Pisică anatoliană (cu păr scurt turcesc)

Pisica anatoliană sau Shorthair turcesc este o rasă de pisici indigene care s-a dezvoltat independent în mediul natural al Anatoliei de Est, una dintre cele șapte regiuni geografice ale Turciei moderne, situată de-a lungul graniței cu Siria. Pisica anatoliană este un tip sălbatic de pisică domestică, renumită pentru inteligența sa ridicată, sănătatea excelentă și temperamentul plin de viață..

În Europa, aceste pisici din Anatolia turcească au devenit interesate recent, și anume la mijlocul anilor 90 ai secolului al XX-lea. În 1995, în Germania a avut loc o expoziție de pisici, organizată de entuziaștii unui mic club de iubitori de rase de pisici rusești, în același timp fiind prezentate trei pisici de culoare albă cu ochi de culori diferite - aceștia erau frați cu părul scurt ai pisicii Van, care au fost aduși la această expoziție de către un profesor de la Universitatea din Van..

În curând, crescătorul german Beate Gets și olandezul Anke Baks au început reproducerea și formarea fenotipului pisicilor turcești cu păr scurt. Pe baza declarației colegilor din Turcia, potrivit căreia pisicile cu părul scurt sunt un fel de „van kedisi” cu părul lung, au folosit pisici cu păr scurt anatolian și pisici Van de rasă cu o culoare caracteristică în programele lor de încrucișare.

În următorii ani, mai multe feline au devenit interesate de reproducerea pisicilor cu păr scurt din Turcia și au luptat pentru recunoașterea oficială a rasei. Printre aceștia se aflau nu numai felinologii europeni, ci și crescătorii din SUA, în special Teri Davis, care se ocupa cu creșterea pisicilor Van și Angora..

Eforturile crescătorilor au fost încununate cu succes în anul 2000, pisica anatoliană a fost recunoscută oficial de către WCF sub denumirea de „Pisică turcă cu păr scurt” sau „Anatoli”.

Descrierea rasei

Să începem cu o descriere detaliată a rasei de pisici anatoliene. Standardul rasei, care a fost adoptat de WCF, descrie pisicile anatoliene ca o varietate cu părul scurt din rasa turcească Van.. Sunt pisici de dimensiuni medii, cântărind de la 3 la 6 kg, cu mușchi bine dezvoltați și o structură osoasă moderat dezvoltată. Pieptul și gâtul sunt masive, coada și membrele sunt de lungime medie, picioarele sunt rotunde, strânse.

Cap și bot

Capul unei pisici anatoliene este sub forma unei pene trunchiate. Nasul este drept, bărbia este puternică. Ochii în formă ovală sunt stabiliți ușor oblic, culoarea irisului poate fi diferită, principalul lucru este că este solid, saturat și în armonie cu culoarea stratului. O pisică albă cu păr scurt turcesc are mai multe șanse să aibă ochi de culori diferite, dar heterocromia poate fi prezentă și în alte culori. Urechile sunt mici, cu vârfurile rotunjite și largi la bază, așezate destul de sus și drepte.

Locuințe

Stând pe toate cele patru picioare, pisica își menține spatele drept, paralel cu suprafața. Privit de sus, este clar vizibil modul în care corpul se strânge de la piept la pelvis.

Lână și culori

Blana este scurtă, substratul nu este gros. Părul este subțire, greu la atingere. Dacă o pisică are o coadă bine îmblănită, atunci vârful ei seamănă de obicei cu o perie decupată direct..

Orice culoare naturală este permisă de standardul rasei: bicolor, tricolor, tabby, solid - de la complet alb la complet negru. Nu sunt permise: ciocolată și scorțișoară, precum și cele clarificate corespunzătoare: liliac sau cerb în orice combinație. Culorile agromecanice (birmaneză, siameză) nu sunt recunoscute. Cum arată reprezentanții rasei de pisici anatoliene în fotografie.

Slideshow cu pisici turcești cu păr scurt:

Caracter

Pisicile anatoliene sunt curioase și sociabile. De regulă, dintre toți membrii familiei, ei preferă o singură persoană, pisicile vor petrece mai mult timp, vor urmări prin casă și își vor cere cererile. Anatoli sunt suficient de inteligenți, memorează rapid numele obiectelor, ridică intonațiile și învață regulile de uz casnic.

Pisicile anatoliene sunt foarte energice și jucăușe. La o vârstă fragedă, sunt adesea prea jucăuși, dar, crescând, devin mai reținuți și mai îngrijiti.

O trăsătură distinctivă a acestei rase este vorbăria sa neobișnuită.. Pisicile anatoliene au o voce melodică liniștită, cu ajutorul căreia se străduiesc în orice mod posibil să comunice cu proprietarul. Sunetele emise cu greu pot fi numite miaunuri obsesive, seamănă mai mult cu sunete vocale individuale. De asemenea, la fel ca pisicile Van, mulți Anatoli au o pasiune pentru apă, nu numai că nu se tem, dar le place să înoate sau să se joace cu un curent de apă

Este dificil de prezis relațiile cu alte animale de companie, totul depinde de caracterul pisicii și de temperamentul partenerului său. Împărtășirea cu rozătoare mici și păsări poate fi periculoasă, având în vedere instinctele vii de vânătoare ale acestor pisici.

Pisicile ajung la pubertate devreme, cu 7-9 luni, dar din punct de vedere fizic și psihologic sunt complet formate doar de 3-4 ani. Cei care decid să înceapă să reproducă pisici anatoliene vor fi mulțumiți de instinctele lor parentale extraordinare. Ambii părinți participă, de obicei, la îngrijirea și creșterea descendenților și continuă să aibă grijă chiar și de pisoii deja crescuți.

Întreținere și îngrijire

Nu există cerințe speciale pentru pisicile anatoliene. Se simt la fel de bine într-un apartament și într-o casă cu acces gratuit la stradă. Dacă Shorthair-ul turcesc va locui într-un apartament, este de dorit să-i oferiți un număr suficient de jucării. Aceste pisici sunt interesate în special de obiectele care foșnesc și adesea de cursurile de apă..

O opțiune excelentă pentru pisicile turcești cu păr scurt ar fi un complex de joacă sau un copac special cu o casă.

Pisică anatoliană cu pisoi

Pisicile cu păr scurt turcesc își pot îngriji singuri haina de blană, numai în perioadele de năvălire activă, animalele de companie sunt în plus pieptănate. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea rapidă a firelor de păr „moarte” de pe haina de blană și, în același timp, va preveni înfundarea stomacului cu lână.

Pisica nu este scăldată des, numai atunci când este cu adevărat necesar. Urechile sunt examinate și curățate periodic. Puteți tăia ghearele dacă pisica locuiește într-un apartament, dar dacă iese la plimbare, atunci acest lucru nu este recomandat. Fără gheare ascuțite, animalul nu va putea să se apere sau, de exemplu, să urce cu abilitate un copac.

Dietă

Datorită faptului că pisica turcească cu păr scurt a fost formată în condiții naturale, este mai bine să o hrăniți cu produse naturale: carne proaspătă de vită sau pui, organe și pește. În cantități mici, acestea includ produse lactate fermentate (brânză de vaci, brânză) și ouă fierte în dietă. Desigur, fiecare animal de companie are propriile preferințe gustative și acest lucru va trebui, de asemenea, să înceapă..

Pisicile anatoliene sunt suficient de pretențioase și nu vor mânca alimente de calitate scăzută. Dacă doriți, puteți ridica alimente gata preparate (conserve uscate sau umede) pentru pisica dvs. Pisicile anatoliene au un apetit excelent, acest lucru se datorează activității și mobilității lor, dar nu sunt predispuse la supraalimentare, nu vor mânca mai mult decât este necesar pentru a umple rezervele de energie.

Chiar și pisicile castrate din această rasă nu sunt predispuse la supraponderalitate. Dacă animalul de companie manifestă interes pentru mâncarea proprietarului, atunci lipsește ceva în dietă..

Sănătate și longevitate

Pisicile anatoliene sunt puternice și rezistente, nu au boli genetice. Rasa a fost puțin supusă selecției artificiale, cu toate acestea, posibilitatea apariției problemelor comune tuturor felinelor nu poate fi exclusă complet: livrarea prematură, dificilă și necorespunzătoare, probabilitatea de a dezvolta urolitiază cu o dietă necorespunzătoare, precum și a bolilor infecțioase și a helmintiazei.

La fel ca pisicile din alte rase, trebuie să facă vaccinare preventivă, să alunge periodic viermi și să efectueze tratamente împotriva ectoparaziților..

Cumpărarea unui pisoi și preț

Turca Shorthair nu este cea mai populară rasă de astăzi, doar câțiva crescători din lume sunt angajați în reproducerea rasei, astfel încât găsirea unei pisici și pisici va fi foarte problematică.

În plus față de WCF, Shorthairs turci nu mai erau recunoscuți de nicio organizație, explicând decizia prin valoarea felinologică scăzută a rasei de pisici anatoliene, din aceste motive nu există date despre catterie și preț.

Fotografii

fotografie pisică turcească cu păr scurt

Pisică anatoliană cu păr scurt

Fotografie de pisică anatoliană

Pisică anatoliană

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică anatoliană (cu păr scurt turcesc)