Vasculita la pisici: cauze, tipuri și tratamente

Bolile pielii la animalele de companie sunt destul de frecvente. Mușcăturile de purici și alte ectoparaziți, acțiunea substanțelor chimice și a produselor chimice obișnuite de uz casnic, degerături, arsuri pot duce la inflamații ... Într-un cuvânt, există într-adevăr multe motive și, în majoritatea cazurilor, toate aceste boli răspund bine la tratament. Dar există excepții, inclusiv vasculită la pisici..

Ce este?

Vasculita este procesul de inflamație și distrugere a stratului endotelial (interior) al vaselor de sânge. Leziunile severe ale pielii care decurg din aceasta nu sunt boala în sine, ci doar simptomul acesteia.

Se caracterizează prin apariția ulcerelor craterului, necroză, abcese sau papule, plăci și alte leziuni ale pielii. Cel mai adesea apar pe picioare, coadă, urechi, scrot și mucoasa bucală. „Concentrația” leziunilor este cu atât mai mare, cu cât sunt mai multe vase de sânge în țesuturi (de aceea simptomele sunt mai des observate pe membranele mucoase). Pentru un diagnostic precis, biopsia este obligatorie.

Important! Motivele posibile pentru apariția acestei boli sunt numeroase, dar cel mai adesea sunt: ​​patologie autoimună, boli infecțioase, în special cronice, reacții alergice (la alimente, vaccinări, medicamente).

Alți factori predispozanți:

 • Tumori (de obicei maligne).
 • Boli inflamatorii cronice, în special - artrită și bursită.
 • Boală de rinichi.
 • Predispoziție genetică (sfinxuri).

Atenţie! Astfel, sute de diverși factori pot duce la patologii vasculare. Deci, acesta este un alt memento bun al necesității controalelor veterinare regulate..

Cum este?

Din anumite motive, este general acceptat faptul că vasculita cutanată este singurul tip al acestei boli. Din păcate, nu este cazul. Cea mai periculoasă este vasculita sistemică.. În acest caz, sunt afectate majoritatea vaselor de sânge din corp, care este plină de dezvoltarea patologiilor cardiace și pulmonare, apariția problemelor sistemului limfatic etc..

Vasculita sistemică poate fi asociată cu boli bacteriene, virale sau parazitare. Dar, în multe cazuri, cauza principală este un fel de patologie autoimună și este departe de a fi întotdeauna posibil să o determinăm în mod fiabil. Cu toate acestea, medicii veterinari experimentați cred că, în acest sens, infecțiile virale sunt încă deosebit de periculoase, deoarece virusurile sunt paraziți intracelulari. Dacă un astfel de agent patogen „se depune” în celulele învelișului interior al vasului, atunci există o mare probabilitate de distrugere a acestora de către sistemul imunitar al organismului.

Respectiv, al doilea tip al acestei boli este vasculita cutanată. Cu această patologie, sunt afectate doar vasele pielii și ale țesutului subcutanat. Dar! Mulți cercetători avertizează că nu există o linie clară între aceste două tipuri de boli și că în orice moment pot apărea procese patologice în vasele organelor interne. Deci, în articol nu vom distinge în mod clar între vasculita sistemică și cutanată, deoarece diferențele dintre ele sunt foarte vagi..

Tablou clinic

Vă avertizăm imediat că simptomele specifice vasculitei la pisici depind în mod direct de organ, ale cărui vase de sânge sunt afectate de procesul patologic. Dar semnele clinice generale sunt următoarele:

 • Pete roșii purpurii pe piele.
 • Papule și pustule umplute cu fluid limpede.
 • Zonele chelioase și dureroase la picioare, urechi, organe genitale și abdomen. În plus, ulcerele profunde apar adesea pe toate membranele mucoase vizibile..
 • Pielea labe poate deveni „slăbită” și, ca să zicem, umflată.
 • Mâncărime severă a pielii.
 • În cazuri severe, apar pe piele ulcere necrotice profunde, care sunt însămânțate rapid cu microflora piogenă.
 • Apetit slab.
 • Depresie.
 • Creșterea temperaturii corpului.

Atunci când faceți un diagnostic, este imperativ să excludeți diferite tipuri de degerături, arsuri, eritem, eczemă și dermatită, alte boli de piele. În plus, este important să se excludă infecțiile transmise prin căpușe care pot provoca simptome similare. Diagnosticul final se face numai pe baza unei biopsii, iar un eșantion de material patologic trebuie luat exclusiv de la granița dintre țesutul bolnav și cel sănătos.

Cum să-l tratezi?

Sarcina principală a tratamentului în acest caz este de a elimina complet cauza din cauza căreia s-a dezvoltat vasculita.. Desigur, acest lucru nu se poate face în toate cazurile. Deoarece ulcerele și focarele de necroză apărute pe piele sunt adesea însămânțate cu microflora patogenă, ar trebui să începeți imediat suprimarea acesteia pentru a evita procesele septice. Pentru aceasta, pisicii i se prescriu antibiotice cu spectru larg..

Acest lucru are o importanță deosebită în cazul în care natura autoimună a bolii a fost dovedită. Faptul este că, în acest caz, animalului i se prescriu corticosteroizi, inclusiv progesteron. Utilizarea acestuia vă permite să suprimați un sistem imunitar excesiv de activ, dar dezavantajul acestuia este susceptibilitatea crescută a organismului la infecții bacteriene. Pentru a evita moartea unui animal din cauza unui fel de bacterie care este aproape inofensivă în alte condiții, este necesar să se prescrie antibiotice prelungite. Timp de recepție - cel puțin patru săptămâni.

Important!La numire prednison sau metilprednisolon utilizarea lor orală se practică zilnic, până la apariția unor efecte pozitive pronunțate. Nu este nevoie să sperăm la o recuperare rapidă, deoarece tratamentul vasculitei la pisici poate dura până la opt săptămâni! După aceea, doza este redusă încet și lin, oprindu-se în momentul în care apar primele semne de recidivă. La concentrația minimă, medicamentul continuă să fie utilizat timp de până la patru până la șase săptămâni..

Ulcerațiile și alte leziuni ale pielii care sunt predispuse la degradarea necrotică sunt excizate chirurgical. Dar numai în cazurile în care există o amenințare directă de septicemie. Nu este o idee bună să expui corpul unei pisici căreia i se prescriu medicamente puternice la un astfel de test..

Ei practică, de asemenea, aplicarea topică a unguentelor și a linimentelor pe baza acelorași steroizi și tacrolimus. Acest lucru poate reduce semnificativ intensitatea inflamației, în urma căreia starea animalului se îmbunătățește (durerea și mâncărimea scad). Unguentele se aplică la fiecare 12 ore. Nu trebuie să exagerați: acestea sunt încă medicamente hormonale, supradozajul lor poate fi mortal.

Este important de reținut că în cazurile avansate, când numai terapia pe termen lung poate ajuta, va fi mai justificată utilizarea medicamentelor nesteroidiene, deoarece administrarea pe termen lung a corticosteroizilor este plină de probleme majore cu organele interne.

Alte tehnici

Cum se poate trata altfel vasculita la pisici? Dacă prednisolonul este ineficient, se administrează triamcinolonă și dexametazonă. Aceste medicamente sunt mult mai puternice, au mai multe efecte secundare, deci numai un medic veterinar le poate prescrie și utiliza.!

În principiu, în cazul pisicilor, acestea sunt cele mai eficiente remedii. Schema de utilizare a acestora este aceeași ca și pentru prednisolonă, tratamentul implică și o reducere treptată a dozei. Spre deosebire de prednisolon, aceste medicamente pot fi prescrise mult mai rar, ceea ce reduce riscul de efecte secundare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vasculita la pisici: cauze, tipuri și tratamente