Tartrul la pisici: tratament

Una dintre bolile comune pentru oameni și animale este calculul dentar. La pisicile care locuiesc în casă, este destul de obișnuit, deoarece, spre deosebire de felinele sălbatice, nu se spală pe dinți, mănâncă iarbă sau prinse rozătoare împreună cu vene și oase. Placa dură pe dinți nu este întotdeauna însoțită de dureri severe, dar în cele din urmă duce la inflamația gingiilor și chiar la distrugerea dentiției. Prin urmare, este imperativ să se trateze această boală dentară..

Tătarul într-o pisică

Factorii de risc includ:

 • patologie dentară - anomalii în structura dentiției, malocluzie, deteriorarea smalțului sau denivelarea acestuia;
 • lipsa unei părți a dinților de pe partea opusă a maxilarului;
 • o lipsă de hrană solidă în dietă, care îndepărtează placa, precum și o periuță de dinți;
 • tulburări ale metabolismului sării, în urma cărora se formează compuși coloidali, depuși sub formă de săruri pe smalțul dinților;
 • lipsa îngrijirii orale adecvate;
 • tendință genetică (pietrele pe dinți se găsesc cel mai adesea la pisicile siameze, scoțiene, persane).

Tartrul la pisici

Simptome

Placa dentară se formează cel mai adesea în interiorul incisivilor și în exteriorul molarilor, deoarece acești dinți sunt cel mai în contact cu mâncarea și saliva. Depozitele supragingivale sunt ușor de văzut atunci când se examinează gura unei pisici, depozitele subgingivale (situate pe rădăcinile dinților) sunt mai dificil de detectat.

Semne de tartru la pisica ta:

 • placa tare, întunecată la baza dinților,
 • respiratie urat mirositoare,
 • sângerări și inflamații ale gingiilor,
 • salivație abundentă,
 • refuzul de a se hrăni din cauza senzațiilor dureroase în timpul mestecării.

Atenţie! Tătarul nu numai că aduce suferință animalului, ci este plin de complicații periculoase. Dacă placa nu este îndepărtată, pisica poate dezvolta afecțiuni mai grave. Este vorba despre cariile, în care se distruge smalțul dinților, stomatita, gingivita sau boala parodontală (boli inflamatorii ale gingiilor), pulpita (inflamația nervului dentar, însoțită de dureri severe).

Tratament

Eliminarea depozitelor întărite din dinți este o procedură destul de dureroasă și se efectuează în clinică, de obicei cu utilizarea anesteziei generale. Pisica nu este hrănită timp de o jumătate de zi, animalele bătrâne sunt examinate preliminar pentru boli concomitente. Există mai multe opțiuni de tratament pentru calcul.

Măcinare

Metoda este utilizată pentru cantități mici de calcul dentar. Dinții sunt lustruiți cu o pastă abrazivă, care îndepărtează plăcile întărite din smalț. În timpul procedurii, gingiile sunt adesea rănite, astfel încât pisica trebuie hrănită cu alimente semilichide timp de câteva zile, dacă este necesar, i se administrează analgezice.

Curățarea tartrului la o pisică

Așchiere mecanică

Dinții și gingiile pisicii sunt tratați cu acid lactic, apoi particulele înmuiate din depozitele dentare sunt îndepărtate cu un instrument dentar - un sceller. Cu această metodă de îndepărtare a pietrei, este posibilă și o traumă mecanică a gingiilor și a mucoasei bucale..

Îndepărtarea prin ultrasunete

Aceasta este cea mai atraumatică metodă de îndepărtare a depozitelor mineralizate de pe dinți. Procedura se efectuează cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete dentare și vă permite să eliminați depozitele fără a deteriora țesutul gingival și smalțul dinților și, în același timp, să curățați canalul parodontal. Cu toate acestea, dacă pietrele sunt localizate în sinusurile gingivale, nu este întotdeauna posibil să le îndepărtați cu ultrasunete..

Important! Metoda de tratament este determinată de medicul veterinar după o examinare amănunțită a animalului și o evaluare a riscurilor posibile. Nu este recomandat categoric să îndepărtați tartrul de unul singur: vă puteți răni animalul de companie și îi puteți dăuna sănătății.

Îndepărtarea tartrului de la o pisică

Prevenirea

Pentru a preveni formarea de pietre pe dinți la pisici va ajuta:

 • O dietă în care sunt prezente alimente dure. Se recomandă ca pisica să fie alimentată periodic cu tendoane uscate, iarbă sau să folosească alimente speciale. Tipurile de alimente care ajută la curățarea dinților sunt produse de Hills Oral (hrană uscată pentru pisici „Feline Adult Oral Care”), Royal Canin (crochete de pisică „Oral Care”), Beaphar (tampoane „Cat-A-Dent Bits”).
 • Tratamentul la timp al bolilor care cauzează tulburări metabolice.
 • Examinare preventivă regulată de către un medic veterinar.

Pentru a preveni apariția tartrului la pisici, puteți spăla dinții animalului de companie cu o perie specială „pisică”. Este recomandat să faceți acest lucru cel puțin de două ori pe săptămână. La început, această procedură va fi percepută de pisica ta cu indignare. Dar, în timp, se va obișnui cu ea, se va împăca și va înceta să reziste, deoarece va simți o îmbunătățire a bunăstării sale. Pentru curățare medicii veterinari recomandă utilizarea gelului Tropiclin (fabricat de compania americană Tropiclean, denumirea medicamentului este „Gel curat de dinți pisică”). Acest produs conține ingrediente naturale care împiedică reproducerea microflorei patogene și înmoaie placa întărită.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tartrul la pisici: tratament