Vaccinarea antirabică a pisicilor

Este mai ușor să preveniți orice boală decât să vindecați. Una dintre aceste boli este rabia, care este aproape imposibil de vindecat și doar câțiva câini și pisici au șansa de a supraviețui după infecție. Vaccinarea împotriva rabiei este necesară pentru pisică. Chiar și acele animale de companie care nu părăsesc niciodată apartamentul nu sunt protejate de acest virus periculos. Această manipulare simplă poate salva viața oricărui blană.

Moduri în care o pisică se poate infecta:

 • o mușcătură de animal bolnav;
 • contactul cu sângele sau saliva unui animal bolnav;
 • consumul de animale mici infectate;
 • mușcătură de liliac (de ex. pe balcon).

Este obligatorie vaccinarea unei pisici împotriva rabiei în astfel de cazuri.:

 • dacă există posibilitatea ca animalul să intre în stradă;
 • dacă pisica va călători cu stăpânii săi, mutați-vă în alte țări;
 • dacă rozătoarele pot intra în locuință;
 • dacă este planificată reproducerea;
 • dacă există posibilitatea contactului cu animale nevaccinate sau cu animale care merg pe stradă;
 • dacă locuiți într-o zonă cu un număr mare de animale infectate și un număr mare de animale fără stăpân;
 • dacă intenționați să lăsați animalul pentru supraexpunere sau în hoteluri cu animale;
 • dacă intenționați să participați la expoziții.

De asemenea, medicii din multe clinici veterinare pot refuza tratamentul și vor fi împotriva lăsării unei pisici care nu a fost vaccinată împotriva rabiei în spital. Acest lucru va fi dictat de preocupările de siguranță ale personalului și ale altor animale care vizitează clinica sau sunt ținute în spital.

De ce rabia este periculoasă?

Când simptomele rabiei încep să apară, nu mai este posibil să salvați animalul. Poate dura de la 3 săptămâni la 2 luni de la infecție până la manifestarea bolii. În tot acest timp, alte animale care intră în contact cu pisica și cu stăpânii acesteia sunt expuse riscului de infecție.

După ce virusul intră în corpul animalului printr-o mușcătură sau alt contact cu saliva sau sângele infectat, acesta începe să se răspândească prin sistemul nervos, intrând mai întâi în măduva spinării și apoi în creier. Atacă celulele sistemului nervos. De asemenea, virusul rabiei infectează toate țesuturile și organele, sângele, saliva.

Există 3 forme de rabie:

 • Formă exuberantă. Pisica devine inactivă, apatică, refuză hrana. La început, animalul poate fi neobișnuit de afectuos, dar apoi starea lui de spirit începe să se schimbe frecvent și brusc, de la frică la agresivă. Pisica se poate comporta neliniștit, se poate mușca, poate ataca stăpânii. Pisicile infectate nu pot bea apă din cauza spasmului mușchilor faringieni. Vocea animalului poate începe să se estompeze, maxilarul inferior poate cădea și limba poate atârna din gură. În ultimele etape, animalul are paralizie a tuturor mușchilor corpului și a labelor. Apoi apare moartea. Forma violentă poate dura între 3 și 11 zile.
 • Formă liniștită. Animalul devine neobișnuit de afectuos, este constant aproape de proprietar, se comportă obsesiv. Semnele exterioare includ refuzul de a bea, dificultăți de a înghiți propria salivă, salivație abundentă și gura deschisă. Pisica se comportă lent și arată deprimată. Această formă durează de la 2 la 4 zile, după care există un rezultat letal..
 • Forma atipică. Această formă este cea mai dificil de recunoscut, deoarece are semne necaracteristice ale rabiei. Această formă durează mai mult decât altele - aproximativ 3 luni. Simptomele sale sunt similare cu cele ale bolilor tractului gastro-intestinal. De asemenea, este însoțit de apatie și comportament depresiv al animalului. Starea pisicii se îmbunătățește periodic, dar apoi apar din nou semne precum diaree, vărsături, constipație. Cu această formă de rabie, există o epuizare generală a corpului..

Când și cât de des să vaccinați o pisică împotriva rabiei?

Prima vaccinare antirabică pentru o pisică ar trebui să fie la vârsta de 3 luni. În primul rând, pisicuței i se administrează o vaccinare cuprinzătoare împotriva panleucopeniei, calicivirusului, rinotraheitei, clamidiei. În 3-4 săptămâni după aceea, se efectuează revaccinarea și, în același timp, se administrează vaccinul antirabic. Data viitoare pentru vaccinare este de 12 luni.

Există păreri diferite cu privire la care ar trebui să fie frecvența vaccinării antirabice la pisici. Majoritatea medicilor veterinari din țările CSI recomandă să o facă, precum și una complexă, o dată pe an. Asociația Internațională Veterinară a Animalelor Mici recomandă vaccinarea cuprinzătoare la fiecare 3 ani, iar vaccinarea împotriva rabiei o dată pe an. Durata vaccinării antirabice depinde de producător și de medicamentul specific.

Dacă nu există circumstanțe suplimentare care necesită vaccinarea unei pisici (mutarea într-o altă țară, expoziție, împerechere, risc de infecție), atunci vaccinările trebuie făcute o dată la 3 ani.

Ce vaccinuri se utilizează pentru vaccinări?

Există două tipuri de vaccinuri antirabice:

 • În viaţă. Conține celule virale vii. Ele ajută la formarea imunității suficient de rapid (1 săptămână). Imunitatea după un astfel de vaccin este mai puternică. Dar există riscul de complicații și infecții la animale.
 • Mort. Conțin celule virale moarte. Imunitatea se formează aproape instantaneu, dar este mai slabă. Organismul este capabil să facă față doar cantității de anticorpi care se aflau în vaccin. Nu există risc de infecție.

Vaccinuri antirabice:

 • Quadricat (vaccin complex + rabie).

Vaccinuri împotriva rabiei moarte:

 • Nobivak Rabies;
 • Rabizin;
 • Rabikan;
 • Defensor-3.

Cum se pregătește o pisică?

Vaccinul antirabic pentru pisici trebuie administrat numai animalelor complet sănătoase. Prin urmare, cu 10 zile înainte de vaccinare, este necesar să deparazitați și să eliminați puricii (dacă există). Înainte de administrarea vaccinului, medicul veterinar trebuie să examineze pisica pentru a detecta boli congenitale sau dobândite, procese infecțioase sau inflamatorii.

Motive care stau la baza amânării datei vaccinării:

 • dinții pisicii se schimbă;
 • animalul a fost supus unei intervenții chirurgicale;
 • animalul de companie a luat antibiotice cu 2 săptămâni înainte de vaccinare;
 • pisica a fost în contact cu animale bolnave sau de stradă.

După vaccinare, pisica trebuie monitorizată îndeaproape timp de o zi. De obicei, animalul va fi puțin letargic și somnoros în prima zi. Nu ar trebui să existe alte simptome: vărsături, diaree, convulsii. În a doua zi, pisica va reveni la starea sa normală..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vaccinarea antirabică a pisicilor