Pisicile văd în întuneric și cum

Pentru a înțelege dacă pisicile pot vedea în întuneric, este suficient să cunoașteți unele caracteristici ale organelor lor de vedere. Interesul se datorează faptului că animalele de companie se pot deplasa liber în întuneric și chiar pot vâna. Ce contribuie la aceasta, aflați mai departe.

Pisicile văd în întuneric

Important! În absența unei surse de lumină, de exemplu, în interior, pisicile nu pot vedea, dar se pot simți confortabil la amurg.

Animalele sunt înzestrate cu o astfel de caracteristică prin natură. Sunt vânători de noapte, deci abilitatea de a vedea noaptea este o necesitate pentru supraviețuire. Acest lucru se aplică nu numai animalelor de companie, ci și reprezentanților sălbatici ai familiei feline - tigri, leoparzi, lei, pantere etc..

Unii proprietari pot obiecta, susținând că animalul lor de companie se mișcă fără probleme într-un coridor întunecat sau în alt spațiu închis în care nici surse de lumină naturală slabe nu pot fi. În acest caz, alți factori influențează capacitatea animalului. În primul rând, pisicile își amintesc bine mediul din cameră. În al doilea rând, au un miros incredibil, care îi ajută să navigheze în spațiu. În al treilea rând, acestea au organe tactile speciale (antene sau vibrise). Ei îndeplinesc o funcție tactilă, sunt capabili să simtă poziția obiectelor la distanță și să evite obstacolele în timp ce se mișcă fără să le atingă.

Pisică în întuneric

Caracteristicile organelor vederii

Pentru a înțelege cum văd pisicile în întuneric, este important să cunoașteți caracteristicile structurale ale ochilor lor:

  1. Elevii acestor animale de companie nu sunt similare cu cele ale altor animale. Pot fi sub forma unui cerc mare (până la 1 cm în diametru) sau a unei fisuri înguste. Acest lucru ajută animalele să regleze cantitatea de lumină care lovește retina. În condiții de lumină slabă, pupilele se dilată la maxim, astfel încât chiar și cea mai mică sclipire este suficientă pentru a distinge în mod clar elementele mobile și imobile.
  2. În ochii pisicilor, raportul dintre tije și conuri nu este același ca la om. Au de multe ori mai multe tije - elemente sensibile la lumină, dar există mult mai puține conuri responsabile pentru claritatea imaginii. Din acest motiv, captează cu ușurință lumina slabă directă sau reflectată..
  3. Ochii de pisică conțin un strat vascular special (tapetum) care are mai multe funcții. Tapetum protejează globul ocular de factorii externi și previne uscarea membranei mucoase. Din acest motiv, animalele de companie nu clipesc, deoarece nu trebuie să-și hidrateze în mod constant ochii ca oamenii. În plus, funcționează ca o oglindă. Reflectă elementele ușoare de pe retină care nu au interacționat cu receptorii retinieni.

Interesant! „Ochii strălucesc” la pisicile din întuneric se datorează și prezenței tapetumului. Datorită particularităților acțiunii sale, se creează un efect vizual de parcă ochii pisicii strălucesc în galben sau verde.

Pisicile văd culorile

Se credea anterior că pisicile văd lumea în alb și negru. Sunt capabili să distingă câteva zeci de nuanțe de gri. S-a sugerat chiar că aceste animale nu sunt concepute în mod natural pentru a vedea culori strălucitoare din mai multe motive. Sunt vânători de noapte, deci nu trebuie să recunoască culorile strălucitoare. În plus, rozătoarele pe care le vânează sunt de culoare gri. Mai târziu, oamenii de știință au reușit să respingă acest mit..

Ochii unei pisici strălucesc în întuneric

Pigmenții de pe conuri sunt responsabili pentru distincția culorilor. Oamenii au doar trei astfel de pigmenți - albastru, roșu și galben. Toate nuanțele pe care le vede o persoană sunt compuse din aceste culori. Pisicile au doar doi pigmenți - albastru și galben. Din acest motiv, ei percep lumea ca fiind colorată, dar nu la fel de strălucitoare ca oamenii..

Un punct important

Chiar știind de ce pisicile văd în întuneric, unii proprietari organizează experimente incredibile pe animalele lor de companie. Le pun într-o cameră fără ferestre, cum ar fi o cămară, sau instalează o toaletă într-un colț întunecat. În astfel de situații, conurile și pupilele nu sunt capabile să ajute animalul, deoarece chiar și cea mai mică sursă de lumină este absentă..

Animalul dintr-un astfel de mediu se simte de obicei anxios. Acest lucru nu se datorează faptului că animalul de companie vede cealaltă lume (așa cum cred unii oameni), ci cu instincte naturale. Dacă tava este așezată într-un colț întunecat, este mai probabil ca animalul să-și găsească un loc mai sigur - pe covorul din mijlocul camerei, în pantofii proprietarilor care se află pe coridorul luminat etc. Merită să acuzăm animalul de companie în acest caz pentru o infracțiune?.

Cum văd pisicile și pisicile în întuneric: video

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisicile văd în întuneric și cum