneză (birmaneză)