Antibiotice pentru pisici și pisici

Medicamentele antibacteriene sau antibioticele sunt utilizate pe scară largă în practica veterinară pentru tratarea bolilor cauzate de bacterii patogene, ciuperci sau protozoare. Infecțiile virale nu sunt tratate cu agenți antibacterieni, organismele necelulare nu reacționează la ele.

Există agenți antimicrobieni locali (externi) și generali. Externe includ unguente, linimente, geluri, pulberi de praf, aerosoli, supozitoare, picături. Pentru uz intern, se produc tablete, capsule, poțiuni, soluții pentru injecții.

Pisică pufoasă

Conform metodei de influențare a agentului patogen, se disting agenți antibacterieni bactericide și bacteriostatici. Primele ucid bacteriile, cele din urmă le împiedică să se înmulțească, în timp, populația de microorganisme scade, iar produsele activității lor vitale sunt excretate în mod natural din corp.

Bine de stiut! Tipul acțiunii antibiotice este extrem de important. De exemplu, în cazul uretritei infecțioase, bacteriile ucise masiv de la un medicament bactericid pot provoca blocarea uretrei sau dezvoltarea urolitiazei. În același timp, cu endometrite purulente sau sepsis, antibioticele pot salva viața unei pisici..

Indicații pentru terapia cu antibiotice

Pentru pisici, un grup de medicamente antimicrobiene este utilizat pentru a trata:

 • pneumonie;
 • pielonefrita;
 • inflamația organelor sistemului urinar (cistită, uretrită);
 • boli infecțioase ale căilor respiratorii superioare;
 • boli inflamatorii ale ochilor;
 • leptospiroza;
 • pseudomonoză;
 • infecții intestinale;
 • răni profunde sau purulente, abcese după traume;
 • boli de piele;
 • boli oncologice (ca adjuvanți pentru prevenirea infecției țesuturilor afectate de tumori).

Pisică tristă

Antibioticele pentru pisici sunt utilizate și în scop profilactic: sunt prescrise după operații pentru a preveni complicațiile purulente și pentru a scurta perioada de reabilitare (de exemplu, după sterilizarea unei pisici).

Efecte secundare, contraindicații

Ca orice medicament, antibioticele pot avea efecte secundare. În primul rând, acestea sunt fenomenele de disbioză. Împreună cu microorganismele dăunătoare, medicamentul antimicrobian distruge o parte a microflorei naturale și acest lucru duce la întreruperea tractului gastro-intestinal: în special, o pisică poate avea diaree după administrarea unui antibiotic. Prin urmare, agenții antibacterieni sunt de obicei prescriși cu probiotice care restabilesc microflora intestinală. În acest caz, probioticul este administrat încă 2-3 săptămâni după terminarea tratamentului cu antibiotice..

Compoziția medicamentului conține întotdeauna substanțe suplimentare: emulgatori, stabilizatori, conservanți, formatori. Unele dintre ele pot provoca reacții alergice la pisică (mâncărime, erupții cutanate).

Alte efecte secundare ale agenților antimicrobieni pentru pisici depind de tipul de medicament, doza și durata administrării. Consecințele administrării de antibiotice pot fi:

 • umflarea cauzată de o reacție a sistemului imunitar la o substanță străină;
 • vărsături, care este de obicei asociată cu o intoleranță individuală la medicament;
 • dificultăți de respirație;
 • spasme musculare (crampe).

Metaboliții multor agenți antimicrobieni sunt excretați prin rinichi și, dacă animalul are o tulburare a tractului urinar, se poate agrava. Pentru bolile hepatice sau renale, aminoglicozida monomicină nu trebuie administrată; pentru unele boli ale pielii, bacteriostatice cloramfenicol și sintomicină sunt contraindicate. Toți acești factori trebuie luați în considerare la prescrierea unui agent antimicrobian pentru pisica ta..

Pisică pufoasă cu ochi verzi

Important! Antibioticele au un efect negativ asupra funcției de reproducere. Prin urmare, nu se recomandă împerecherea pisicilor timp de trei luni după terapia cu antibiotice, altfel puteți avea descendenți defecți.

Reguli de aplicare

Când tratați pisicile cu antibiotice, este foarte important să mențineți doza corectă. Dacă luați doze insuficiente, infecția nu va fi complet eradicată, chiar dacă manifestările externe ale bolii trec. Depășirea dozei poate duce la otrăvire sau chiar la moarte, deoarece mulți agenți antimicrobieni sunt toxici.

Un alt factor important în tratamentul de succes este calitatea medicamentului. Cel mai bine este să cumpărați medicamente pentru pisici la farmaciile veterinare care sunt autorizate să vândă cu amănuntul medicamente. În acest caz, este imperativ să verificați dacă data de expirare a medicamentului a expirat..

Proprietarul unei pisici sau pisici trebuie să învețe cum să administreze corect medicamentul animalului. Cea mai ușoară cale este cu pisoii - pentru ei, medicamentele sunt produse sub formă de picături sau amestecuri, care sunt ușor de turnat pe rădăcina limbii pisoiului. Dacă trebuie să îi dați pisicuței o pastilă, este mai bine să o împărțiți în mai multe părți, apoi puneți-le pe fiecare la rândul său mai adânc pe partea laterală a limbii. În același mod, dați o pastilă pisicilor adulte, dar nu în părți, ci în ansamblu..

Dacă medicamentul este prescris pentru pisică sub formă de injecții, este recomandabil ca medicul să facă prima injecție. El va vedea reacția animalului la drog și, dacă este necesar, va putea oferi primul ajutor. În viitor, injecțiile pot fi administrate acasă. Cât de des să injectați antibioticul, vă va spune medicul veterinar, deoarece fiecare medicament are propria doză zilnică.

Veterinar dând o lovitură unei pisici

Este cel mai convenabil pentru pisici să injecteze soluția de injectare subcutanat, la greabăn sau la genunchi. Injecția se face cu o seringă de volum adecvat; este recomandabil să luați un ac subțire. Nu este necesar să ungeți locul de injectare cu alcool. La locul injectării, pielea trebuie colectată într-o cutie, apoi străpunsă, asigurându-vă că acul nu trece, iar capătul său se află în spațiul subcutanat. Apoi injectați rapid medicamentul și, în timp ce țineți pielea, scoateți acul. Cu injecția subcutanată corectă, pisica cu greu va simți durere.

Antibioticele utilizate pentru tratarea pisicilor

Ce antibiotic este necesar în fiecare caz specific, medicul veterinar decide după examinarea animalului și efectuarea testelor necesare. Chiar dacă proprietarul are o educație medicală, este puțin probabil să fie capabil să stabilească în mod independent cauza inflamației și să aleagă medicamentul potrivit care va da cel mai bun efect, dar nu va dăuna organismului.

Pentru infecțiile tractului respirator, sunt prescrise pneumonie, bronhopneumonie, boli ale sistemului genito-urinar - metrită, uretrită, cistită, pisici:

 • Amoxiclav (un blister cu 10 comprimate costă 300 - 350 ruble);
 • Betamox (suspensie cu un conținut de ingredient activ de 150 mg / ml, prețul unei sticle de 100 ml este de la 500 la 550 ruble);
 • Gentamicină (soluție injectabilă 4%, costul unei sticle de 10 ml este de 25 de ruble);
 • Amoxicilină (15% soluție injectabilă, flacoane de 10 ml, preț 90 ruble);
 • Enrofloxacină (10% soluție injectabilă, costul unei sticle de 100 ml este de 28 de ruble);
 • Kanamicină sau Alfasan (soluție injectabilă 25%, volum flacon 100 ml, preț 400 - 450 ruble);
 • Vetrimoxină (15% soluție injectabilă, costul unei sticle de 100 ml este de aproximativ 800 de ruble).

Antibiotice pentru pisici

Pentru infecțiile oculare, otita medie, rănile profunde, infecțiile bacteriene ale gurii, țesuturilor moi și ale pielii, sunt prescrise de obicei injecții cu azitromicină sau gentamicină. O fiolă de 10 ml din aceste medicamente costă aproximativ 25-30 de ruble. În tratamentul bolilor pielii și ale mucoaselor cauzate de streptococ, stafilococ, chlamydia, salmonella, micoplasma, Escherichia coli, bacterii asemănătoare spirochetelor Borrelia (boala Lyme):

 • Amuril;
 • Vetrimoxin;
 • Clavulanat;
 • Oxitetraciclină;
 • Enrofloxacină;
 • Enromag.

Cu infecții ale sistemului digestiv, traume la naștere, boli inflamatorii ale organelor de reproducere la pisici, medicamentul bactericid Ksiklav dă un efect bun. Costul ambalării medicamentului (16 comprimate de 500 mg) este de 930 ruble. Contraindicațiile pentru utilizarea Xiklav este hipersensibilitatea la peniciline.

Pentru tratamentul infecțiilor cavității bucale, nazofaringelui și ochilor cauzate de microorganisme protozoare (Trichomonas, lamblia, plasmodium malaric), se utilizează oxitetraciclină veterinară, în tratamentul bolilor respiratorii, ale căror agenți cauzali sunt bacterii gram-pozitive și gram-negative, cefalosporina Receph 4.0 de generația a cincea..

Prețul a 100 ml soluție injectabilă este de 160 de ruble. În tratamentul bolilor respiratorii, ale căror agenți cauzali sunt bacteriile gram-pozitive și gram-negative, se utilizează cefalosporina Recef 4.0 de generația a cincea. Se prezintă sub formă de pulbere, din care se prepară soluții injectabile. Costul unei sticle de 100 ml este de aproximativ 700 de ruble.

Dintre fondurile destinate utilizării externe în tratamentul rănilor infectate, furunculelor, bolilor pustulare ale pielii, eczemelor, arsurilor, cel mai utilizat este unguentul cu tetraciclină..

Unguent de tetraciclină

Atenţie! Când tratați cu antibiotice, este foarte important ca cursul complet să fie finalizat, acesta nu poate fi scurtat, chiar dacă pisica arată destul de sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile rămase în organism devin mai rezistente la acțiunea substanțelor distructive pentru ele, mai agresive și, prin urmare, prezintă un pericol mai mare.

Aproape toate antibioticele veterinare au un omolog „uman”. Uneori, astfel de medicamente sunt folosite și pentru pisici - dacă animalul are nevoie de tratament urgent, iar versiunea veterinară a medicamentului nu este disponibilă din anumite motive. Doza pentru o pisică adultă va fi aceeași ca pentru un nou-născut, iar pentru pisoi această doză se reduce la jumătate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Antibiotice pentru pisici și pisici