Gingivita la pisici: ce să faci, cum și ce să tratezi

Prietenii cu patru picioare sunt adesea expuși la diferite boli. Gingivita este frecventă la pisicile domestice. S-ar părea că aceasta este cea mai inofensivă inflamație a gingiilor. Dar, dacă nu este tratată, poate duce la consecințe grave. Acest articol se va concentra asupra gingivitei în pisici, cauzele bolii și modul de tratare a acesteia.

Ce este această boală

Gingivita este denumirea științifică a bolii gingivale. Patologia se poate dezvolta în zona unuia sau mai multor dinți. În cazurile severe, boala se răspândește pe întreaga suprafață a gingiilor de-a lungul dentiției - de la un dinte bolnav la sănătos.Această boală nu este dificil de recunoscut dacă proprietarul este atent la animalul de companie..

Important! Sarcina principală a proprietarului pisicii, atunci când se constată o problemă, este să contacteze în timp util un specialist pentru a identifica cauza și a prescrie tratamentul.

De ce se întâmplă la pisici

Luați în considerare cauzele interne ale gingivitei la pisici:

 • prezența cariilor sau a tartrului;
 • malocluzie - inflamația gingiilor poate apărea din cauza deteriorării lor de către dinții poziționați necorespunzător și infecția ulterioară a plăgii;
 • lipsa vitaminelor A și C.
Gingivita este cea mai frecventă la rasele de pisici, cum ar fi siamez, abisinian.
Cauze externe care contribuie la dezvoltarea gingivitei:
 • utilizarea oaselor tubulare - sunt ascuțite și pot răni gingiile unei pisici, iar microbii pot pătrunde în răni și pot dezvolta un proces inflamator;
 • procese infecțioase;
 • radiații (radioterapie sau radiografii frecvente);
 • viruși - calciviroza, rinotraheita;
 • acțiune chimică.

Motive suplimentare:

 • rău alimente;
 • boli de sânge;
 • boală autoimună;
 • pisici de vârstă avansată.
Știați? Datorită incisivilor din față, pisicile se pot îngriji lână - roade rogojini, purici și părți de plante care sunt încurcate în linia părului.

Cum se manifestă

Principalul semn al patologiei este respirația urât mirositoare a animalului de companie.. Alte simptome includ:

 • salivație puternică;
 • umflarea gingiilor, roșeața lor;
 • sângerarea gingiilor, dacă le atingeți sau apăsați ușor pe palat;
 • durere la atingerea zonei bolnave;
 • pisica nu mănâncă nici cu foame puternice, deoarece durerea severă în gură nu permite efectuarea acestui proces;
 • stare letargică, somnolentă.
Dacă cel puțin unul dintre simptomele de mai sus ale gingivitei este detectat în pisici ar trebui să duceți animalul de companie la un specialist, astfel încât acesta să poată diagnostica și prescrie tratamentul corect.

Examinare și diagnostic veterinar

Pentru a diagnostica gingivita, un medic veterinar examinează gura pisicii. Acordă atenție dacă există tartru, inflamație sau roșeață a gingiilor și respirație urât mirositoare.

Pentru a confirma hepatita plasmocitico-limfocitară, este necesar să se efectueze un studiu al unei probe de țesut gingival (biopsie).

Pentru a avea grijă de pisica dvs., trebuie să știți cum partener și a naste la pisici cum se face Jucării DIY, Ce înseamnă ronțăie de pisică, cum să alegi un confortabil purtând, cum să scapi mirosul de urină de pisică, la fel de dresează pisica la litiera de gunoi, are nevoie pisica haine, la fel de spala pisica în baie ca. tăiați ghearele, cum se face zgâriere stâlp Fă-o singur.

Cum să vă ajutați animalul de companie

Inflamarea gingiilor la pisici, care este tratată prompt, dispare întotdeauna complet. Pentru a face acest lucru, trebuie să începeți să vă spălați dinții pisicii în mod regulat..

Important! "Uman" pasta de dinți este complet nepotrivită pentru curățarea dinților pisicilor, așa că ar trebui să achiziționați un produs special pentru animale în farmacia veterinară.
De asemenea, necesită tratarea zonelor afectate ale gingiilor cu medicamente specializate, care pot fi cumpărate în farmacii obișnuite și farmacii veterinare..Remediul „Metrogyl Denta”, care este utilizat de persoanele cu probleme similare cu gingiile, s-a dovedit bine..

Mai mulți prieteni cu patru picioare pot fi tratați cu „Dentavedin gel” sau „Nibbler”.

Dacă dintele din zona gingiei afectate este slăbit, acesta trebuie scos. Dacă un os de pește blocat este cauza inflamației, atunci ar trebui să scăpați de el cât mai curând posibil. Nu este dificil să vindeci singură boala dacă are o etapă inițială.

Dacă boala a apărut din cauza tartrului, atunci se recomandă să scăpați de ea numai într-un spital veterinar, deoarece este necesar un aparat special pentru a o elimina complet. Este utilizat pentru curățarea completă mecanică și cu ultrasunete.

Este necesar să scoateți un dinte bolnav cu o anestezie selectată corespunzător, care poate fi furnizată doar într-o clinică veterinară. În cazul gingivitei cronice la pisicile cu necroză, antibioticele sunt cel mai adesea prescrise, deoarece fără ele boala nu poate fi vindecată..

Posibile complicații

Complicațiile care inflamează gingia pot duce la:

 • boala parodontală este o inflamație severă care duce la cariile dentare. Încep să putrezească, să se clatine și să cadă. Patologia este însoțită de dureri puternice, apariția de ulcere și răni infestate. Numai medicii veterinari pot determina gradul de deteriorare a gingiilor și pot ajuta animalul sărac prin conservarea dinților;
 • leziune ulcerativă a membranei mucoase (gingivită plasmacitico-limfocitară). Leziuni pot apărea în jurul dinților, în gât și chiar în esofag;
 • patologia organelor interne. Deoarece vasele sunt aproape de suprafața gingiilor, toxinele microflorei patogene sunt absorbite rapid în sânge. Dacă boala durează mult, atunci deșeurile toxice afectează întregul corp. Consecința este sepsisul, otrăvirea sângelui.
Bolile frecvente la pisici includ toxocarioza, viermi, lichen, coronavirus.
Dacă boala nu este tratată, atunci se poate termina foarte trist - distrugerea completă a cavității bucale, este posibilă o fractură a maxilarului.

Știați? Pisicile au capacitatea de a înghiți și de a digera alimentele fără a le mesteca - acest lucru este foarte util pentru animalele care și-au pierdut dinții.

Prevenirea

Tratarea gingivitei la pisici acasă poate fi consumatoare de timp și stresantă.

Este mai ușor să preveniți boala prin respectarea măsurilor preventive:

 • este necesar să vizitați în mod sistematic medicul veterinar, astfel încât acesta să examineze cu atenție gura pisicii;
 • ar trebui să vă spălați periodic dinții animalului de companie;
 • trebuie să îndepărtați tartrul la timp;
 • se recomandă excluderea hranei solide și a oaselor din meniul pisicii;
 • puteți susține imunitatea animalului cu vitamine speciale;
 • trebuie să vă vaccinați animalul la timp.
Magazinele specializate pentru animale de companie vând alimente pentru pisici care împiedică dezvoltarea tartrului. Dar puteți face fără ele dacă mențineți igiena în gura pisicii..

Este suficient să vă spălați în mod regulat pe dinți și să întăriți sistemul imunitar al animalului, iar atunci probabilitatea de a dezvolta gingivită este semnificativ redusă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gingivita la pisici: ce să faci, cum și ce să tratezi