Peritonita virală la pisici: cum se transmite, se poate vindeca

Peritonita virală la pisici: cum se transmite, se poate vindecaBoala unui animal de companie îl elimină nu numai pe animal, ci și pe stăpânii acestuia. Este trist să vedem cum slăbește ronțăitul activ și curios în fața ochilor noștri. Există un drum direct către medicul veterinar care va afla ce a dus la o astfel de încălcare și cum să o trateze. Să vedem un exemplu cu un periculos peritonită infecțioasă

.

Ce este peritonita virală la pisici

Boala este cauzată de coronavirusul FIPY, care conține elemente de ARN. Virionul microscopic (cu până la 120 nm în diametru), odată ajuns în corp, începe să se înmulțească în celulele sanguine - macrofage. Aceștia, la rândul lor, îl duc la toate organele. Așa începe o infecție generalizată, iar intestinele și amigdalele, ganglionii limfatici și pereții vasculari sunt primii afectați..Ce este peritonita virală la pisiciCu o imunitate slabă, virusul se înmulțește, în ciuda chiar și a anticorpilor de protecție. Reacția lor este factorul determinant de care depinde forma bolii, dinamica și durata acesteia. O caracteristică înspăimântătoare a peritonitei este o rată ridicată a mortalității.

Grupul de risc include persoanele tinere (până la 2 ani) sau persoanele în vârstă care au 10 sau mai mulți ani. Animalele prinse în această categorie de vârstă se îmbolnăvesc mult mai rar. Proprietarii de pisici de rasă ar trebui să fie deosebit de vigilenți - ei, spre deosebire de ei pisici, foarte sensibil la efectele agentului patogen.

Cauze și căi de infecție

După cum am aflat deja, principalul motiv pentru declanșarea unei infecții este acțiunea unui virus. Își amintește de sine în moduri diferite: prin transpirația activă a unui fluid bogat în proteine ​​din interiorul corpului sau prin formarea de noduli specifici în organe.

Important! Boala nu amenință pisoii sub vârsta de 10 săptămâni - au încă anticorpi puternici transmiși de mamă prin placentă.

O astfel de dezvoltare a evenimentelor este precedată de infecție și, în acest caz, este important să știm cum se transmite peritonita virală insidioasă și cum începe dezvoltarea acesteia la pisici.

Virusul pătrunde în organism în principal pe cale orală: atunci când mănâncă alimente care sunt lăsate de la un individ deja infectat sau din cauza ingestiei accidentale de particule din fecale pe membrana mucoasă a gurii.O opțiune nu este exclusă atunci când infecția are loc prin aer.

Factorul cheie aici este starea sanitară a casei - dacă casa este murdară, riscul de infecție crește semnificativ. Deși un animal de companie își poate lua doza de virioni doar mergând afară. Nu este întotdeauna posibilă urmărirea animalelor active, prin urmare, adesea apar suspiciuni de peritonită virală atunci când pisicile au ajuns deja la sfârșitul perioadei de incubație.

Perioada de incubație, forme și simptome

Din momentul în care virusul pătrunde în organism până când apar primele semne ale bolii, poate dura de la 2-3 săptămâni la șase luni.

Totul depinde de dinamică, precum și de forma specifică a peritonitei. Complicațiile sunt adăugate de faptul că în 75% din cazuri simptomele nu apar deloc, ceea ce complică tratamentul suplimentar.

Știați? Urechile pisicilor au 20 de mușchi, ceea ce le oferă o mobilitate unică.

Formele exudative și proliferative sunt considerate mai expresive, la care merită să ne gândim mai detaliat..

Scenariul exudativ („umed”) este asociat cu producerea și eliberarea unui volum semnificativ de lichid care intră în cavitatea abdominală sau toracică. Este ușor de observat acest proces:

 • începe respirația scurtă (dacă substanța intră în cavitatea toracică, dând astfel naștere pleureziei);
 • stomacul se poate mări și - în cazuri severe, poate ajunge până la 1 litru de exsudat;
 • toate acestea sunt însoțite de sau începe cu pierderea poftei de mâncare, letargie sau slăbire.
Perioada de incubație, forme și simptomeAstfel de simptome caracteristice subliniază doar evoluția acută a bolii și pericolul acesteia..

O evoluție cronică mai măsurată în timp este inerentă formei proliferative (uscate). În astfel de cazuri, sunt afectate mai puține nave. Deși acest lucru nu ușurează un animal de companie - cu această evoluție a evenimentelor, se poate observa:

 • leziunile ochilor, în special, retina și irisul - se întâmplă ca sub pleoape să fie vizibilă o placă uscată;
 • ganglioni limfatici măriți;
 • sensibilitate crescută a pielii;
 • schimbări de dispoziție nerezonabile și frecvente;
 • „Eșecuri” ale sistemului nervos - coordonarea afectată a mișcărilor, manifestări ale parezei membrelor posterioare;
 • febră;
 • probleme cu respirația, funcția ficatului și a rinichilor;
 • pisoii bolnavi rămân în mod semnificativ în urmă în creștere.
Perioada de incubație, forme și simptome

Important! O creștere a temperaturii este doar un semn indirect care este caracteristic multor boli..

Aceste simptome, întâlnite la pisici și care indică faptul că peritonita infecțioasă apare într-o formă proliferativă, sunt considerate cele mai periculoase. Acest lucru se datorează schimbărilor ireversibile ale corpului.

Modificări patologice

O complicație obișnuită este acumularea unui lichid clar vâscos în zona abdomenului sau a pieptului, uneori cu fulgi vizibili și fir de fibrină.

Această fibrină formează un film care acoperă țesuturile și membranele organelor interne. În același timp, acestea devin plictisitoare, iar mini-aderențele sunt observate în diferite zone..Modificări patologiceMai mult, acolo se găsesc adesea focare albicioase de degradare, înconjurate de exsudat compactat (care a luat forma unor noduri mici sau plăci cu diametrul de până la 10 mm). Acest lucru afectează ficatul, pancreasul, peretele intestinal și alte membrane prin care pătrunde necroza.

În plămâni există mai puține astfel de formațiuni, iar căile în sine capătă o bogată culoare stacojie, devenind deseori mai dense.

Tabloul clinic prevede, de asemenea, o creștere a rinichilor pe fundalul apariției nodurilor albe unice, absorbite în compoziția corticală.

Știați? Speriată, o pisică poate sări de până la 5 ori înălțimea sa.

Odată cu dinamica proliferativă, apar focare de inflamație, care acoperă ochii și terminațiile nervoase, autostrăzile cardiovasculare și regiunea abdominală inferioară.

Stabilirea diagnosticului

După ce i-au arătat un animal unui medic veterinar, mulți sunt șocați să audă că un diagnostic absolut corect poate fi dat doar printr-o autopsie. Acesta nu este umorul negru al esculapienilor, ci un fapt care dovedește încă o dată pericolul extrem al bolii..Stabilirea diagnosticuluiDar nu totul este atât de sumbru - metode mai familiare pot clarifica și imaginea:

 • Analiza serologică a sângelui și serului obținut din acesta.
 • PCR (reacția în lanț a polimerazei) - tehnicienii de laborator examinează colectarea de sânge sau salivă, „rupând” materialul în lanțuri separate de ADN și ARN. La fel se poate face și cu frotiuri sau fecale..
 • Se practică și puncția abdomenului, urmată de analiza lichidului luat.

Aflați despre aceste boli ale pisicilor: micoplasmoza, piroplasmoza, calciviroza, piometru, toxocarioza, aspergiloză, epifora, ciumă (panleucopenie) și boala urolitiaza.

Decodarea probelor face posibilă excluderea prezenței mai multor boli: peritonită bacteriană, toxoplasmoza, tuberculoza si insuficienta cardiaca sau pulmonara.Stabilirea diagnosticuluiDupă ce s-au asigurat că astfel de afecțiuni nu sunt găsite (la fel ca și tumorile sau consecințele leziunilor), medicii diagnosticează și decid ce să facă cu tratamentul.

Se poate vindeca o pisică bolnavă?

Pentru început, pur și simplu nu există un regim clasic de tratament. În plus, daunele interne extinse pot fi „învechite”, ceea ce amenință să reducă la minimum șansele de vindecare..

Important! În cazul unei exacerbări, gheața poate fi aplicată pe abdomen (dacă, desigur, animalul de companie permite acest lucru).

Datorită dezvoltării rapide a peritonitei de tip viral, acestea sunt tratate într-un complex:

 • Totul începe cu îndepărtarea exsudatului folosind o puncție. În unele cazuri, transfuzia de sânge se face și în paralel..
 • Dacă starea animalului de companie face posibilă lipsa lor, este prescris un curs de terapie. De obicei, se utilizează injecții cu „Penicilină”, „Cefalosporină” sau compuși sulfonamidici. Utilizat de mulți medici, „Enterostat” împreună cu „Fosprenil” său analog nu dau un efect special.
Se poate vindeca o pisică bolnavă?
 • Pentru a elimina simptomele, complexele de vitamine sunt prescrise cu prezența obligatorie a compușilor din grupele B și C.
 • Neutralizarea unui virus patogen este o sarcină pentru ciclofosfamidă, prednisolon sau medicamente similare.
 • Rezultatul este fixat cu imunostimulante precum „Interferon” sau „Imunoglobulină”.

Știați? Toate pisicile sunt predispuse în mod natural la hipermetropie - sunt capabile să examineze un obiect de la o distanță de 60 m! Dar cele cu dungi percep obiectele care sunt cel mai clar de 0,75-6 m.

Dozele, ratele și frecvența de admitere sunt determinate numai de un medic veterinar. Proprietarul trebuie să aibă grijă suplimentară de animal. Se reduce la utilizarea a hrani, bogat în vitamine (dar în același timp „plămâni” pentru stomac).Se poate vindeca o pisică bolnavă?Mulți sunt interesați de modul în care peritonita virală găsită la pisici afectează cât trăiesc după ce au fost diagnosticați.

Din păcate, prognosticul este stabil (90%) nefavorabil - cu varianta exudativă, specialiștii iau pisica de la câteva zile la o lună. Cu forma proliferativă, situația este ușor diferită: aici numărul începe de la 3 săptămâni la șase luni (și acesta este maximul).

Momentul poate fi și mai strâns dacă există antecedente de leucemie (cel puțin 20% din infecții apar la aceste animale).

Nu este surprinzător faptul că, în această situație, prevenirea joacă un rol imens..

Vaccinarea și prevenirea

Desigur, este cel mai ușor să faceți toate vaccinările împotriva bolilor infecțioase prevăzute de calendar de la o vârstă fragedă. Dar lucrează pentru a consolida imunitatea generală. În acest moment, un singur vaccin este capabil să provoace o protecție specifică. Este produs în Statele Unite și se numește "Primucell FIP".Vaccinarea și prevenireaDeși există o nuanță aici: medicii veterinari domestici refuză adesea să utilizeze acest remediu, invocând contraindicații insuficient studiate și riscul de efecte secundare (din nou, neînțeles pe deplin). Pe de altă parte, mulți dintre colegii lor recomandă administrarea nazală a medicamentului..

Important! Dacă Kitty luată în creșă, acest lucru îi sporește oarecum tendința către această boală. Când efectuați o astfel de achiziție, asigurați-vă că aveți nevoie de documente care să indice data vaccinării, numele și doza medicamentului utilizat.

Orice vaccin va fi eficient dacă proprietarii acordă atenție măsurilor preventive, și anume:

 • Asigurați o nutriție completă, bogată în vitamine.
 • Păstrați locuința curată. Când mai multe pisici locuiesc simultan în casă, este mai bine să ștergeți periodic suprafețe precum picioarele mesei sau „pereții” mobilierului cu amoniac sau o soluție de înălbitor cu apă (în proporție de 1/32).
 • Găsiți timp pentru controale trimestriale la clinica veterinară. Pentru pisici, cel mai bun moment pentru a verifica coronavirusul este între 3-4 luni..
 • Orice boli sunt tratate prompt.
 • Nu uitați de lupta împotriva paraziților.
 • Dacă este posibil, controlați comportamentul animalului, excluzând contactul cu frații fără stăpân.
Vaccinarea și prevenirea

Pentru proprietari pisici, cărora le pasă de sănătatea animalului lor de companie, este important să aveți informații despre cum să determinați dacă un animal are viermi, și ce ar trebui făcut pentru a evita o astfel de problemă. Împotriva viermilor la pisici se utilizează medicamente precum: "Bastion", „Ivermectină”, „Gamavit”, „Milbemax”, Drontal, „Kaniquantel”, „Prazitel”, „Prazicid” și „Profender”. De asemenea, vă va fi util să citiți despre cum să vindecați o pisică din: lipsind, subcutanat, acarianul urechii și păduchi.

Aceste măsuri simple vor fi suficiente pentru a minimiza riscul bolii..

Poate o persoană să se infecteze de la o pisică

După ce au aflat ce pericole așteaptă pisicile care au început peritonita virală, mulți încep să se întrebe dacă este transmisă oamenilor.

Ne grăbim să ne liniștim - nu, este imposibil.

Se crede că este la fel de periculos ca SIDA, deci trebuie să fii în gardă. Acest lucru este doar parțial adevărat: agentul patogen mutant, atunci când devine mai puternic, afectează sistemul imunitar al animalului.Poate o persoană să se infecteze de la o pisicăDar aici se termină asemănarea cu HIV - proprietarul nu are de ce să se teamă, chiar și cu un contact strâns cu un animal de companie bolnav.

Știați? În 1970, o pisică numită Antigona a stabilit un record care nu a fost doborât până acum: la un moment dat a născut ... 19 pisoi!

Acum vă puteți imagina ce fel de boală este și cât de gravă este o astfel de amenințare. Sperăm că cititorii noștri nu vor trebui să se confrunte cu probleme similare cu animalele de companie, iar membrii familiei cu patru picioare se vor încânta cu aspectul lor vesel și cu jocurile lor amuzante. Sănătate tuturor!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Peritonita virală la pisici: cum se transmite, se poate vindeca