Balanopostita - o boală a sistemului reproductiv la pisici

Bolile sistemului reproductiv la pisici nu sunt o astfel de raritate, dar adesea proprietarii nu observă nimic neobișnuit în comportamentul animalului lor de companie, motiv pentru care patologia se dovedește a fi ulterior foarte neglijată. Și chiar și o balanopostită relativ "inofensivă" la o pisică se poate termina nu numai cu sterilitatea completă a animalului, ci și cu necesitatea castrării sale din motive medicale.

Informatii de baza

Așa-zisul inflamația prepuțului și a glandului penisului. Animale sensibile de toate vârstele, la risc nu sunt toate castrat pisici (aceștia din urmă se îmbolnăvesc de câteva ori mai rar). Factorii predispozanți și cauzele imediate sunt următoarele patologii ale sistemului reproductiv:

 • Orhita.
 • Fimoză.
 • Parafimoza.
 • Criptorhidism.
 • Leziunile degenerative ale testiculelor.
 • Tumori testiculare (nu neapărat maligne).
 • Prostatita.

Rețineți că, în acest caz inflamația preputului nu are întotdeauna o etiologie infecțioasă, uneori microflora patogenă nu are nimic de-a face cu ea. Se întâmplă ca patologia să se dezvolte după expunerea la unele substanțe iritante, inclusiv la unele tipuri de produse chimice de uz casnic. Uneori, o astfel de problemă „intimă” este cauzată de o schimbare bruscă a produselor de îngrijire (șampoane etc.), după utilizarea anumitor medicamente (de exemplu, picături de căpușe și purici).

Cu balanopostita, capul și preputul devin foarte roșii, umflate, pe țesuturile afectate apare o floare de culoare galben-verzuie a exudatului purulent. În general, o cantitate mică de placă pe organele genitale nu este un semn de patologie, dar atunci când există o mulțime de aceasta, ar trebui să îi arătați imediat animalul de companie medicului veterinar..

Pisica „lustruiește” constant zona genitală, lingându-le non-stop. În plus, dorința sexuală a animalului dispare complet. În plus, trebuie amintit că un bărbat din această stare nu ar trebui să aibă deloc împerechere, deoarece poate infecta o pisică..

Factori predispozanți

Luați în considerare principalele cauze ale bolii, care se găsesc cel mai adesea în practica veterinară:

 • Traume fizice. Când pisicile se luptă, se întâmplă lucruri. Se întâmplă să ajungă la un scrot rupt. Orice deteriorare a mucoaselor în astfel de locuri delicate este o poartă largă și primitoare pentru infecție, o „invitație” deschisă la microflora patogenă și oportunistă..
 • Dacă tu din când în când spalare animalul dvs. de companie, amintiți-vă că apa clorurată nu este cel mai bun lichid de baie. Clorul este un iritant puternic, acțiunea sa poate duce la dezvoltarea inflamației preputului.
 • Organisme infecțioase (drojdie, ciuperci patogene, bacterii sau viruși).
 • Foarte des (în aproape toate cazurile) duce la balanopostita fimoză. Acest termen se numește o patologie în care preputul „umflă” și nu acoperă capul penisului. Deoarece pisicile nu poartă chiloți, se dovedește a fi deschisă „tuturor vânturilor” și altor factori de mediu negativi.
 • Adesea balanopostita apare la animalele „de spectacol”, ai căror proprietari sunt aproape se spală zilnic. Patologia poate fi confundată în această situație cu dermatita de etiologie necunoscută (NSD). Apropo - nu vă spălați animalul de companie zilnic. Pielea animalelor este foarte sensibilă la detergenți, iar o astfel de „îngrijire” nu va duce la nimic bun.

Dacă dintr-un anumit motiv trebuie să vă „clătiți” animalul de companie, atunci după ce ați folosit șamponul (apropo, este necesar, apropo, destinat special animalelor), trebuie să clătiți bine părul animalului cu apă curată curată pentru a spăla chiar și urmele de detergenți..

Activități terapeutice

Cum se tratează balanopostita la pisică? Pentru a prescrie o terapie adecvată și eficientă, este extrem de important să se identifice imediat cauza principală a bolii. În special, dacă se suspectează o etiologie bacteriană a inflamației, se ia o răzuire din preput, însămânțarea se face pe un mediu nutritiv. Se cultivă o cultură a unui microorganism, pe exemplul căreia este selectat un preparat adecvat pentru distrugerea acestuia. Dacă inflamația este cauzată de spălarea frecventă, nu mai spălați zona genitală cu săpun, tratați „regiunile” afectate cu emolienți.

Atenţie! Ei încearcă să utilizeze antibiotice numai în cele mai severe cazuri, când cazul este plin de o posibilă castrare din motive medicale.

Dacă s-a luat o decizie despre antibioterapie, medicamentele se administrează animalului exact la ora stabilită de medicul veterinar. În caz contrar, atunci când animalul este prost tratat, recidiva este foarte probabilă..

Se recomandă aplicarea direct pe capul penisului și punerea unguentelor pe bază de antibiotice (tetraciclină și liniment de sintomicină) sub preput. Ei îndeplinesc două funcții simultan: suprimă dezvoltarea microflorei patogene și în același timp hidratează țesuturile delicate ale organelor genitale. Dar nu trebuie să vă lăsați prea departe cu antibiotice, deoarece acestea distrug microflora naturală a membranelor mucoase, ceea ce duce la disbioză și la noi probleme.

Dacă pisica dvs. este o pisică cu părul lung, ar trebui să tăiați tot părul lung din zona genitală înainte de a începe tratamentul, deoarece va interfera cu aplicarea medicamentelor. În toate cazurile, zona preputială trebuie spălată zilnic cu soluții slabe de agenți antiseptici și este recomandabil să faceți acest lucru de fiecare dată când pisica dvs. a intrat în litiera de gunoi..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Balanopostita - o boală a sistemului reproductiv la pisici